Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

K Vánocům neodmyslitelně patří tři věci: kapr na stole, dárky pod stromečkem a Mrazík v televizi. Letos poprvé je to trochu jinak – Mrazíka si mohou zahrát i příznivci počítačových her. Co myslíte, podaří se Nastěnce splnit všechny vrtochy zlé macechy, Ivanovi zbavit se medvědí podoby a přemoci loupežníky? A skončí to všechno šťastně – tj. svatbou?

Žánr: adventura
Minimum: P/200, 16 MB RAM, 100 MB HD, 8x CD-ROM, 2 MB SVGA, DirectX 7, Windows 95/98/2000
3D: ne
Multiplayer: ne
Výrobce: Bohemia Interactive Studio, Centauri Production
Distributor:
JRC

O popularitě ruské televizní pohádky Mrazík není třeba dlouze diskutovat. Jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších pohádek se téměř rok co rok objevuje na našich obrazovkách, spousta diváků ji zná nazpaměť a mnohé výroky a citáty z pohádky pronikly do každodenní mluvy („Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.“, „Chaloupko, ke mně!“, „Už je ti teplo, děvenko?“ atd.). Není proto divu, že česká společnost Bohemia Interactive Studio využila popularity Mrazíka u nás a vytvořila hru na motivy pohádkového příběhu o krásné Nastěnce a bohatýru Ivanovi.

Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a NastěncePohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

Hra Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce (dále jen Mrazík) byla sice vytvořena na motivy filmu, naštěstí však scénář nezůstal omezen pouze na děj filmu, ale citlivým způsobem jej doplňuje a rozšiřuje. Všechny klasické scénky jsou ve hře obsaženy (Nastěnčino pletení ponožky a přemlouvání kohouta a slunce, Ivanův boj s loupežníky, Marfušiny námluvy nebo např. Ivanova proměna v medvěda), najdeme však i mnoho scén, které bychom v původním filmu marně hledali – ty jsou vhodným způsobem zakomponovány do děje a nepůsobí nijak rušivě. Ve hře se samozřejmě kromě hlavních hrdinů setkáme s většinou postav známých z filmu – zlá macecha, ošklivá Marfuša, dědeček Hříbeček, loupežníci v lese, baba Jaga i dědeček Mrazík.

Již na první pohled poznáte, že Mrazík je hra určená zejména dětem. Zaujme především netradiční přístup k ukládání pozic - celá hra je pojata jako čtení knihy, v menu jsou volby Založit a Nalistovat místo Save a Load. Atmosféra je umocněna prostřihy na babičku čtoucí dětem pohádku. Přínosem je i přísná logičnost děje (žádné zmatené používání všeho na všechno se nekoná), vcelku mírná obtížnost a lineárnost hry. Nikdy se nemůžete dostat do neřešitelné situace, vždy existuje východisko. Hra vás pustí dál teprve po vyřešení všech úkolů v dané lokalitě. Dalo by se říct, že autoři vedou hráče celou dobu za ručičku a nedochází k žádným velkým zákysům.

Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a NastěncePohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

Hra je zasazena do čtyř ročních období. Střídavě ovládáte Nastěnku (jaro a podzim) a Ivana (léto a zima), přičemž se pohybujete v různých prostředích. S Nastěnkou tak navštívíte kromě dvorku rodné chaloupky např. pole se zemědělcem Mičurinem, rybáře u rybníka, náměstí městečka nebo kostel i s podzemními katakombami, zatímco Ivan prochází lesem plným loupežníků, močály a bažinami, mýtinou s chaloupkou na kuří noze a dokonce dojde až na konec světa. Oba hlavní hrdinové se nakonec šťastně shledají v chaloupce dědečka Mrazíka a svatbě již nic nestojí v cestě.

Provedením je Mrazík klasická point-and-click adventura. Chodíte, prozkoumáváte krajinu, sbíráte a používáte předměty a hlavně komunikujete s postavami. I zde zůstávají autoři věrni předloze a pohádkovým zvyklostem, takže kromě lidí budete promlouvat i se zvířaty (zvlášť povedený je rozhovor se šišlavým netopýrem v jeskyni), nadpřirozenými bytostmi (Bída, Hřib Satan) a dokonce i s věcmi (např. pařez). Celkově se ve hře setkáte s více než 50 postavami. Hra se ovládá výhradně myší a jednoduchý interface přispívá k snadnějšímu hraní i pro menší hráče (titul je určen pro děti od 7 let). Například při rozhovorech můžete další směr hovoru volit nikoli výběrem z několika vět, ale klikáním na obrázky označující téma hovoru, podobně jako tomu bylo např. ve výborné hře Broken Sword.

Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a NastěncePohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

Srovnání s Broken Sword není zdaleka náhodné – podobně jako zde i v Mrazíkovi najdete kompletní namluvení postav, možnost zapnutí titulků, lokace větší než jedna obrazovka (s posunem pozadí, pokud dojde postava na okraj obrazovky), rychlý pohyb po mapě, vícevrstvý paralaxní scrolling atd. Technické zpracování je vůbec jedním z největších kladů hry, proto si jej nyní rozeberme podrobněji.

Grafika je jedním slovem úžasná. Ačkoli pozadí vypadají jako ručně kreslená, jsou vymodelovaná ve 3D a poté ručně upravená. Pohádková krajina i interiéry jsou skutečně pastvou pro oči. Některé lokace navštívíte vícekrát (v jiném roční období, popř. v noci) a budete jen žasnout. Postavy i předměty jsou precizně vykresleny, odpadá tedy detailní zkoumání všech podezřelých barevných šmouh na obrazovce (známý a proklínaný pixel hunting). Ke zlepšení celkového dojmu přispívá i stínování a změny osvětlení obrazu (při bouřce nebo např. po přiložení do kamen).

Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a NastěncePohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

Naopak animace jsou jednou ze slabin hry. Přestože se vytvářely technologií snímání lidského pohybu (motion capture), což je na 2D adventuru dost neobvyklé, výsledek nesplnil očekávání. Pohyb Nastěnky a Ivana působí nepřirozeně, některé pohyby nejsou animovány vůbec nebo jen zhruba (např. sebrání předmětu). Ostatní postavy dokonce vůbec nechodí a pouze při rozhovoru otvírají ústa, popř. provádějí jiný malý pohyb. Celkově působí hra značně staticky a nezachrání to ani několik celoobrazovkových videosekvencí.

Mrazík obsahuje přes 30 minut pěkné hudby, která se navíc mění při přechodu mezi lokacemi. Najdeme zde i melodie známé z filmové pohádky. Ozvučení je na standardní úrovni. Co ovšem musíme určitě pochválit, je profesionálně provedený dabing. Vévodí mu Josef Zíma (stejně jako ve filmu namluvil Ivana) a Klára Sedláčková jako Nastěnka. Z dalších jmen zmiňme Jana Hanžlíka (Mrazík) a Miriam Kantorkovou (skvělá macecha). Úlohy namluvit babu Jagu se úspěšně zhostil Martin Dejdar (i když František Filipovský je nezapomenutelný...). Ve hře je možné zapnout titulky, přičemž (na rozdíl od většiny českých her) texty neobsahují hrubé gramatické chyby a namluvený dialog je (až na pár odchylek) s titulky shodný.

Pohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a NastěncePohádka o Mrazíkovi, Ivanovi a Nastěnce

Velkým přínosem hry je to, že se autoři vyvarovali násilného a nevkusného humoru (jak je také v českých adventurách zvykem). Ačkoli téma by mohlo svádět k parodii, zůstala zachována pohádková atmosféra a pěkný příběh. Vtipné scénky sice ve hře najdeme, ale je jich přiměřeně a humor v nich je inteligentní a jemný. Prostě konečně pořádná česká hra pro děti (či pro celou rodinu).

Ostříleným hráčům bude možná vadit ne příliš vysoká obtížnost hry a naprostá linearita děje. Na druhou stranu určitě všichni ocení absenci nelogických postupů a používání předmětů. Jediným opravdu velkým záporem tak zůstává rozsah hry. Bez jakýchkoli problémů dohrajete hru za 6-8 hodin. Dětem tedy hra maximálně vydrží na dvě či tři odpoledne, což je i za relativně nízkou cenu málo. Navíc závěr hry působí mírně řečeno odbytým dojmem – jako by autoři spěchali, aby stihli titul vydat do Vánoc. Kdyby měla hra dvakrát větší rozsah, byla by to určitě jedna z nejlepších českých her vůbec.

Co dodat závěrem? Pokud jste ostřílení hráči nebo vám vadí krátká herní doba, odečtěte si z hodnocení jeden bod. Pokud hru pořídíte menším dětem, můžete naopak s klidným svědomím jeden bod přičíst – pro děti dnes zřejmě nic lepšího (v češtině) nenajdete.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Známá ruská pohádka konečně i na obrazovkách monitorů. Výborné zpracování, skvělý dabing a lidová cena činí z Mrazíka ideální dárek hlavně pro mladší hráče. Škoda, že hra není delší...
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (12) Další článek: RivaTuner – užitečná utilita pro nVidia akcelerátory

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,