Phishing: jak jej poznat a ubránit se mu?

Reklama 22. března 2021
Jakmile dojde na bezpečnost na internetu, je potřeba být neustále ve střehu a mít se na pozoru.

Dnes se s vámi podělíme o několik tipů, jak se postarat o to, aby vaše citlivá data zůstala tam, kde mají. Tedy u vás. V následujících řádcích vás seznámíme s pojmem phishing a jeho významem – a rovněž vám dáme několik doporučení, jak se ubránit odcizení citlivých údajů.

Phishing

Co je to phishing a jak se před ním ochránit? Tuto metodu používají lidé, kteří se z vás pokoušejí vylákat citlivé informace. Může jít o hesla, čísla bankovních účtů, čísla karet a další čísla, která byste měli znát pouze vy. Výraz phishing vznikl úpravou slova „fishing“, které znamená rybaření. Proč? Protože přesně o to se lidé využívající metodu phishing snaží. Pomocí e-mailů rozesílají návnady svým obětem a čekají, které se chytí.

V počeštěné verzi se s tímto slovem můžete setkat ve variantách rhybaření a rhybolov. Slovo phishing se poprvé vyskytlo v dokumentu „System Security: A hacker´s perspective“ („Bezpečnost systému: Pohled hackera“). Tento dokument pojednával právě o útočníkovi vydávajícím se za důvěryhodnou autoritu. Písmenka „ph“ na začátku slova vychází z názvu hackerské skupiny, která si říkala „phreaks“.

Jak poznat podvodný e-mail od banky

Přišel vám do schránky zvláštní e-mail od vaší banky, ve kterém po vás požadují číslo vaší karty anebo vás prosí o heslo k vašemu internetovému bankovnictví? Nejprve ze všeho se pořádně podívejte na odesílatele. Má českou doménu? Podvodníci mohou používat čínské či například německé domény. Oficiální e-mailové adresy jsou jednoduše k dohledání.

Další, podle čeho poznáte, že jste obdrželi podvodný e-mail, je způsob oslovení a celkové vyznění e-mailu. Všimli jste si chyb v gramatice, tón e-mailu je až příliš přátelský a místy až naléhavý či zastrašující? Další vodítko pro vás, že se jedná o podvod. A i v případě, že byste byli na vážkách, doména byla česká, gramatika na jedničku a tón e-mailu úřední, mějte na paměti, že vaše banka by po vás nikdy nepožadovala odeslání důvěrných a osobních informací po e-mailu.

2. shutterstock_1678991758.jpg

Od výhodných nabídek ruce pryč

Dalšími tipy e-mailů jsou ty s velice, spíše až neuvěřitelně výhodnými nabídkami, které vám oznamují, že jste buď něco vyhráli, popřípadě vás informují o tom, že můžete něco hodnotného získat téměř za hubičku. Takové nabídky určitě nejsou pravé a chtějí vám jen ukrást peníze z peněženky, respektive z vašeho účtu. Pryč jsou doby, kdy jste mohli o peníze přijít pouze na ulici. S neustále se rozvíjejícími moderními technologiemi, kdy můžete v obchodě zaplatit pouhým přiložením mobilního telefonu k platebnímu terminálu, by se měla automaticky zvyšovat také vaše ostražitost.

Pozor i na přílohy

Někdy se může jednat o věrohodně vypadající e-mail, který vás vyzývá k zaplacení nedoplatků, nebo dokonce se může jednat o pozvánku k soudu. Jakmile na přílohu kliknete a otevřete ji, do vašeho počítače se automaticky stáhne nebezpečný malware, který může nadělat obrovské škody.

Výhodné akce

Navštěvujete často webové stránky, na kterých vám naskakuje jedna reklama za druhou? Buďte opatrní i při jejich případném rozklikávání. Výhodné nabídky a akce jsou skvělé, ale pouze od ověřených obchodníků. Vždy tedy navštěvujte oficiální stránky obchodníků, od nichž si chcete něco koupit, nevyužívejte podezřele vypadají odkazy, které na vás blikají.

Čím více se svět internetu rozrůstá, tím větší mají hackeři šanci, jak vás napálit a vyloudit z vás informace, které by vám mohli nadělat spoustu škody. Buďte neustále ve střehu a vyvarujte se toho, že byste se stali další obětí phishingu.

Další článek: Nový trailer na sci-fi kooperační střílečku Outriders vám poví vše o hře

Témata článku: ,