Plnou parou do světa online her - část první

Pomalu, ale nevyhnutelně se blíží konec her jednoho hráče. Brzy přijde čas, kdy se budou hrát jen a výhradně online tituly, takže pokud jsou pro vás výrazy jako MMORPG stále španělskou vesnicí, není to v pořádku a je s tím potřeba něco udělat. Naším úmyslem je přiblížit vám ty nejlepší současné online tituly - a dnes to budou PlanetSide, Horizons, a Knight Online.

Ať už jste úředník, prodavač, nebo školák, určitě jste někdy zatoužili odhodit své všední starosti a být někým jiným. Třeba někým, kdo nezná strach a odhodlaně se vrhá vstříc nebezpečím a dobrodružstvím; prostě být neohroženým hrdinou, který všem nakope zadek.

V dnešní době je k dispozici nespočet her, v nichž už nestojíte sám proti počítači. Jedná se o hry s nálepkou MMOG (Massively Multiplayer Online Games), kde můžete o svých schopnostech a zkušenostech přesvědčit miliony lidí po celém světě. To, zda se zapíšete do podvědomí ostatních jako mocný čaroděj, zabiják draků, nebo velmistr řemeslníků, to už záleží jen na vás. A právě cílem tohoto článku bude seznámit vás s těmi nejúspěšnějšími tituly současnosti.

PlanetSide 

http://planetside.station.sony.com MMOFPS

Minimální konfigurace: 1 GHz, 256 MB RAM, 32 MB graf. karta
Doporučená konfigurace: 1,6 GHz, 512 MB RAM, 64 MB graf. karta
Výrobce/Distributor: Sony Online Entertainment
Datum vydání: 6. května 2003
Měsíční poplatek: $12.99

Vanu Sovereignty, Terran Republic a New Conglomerate. To jsou tři, spolu soupeřící strany, ke kterým se můžete přidat v této rozlehlé MMOFPS. Nádherná a detailní 3D zpracování a atmosféra, to hře opravdu nechybí. Z vlastního pohledu, nebo z pohledu třetí osoby, jste jedním z tisíců vojáků odhodlaných bojovat za svou vlast a je jen na vás jestli budete bojovat sám, nebo vyhledáte schopného velitele a přidáte se k jeho jednotce. Hra se odehrává v blízké budoucnosti a nabízí unikátní vozidla a výzbroj pro každou stranu. Kromě toho můžete procestovat stovky čtverečních kilometrů terénu v několika různých prostředích. Boje probíhají na 10 ostrovech a v 5 jeskynních komplexech, v tzv. jádře. Ty nejlepší technologie (jak zbraně, tak vozidla) lze získat pouze zde, avšak pro návštěvu jádra je nutný datadisk Core Combat.

   

Menší bitva * Obléhání kontrolní věže * Nechtěl bych se jim připlést do rány

Jak ostrovy, tak jeskyně jsou hodně rozsáhlé. Jsou tedy děleny na vzájemně propojené základny. Těch je několik typů, podle toho, jaké služby nebo výrobu strojů nabízí. Důležité je ale vědět, že každá základna je propojena s alespoň dvěma dalšími, stojícími poblíž. Abyste nějakou mohli dobýt, musí být pod vaší kontrolou alespoň jedna základna, s níž je ta dobývaná propojena. Samotné dobytí probíhá tak, že jakmile se probojujete k řídicímu panelu, stačí ho hacknout a zahájit tak odpočet 15 minut. Přesně tolik času má nepřítel, aby svou základnu osvobodil. Pokud to nestihne, základna změní barvy dle vašeho národa a můžete jí využívat naplno.

Teď vás už ale jistě zajímá, jak to celé vlastně funguje. Princip hry je jednoduchý. Za dobývání základen a eliminaci nepřátel získáváte zkušenosti do Battle Rank (bojová hodnost) a Command Rank (velící hodnost). Nejprve se zaměříme na Battle Rank, jejíž maximální úroveň je 20. Za každou získanou úroveň získáte 1 Certification Point. Čím víc CP budete mít, tím více toho budete umět, neboť u speciálních terminálů si ve hře můžete „nakupovat“ licence. Ty se dělí do jednotlivých kategorií a jsou poměrně drahé. Musíte si pečlivě rozmyslet, čím budete, neboť nikdy nezbudou body na všechno.

   

Co myslíte, kdo asi vyhraje? * Poslušně hlásím, cíl zničen! * Příprava na invazi

Jestliže máte raději pěchotu, čeká na vás několik druhů brnění, lišící se jak velikostí inventáře, tak i množstvím zbraní, které můžete nést. Těch je opravdu hodně. Od pistolí a kulometů až po energetické pušky, raketomety a odstřelovaní pušku. Kategorie jsou pro všechny strany stejné, ale každá z nich má v dané kategorii jinou zbraň. NC a TR preferují klasické zbraně a VS využívá energetické. Nebojte se ale, že byste nepřátele nemohli překvapit a napumpovat to do nich jeho vlastní zbraní. Po mrtvých soupeřích zůstávají chvíli ležet batohy, takže si ji stačí vzít:o)

Pokud nepatříte mezi ty drsné nebojácné mariňáky, kteří volili první možnost, čeká na nás široká nabídka těch nejmodernějších vozidel a letadel. Od jednomístných a dvoumístných bugin, přes pětimístné obojživelné transportéry až po těžké tanky a dělostřelectvo. Nedávno do hry dokonce přibyli obrovští roboti a to už je opravdu síla. Ale ani piloti zde nebudou ochuzeni. Čekají na ně jednomístné rychlé stroje, ale i třímístný bombardér, transport těžké techniky a silně opevněná výsadková loď až pro 12 členů posádky, disponující třemi kulomety.

   

To, co vidíte ve vzduchu, je bombardér. A to co vidíte na zemi... to už za chvíli neuvidíte * Těsně před explozí * Z letadel je vážně krásný výhled

Co říci k této hře na závěr? Jestliže patříte mezi ty, kteří touží zažít obrovské bitvy tisíců mužů a stovek vozidel a letadel, to vše v úžasné grafice a se skvělými efekty, pak nevím, na co ještě čekáte. A pokud ne, možná vás zaujme některý z následujících titulů.

Světlé stránky hry
  • Skvělá grafika a atmosféra
  • Stovky čtverečních kilometrů terénu
  • Přehledné velení družiny a komunikace
  • Desítky strojů a zbraní
Temné stránky hry
  • Snad jen to, že jednou vás to přeci jen omrzí:o)

Co je potřeba k hraní?

Účet u Sony Online Entertainment, zaplacený měsíční poplatek a instalaci hry. Není nutné vlastnit originální krabici; stačí si zakoupit cd-key, zapsat si ho ke svému účtu a herní data (zhruba 3,8 GB) stáhnout pomocí launchpadu. Přes tento program se celá hra patchuje a je k dispozici ke stažení na stránkách hry (http://launchpad.station.sony.com). Po instalaci tohoto programu je nutné pozměnit zástupce na spouštěcí soubor připsáním parametru:
„/game:planetside“ (bez uvozovek)

Grafika: 9,5/10
Atmosféra: 10/10
Hratelnost: 9/10
Hudba: 9/10
Celkové hodnocení: 9,5/10

Horizons: Empire of Istaria

http://www.istaria.comMMORPG

Minimální konfigurace: 850 MHz, 256 MB RAM, 64 MB graf. karta
Doporučená konfigurace: 1,4 GHz, 512 MB RAM, 128 MB graf. karta
Výrobce/Distributor: Artifact Entertainment/Atari
Datum vydání: 9. prosince 2003
Měsíční poplatek: $12.95

Toužili jste někdy stát se drakem? Ano? Máte kliku, neboť se zaměřím na titul, kde je drak jedním z hlavních charakterů, za které můžete hrát. Horizons se principem nijak neliší od ostatních titulů. Stejné rasy (člověk, trpaslík, elf, ale i dryáda, fiend, sslik, satyr, saris, half-giant, gnome a drak), opět přidělujete body do nějakých vlastností a i zde se „expí“, neboli sbírají zkušenosti. S těmi roste i level charakteru a postava se tak stává silnější a silnější. Hra je kompletně ve 3D a grafiku bych označil za dobře vyvedenou, obzvlášť ti draci jsou úžasní.

   

Nejsilnější drak ve hře poražen * Za chvíli to začne... * Nějak jsem to přehnal s prášky na růst svalové hmoty, oops!

Svět, kterým lze procházet, je obrovský. Desítky měst, včetně hráčských, dokonce je tu i možnost získat parcelu a postavit vlastní dům. Co se mapy světa týče, málokdy narazíte na nějaké volné místo. Téměř všude se něco hýbe a číhá na vás nebezpečí. Na mapu si dokonce můžete zapisovat poznámky, takže se neztratíte a důležitá místa, co na mapě nejsou normálně vidět, si po nalezení označíte. Ve hře je také mnoho questů (úkoly, které se dají splnit), které příjemně osvěžují gameplay.

Nyní k samotnému vývoji postavy a k boji. Vámi zvolený charakter má několik základních vlastností, jako jsou síla, životnost, nebo obrana. Lze je zvyšovat buď zabíjením příšer, čímž se vyšplháte na vyšší level, nebo různými magickými předměty a zbrojemi. Další možností jsou schopnosti a kouzla, které váš charakter ovládá. Jaká to budou, záleží na vaší profesi. Můžete být kouzelník, válečník, lukostřelec, zloděj a třeba i řemeslník.

Poslední speciální kategorií je výše zmíněný drak. To je asi největší lákadlo celé hry, ale jak autoři sami slibovali, hrát za něj je opravdu těžké. Ze všech postav získává při boji nejméně zkušeností a začíná jako malinký dráček. Pouze na vás záleží, zda budete mít dostatek trpělivosti, aby váš dráček vyrostl. Kromě potřebného levelu a opravdu těžkého questu musíte nahromadit poklad, což mohou dělat právě jen draci. Čím větší poklad máte, tím větší bonusy získáte. Ptáte se, k čemu tolik práce? To je jednoduché... po splnění toho všeho váš dráček vyroste a stane se z něj opravdový velký drak, kterému ostatní budou sahat sotva po kolena. Aby toho nebylo málo, jako jediný charakter v celé hře bude moci létat a to celkem slušnou rychlostí. Vím, o čem mluvím, opravdu to stojí za to...

   

Předvedl bych, jak umím létat, ale zrovna jsem se přecpal. Miluju turisty... * I drak se umí transmutovat * Asi mi neuvěříte, že po smrti z něj vyleze uchechtaná veverka

Abych nepopisoval pouze draka, dočkáte se i nějakých těch speciálních úderů jako válečník nebo obzvláště mocných kouzel jako čaroděj. Lepší kouzla si ale musíte zakoupit na svitku a nejprve se je naučit. Tím se dostávám k výrobě věcí. Každý charakter má dva typy levelů. Bojový a tzv. Craft, což je právě výrobní dovednost. Nemůžete ale dělat úplně všechno – vaše Craft schopnost závisí na vašem povolání; takže třeba jako kouzelník sice napíšete svitky s kouzly, ale těžko si vykováte brnění.

Poslední zmínka bude o monstrech, která na vás čekají. Ta lehčí, jako třeba kostlivce, zombíky či housenky, potkáte sotva projdete branami města. A na ta silnější, zejména bosse, se podnikají mnohočlenné výpravy až do vzdálených a bohem zapomenutých končin. Samotné souboje probíhají v reálném čase tak, že na sebe sesíláte kouzla a útočíte. Každý speciální útok a kouzlo má ale různě dlouhý čas nabíjení a i rychlost útoku jednotlivých postav se liší.

Světlé stránky hry
  • Možnost hrát za draka a létat
  • Obrovský a dobře vyplněný svět
  • Stovky kouzel, útoků a tisíce předmětů
  • Spousty questů
Temné stránky hry
  • Žádný konkrétní zápor mě nenapadá

Co je potřeba k hraní?

Buď originální krabici, nebo TRIAL verzi. Hlavní je cd-key, díky kterému si založíte herní účet. TRIAL verze se nijak od té běžné neliší, stačí zaplatit paušál a můžete si hrát až do aleluja:o)

Grafika: 8/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 9/10
Hudba: 8/10
Celkové hodnocení: 8,5/10

Knight Online 

http://www.knightonlineworld.comMMORPG

Minimální konfigurace: 300 MHz, 128 MB RAM, 16 MB graf. karta
Doporučená konfigurace: 400 MHz, 256 MB RAM, 32 MB graf. karta
Výrobce/Provozovatel: MGame© Corporation a Noah System©/K2 Network, INC.
Měsíční poplatek: žádný, od 1. prosince 2004 je hra zcela zdarma

Dalším MMO titulem o kterém bude řeč je Knight Online. Stejně jako předchozí dvě hry je i tato zcela ve 3D a nutno říct, že poměrně hezky provedeném. Sice to není žádný zázrak, nad kterým byste jen lapali po dechu, ale vzhledem k tomu, že za hraní NIC NEPLATÍTE, to možná ani ničemu vadit nebude, ne? Každá věc, kterou nosíte, se na vašem vzhledu projeví a i přes to, že herní instalace má pouhých 280 MB, je toho k vidění opravdu mnoho.

   

Tak to jsem já! * Zase já * No jsem prostě fešák;o)

Celá hra je vlastně konfliktem dvou ras, lidí (El Morad) na straně jedné a orků (Karus) na té druhé. Lidé nemohou navštěvovat orkská města a to platí i naopak. Jediným místem, které obě rasy spojuje, je neutrální město Moradon, kde začínáte a které je vlastně obchodním centrem. Tím druhým místem je Colony Zone, nebo-li prostředí, kde spolu tyto rasy válčí.

Něco však mají oba národy společné; a tímto pojítkem jsou tři typy postav (barbar, muž, žena) a čtyři základní povolání. Můžete být Priest léčící lidi a sesílající podpůrné nebo naopak oslabující aury. Nebo se vám možná zalíbí Warrior, těžkooděnec s pořádným mečem; nebo třeba Thief, jemuž nechybí zručnost s lukem a dýkami. Poslední možností je Mage, orientovaný na živelná kouzla (oheň, mráz, blesky).

Pro každou z profesí jsou důležité jiné vlastnosti a 3 body získané za každou dosaženou  úroveň budete rozdělovat mezi sílu, obratnost, životnost, inteligenci a magickou sílu. Tyto body se poté značně projeví na vaší síle a výdrži. Již při tvorbě postavy vám hra sama označí dvě pro vás charakter nejdůležitější vlastnosti, a je zbytečné a opravdu neúčelné dávat body jinam. To značně omezuje možnosti vývoje vaší postavy, protože dávat jako Warrior (zaměřený na sílu a životnost) body do obratnosti, to je opravdové plýtvání. Takto promarněné body se nejenže skoro vůbec neprojeví, ale na vyšší úrovni zjistíte, že kdybyste je dali do síly, výsledek by byl mnohem lepší.

Od desáté úrovně si může vás charakter zvolit specializaci. Zvolit ale není zrovna přesné, neboť na výběr nemáte. Z Thiefa ze stane Assassin, z Warriora zas Blade apod. V podstatě se jen změní název vaší profese. Podstatné ale je to, že začnete za každou úroveň získávat 2 Skill Pointy. Každá profese má 3 kategorie skillů (dovedností) a maximální počet bodů v každé z nich je 60. A protože po dosažení max. úrovně (70) jich lze mít pouze 120 SP, budete muset přemýšlet, do čeho cenné bodíky vložit. S postupem času tedy získáte různé útoky, aury a dovednosti, které vám a vaším spolubojovníkům v boji pomůžou.
 
Systém bojů je obdobný jako v předchozí hře, čili opět označíte cíl, zaútočíte a jen si takto vyměňujete „názory“. Výše zmíněné speciální schopnosti boj dokáží velice urychlit, ale kromě čerpání many (nebo chcete-li staminy, energie) mají různě dlouhé intervaly dobíjení. Proto je nelze používat pořád.

Hra nabízí i od určité úrovně možnost vytvoření gildy (klanu). Ty potom mohou podnikat početné výpravy do PvP (Player vs. Player) zóny a získávat National Pointy za zabíjení členů druhého národa. Tyto body jsou důležité, aby vaše gilda získala dobrou pověst a mohla se dostat z páté třídy až do třídy první, kam patří pouze ty opravdu elitní. Již od třetí třídy máte možnost stát se rytíři a o tom tato hra je. Pouze rytíři mohou využívat některých vychytávek, jako například nosit plášť nebo si udělat vlastní emblém.

   

Všichni někam běží aneb vánoční nákupy na poslední chvíli * Krok sem, krok tam... Nacvičujeme představení * Jeden prsten vládne všem

A jak je to s výbavou a havětí, čekající na likvidaci? Předmětů jsou ve hře tisíce, od běžných (bílý název) přes vylepšitelné (upgrade item - fialový název) až po vzácné (rare - žlutý název) a unikátní (unique - zlatý název). Zvláštní kategorií jsou questové předměty (quest item), které ve většině případů nelze mezi hráči ani vyměnit a slouží pouze ke splnění úkolů, kterých je ve hře taktéž mnoho.

Co se příšer týče, je jich nespočet. Vždyť jen obyčejný vlkodlak má šest různých mutací, lišících se jak velikostí, tak silou. Monstra jsou rozmístěna většinou v lokacích, do kterých se dá teleportovat za poplatek skrz brány a již popisek při výběru vám řekne, jestli monstra poblíž brány jsou určena pro hráče na úrovních 10-20 nebo třeba 20-35. Pochopitelně čím silnější zrůdu skolíte, tím více zkušeností získáte.

Komunikace, co dodat... Tohle autoři trochu nedomysleli a horší systém jsem snad ještě neviděl. Představte si, že hrajete s nějakým známým. Vy se nacházíte v jednom městě a on v druhém. Oba o sobě víte, že jste právě ve hře, ale když si zkoušíte psát, nejde to. Dokonce ho ani nevidíte online v seznamu přátel. Proč? Je to jednoduché, pokud nejste ve stejné lokaci, pro hru to je, jako byste vůči sobě neexistovali. Je to nesmyslné a nevím zda v tom byl úmysl, ale naštěstí se to dá obejít. Stačí, abyste byli oba členem stejné gildy. Sice se neuvidíte ani v seznamu členů, ale pokud napíšete na gildovní chat zprávu, vězte, že všichni členové ji uvidí, ať jsou kdekoliv. Aspoň že tak.

Říkáte si jak může někdo provozovat hru, kde v jednu chvíli hrají až desetitisíce hráčů z celého světa a nemít z toho žádný zisk? Pak ještě tedy nevíte, že autoři zvolili jinou formu výdělku. Peníze na vašem bankovním účtu můžete využít k nákupu herních kreditů. Pouze za takto získané kredity lze ve hře nakupovat v Power Store. To je obchod se speciálními svitky a předměty, které pořádně naboostují (dočasně zvýší některé vlastnosti) váš charakter. Ceny nejsou nijak předražené, takže především v PvP se opravdu využijí.

Světlé stránky hry
  • Moře zábavy bez placení
  • Spousta monster a jejich variací
  • Tisíce předmětů, zbraní a zbrojí
Temné stránky hry
  • Téměř nemožná komunikace s lidmi v jiných lokacích

Co je potřeba k hraní?

Na této adrese (http://download.knightonlineworld.com/knightonlinesetup_1264_04.exe) je ke stažení klient hry (280 MB). Poté již jen stačí na stránkách hry založit účet, nainstalovat hru, spustit ji a přihlásit se.

Grafika: 7,5/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 8/10
Hudba: 8/10
Celkové hodnocení: 8/10

A to je pro dnešek vše. Možná, že vás některá hra zaujala, a možná, že se vám zalíbí jiná. Příště se podíváme na fantasy tituly Ultima Online či Runescape a prozkoumáme skryté kouty galaxie v EVE Online a Star Wars: Galaxies.

Diskuze (14) Další článek: AMD Cyber Team je komplet + interview!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,