Playstation2: Rozhodně ne hračka pro děti

Éra konzole Playstation začala v roce 1995, kdy se Sony po neúspěšném jednaní s Nintendem rozhodla vypustit vlastní konzoli. V této době kralovala Sega a nevypadalo to, že by se svého dominantního postavení chtěla jen tak vzdát. Nicméně brilantní kampaň udělala s Playstationu to, čím je - nejprodávanější konzolí všech dob. Po celém světě se jich prodalo více než 76 milionů. Víc je jen Gameboyů, ale ten patří do kategorie handheldů.
Éra konzole Playstation začala v roce 1995, kdy se Sony po neúspěšném jednaní s Nintendem rozhodla vypustit vlastní konzoli. V této době kralovala Sega a nevypadalo to, že by se svého dominantního postavení chtěla jen tak vzdát. Nicméně brilantní kampaň udělala s Playstationu to, čím je - nejprodávanější konzolí všech dob. Po celém světě se jich prodalo více než 76 milionů. Víc je jen Gameboyů, ale ten patří do kategorie handheldů.

Ale zlatá doba PSX pomalu pomíjí a všichni tušíme, že nová konzole na sebe nenechá dlouho čekat. A tak přichází PS2. To, co udělala Sony pro konzole, to nedokázala ani Sega, ani Nintendo. Celosvětově známý pojem. Těžko se dnes najde někdo, kdo by neslyšel slovo Playstation. Dokázala, že zisky z prodeje hitů na PSX zastínily takové hry jako Diablo2. A já se dnes pokusím Vám přiblížit nového, velmi mladého, černomodrého koně ze stájí Sony.

První oficiální zpráva s částečnými hardwarovými specifikacemi se objevila na podzim roku 1999. Tato samotná zpráva vyvolala obrovský rozruch celého herního světa. Ale vcelku jsme se nedověděli nic víc, než že PS2 bude 128 bitová, ale víc že se dovíme až později. Ke sklonku minulého roku to ovšem začalo, když byly vypuštěny první obrázky samotné konzole a pár fotek z her plus plné technické specifikace (viz níže). Ty zapůsobily na veřejnost asi jako dopad bomby. Například prodejnost Dreamceastu, N64 a trochu i PSX poklesly, v Japonsku vypuklo šílenství, protože se u nich PS2 začne prodávat už 4. března 2000. V konzolovém světě se najednou nemluvilo o ničem jiném než o PS2. Později dokonce někteří vývojáři začali opouštět jiné konzole, aby mohli začít pracovat na hrách pro PS2. Na svět byla vypuštěna spousta bludů, lží a pomluv, ale také přechvalování a nadceňování. Hlavními fakty však zůstává:

  • 1) Na PS2 budete moci hrát všechny hry z PSX, a to v lepší kvalitě a kratším loadingem.
  • 2) S PS2 Vám budou fungovat ovladače z původní konzole, i memory karty, ale jen s hrami pro PSX a uvnitř systému PS2, ale pro hry pro PS2 budete samozřejmě potřebovat nový ovladač a novou memory kartu.
  • 3) PS2 bude přehrávat DVD filmy a to ve stejné kvalitě jako běžná DVD videa.
Zde jsem uvedl 3 hlavní důvody, proč si myslím, že by si každý majitel PSX mohl koupit PS2. Ale tímhle to nekončí, protože PS2 už nebude jen tou hračkou pro malé děti, které jen vloží cd a hrají si až do vyčerpání. PS2 bude připojitelný k Internetu, a to nejen díky připravovanému USB modemu, ale také bude možné připojení kabelovým modemem a mluví se také o mobilních telefonech - v tomto ještě ale není příliš jasno. Sony hodlá svou online strategii vypustit až s harddiskem někdy v první půlce 2001. Mluví se i o přístupu k optické síti. Bohužel online hry se u nás moc hrát nebudou, vzhledem k vysokým cenám za telefon. Nicméně v budoucnu se to snad změní. Zpět k harddisku, který nebude nutně potřeba k hraní her, vzhledem k tomu, že PS2 zůstává stále konzolí, ne PC-klonem. Budete si moci stahovat s Internetu filmy, hry, hudbu v síti Sony, dotahovat nová auta do budoucího Grand Turisma nebo nové hráče do NHL, atd. O možnostech PS2 ve spojení s hardiskem, modemem a jeho výkonem bych mohl napsat stohy stránek. Pojďme dál. Měl bych se zmínit o možných doplňcích pro PS2.

K PS2 bude možné připojit jakékoliv zařízení USB kompatibilní. Co to znamená? Vadilo vám, že myš k původnímu Playstationu stála asi 1600, protože ji vyráběla Sony a neznačkové myši byly velmi často nespolehlivé? Kupte si USB myš od Logitech nebo Genius, zaplaťte za ni maximálně 400 a buďte si jisti, že s ní nebudou problémy a bude kvalitní. Samozřejmě si můžete připojit USB klávesnici nebo budoucí modem. Představte si Quaka III s myší a klávesnicí, tak tuto výhodu PC už jsme dohnali. Navíc Unreal Tournament, který tuto volbu bude podporovat, vyjde zhruba měsíc po vypuštění v Evropě. O Quakovi III už se mluví. No samozřejmě nesmím zapomenout na memory kartu. U ní dojde hned k několika změnám. Už nebude využívat starý blokový systém, ale bude mít 8 MB, které se budou postupně zaplňovat, podobně jako disketa nebo HDD. Navíc je konec půlminutovému nahrávání pozic, nová karta bude zhruba 250x rychlejší. Ovladač Dual Shock II. Jestli se vám líbil první ovladač ke starému Playstationu, tak tento budete milovat. Citlivost obou analogových páček byla rozvržena do 360 (!) poloh, ovladač zvládne více druhů vibrací a navíc: všechna tlačítka s výjimkou START a SELECT budou analogová, citlivá na tlak To znamená, že silnějším stiskem způsobíte větší zranění, vyšší zrychlení, atd. Já osobně tento ovladač považuji za jeden z nejzdařilejších vůbec a zatím jsem neviděl žádný, který by se mu jen přiblížil. U ovladačů bych se chvíli zdržel a přidal jednu z mála výtek, které proti PS2 mám. Proč má konzole jen dva porty na ovladače, když N64 a Dreamcast má 4? Budeme si bohužel muset kupovat opět Multitap.Na chvíli se ještě vrátím k technickým specifikacím.

  • Grafika: PS2 bude podporovat rozlišení až 1024*768, to Vám bude užitečné samozřejmě jen v případě, že si PS2 připojíte k monitoru. PS2 samozřejmě připojíte ke klasické staré televize, ale také nové vysokorozlišovací TV a širokoúhlé.
  • Zvuk: Když jsem psal o schopnostech přehrávání DVD asi nebude těžké si domyslet, že PS2 bude podporovat plně 3D zvuk: Dolby Digital a DTS surround zvuk. Bouncer (nejočekávanější hra od Square, pokud přehlédneme FFX a FF online) je již ohlášena s podporou 5+1 kanálového zvuku. Podotýkám, že pokud chcete hrát hry a pouštět si filmy s 3D zvukem, musíte mít hi-fi věž nebo dekodér schopný přehrát Dolby Digital nebo DTS. K tomuto účelu je PS2 vybavena optickým výstup pro velmi vysokou kvalitu zvuku i obrazu.
  • DVD: Jak jsem již napsal, filmy budou v kvalitě stejné jako u standardních DVD videí. Bude možnost pustit si film ve více jazycích, zapnout si titulky, pustit si obraz z více úhlů (tuto funkci musí podporovat samotný film), přehrávat po snímcích, atd. PS2 bude stejně jako první PS číst i audio CD, ale ve vyšší kvalitě.
Už jsem toho napsal dost, ale teď se konečně dostávám k té nejdůležitější části – HRY. Jak jsem napsal v úvodu, způsobila PS2 doslova výbuch. A proto si s podporou nové konzole nemusíte dělat starosti. Smlouvu se Sony podepsalo k dnešnímu datu na 301 firem, vyvíjí se přes 270 her a v den vypuštění konzole v Evropě (u nás k tomu dojde v prosinci před Vánocemi) bude 33 her na trhu. To znamená, že PS2 zažije největší start v dějinách konzolí. Nového miláčka si budete moci pořídit s hrami jako NHL 2001 (bude o poznání lepší než na PC), FIFA 2001, Theme Park World, Kessen, Unreal Tournament, Summoner, Ridge Racer V, Tekken Tag Tournament, Dead Or Alive II (vylepšená verze oproti Dreamcastu) a dalšími. Do konce ledna 2001 bude na trhu přes 50 her. Mezi nimi bude například Grand Tourismo 3, Wipeout Fusion, Eden (3D od Core), The Bouncer, Starwars: Starfighter, The World Is Not Enough, atd. Myslím, že co se týče her, není PS2 co vytknout, alespoň zatím.Ale abych nepěl jen slávu a nadšení. Hned v den vypuštění konzole v Japonsku se objevilo několik drobných závad. Například byly problémy s memory kartou nebo regionální ochranou DVD filmů. Tyto dvě závady byly úspěšně odstraněny a u evropského PS2 se vyskytovat nebudou. Pak tu byl jeden opravdu velký problém - anti-aliasing. Tento termín se používá v souvislosti se „zubatými“ okraji textur. Tyto nerovné čáry vznikají z důvodu nízkého rozlišení televizních obrazovek. Konkurence napsala prohlášení o neschopnosti PS2 řešit tento problém. Ze začátku to bohužel vypadalo, že mají pravdu, protože většina her první generace byla opravdu v tomto směru velmi „zubatá“. Nakonec se tento problém vyřešil, a proto i většina her bude na evropský start opravena a bude v pořádku. PS2 je mimochodem schopná FSAA (full scene anti-aliasing) v rychlostí 60 snímků za vteřinu v rozlišení 1024x768 bez většího zaškrcení výkonu. Nicméně nad PS2 zůstává stín, že není zas tak dokonale snadné na tento systém naprogramovat hru. Jestli je to pravda, ukáže čas, ale spíš jde o to, že nová konzole potřebuje čas. Jak dlouho trvalo, než se na PSX objevily hry jako Grand Turismo, FFVIII, Quake II nebo vynikající Metal Gear Solid? Mluví se také o tom, že PS2 má velmi malou video paměť. 4 MB. Ano to je málo, na dnešní standard. Ale připomínám, že rychlost této paměti dosahuje 48GB/s (to jsem se nepřepsal). Navíc PS2 nepracuje na principu PC, takže nepotřebuje paměť pro operační systém (tu bude potřebovat Microsoft X-box pro své upravené Windows 2000 a harddisk na patche).Podle toho co jsem četl na Internetu odhaduji, že první konzole, která bude silnější než PS2, bude patrně X-box (ano, Nintendo Gamecube nebude silnější), který se objeví za zhruba rok a půl. Ale ten se zatím těší zhruba poloviční podpoře, jak PS2. Navíc PS2 se prodalo v Japonsku přes 3 milióny kusů během necelého půlroku. Uvidíme. Budeme nadále sledovat vývoj PS2.

Centrální procesor (CPU) 128 Bit “Emotion Engine“
Frekvence 300 MHz
Systémová paměť Direct RDRAM
Kapacita paměti 32 MB
Propustnost sys. paměti 3,2 GB/s
Koprocesory FPU (operace s plovoucí čárkou)
VU0,VU1 (podpůrná grafická jednotka)
Výkon v plovoucí čárce 6,2 GFLOPS
3D CG geometrické operace 66 milionů polygonů za sekundu
Kódování obrazu MPEG2
Grafika “Graphics Synthesizer“
Frekvence 150 MHz
Video paměť 4MB DRAM
Propustnost v. paměti 48 GB/s
Konfigurace obrazu RGB: Alpha: Z Buffer (24:8:32)
Špičkový polygonový výkon 75 milionů za sekundu
Zvuk SPU2+CPU
Zvukových kanálů 48 + určené softwarem
Samplovací frekvence 44,1 kHz nebo 48 kHz
Paměť 2 MB
I/O procesor 32 bit CPU z Playstation 1
Frekvence 33,8 MHz nebo 37,5 MHz
Rozhraní 1x IEEE 1394, 2x USB, optický výstup, výměnné zařízení na budoucí HDD a ethernet kartu (pravděpodobně PCMCIA stejně jako japonská verze)
Média DVD video,Audio CD, PS1 CD ROM, PS2 CD ROM, PS2 DVD ROM
Mechanika 24x CD ROM, 4x DVD ROM
Diskuze (15) Další článek: ATI Radeon 256

Témata článku: , , , , , , , , ,