Herní konzole | Steam Deck | Valve

Podrobné informace o mobilním čipu v herní konzoli Valve Steam Deck

Firma Valve už dříve zveřejnila některé informace o použitém hardwaru v chystané mobilní herní konzoli Steam Deck. Nyní odkrývá další podrobnosti. základem je speciální čip AMD Aerith, který staví na architektuře Zen 2 a má čtyři jádra na frekvenci 2,4 GHz až 3,5 GHz. Integrovaná grafika s architekturou RDNA 2 má 8 výpočetních jednotek (CU) a frekvence je proměnná od 1 do 1,6 GHz.

Pokud jde o hrubý výkon, procesorová jádra s podporou SMT mají až 448 GFLOPS (FP32) a grafika pak až 1,6 TFLOPS (FP32). Čip je pomocí 128bitového rozhraní připojen na 16GB unifikované operační paměti LPDDR5 (čtyři čipy) s 1 GB VRAM, avšak hry mohou využívat celou kapacitu. Propustnost je až 88 GB/s. Procesor je přitom stále velmi úsporný – TDP je 4 W až 15 W dle zatížení a frekvence.

Valve nabízí několik konfigurací, přičemž nejlevnější varianta má místo SSD pouze 64GB eMMC. Dle testů přímo od Valve je toto úložiště při nahrávání her o 12,5 % až 25 % pomalejší než 256GB nebo 512GB NVMe SSD verze. O moc pomalejší není ani kvalitní SD karta. Použitý USB-C port (Displayport 1.4 s DSC, USB3 Gen2) zvládne až dva displeje s 4K@60 a 45W napájení si poradí i s připojeným zařízením do 7,5 W.

Vzhledem k problémů s dodávkami komponent Valve posunulo dostupnost Steam Decku až na únor roku 2022, avšak i v té době se nejspíše dočkají jen ti nejrychlejší, kteří si zařízení předobjednali hned po představení.

Váš názor Další článek: Ransomware útočí na weby s redakčním systémem WordPress a požaduje výkupné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,