PlayStaton 4: známe oficiální vzhled, hardware a cenu

Po lehce stereotypní herní všehochuti vytáhlo Sony na své konferenci těžkou artilerii a odhalilo celou plejádu informací o své nové konzoli.

Microsoft to bude mít těžké. Po odhalení několika titulů a spršce herních trailerů se totiž na včerejší konferenci Sony zaměřilo na PlayStation 4. A konec akce byl doslova uragánem pozitivních informací pro hráče. Konečně jsme se dozvěděli, jak bude konzole vypadat, co schovává v útrobách a jaká bude cena. Pojďme si to rozebrat.

LOW/PS4_09.jpg LOW/PS4_10.jpg LOW/PS4_12.jpg

Design

Vzhledově se Sony rozhodlo pro jednoduchost a eleganci. Na první pohled vypadá PS4 jako jakýsi hybrid mezi designem konzole PS2 a Xbox One, je ale o něco tenčí, menší a především působí alespoň trochu futuristicky. Nechybí ani stylově provedená dioda, která bude modře svítit, když bude konzole zapnutá. Na druhou stranu Sony nezapomnělo na žádný konektor a dostatek místa se našlo i na chlazení, což je pomalu důležitější, než samotný vzhled. Možná bychom uvítali i hodnotnější materiály, využitý plast ale koresponduje s výslednou cenou. A ta je skvělá.

LOW/PS4_01.jpg LOW/PS4_02.jpg LOW/ps4_03.jpg
LOW/PS4_04.jpg LOW/PS4_05.jpg LOW/PS4_06.jpg

Kromě představení samotné konzole došlo i na její služby. PS4 bude primárně zaměřena na hry všeho druhu, nebude ale chybět možnost sledovat televizi a poslouchat hudbu, a to nejen prostřednictvím služeb Video Unlimited a Music Unlimited, ale také díky partnerům. Už nyní můžeme očekávat Netflix, Redbox Instant, Flixter a další. Bohužel většina těchto služeb nejspíše půjde mimo naše uživatele.

Mnohem podstatnějším je fakt, že konzole nebude vyžadovat internetové připojení a bude podporovat bazarové a použité hry. Jedná se o dvě oblasti, ve kterých Microsoft fanoušky těžce zklamal, a Sony si je toho vědomo. Omezováni nebudeme ani regionálním zámkem, takže si hry klidně můžeme nakoupit v Austrálii nebo Japonsku.

LOW/PS4_07.jpg LOW/PS4_08.jpg LOW/PS4_09.jpg

Byly představeny také herní novinky a exkluzivity, ty si ale rozebereme v samostatném článku.

Hardware

Konečně jsme se dočkali i oficiální tabulky specifikací včetně velikosti disku a dalších dosud neznámých prvků. Podívejte se.

Rozměry: 275 x 308 x 53 mm

Hmotnost: 2,8 kg

Procesor: x86-64 AMD Jaguar, 8 jader

Grafika: AMD Radeon, 1,84 TFLOPS

Paměť: 8 GDDR5

HDD: 500 GB

Mechanika: Blu-ray x 6 CAV, DVD x 8 CAV

Připojení: 2 x USB 3.0, AUX, Ethernet, IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 (EDR), HDMI, Digital Out

LOW/DUALSHOCK4_01.jpg LOW/DUALSHOCK4_02.jpg LOW/DUALSHOCK4_03.jpg
LOW/DUALSHOCK4_05.jpg LOW/DUALSHOCK4_06.jpg LOW/EarSet.jpg

Cena a dostupnost

PlayStation 4 se začne v USA a Evropě prodávat o Vánocích letošního roku za doporučenou cenu 399 dolarů, tedy v přepočtu cca 8000 Kč bez daně. K dispozici bude i příslušenství. Dodatečný bezdrátový ovladač Dualshock 4 a PlayStation Camera s cenou 59 dolarů, tedy přibližně 1100 Kč bez daně.

Zdroj: TZ

Diskuze (43) Další článek: Xbox One přijde do obchodů v listopadu, bude stát 12 až 13 tisíc

Témata článku: , , , , , , ,