Play: nový časopis o PlayStation 2

Po zániku neoficiálního PlayStation 2 magazínu (zkráceně PSM2) kraloval nějakou dobu na českém trhu jediný časopis o PlayStation 2 – oficiální OPS2. Před třemi měsíci ale na náš trh vstoupil nový neoficiální PS2 magazín, jehož jméno zní jednoduše „Play“. Jak to s jeho kvalitou vypadá po třech vydaných číslech, to si povíme právě v tomto článku.

Internetové stránky nového časopisu: www.playmag.cz

Za magazínem Play stojí redakční tým pod vedením Honzy Modráka, který můžete znát například z Oficiálního PlayStation magazínu. Díky tomu se nemusíte obávat nejhorší nemoci nových časopisů, kterou je bezesporu nezkušený redakční tým, (v lepším případě tým, který sice zkušenosti má, ale z práce na časopisech o něčem docela jiném). Navíc samotný Play není z globálního hlediska žádným nezajištěným novorozenětem, nýbrž českou mutací anglického originálu, který ve světě očividně uspěl. Česká mutace vychází bez přílohy a stojí 85,- Kč, některé čtenáře možná potrápí menší písmo a obrázky (formát časopisu je někde mezi A4 a A5). Kvalita lesklého papíru mi připomíná například spřízněný magazín Score.

Tak tuto obálku můžete nyní nalézt i ve vašem stánku s novinami

Jak si asi domyslíte, hlavní zbraní časopisu je jeho „neoficiálnost“, díky které může do značné míry svobodně projevit tvrdě kritické názory redaktorů na ten či onen produkt. Na druhou stranu nemám pocit, že by redakce OPS2 bylo kdovíjak zaujatá... nicméně jedině v Play se doslova dočtete, že jistá hra je prostě „shit“. Nechť žije svoboda názoru a projevu, pravdou je, že místy je Play značně uvolněné a zábavné čtení, tím spíš, že disponuje anglickou obdobou Jirky Pavlovského, jehož recenze patří obecně mezi ty nejodvázanější.

Play číslo 3

Pojďme se ale nyní podívat podrobněji na prozatím poslední číslo časopisu, které můžete aktuálně nalézt na pultech stánků po celé ČR. Šéfredaktor Jan Modrák v úvodníku shrnuje své dojmy z návštěvy E3 a stejně jako všichni ostatní prorokuje velkou budoucnost PSP, který nadchnul i jeho maličkost. Startovním článkem je čtveřice stran, věnovaných aktuálně (na E3 2004) uvolněným obrázkům (jsou jen tři) a informacím o GTA: San Andreas, což je zřejmě obecně nejočekávanější hra současnosti (nechápu to, má přece vyjít i Xenosága 2... ).

Starší čísla PLAY si můžete objednat na jeho internetových stránkách

V sekci novinek se dočtete spoustu zajímavostí ze zmíněného veletrhu E3, většinu titulů přitom není potřeba představovat: Gran Turismo 4, Silent Hill 4, MGS3, Final Fantasy 12, Killzone... v rámci novinek naleznete také čtyřstránkové představení zmíněného revolučního handheldu – přenosné konzole PSP. Dočtete se o specifikacích přístroje i připravovaných titulech (a je jich, panečku, hodně – včetně Gran Turisma 4 nebo exkluzivního Metal Gear Solid: Acid). Dvojice stran na konci novinkové rubriky je tradičně věnována specifickému dění a situaci na trhu v USA a v Japonsku.

Hlavní část časopisu

Mohutný šestistránkový článek do hloubky zkoumá a opatrně srovnává nejvýznamnější připravované plošinovky (i když žánrově jsou oba tituly již poněkud mimo danou škatulku): Jak 3 a Ratchet And Clank 3. Jisté je, že obě hry budou tradičně ohromovat grafikou a vtahovat návykovou hratelností i zábavným příběhem. Mezi preview vynikne „GTA ve válečné zóně“, což je nejsnazší způsob jak popsat hru Mercenaries, dále přitažlivé pouliční závody Juiced, originální psi-akce Psi-Ops, hyper-realistická Richard Burns Rally, nebo nadějné pokračování stylové akční detektivky Headhunter 2: Redemption.

Recenze zahajuje poměrně nadšená (93%) čtyřstránka o Hitman 3: Contracts, následuje Splinter Cell 2 (86%), stejně jako v OPS2  zasazený v pomyslném žebříčku pod MGS2, zklamaná recenze na Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban (65%), nepochopitelná recenze (jakpak to Petr Stránský tu hru hrál???) na The Suffering (50%), dále tu máme povedené Transformers (75%), revoluční a návykovou Singstar (80%), kraťoučký prolog k Gran Turismu 4 (65%) a řadu dalších, méně významných titulů.

A další sladkosti

Po recenzích následuje tzv. „Playlist“, tedy solidní přehled všech významnějších titulů v historii PS2 s přiřazeným hodnocením časopisu Play. Poslední mohutný tématický článek na šesti stranách dopodrobna probírá požadavky, postup a výhody připojení PS2 na internet v České Republice – ano, je to možné, ale hráčů je zatím v Evropě málo a také her s pořádným online multiplayerem zatím moc není (táhne to Socom 2). Další sekcí časopisu jsou cheaty, mezi nimiž najdete také několik pro hru Suffering - možná právě tyto cheaty zkazily dojem ze hry recenzentovi Play. Podrobný návod vás provede hrou Hitman 3.

Od stejného redakčního týmu pochází také návodový magazín TipStation

Pro ty soutěživé z vás je zde dvojstránka, v níž jsou vyhlášeny čtenářské soutěže o hry Singstar, Harry Potter nebo PES3. Dopisy jsou zajímavě rozděleny – jednu stránku tvoří klasické dopisy a odpovědi na ně, druhá stránka je věnována čistě herním dotazům čtenářů – aneb zeptejte se na cokoliv (třeba kdy bude RE Outbreak a zda bude online) a redakce odpoví. Poslední dvojstránka časopisu je věnována nostalgii a konkrétně roku 1992, s hrou Monkey Island 2 nebo Rubikovou kostkou. Příští číslo vychází poněkud nepochopitelně s dvouměsíčním odstupem až 12. srpna, hlavním lákadlem má být velký článek o Killzone (nejhypovanější hra Sony – také jste zvědaví, co na ni neoficiální magazín řekne po všech těch superlativech z toho oficiálního?).

Play je profesionálně připraveným časopisem, který těží z přístupu anglické redakce k mnoha exkluzivním materiálům a ze zkušeností české redakce s danou oblastí. Za cenu 85,- Kč je o více než dvě třetiny levnější než oficiální magazín (ten má ale navíc DVD přílohou a formát A4), díky své nezaujatosti nabízí zajímavou variantu či doplněk ke zdrojům vašich herně-novinářských informací.

Váš názor Další článek: Gooka 2: Záhada Janatrisu do konce července

Témata článku: , , , , , , , , ,