PS3 | Téma | Sony

PlayStation: historie jedné konzole

Dnes jedna z vlajkových konzolí současnosti, začala svou pouť už roku 1994. Jenže pro Sony a Nintendo začala tahle pouť už v roce 1986.

Legenda s dvojkou

Po úspěšném Playstationu, který se účastnil páté generace konzolí, si Sony nemohlo nechat ujít šestou generaci. V šesté generaci jsme měli zatím jen jednu konzoli, a to Sega Dreamcast, která byla předurčena porazit Nintendo GameCube a Sony Playstation 2.

Sega-dreamcast-set.pngGameCube-Console-Set.pngplaystation_2.jpg
Zleva doprava: Sega DreamCast, Nintendo GameCube, PlayStation 2

Nestalo se tak, 15 měsíců po uvedení DreamCastu Sony uvádí svůj dnes již legendární Playstation 2, a to 4. března 2000. V té době to byl dostupný DVD přehrávač, obsahoval 40GB HDD (vybrané modely), a bylo možné si na ní zahrát hry z jejího předchůdce. Časem pro ni vzniklo příslušenství - kamera (eyecam) a internetový adaptér. Stále nám zbývají tři roky do představení GameCube od Nintenda a Xboxu od Microsoftu. Playstation 2 navíc dopomohl k tomu, že DreamCast byla poslední konzole od Segy.

Vzpomínáte si na problém s názvem PSX v kapitole PS One? Konzole s tímto názvem byla nakonec také prosazena, jednalo se o model, který byl uveden na Japonský trh 13. prosince 2003, tato konzole přinesla poprvé  XrossMediaBar, které známe z PSP a PS3. Konzole PSX měla integrovaný pevný disk až do kapacity 250GB a nejvyšší verze podporovala PSP, díky ceně konzole je to dnes poměrně velká rarita, nikdo to totiž nekupoval.

psx01.jpg

V roce 2004 Sony uvedlo model Slim. Playstationu 2 se prodalo více jak 155 milionů kusů, to z ní činí nejprodávanější konzoli současnosti a doteď patří mezi ty zdaleka nejpopulárnější. Sony začalo postupně pouštět Playstation 2 v roce 2006, kdy se očekával nástupce jménem Playstation 3. Playstation 2 se ještě dlouho poté držel, to koneckonců potvrzuje i poslední vydaná hra, Pro Evolution Soccer 2014. Podpora nás definitivně opustila 31. března 2016. Vlastně jen před několika dny. A rozhodně čest památce.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,