Plnou parou do světa online her - část druhá

Patříte mezi nadšené hráče RPG her? Rádi se bavíte? Ještě jste nezkusili žádnou online hru, ale chtěli byste? Či snad již online hrajete, ale hledáte nové možnosti? Jestliže jste alespoň na jednu z otázek odpověděli kladně, nenechte si ujet vlak do světa online her! Možná vám v tom pomůže i náš již druhý článek na toto téma.

Čas se s časem sešel a je tu druhý nášup MMO her, které rozhodně stojí za to zkusit. Původně dnes měly být na programu jiné tituly, ale řekl jsem si, že si vezmu do parády ty v naší zemičcce nejrozšířenější. První z nich je sice již stařičká, ale v očích tisíců hráčů stále číslo 1, Ultima Online. Druhou v pořadí bude Ragnarok Online, hra asijského původu - a třetí bude asi nejkratší, ale přitom velmi rozsáhlý RuneScape. Všechno to jsou hry s na dnešní dobu téměř s nulovými nároky, takže si je zahrajete prakticky na čemkoliv.

Ultima Online

www.uo.com - MMORPG

Minimální konfigurace: P 200 MHz, 32 MB RAM, 383 MB HDD
Doporučená konfigurace: PII 233 MHz, 64 MB RAM, 650 MB HDD
Výrobce/Distributor: Origin Systems / Electronic Arts
Datum vydání: 18. prosince 1997
Měsíční poplatek: není

Je to již sedm a půl roku, co online pokračování známé série her s nálepkou „Ultima“ rozbouřilo klidné hladiny virtuálního moře ve světě MMORPG her. Spousty dovedností (dále jen skilly), tisíce předmětů a bytostí, rozsáhlé dungeony a spousty dalšího... To vše do posledního detailu zapadající do komplexního světa Brittanie. Na své si zde přišel každý, ať už kouzelník, pekař, válečník nebo truhlář... Ale pojďme pěkně od počátku...

   

No nejsem to fešák? * I see dead people... * Loď duchů

Nejprve si zvolíte jméno, barvu a styl účesu, po čemž následuje výběr tří hlavních skillů. Těch je ve hře více než dost (zhruba 40) a právě k těmto třem dostanete do začátku bonus, a to max. 50%. Ostatní (nevybrané) skilly zůstanou na 0. U bojových (umění boje s jednotlivými typy zbraní, magie) zpravidla platí, že s vyšší hodnotou se zvyšuje jak šance na zásah protivníka, tak i zranění, která mu způsobíte. U nebojových (kování, alchymie, rybaření, atd.) zas s výší skillu roste šance, že se vám povede předmět vyrobit a zvyšuje se i jeho kvalita. nemluvě o tom, že s postupující dovedností se naučíte vyrábět nové věci. Obecně tedy platí, že čím vyšší skill máte, tím více toho umíte (obzvlášť u magie je to znát – ve hře je přes 70 kouzel). Maximální dosažitelná výše skillu je 100.0% a u některých náročných skillů to vyžaduje opravdu mnoho času a úsilí, než jí dosáhnete... Obzvláště když uvážím, že se všechny dovednosti zvyšují po pouhých desetinách procenta!

Popojděme však dále... jak již jsem zmínil, herní svět je komplexní. Plocha o velikosti 6000x6000 polí skýtá nespočet míst, kam se lze podívat a o zábavu tak máte na dlouho postaráno. Tedy pokud nepatříte mezi náročnější hráče, kterým „jeden svět nestačí“.

   

Ehh, no jasně, že jsem ho nezabil já... *Předváděčka nového meče na tržišti * V dungeonech je občas pěkně horko

V každém případě na vás čekají jak zelené pláně, pusté pouště, lesy hustější než Řáholec či starodávné ruiny, tak i rozsáhlé podzemní a jeskynní komplexy, plné toho nejhoršího zla - a pochopitelně i pokladů. Celý svět je dobře navržen i zaplněn NPC (Non Player Character = postavy ovládané počítačem) a vrcholem herní architektury jsou města. Každé z nich má svůj osobní styl a přestože jsou poměrně velká, snadno se v nich zorientujete. Dokonce si můžete postavit vlastní chatu, vilu, nebo i hrad. Bohužel ne v původních městech, ale to vůbec nevadí, neboť existují i hráčská města, která si navrhli a postavili na vlastní náklady sami hráči.

Jestli vás výše zmíněné věci zaujaly a nyní vás již zajímá jen jak to vlastně vypadá, nemusíte se obávat. Hra je to sice stařičká, ale svým izometrickým pohledem a krásnou 2D grafikou vás prostě okouzlí. Ovládání je sice jednoduché, ale pokud to s UO myslíte vážně a chcete držet krok s ostatními hráči, bude nutné se naučit používat tzv. makra. Co to je? Nejlépe to vysvětlím na příkladu. Hráč 1 stojí u kovadliny a musí 2x kliknout na kladivo, poté na kus železa a vybrat si z nabídky, jaký předmět chce vyrobit. Teprve poté, co tohle všechno udělá, začne vůbec kovat. Mezitím hráč 2 (taktéž stojící u kovadliny) stiskne klávesu F1 - a už kove.

Jak to? Hráč 2 používá makra a ušetří si spoustu klikání. Sama hra nabízí možnost nastavit si základní makra v menu, ovšem lepší je pořídit si externí program. Mezi ty legální a povolené patří nejrozšířenější UO Assist.

   

Toho draka provokovat něměli * Pytláci nad svojí kořistí * Nač chodit ven, divadlo je i ve hře

Na závěr bych neměl opomenout zmínit, že výše uvedené věci se týkají původní UO. Hra se dočkala několika rozšíření, které přinesly nové mapy a dokonce i částečné převedení světa do 3D. Nejen datadisky však přinášejí nové prvky a změny, takže záleží pouze na vás, jaký server zvolíte, protože hra se server od serveru liší.

Světlé stránky hry
  • Na svou dobu skvělá grafika
  • Atmosféra
  • Komplexnost hry
Temné stránky hry
  • Na neoficiálních serverech spousty bugů, neochota GM apod.

Co potřebuji ke hraní?

Postačí vám instalace hry a poté nahrát soubory nutné ke hraní na nějakém konkrétním serveru (především soubor „login.cfg“). Tyto soubory jsou ke stažení na webových stránkách jednotlivých serverů.

Grafika: 9/10
Atmosféra: 9/10
Hratelnost: 9/10
Rozsáhlost: 10/10
Celkové hodnocení: 9/10

České servery:
Kelevar -
www.kelevar.cz
Dark paradise - www.darkparadise.cz
Endor - www.endor.cz

Ragnarok Online

www.ragnarokonline.comMMORPG

Minimální konfigurace: PII 400 MHz, 64 MB RAM, 8 MB graf. karta
Výrobce/Distributor: Gravity Corporation
Datum vydání: 30. listopadu 2002
Měsíční poplatek: není

Další hrou, na kterou si posvítíme, je Ragnarok Online. 2D roztomilé postavičky zasazené do plně 3D prostředí se nemusí zalíbit každému, nic to ale nemění na tom, že vše do sebe přesně zapadá. Ovládání je snadné, vše se provádí klasicky kombinací myši a klávesnice. Levým tlačítkem chodíte, útočíte, apod., pravým pak ovládáte kameru. Nakonec kolečkem můžete zoomovat. Klávesnicí pak používáte jednotlivé skilly, otevíráte různá menu (inventář, přehled skillů...) a samozřejmě píšete vzkazy ostatním hráčům.

   

Kdo se vleče, neuteče.. Ale já jo * Bez týmové spolupráce se u bossů neobejdete * Kde jen ten Orc Hero může být?

O čem tahle hra je? Stručně řečeno o tom mít co nejlepší výbavu a co nejvyšší level. A levely  tu jsou rovnou dva. Tzv. „Base“ a „Job“. Jaký je v tom rozdíl? Za každou potvoru, kterou pošlete na onen svět, získáte jisté množství zkušeností (dále jen XP) do obou z nich. Při postupu na vyšší úroveň Base se vám zvýší základní vlastnosti (šance na zásah a podobně) a  získáte cenné bodíky, které rozdělíte mezi vlastnosti: STR (síla), AGI (hbitost), VIT (vitalita), INT (inteligence), DEX (obratnost) a LUK (štěstí).

Když vám ale vzroste Job, dostanete skill pointy (přesněji řečeno skill point - jeden), které použijete na získání nových skillů. Těch je celá řada a každé povolání je má zcela odlišné. Job level  je však důležitý také proto, že ve hře začínáte jako Novice a na přestup na další povolání musíte mít vaše postava potřebný Job level. První přestup se tak koná na 10. a druhý na 40.-50. úrovni (záleží jen na vás, kdy přejdete- 50. úroveň vyžaduje více úsilí, ale budete mít více skillů a bonus k tomu:-).

   

Konečně, LEVEL UP! * Před... * ...a po popravě

Jak již jsem zmínil, povolání je celá řada. Pokud vás zajímá kompletní seznam, obrázky a skilly, podívejte se na stránky českého serveru CzechRO (www.czechro.net), kde je vše přehledně zpracováno.

Něco nám však stále schází... Ach ano, spousty ubohých potvor, které padnou, nežli se stanete tím nejlepším. A když říkám spousty, myslím to vážně. Ve hře je více než stovka příšer všeho druhu, včetně bossů. Po zabití z každé z nich něco vypadne – někdy potřebný kus výbavy, jindy jen becenná veteš. Občas ale vypadne i tzv. karta, jejíž název je shodný s jménem dané příšery a má specifické vlastnosti. Pokud kartu vložíte do nějakého vhodného slotového předmětu, získá tak předmět vlastnosti karty. A tento prostý fakt dodává hře doslova tisíce možností, jak si svoji postavu „udělat“.

Zpět ale k příšerkám a způsobu jejich eliminace. Boj probíhá automaticky, kliknete na protivníka a už se to mlátí. Oproti jiným hrám, zde nevidíte vůbec stav životů soupeře (na CzechRO tedy, na FinalRO životy potvor vidíte), ale postupem času si zvyknete a naučíte se poznávat, kolik daný typ obludy vydrží.

   

Payon, město tisíce obchodníků * Hehe, zase vedle... * Za MVP je opravdu slušná hromádka XP

Některé bytosti jsou opravdu silné, zejména bossové (tzv. MvP). Pokud je budete chtít porazit, bude nutné dát dohromady partu zdatných lidí několika profesí, aby se vzájemně doplňovali. Hlavní odlišností běžných příšer od bossů je to, že za bosse jsou obrovské XP a k tomu speciální bonus pro toho, kdo mu způsobil největší zranění.

Města jsou kapitola sama o sobě. Kromě toho, že zde najdete obchody a obchodníky jsou zde hrady. A právě o ty bojují hráčské gildy během GW (Guild War - gildovní válka), které se pravidelně konají vždy po dobu jedné hodiny. Gilda, které se podaří některý z hradů dobýt a udržet ve své moci, může poté využívat jeho výhod.

Světlé stránky hry
  • Propracovaný herní systém
  • Roztomilá grafika
Temné stránky hry
  • Nevyváženost některých povolání

Co potřebuji ke hraní?

Na stránkách serveru CzechRO je ke stažení herní klient a jsou zde k nalezení i instrukce jak hru zprovoznit. Pokud byste i přesto měli nějaké potíže (ať již technické, nebo že si ve hře nevíte rady), doporučuji navštívit fórum CzechRO. Pro hraní na FinalRO si poté ze stránek tohoto serveru stáhněte jejich patcher.

Grafika: 8/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 9,5/10
Rozsáhlost: 8/10
Celkové hodnocení: 9/10

České servery:
CzechRO - www.czechro.net – největší český server co do počtu hráčů
FinalRO -
http://www.final.ragnarok.cz/ - je výrazně menší než CzechRO, ale zato disponuje nejnovějšími updaty; tedy novými povoláními, příšerami, předměty i lokacemi

RuneScape

www.runescape.com – MMORPG

Představte si MMORPG se spoustou věcí a možností, poměrně rozsáhlým světem, nespočtem hráčů a k tomu jednoduchou, přesto povedenou 3D grafiku. To není asi tak těžké, ale co když dodám, že to vše má pouhé 2MB, ke hraní stačí webový prohlížeč a zahrajete si doslova odkudkoli?

   

Je libo plešku nebo dlouhou hřívu? * Uff, všude kolem poušť a já se tu mučím v kusech plechu * Ne všude rostou kytičky a prozpěvují ptáčci.

Princip hry spočívá v tom, že máte k dispozici zhruba 20 různých skillů. V každém ze skillů začínáte na první úrovni a jde zvyšovat až na úroveň 99. Některé zvyšujete bojem, některé zas vyráběním věcí nebo těžením materiálu. V každém případě je to pěkná dřina a na dosažení vyšších úrovní je nutné vynaložit opravdu velké úsilí.

Ovládání je snadné, myší ovládáte pohyb a chování své postavy, šipkami pak natáčíte kameru. Pokud se octnete v boji, v panelu můžete zvolit některý ze stylů boje. Jestliže zvolíte např. defenzivní, získáte bonus k obraně a po boji vám vzroste pouze obrana.

   

Ty kameny už jsem někde viděl, ale kde? * Asi jsem popletl adresy, hledal jsem černé rytíře... * Jauvajs! Maminka mi to vždycky říkala - nehraj si se sirkama

Přestože se to na všech serverech neustále hemží hráči, nebojte se, že byste neměli co zabíjet. Nepřátel je ve hře spousta a narazíte na ně kdekoliv. Trénovat dovednosti můžete bez problému i na nebohých městských strážích. Ty nebezpečnější a taktéž majetnější (padají z nich cennější předměty) potkáte pouze ve Wilderness, což je obrovská zóna na severu země. Čím dále zajdete, tím větší bude nebezpečí, že vás přepadne PK (Player Killer - zabiják hráčů) a obere vás o jednu věc, kterou při smrti ztratíte. V této zóně vás tedy napadají nejen silná monstra, ale i hráči – a často na mnohem vyšší úrovni, než máte vy.

   

Sledujte! Kopu stejně dobře jak Ronaldo. Teda ne že by mu to s krumpáčem zrovna šlo... * Čím ty krysy proboha krmili? * V tutorialu se naučíte vše potřebné, já se teď učím chodit

I hráči milující příběhy si zde přijdou na své. Ve hře je mnoho questů (a stále přibývají nové), jež vám připraví zábavu na hodně dlouho a za jejichž splnění získáte různé možnosti. Zahrajete si například na detektiva, pomůžete Romeovi a Julii, navštívíte rytíře kulatého stolu apod. Těžko říct, kde autoři čerpali inspiraci:-)

Světlé stránky hry
  • Zahrajete si prakticky odkudkoli
Temné stránky hry
  • Těžko říct, na co si stěžovat u hry téhle velikosti:-)

Co potřebuji ke hraní?

Nyní se už jistě ošíváte a říkáte si, kdy se konečně dozvíte, kde to sehnat. Nebudu déle napínat. Stačí se jen podívat na www.runescape.com, zaregistrovat si účet (pozor, vaše postava se pak bude jmenovat podle názvu účtu) a spustit hru přímo v prohlížeči. Po výběru serveru již naběhne hra samotná. Určitě si ale všimnete, že ve výběru serverů jsou i tzv. Member servery. O co jde? Jistá část herního světa, některé questy a některé speciální skilly jsou přístupné pouze členům. Koho tedy free část  hry zaujme, poplatek 5 USD měsíčně pro něj nebude problém.

Grafika: 6/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 9/10
Komplexnost: 9/10
Celkové hodnocení: 8,5/10

A to jest pro dnešek vše. Doufám, že vás některá z her zaujala a pokud ne, možná se tak stane v některé z dalších částí. A čeho, že se dočkáte v té následující? Uvidíte příště...

Diskuze (21) Další článek: Hattrick: 10. ligové kolo

Témata článku: , , , , , , , , , , ,