Planeta příšer – česká vesmírná arkáda

Vesmírné arkády se mezi hráči těší poměrně velké obliby. Avšak mezi ryze českými hrami bychom tento žánr našli zcela ojediněle a jejich počet by se dal spočítat na prstech jedné ruky. O to více jsme potěšeni, když se objeví nějaká nová. Jednou takovou je Planeta příšer, která vás asi neohromí kvalitou technického zpracování, ale co je české, je hezké.
To, co je náplní her typu vesmírná arkáda, asi nemusím nikomu dlouze vysvětlovat, ale jen pro jistotu řeknu, že létáte s kosmickou lodí či jiným plavidlem vesmírem, ničíte nepřátele, sbíráte bonusy. Takový je průběh většiny z nich. Nejinak tomu bude i u hry s příznačným názvem Planeta příšer, která je arkádou až do morku kosti.

Planeta příšerPlaneta příšer

O českých hrách je známo, že bývají nevalné kvality a mívají často špatné technické zpracování. Již několikrát jsme však byli přesvědčeni o opaku a ukázalo se, že v našich luzích a hájích se někdy urodí pořádná perla, která by směle mohla konkurovat zahraničním titulům. Planeta příšer tak někdy na pomezí – na první pohled hra vypadá graficky odpudivě, ale při bližším ohledání zjistíte, že to tak není. Grafika má totiž svůj osobitý a svérázný styl. Ten se vám možná bude líbit, možná taky ne. To nechám na vás. Je sice fakt, že jsem byl v rozpacích, když na mě do slova a do písmene vybaflo celkem nevzhledné menu, které říkalo, že k začátku hry je potřeba stisknout klávesu „0“. Bleskurychle jsem tak provedl a následovala další podobná obrazovka s popisem ovládání, informacemi o prvním levelu atp. A opět – pro pokračování stiskněte nulu. Opět bez jediného mrknutí oka jsem udělal to, co po mně bylo požadováno a hra se už konečně rozběhla.

Planeta příšerPlaneta příšer

Již podle názvu se hra odehrává na nějaké vzdálené planetě, Planetě příšer. Vy se nacházíte v raketce, která brázdí tento kraj. Proti ní se vynořují ze všech stran různá monstra, podivná stvoření, prostě příšery. Nepřátelé v prvním levelu dle mého názoru více připomínají nějakou mořskou faunu, než příšery, protože já v nich poznal medúzy, plejtváky a podobné rybičky, ale budiž.

Na začátku každého levelu máte zadaný počet příšer, jež musíte zničit. To provádíte pomocí děla, které je umístěno ve vaší lodi a můžete jej samozřejmě i upgradovat pomocí různých věciček, které najdete v průběhu vaší cesty. Velmi důležitý je také jakýsi zásuvný modul připevněný k vaší kabině. Ten můžete po stisku klávesy ENTER vyslat před sebe o on ničí vše, co mu přijde do cesty.

Planeta příšerPlaneta příšer

Dle mých informací hra obsahuje čtyři levely, z nichž každý je v jiném grafickém provedení. Obtížnost hry není celkem velká a dá se říci, že hru by zvládlo i malé dítě, tedy první level je ještě snadný, ale v dalších už začíná trochu přituhovat, avšak není to ještě žádná hrůza.

Download (760 kB) zde; VypalCD zde.

Váš názor Další článek: NBA Live 2001 demo

Témata článku: , , , , , , , ,