Počítač za vysvědčení aneb sestava do 35 000 Kč

Před několika málo dny nastal den D pro všechny školou povinné – den vysvědčení. Odměnou každému pařanovi po roce usilovné práce je určitě upgrade domácího miláčka případně nákup nového počítače. Proto jsme pro vás sestavili modelovou sestavu v celkové ceně 35 000 Kč.
Před několika málo dny nastal den D pro všechny školou povinné – den vysvědčení. Odměnou každému pařanovi po roce usilovné práce je určitě upgrade domácího miláčka případně nákup nového počítače. Proto jsme pro vás sestavili modelovou sestavu v celkové ceně 35 000 Kč.

Procesor - AMD Duron 800 MHz s chladičem TITAN
V současnosti se honosí nejlepším poměrem cena/výkon procesory AMD, konkrétně model Duron. Pro tuto sestavu bohatě postačí 800 MHz. Nezbytným doplňkem procesoru každého přetaktovávače je kvalitní chladič. Uvařit procesor nikdo nechce, a tak koupě TITANu TTC-M5AB nebude zbytečnou investicí. Pokud se nechcete honit za výkonem na úkor životnosti procesoru, určitě si vystačíte s levnějším chladičem.

Základní deska - MSI KT7 Turbo
Desky pro AMDčka jsou sice trochu dražší než pro Intel, ale na mainboardu se prostě nevyplatí šetřit. Všeobecně se za top výrobce považují společnosti Abit, ASUS a Microstar. Jelikož nové desky s podporou DDR pamětí jsou poměrně drahé a zatím se cenově nevyplatí, vybral jsem čipovou sadu VIA KT133A. ASUS je velice drahý, a tak zbývají dvě desky Abit KT7A anebo MSI K7T Turbo. Obě mají skoro stejné vlastnosti (to je způsobeno shodným čipsetem) - 1xAGP (4x), 6xPCI, 3xDIMM a Ultra ATA100. MSI navíc nabízí port CNR, zatímco Abit dává přednost staršímu ISA. Podle posledního ceníku je deska od Microstaru asi o 400 Kč levnější, a tak nakonec padá volba na ni.

Paměť - 256 MB RAM (133 MHz)
I když by nyní mohlo stačit 128 MB, do budoucna se rozhodně větší RAMka vyplatí. Pokud chcete značku, kupte si KINGMAX se skoro doživotní zárukou.

Grafická karta - nVidia GeForce 2 MX 400
V oblasti grafických karet je situace jednoznačná. Pokud nechcete dát za videokartu dvojnásobnou sumu rovnající se hodnotě monitoru, sáhněte po GeForce2 MX. Tato karta by měla zvládat "manýry" všech her alespoň do rozlišení 1024x768. Postačit by měla obyčejná "neznačková" (InnoVision, PowerColor).

Zvuková karta - SoundBlaster 128 PCI
Nejlepší volbou jsou originální zvukové karty od Creativu. SoundBlaster splňuje vše co od ní hráč žádá a poslech hudby je také na úrovni. Pokud chcete ušetřit, nemusíte si ji vůbec kupovat, protože na desce od Microstaru (i od Abitu) je integrovaný zvukový čip.

HDD - IBM Deskstar 40 GB
Poslední dobou se začíná mezi vývojáři her projevovat nešvar - velikost instalace vybrané hry na váš počítač. Ta už překročila v některých případech hranici 1 GB, a proto se bude 40 GB velice hodit. Vybraný harddisk podporuje Ultra ATA100, má 2 MB vyrovnávací paměti a otočí se až 7200krát za minutu. Pokud se vám firma IBM hnusí :-), můžete sáhnout po discích od Quantumu (Quantum Fireball AS).

CD ROM - TEAC CD-540E
Můj dva roky starý 32-rychlostní TEAC zatím neměl problémy s jediným CDčkem a tak bych stoprocentně volil mechaniku od stejného výrobce. Jelikož se oproti původním prognózám stále neprosadilo DVD, zůstal bych při klasické čtyřicetirychlostní CD-ROMce.

Monitor - Belinea 103025
Dnes je jednoznačným standardem úhlopříčka o velikosti 17". Do této modelové sestavy jsme vybral monitor firmy Belinea, která je známá svou příznivou cenou. Belinea 103025 zvládne rozlišení až 1600x1200 při 80 Hz a při optimálních 1024x768 funguje na skvělých 130 Hz. Tento monitor má 3-letou záruku a splňuje normu TCO99. Jako vždy při nákupu monitoru si důkladně prohlédněte nabízený kousek, protože platí, že dva stejné monitory nejsou nikdy stejné. Pokud však chcete spolehlivou značku, sáhněte po monitorech ADI, Nokia nebo EIZO.

Příslušenství
Internet už není jen pro privilegovanou vrstvu obyvatelstva, a tak by v každé sestavě neměl chybět modem. Microcom InPorte 56K by měl splnit vše co od pořádného modemu čekáte.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na disketovou mechaniku. V této oblasti už dávno utichl konkurenční boj, testy disketovek už dávno neprobíhají, a tak by mělo být vcelku jedno co si do počítače dáte.

Všechny tyto komponenty se vám samozřejmě nebudou jen tak povalovat na stole, a tak je musíte někam uložit. Skříň by měla být alespoň typu Miditower, pokud chcete mít ke svým komponentům snadný přístup. Durony jsou velkými pojídači elektrické energie, a proto byste si měli opatřit alespoň 250W zdroj.

Samozřejmě dalšími doplňky jsou klávesnice a myš s kolečkem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na reproduktory.

No a teď už stačí jen počítač sestavit, nainstalovat Windows, oblíbenou hru… a je po prázdninách.

Součástka cena včetně DPH
AMD Duron 800 MHz 2085
Titan chladič 890
MSI K7T Turbo 5464
256 MB SDRAM 133 1682
IBM 40 GB 6221
OEM GeForce2 MX 3195
SoundBlaster 128 PCI 865
CD TEAC 540E 2122
Belinea 17" 8209
TEAC 1,44 MB 597
Microcom InPorte 56 1280
case MIDITOWER 1341
klávesnice 265
myš Genius s kolečkem 160
reproduktory 377
cena celkem 34753

Pozn. Všechny ceny jsou včetně DPH a byly vybrány z ceníků firem Alzasoft (www.alzasoft.cz) a Certo.Cz (www.certo.cz).

Váš názor Další článek: Týden: přídavky pro Operation Flashpoint, Hannibal i na PC

Témata článku: , , , ,