PlayStation 3 – nový začátek?

Není tomu ani čtvrt roku, co se objevil Playstation 2 v Evropě a už se mluví o jeho nástupci. Takové a podobné řeči se šířily po internetu a bohužel tomu tak bylo i u nás. Nejeden server napsal, že se možná už v roce 2002 setkáme s Playstationem 3. Na tom se mi hned od začátku něco nezdálo a každý, kdo se nad tím alespoň trochu zamyslí, zjistí, že je to naprostý nesmysl.
Není tomu ani čtvrt roku, co se objevil Playstation 2 v Evropě a už se mluví o jeho nástupci. Takové a podobné řeči se šířily po internetu a bohužel tomu tak bylo i u nás. Nejeden server napsal, že se možná už v roce 2002 setkáme s Playstationem 3. Na tom se mi hned od začátku něco nezdálo a každý, kdo se nad tím alespoň trochu zamyslí, zjistí, že je to naprostý nesmysl.

Autor podobného článku si patrně nepřečetl pozorně zprávu z konference v San Francisku a smíchal dvě různé informace dohromady.

Zpráva z konference uvádí, že firma Simplex Solution, zodpovědná za Graphics Synthesizer (GS) čip v PS2, představila novou 0.18 micronovou grafickou jednotku, která je asi dvakrát větších rozměrů než současný GS (.25 micronový). Tento čip má vestavěnou 256 MB DRAM, což je určitě impozantní hodnota, nicméně jeho výkon je stejný jako současný GS. The Register (odtud byla čerpána informace i od spousty ostatních serverů) píše o domněnce, že tento procesor bude použit v konzoli nové generace a to PS3. Potud je všechno v pořádku, až na jeden malý detail. Toto tvrzení kategoricky odmítli samotní Simplex Solution. V rozhovoru pro IGNPS2 Simplex uvedli, že nový čip: "není určen pro Playstation". Navíc když k tomu přidáme, že nový procesor má výkon naprosto stejný jako GS v PS2 (75 milionů polygonů za sekundu) přestává to dávat smysl, že? Proboha, proč by se tento čip montoval do PS3, když X-Box má výkon 125 mil. polygonů/s.

Ano je jisté, že Sony už teď pracuje na pokračování PS2, ale jsem si jist, že tuto konzoli hned tak neuvidíme. Proč taky!? Vždyť odborníci se shodují na tom, že hardware PS2 má životnost minimálně tři, možná čtyři roky. Navíc pokud ze souboje s X-Boxem vyjde jako vítěz právě PS2, tak by se na trhu udržel ještě déle. Takže proč si Sony objednala nový chipset? Odpověď je vcelku jednoduchá, tudíž nevím proč si ji nevyhledali sami autoři těchto článků. Sony si objednala chipset do pracovních stanic připravených na rok 2002. To je vcelku logické vysvětlení.

Takže se teď pokusím nastínit budoucí vývoj PS3; podotýkám: jde o můj názor. Příští sada procesorů GS3 a Emotion Engine 3 nebo možná jiné, budou pravděpodobně použity pro pracovní stanice a možná PS3 někdy v roce 2004-2006. Všechno bude záležet na vývoji v klíčových letech 2002 a 2003. Ale stačí se podívat například na prodejní výsledky z ledna 2001. Ve Spojených státech (právě v USA a Japonsku se rozhoduje zda bude konzole úspěšná) se za pouhý jeden týden prodalo 55 000 kusů PS2, těsně následován PSOne. Následuje velké černé nic, potom N64 (14 000) a DreamCast (11 000). Takže PSOne dokazuje, že síla hardware není až tak důležitá. U konzolí rozhoduje především počet kvalitních titulů, reklamní kampaň (kde by například skončil Dreamcast, kdyby lépe prorazil na trh) a věřte nebo ne - design. A možná bude velkým plusem (zatím pouze u PS2) zpětná kompatibilita se starší konzolí. Dost čísel.

Jak by Sony mohla připustit předčasné vypuštění informací o PS3? Nebylo by to snad ten nejhorší marketingový tah, jaký je možný? Co by se asi stalo s PS2? Sony by tímto umožnila vítězství buď Nintendu nebo Microsoftu. Jak by se zaplatil vývoj konzole? Jak reklama? Jak výrobní náklady? Výrobní cena PS2 je 348 USD a konzole stojí 300 USD. Většina zisků poplyne z prodeje her a velká část jich teprve přijde. Takto pravděpodobně nepřemýšleli autoři oněch senzačních článků o PS3. PS3 (jako nová plnohodnotná konzole) v roce 2002-2003 je nemožným snem. Sony by tím přišla o důvěru několika milionů hráčů po celém světě a pravděpodobně by ztratila i pozici na trhu.

PS2 je silný a určitě ještě nějaký ten rok bude. Mám proto pro Vás dva vzkazy. Jeden pro příznivce PS2. Šetřete si na PS2 stojí za to, PS3 nebude k vidění ještě hodně dlouho. Druhý pro odpůrce. Netěšte se zbytečně: PS2 tu bude ještě dlouho a možná déle než X-Box.

Diskuze (3) Další článek: NBA Live 2001 demo

Témata článku: , , , , , , ,