Plants vs Zombies: Battle for Neighborville | Recenze

Svět květin a zombíků se vrací v novém pokračování a ačkoliv nemrtví hnijí v zemi už pěkně dlouho, jejich forma je stále solidní.

Co baví

  • Zábavný multiplayer
  • Hra se bere s humorem
  • Solidní nabídka postav
  • Rozmanité režimy

Co vadí

  • Kolísání snímků
  • Grind každé postavy
  • Matchmaking
7/10
Hodnocení

Když v roce 2009 vydali tvůrci malou hříčku jménem Plants vs. Zombies, nejspíše nečekali, že by se z ní stala celosvětově oblíbená značka, která si kromě jednoduchých strategických klikaček nakonec najde cestu třeba i mezi propracované střílečky, v nichž budou hráči muset spolupracovat, bojovat až na krev a mít velkou variaci různých postav ke hraní. A přece se podařilo a máme před sebou už třetí titul s podobnými vlastnostmi, který se honosí právě značkou Plants vs. Zombies. Takže se teď můžeme mrknout na to, jak se podařilo navázat na dva díly Garden Warfare.

Rostlinky, nebo nemrtví?

Hned na začátku hry jsem si pokládal jasnou otázku. Za koho chci vlastně hrát? Naštěstí ale není nijak klíčová, protože na každou hru si můžete zvolit znovu. Máte-li tak chuť otestovat vše, co hra nabízí, nemusíte se toho vůbec bát. Na začátku jsem se ale rozhodl do hry vrhnout jako mírumilovná kytička, která by nikomu, kromě zlých a mozkuchtivých zombíků neublížila. Bavila mě především létající dračí květina či malý žalud, který ale díky svým schopnostem může přerůst až v perfektně rostlý strom.  Ať už zvolíte kterou chcete frakci, je jisté, že si to své v obou vyberete. Nabídka rozhodně není nijak extrémně široká, ale že by šlo o výrazně omezený výběr se také nedá říci. 

Plants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191022135137.jpgPlants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191022135625.jpgPlants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191028170256.jpg
Dialogy tvoří hlavní část humorného stylu hry

Obě strany barikády mají stejné možnosti z hlediska herních režimů a v obou případech jsem si většinu možností užíval i přesto, že v případě online složky vás hra spojuje s ostatními bez ohledu na zkušenosti a dovednosti. Můžete tak narazit na mnohem lepší hráče, kteří z vás nadělají kaši a narážet na ně budete poměrně často. Je to ale pouze daň za to, že vyhledávání soupeřů netrvá nikdy dlouho.

 

Obě strany barikády mají stejné možnosti z hlediska herních režimů a v obou případech jsem si většinu možností užíval

 

Důležitou složkou Battle for Neigborville je i singleplayerová kampaň, kterou si můžete užít se svými postavičkami. Ta je, jak už jsme zvyklí, naplněná humorem a snahou hráče především pobavit. Nečekejte tak nijak sofistikované světy, questy a postup. Všechno je navržené tak, aby to zvládlo i desetileté dítě, ale přitom se u hry zabavil i dospěly. A funguje to až překvapivě dobře. Příběhovou linku snad ani nemá moc cenu rozebírat, možná ji dokonce ani příběhovou linkou nazývat. Jde spíše o sérii questů než opravdové vyprávění něčích osudů. Jedinou kaňkou na jinak prakticky ve všem jasné hratelnosti je, že v úvodní zóně, která funguje jako základna nahrazující menu, se můžete snadno zpočátku ztratit. Často vás v úvodní misi někam posílají, ale vy prostě netušíte, kam vlastně jít. 

Grinduj, co to dá a budeš mít všechno

Jestli mi něco v Battle for Neighborville vadilo, byla to nutnost s každou postavou levelovat zvlášť a tím otevírat její plný potenciál. Pokud jsem tak chtěl alespoň vyzkoušet něco nového, musel jsem do toho jít s vědomím, že začínám od začátku. Naštěstí ale jde spíše o drobný neduh, protože sbírání zkušenostních bodů je velmi rychlé a stačí vám pár her, abyste se propracovali o hodnost výše. Odemknout tak plné možnosti většiny postav zabere pár delších večerů a nemusíme v tom hledat žádnou tragedii. 

Plants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191027173339.jpg
Boje v zahradách, ulicích i arénách jsou nemilosrdné

Ona ostatně ta vylepšení totiž sice dokážou pomáhat, ale vaše schopnosti rozhodně nenahradí. Pokud tak maximální úroveň některé z postav dostane hráč, který v životě předtím nehrál nic podobného, dostane i tak nakládačku. Hlavní výhodou plynoucí z vyšších levelů jsou perky, které vám třeba přidávají životy, zlepšují účinnost vaší střelby či redukují nepřátelské poškození. Na výběr máte z hromady možností, které vám zabírají různé množství slotů a vy tak musíte sami přijít na ideální kombinaci pro váš herní styl. Nakupovat můžete také další kosmetické doplňky, které vás jasně odliší od ostatních zombíků či kytiček. Je rozhodně nutné podotknout, že hra celkově drží velmi přívětivý systém a cokoliv chcete získat, není to nijak brutálně náročné. Nemusíte se tak bát, že byste trávili kvůli jednomu předmětu desítky hodin pobíháním po dvorku a střílením nepřátel.

Každý si najde svůj režim

Ať už je vaše gusto jakýkoliv typ hraní, je dost dobře možné, že se v novém díle Plants vs Zombies najdete. Hra totiž nabízí několik možností jak se postřílet s ostatními hráči, mezi které patří třeba týmový deathmatch, kradení zón či souboje v aréně. Zkrátka nepřicházejí ani milovníci kooperace, kteří se mohou vrhnout třeba do režimu Spec Ops. V něm budete chránit svoji základnu před nekončícími hordami nepřátel přicházejících ve vlnách. A pro singleplayerové milovníky je tu už výše zmíněná kampaň se spoustou vtípků a zábavných gagů.

Plants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191022134347.jpgPlants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191028170151.jpgPlants vs_ Zombies_ Battle for Neighborville™_20191028170314.jpg
Každou postavu si musíte vypiplat zvlášť

Ačkoliv je však ve hře hromada možností, jaký typ souboje zrovna zvolíte, rozhodně musím vyjádřit určité pochybnosti o tom, jak moc trvanlivá tato zábava bude. Všechno si je totiž do jisté míry hodně podobné a po určité době se tak veškerá zábava tak trochu vytrácí a tvoří pocit marnosti nad tím, že už pro vás ve hře vlastně nic není. To mají za úkol alespoň trochu eliminovat různé eventy, které ale repetitivní hratelnost nakonec stejně nezachrání.

Velká škoda je, že se vývojáři lépe nepoprali s technickou stránkou hry. Framerate ve hře je permanentně nízký a to i při testování na verzi PS4 Pro. Citelné je to prakticky na každém kroku a jestli se číslo ukazující FPS vůbec někdy dotkne třicítky, to je otázkou. Ovládání navíc místy nepůsobí tak přesně, jak by bylo záhodno na takto akční hru. Ani v případě grafiky se toho moc nezměnilo a v podstatě dostanete totéž, co u předchozích stříleček mezi mozkožravými potvůrkami a rostlinnými drsňáky. 

Verdikt

Plants Vs Zombies: Battle for Neighborville přináší fanouškům předchozích dílů solidní a již známou zábavu, která je rozhodně nezklame. Zaujmout může rozhodně i nováčky, kteří ještě s touto hříčkou nemají tolik zkušeností. Především jde o akční střílečku, která není dostupná a zábavná pouze pro dospělé, ale také pro děti a nabízí tak zajímavé zpestření žánru. Nebýt místy nevydařených technických chyb, dostali bychom přesně to, co si od dalšího dílu střílečky PvZ každý hráč přeje.

Diskuze (1) Další článek: Death Stranding je definitivně potvrzen i pro PC, vyjde v létě 2020

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,