Planet of the Apes – filmový remake propadl, jak dopadla hra?

Původní filmovou sérii Planeta opic zná zřejmě každý. Nedávno byl v kinech uveden remake, který ale neslavil příliš velký úspěch. Protože však každý nahypovaný titul musí mít své herní zpracování, firma Ubi Soft nelenila a u firmy Fox zakoupila práva. Díky tomu se vlastníci GBA dočkali plošinovky z prostředí filmu Planeta opic.

Game LineŽánr: plošinovka
Platformy: GameBoy Advance
Podporuje: ---
Výrobce: Visiware, Ubi Soft
Distributor: Ubi Soft

Asi jenom ti největší herní pamětníci znají hru Another World. Další hra, ke které by šla Planeta opic připodobnit, je Prince of Persia. Pokud některou z těchto her znáte, tak se vám určitě vynoří z paměti jako mě, až si poprvé spustíte Planetu opic. Bohužel herním stylem veškerá podobnost končí.

Nová zpráva v počítači – Bene, tvá mise spočívá v nalezení ztraceného astronauta jménem Taylor. Taylor přišel na tuto planetu před mnoha lety a od té doby jsme s ním nedokázali navázat komunikaci. Taylor  byl jeden z nejlepších astronautů USNSA. Tato planeta je nám zcela neznámá a při jejím prozkoumávání je třeba udržovat maximální opatrnost. (vy pochopitelně nyní přejímáte postavu astronauta Bena, jehož úkolem je nalézt ztraceného astronauta Taylora) Nyní jsi v neznámé zemi, na cizí planetě, kde vládnou opice a s lidmi se zachází jako s divokými zvířaty. Využij svých schopností, které jsi získal při výcviku, používej předměty, které na své cestě nalezneš. Na své cestě za záchranou Taylora  budeš muset bojovat s armádou opic. Odhal tajemství této šílené planety, zjisti pravdu a najdi Taylora.

Podívejme se na hru tak, jak nám ji autoři popisují na zadní straně krabičky od hry. Za prvé nám slibují divoké souboje, ve kterých budeme bojovat o život  s opičí armádou a proti ní budeme používat střelné zbraně, nůž a další předměty. Pan Radek John by řekl „Jaká je pravda?“ Pravda není příliš lichotivá pro tvrzení autorů. Pod slovem opičí armáda si zřejmě představují deset až patnáct protivníků na jeden level, což mi jako armáda zrovna nepřipadá nehledě na to, že typy protivníků se dají spočítat téměř na prstech jedné ruky. Po celou hru vás bude ohrožovat opice se střelnou zbraní, opice s obuškem, v posledních dvou úrovních k nim přibudou jacísi opičí vědci, kteří po vás budou pálit mentální energické koule a to je ta opičí armáda. Dokud nebudete bojovat v opičím městě, tak vašimi dalšími nepřáteli bude had, medvěd a kamzík. Jak sami uznáte, je to celkem slabota!

Planet of the Apes   Planet of the Apes

Za druhé nám slibují Sci-Fi Mystery (nějak jsem nevěděl jak to smysluplně přeložit do češtiny) – odhalení tajemství Planety opic a poskládání kousků tajemství, která obklopují osud astronauta Taylora. Pravda je taková, že jak tajemství Planety opic, tak zjištění co se stalo s Taylorem je vám odhaleno v pár obrázcích s textem, který vám neprozradím, abych vás nepřipravil i o tu trošku jediného napětí, které ve hře naleznete.

Za třetí – 10 úrovní k prozkoumání v bizardním a smrtícím světě. Pravda? Úrovní je dokonce 14, ale ani tento počet hru nezachrání. Pokud totiž budete postupovat s maximální opatrností, tak každý level absolvujete nejdéle za deset minut. Roztomilé je, že téměř každá úroveň se odehrává v jiném prostředí - například v poušti, džungli, opičí věznici, horách nebo na pláži, kde projdete kolem torza Sochy svobody a úroveň ukončíte na pochodni, kterou drží. Ve dvou úrovních na nás dokonce autoři nachystali zákeřné pasti v podobě odnikud padajících kamenů a padajících kůlů, které vás okamžitě zabijí, což znamená pět minut navíc v každé z těchto úrovní. Takže suma sumárum nám to dohromady dává 150 minut tedy 2,5 hodiny čistého herního času za 2000,- korun. Kéž by to bylo aspoň 2,5 hodiny naprosto orgastické pařby, ale tato hra postrádá jakýkoliv náboj.

Tvrzení autorů číslo čtyři – prozkoumejte Planetu opic v neuvěřitelné grafice a skvělou hudbou na GameBoy Advance. Hmmm, tak zde nemám celkem nic co vytknout, ale ani příliš pochválit. Ačkoliv je téměř každá úroveň v jiném prostředí, tak vám to časem stejnak začne splývat v jednu hmotu. Žádná úroveň není totiž nějak graficky natolik výrazná, aby vás zaujala. Co se týče hudby, pokud ji budete poslouchat před sluchátka, užijete si celkem kvalitní poslech. Co se týče zvuků, tak ve hře uslyšíte pouze tři. Jeden při zvednutí jakéhokoliv předmětu, druhý při výstřelu a třetí když spadnete z větší výšky a rozplesknete se o zem – a to je vše přátelé tády dády dá.

Ve vrchní části displeje jsou veškeré informace, které jsou pro vás důležité. Je tam inventorář, ve kterém pomocí pravého tlačítka na vrchní hraně GBA projíždíte a vybíráte si z předmětů, které jste tam po cestě nasbírali. Nečekejte nějaké klíče apod., máte zde uložené zbraně a lékárničky toť vše. Dále je zde měřič života a měřič zásoby nábojů. Všechny věci, které máte uložené v inventoráři, používáte tlačítkem B. V každé úrovni je rozmístěno deset vlaječek a pokud je posbíráte všechny, na začátku další úrovně vám do inventoráře přibude jedna lékárnička, která vám doplní zhruba 75% života. V jedné z úrovní na nás dokonce autoři přichystali úkol takřka adventurní! Musíte nalézt tři ozubená kolečka, abyste mohli zprovoznit stroj, který funguje jako mechanismus na vysouvání mostu. Jak nápadité! Ze zbraní zde budete mít na výběr z nože, pistole, brokovnice a samopalu. Inteligence protivníků je naprosto nulová. I když mu padnete přímo do rány, tak vás udeří, vy se odkutálíte o centimetr dál a on si vás nebude všímat! Vy si v klidu nachystáte zbraň a z bezpečné vzdálenosti ho sejmete – smutné. Myslím že pro dnešek bylo trápení až dost, takže pojďme na bodové ohodnocení.

Grafika: 6/10
Zvuky: 2/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 2/10

Škoda peněz a nervů, ruce pryč!

Celkové hodnocení: 2/10

Váš názor Další článek: GameCube od 3. května v České republice!

Témata článku: , , , , , , , , , ,