Podle šéfa Ubisoftu je na PC 93 až 95% míra pirátství

Yves Guillemot tvrdí, že za free-to-play hry platí stejné procento hráčů jako za klasické hry.

Docela překvapivá čísla vytáhl v rozhovoru pro GamesIndustry Yves Guillemot, šéf francouzského vydavatelského domu Ubisoft. Podle něj platí za hry na PC jen asi pět až sedm procent hráčů, zbytek jsou pirátské kopie. Stejné procento hráčů utrácí za free-to-play hry, takže je ve výsledku pro tvůrce lepší vsadit na tento model. „Chceme hodně vytvářet pro PC trh a free-to-play (F2P) je způsob, jak to dělat. Výhoda F2P je v tom, že můžeme vytvářet prodeje v zemích, kde se nám to předtím nedařilo – v místech, kde byly naše produkty hrány, ale nebyly kupovány. S F2P nyní vytváříme příjmy, díky kterým naše značky vydrží delší dobu,“ tvrdí Guillemot.

ubiprez.jpgF2P hry jsou navíc prý obvykle levnější na výrobu a distribuci, dokáží využívat už existující prostředky a neplatí se za dostání krabic s hrami na pulty. I když tento způsob vytváření her je podle Guillemota jednodušší, není to žádný magický recept – hry stále musí být upravovány podle potřeb hráčů.

 

ubisoft-logo-500x369.jpgFree-to-play model se Ubisoftu osvědčil při pronikání na nové trhy, nicméně by neměl nahradit ten současný, kde se firma soustředí na „core“ hráče. Guillemot totiž stále věří v sílu konzolí. „Musíme být opatrní, protože přicházejí nové konzole. Lidé říkají, že tradiční trh upadá a F2P je všechno – tohle já netvrdím. Čekáme na nové konzole – myslím si, že výrazně posílí herní průmysl, stejně jako to dělaly vždy předtím. Tentokrát jim to však trvalo tak dlouho, že začal trh čekat.“

Díky inovacím, které přinese prvně Wii U a následně i další konzole, prý začne trh opět rapidně růst. Hodí se dodat, že Ubisoft dlouhodobě věří v sílu inovací a nových značek – patří mezi největší zastánce nových generací herních přístrojů.

Diskuze (82) Další článek: Dragon Commander – mix strategie, akce a draků (preview)

Témata článku: , , , ,