Playstation 5: datum vydání, výkon a vše, co víme o příští herní konzoli

Playstation 5 ještě možná neukázal ani palec u nohy, to ale neznamená, že o nim nic nevíme. Pojďme se podívat na to, co je známo.

Možná se to nezdá, ale Playstation 4 (PS4) už je tu s námi pěknou řádku let. Životnost konzole se většinou točí kolem 7 let, moderní generace však tuto životnost náležitě prodloužila a ozvláštnila, především díky brýlím virtuální reality PS VR a výkonnější verzi konzole s přídomkem Pro. Ovšem už brzy dorazí plnohodnotný nástupce, který se již dopředu označuje jako Playstation 5 (PS5).

Letošní rok vypadá pro konzoli PS4 jako zásadní. Vyjde totiž celá řada špičkových exkluzivních her v čele s God of War, Detroit či Spider-Man. Vypiplané prémiové hry často značí jednu věc - konec životního cyklu. Vývojáři už ví, jak využít potenciál zařízení a dokáží na trh přijít s tím nejlepším, přičemž už je v dalším rozvoji omezují výkonové limity zařízení. To mimo jiné znamená, že odhalení nástupce je na spadnutí. Je čas jít o dům dál.

Datum vydání - jak dlouho ještě budeme čekat

Podle posledních indicií a neoficiálních úniků informací je Playstation 5 již několik let ve vývoji a studia prý už obdržela jejich devkit pro účely přípravy vlastních projektů. To znamená, že minimálně oficiální odhalení by mělo dorazit nejpozději v příštím roce, s největší pravděpodobností na E3 2019.

resize.jpg
Fanouškovských návrhů konzole PS5 je na internetu spousta, oficiální vzhled je zatím tajemstvím.

Herní analytik Michael Pachter předpokládá, že se samotná konzole dostane na trh v roce 2020. Pravděpodobná časová osa tedy zní:

  • Odhalení - herní výstava E3 2019
  • Představení nových her - herní výstava E3 2020
  • Vydání konzole - předvánoční období Q4 2020

Poukazují na to i některé připravované hry, které se dostanou na trh v letošním a příštím roce. Jak jistě víte, ke konci životního cyklu konzole vychází ty nejlepší a graficky nejvypiplanější hry. Důkazem budiž The Last of Us, který se stal multigeneračním titulem a stejně tomu tak bude i se současným generačním skokem. Vzhledem k tomu, že The Last of Us 2 pravděpodobně vyjde v příštím roce, šlo by opět o multigenerační titul s PS5 verzí připravenou na rok 2020. 

Cena a výkon

Zatímco Xbox One X se dá považovat za mezigenerační konzoli, která je z hlediska výkonu spíše můstkem mezi současnou a příští generací, je rozhodně na místě předpokládat, že bude Playstation 5 o dost výkonnější. Přichází totiž doba 4K a 8K, která se během následujících let stane mainstreamem, což znamená, že herní konzole bez nativní podpory rozlišení 4K je prakticky vyloučená. 

baf6ac76887a8a9efc03dade87d3b22e.jpgplaystation-4-ps4-pro-1-tb-console-zwart.jpgps4-usado-barato-D_NQ_NP_971668-MLB26904925933_022018-F.jpg
Současná generace konzole Playstation - PS4, PS4 Pro a PS4 Slim

S největší pravděpodobností se tedy PS5 dočká vylepšeného procesoru i grafického čipu, který bude schopný zpracovávat 4K rozlišení rychlostí 60 fps nativně. PS4 používá AMD APU čip, který se pravděpodobně zachová i do příští generace konzole. To by mělo mimo jiné zaručit i zpětnou kompatibilitu všech her ze současné generace. Služby jako PS Now tedy nebudou potřeba.

maxresdefault.jpg

Co se ceny týče, PS4 vystartovala na trh v roce 2014 s cenovkou 399 dolarů, Slim verze poté cenu snížila na 299 dolarů. Nakonec PS4 Pro se zastavilo na 399 dolarech, čímž vyrovnala cenu původní konzole. Cenová hladina konzole PS5 by tak neměla překročit hranici 400 dolarů, především vzhledem k tomu, že se Sony již naučilo s novou architekturou pracovat a skok mezi PS4 a PS5 by tedy neměl být tak těžký, jako v případě PS3 a PS4. 

Jaké hry nás čekají v nové generaci

Další indicie, že je PS5 na spadnutí, jsou připravované hry, které v nadcházejících letech mají vyjít. Jistě si pamatujete, že u zrodu současné konzole stály především multigenerační tituly, které přesedlaly z PS3 na PS4. Šlo o hry jako GTA 5, The Last of Us a celou řadu dalších. Stejnou tendenci vidíme i u současného skoku generací. 

tlou2-2.jpg886406-ghost-of-tsushima-653x367.jpgDetroit_Become_Human_North_2.jpggod-of-war-1.jpg

Co má v letošním a příštím roce vyjít? Hry jako God of War, Detroit, Spider-Man či nový Battlefield budou současnou generaci konzole uzavírat, mnohem zajímavěji ale vypadají až ty další hry. V příštím roce totiž vychází The Last of Us 2 či Death Stranding, což jsou tituly, ze kterých generační skok přímo číší. S největší pravděpodobností se tyto hry dostanou do úvodní herní salvy konzole Playstation 5, společně s dalšími připravovanými projekty, jako je Ghost of Tsushima, nová FIFA či pokračování exkluzivit jako Horizon či Days Gone. Právě poslední jmenovaná hra byla nedávno odložena na příští rok, což vzbudilo spekulace, že se titul připravuje i pro PS5. 

Další krok do virtuální reality

Prakticky jistá je i nová generace brýlí PS VR, která doprovodí na trh, případně později doplní konzoli PS5. Vzhledem k tomu, že už v současné době postupně pronikají na trh kvalitnější brýle, je rozumné předpokládat, že díky vyššímu výkonu konzole PS5 nabídnou nové PS VR brýle lepší rozlišení, odlehčený design a především zcela bezdrátové provedení, které bude pro pohodlí klíčové. 

345374.jpgf272c2a50cdf7c76cee8f2d91f8584cf4c7cc922.jpgRS90632_IP_PlayStationVR_side1-hpr-1024x683.jpgsony-playstation-vr-casque.png

Virtuální realita ostatně v současné době teprve začíná ukazovat svůj potenciál a kvalita se v nadcházejících letech bude jen zvyšovat. Je také otázkou, zda se Sony nerozhodne odskočit si na trh rozšířené reality a nevyrobit pro PS VR také bratříčka PS AR ve stylu HoloLens od Microsoftu. 

psvr2017.0.jpg
Prozatím se musíme spokojit s novou generací současných brýlí, nechybí integrovaná sluchátka

Konzolová válka

Co vůbec čekáme od PS5? Inu, vyšší výkon, hravě podporující 4K rozlišení a rychlost 60fps pro pohodové hraní i těch nejakčnějších her je samozřejmostí. Pokud dokáže PS5 nabídnout alespoň 10 TF výkonu, budeme spokojeni. Hodit se bude také nová generace PS VR brýlí, které konečně budou moci ukázat svůj plný potenciál.

Velkou výhodou by byla zpětná kompatibilita se hrami z konzole PS4, což bude díky podobné architektuře velmi pravděpodobné. Ostatně se stačí podívat na úspěch starších her na konzoli Xbox One a je jasné, že po tom zákazníci prostě jdou. Čím bohatší bude herní knihovna konzole, tím lepší. 

142979.jpg

Herní konzole ale nežije pouze z her, jde o multimediální centrum. Rozhodně se tedy bude hodit multimediální přehrávač, který nativně zvládne 4K filmy, stejně jako přehrávání všech možných mediálních formátů ihned po vydání. PS4 se z tohoto hlediska rozrostla markantně, takže očekáváme filmy, sociální sítě a video portály ihned, jak konzoli vyndáme z krabice. 

XboxOneS_PS4Pro_img2.jpg

Ať už Playstation 5 nabídne cokoliv, bude zajímavé sledovat, jak zareaguje Microsoft. Zde totiž nastává problém v tom, že výrobce již vypustil na trh svou nejvýkonnější konzoli Xbox One X. Dalšího herního zařízení se tedy nedočkáme ještě nejbližší 4 roky. Playstation 5 ale vyjde pravděpodobně v nejbližších dvou letech a bude výkonnější, než Xbox One X. To znamená, že bude mít Sony opět několikaletý náskok v prodejích a současná situace se bude opakovat. Minimálně do té doby, než Microsoft vyrukuje s další plnohodnotnou generací konzole Xbox. Ale to už je jiný příběh.

Diskuze (270) Další článek: Střílečka Wolfenstein II se na Switch podívá koncem června

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,