PlayStation zatím válcuje Xbox i v této generaci konzolí, ukazují čísla prodejů

PlayStationů 5 se prodalo o polovinu více než Xboxů Series S|X

Brzy to bude rok, co na trh přišla nová generace konzolí od Sony i Microsoftu. Kvůli čipové krizi je stále velký problém je sehnat, tedy s výjimkou levnějšího Xboxu Series S. Lépe vybavený Xbox Series X i konkurenční PlayStation 5 se na skladech ani neohřejí a čekají doby trvají i několik měsíců.

Podle prvních odhadů ale ani dostupné „esko“ nepomohlo Microsoftu k lepším prodejním výsledkům. Sony podle čerstvě finanční zprávy ke konci září distribuovalo 13,4 milionu PS5. Microsoft konkrétní čísla nezveřejňuje, avšak podle odhadů analytika Daniela Ahmada se do obchodů dostalo přes 8 milionů Xboxů Series S|X. Stejně tipuje také William D'Angelo z VGChartz.

Sony se mimochodem v uplynulém kvartálu povedlo expedovat dalších 200 tisíc konzolí starší generace, bilance PlayStationu 4 tak činí 116,6 milionu kusů. Za Game Boyem, historicky třetí nejúspěšnější konzolí, tak zaostává už jen o dva miliony. Ještě pořád je šance, že přes Vánoce by PS4 mohla rivala dohnat. S mizernou dostupností PS5 a zároveň přislíbenou podporou spousty nových her i pro starší generaci to pro čtyřku není nereálný cíl.

Tento týden zveřejnilo výsledky také Nintendo. Japonci prodali již 92,9 milionu Switchů, jen za poslední čtvrtletí to bylo 3,8 milionu. Velké žně mají přijít ještě během svátků, protože na trh přišel nový model s OLED panelem, lepším stojánkem a novým dokem. V silách Switche, jehož nástupce je navíc v nedohlednu, je během roku dohnat Wii s bezmála 102 miliony dodaných kusů.

Diskuze (70) Další článek: Nový deníček z Dying Light 2: Stay Human se zaměřuje na postavu Lawan

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,