Pokémon Pinball – hoňme koule po stole

Po časově náročné pařbě Pokémon Red Version je zde něco, co vám ponechá čas i na ostatní koníčky. Uklidněte své drahé polovičky, neberte si dovolenou, nenakupujte zbytečně zásoby jídla. Ačkoliv opět budete muset nasbírat do svého Pokédexu 150 Pokémonů, tak vězte, že to ani zdaleka nezabere tolik času.
Platformy: Game Boy, Game Boy Color
Žánr: Pinball
Podporuje: Infra-červený port, tiskárnu, vibrace (!)
Výrobce: Nintendo
Distributor: Nintendo

Určitě to není proto, že by hra nebyla zábavná, to se nebojte. Patří totiž do kategorie oddechových, takže když zjistíte, že se vám chce spát, tak svůj GBC vypnete a jdete spát.

Většina z nás starších se s pinballem setkala v nějaké zakouřené hospodě, v době, kdy zde počítač nebo herní konzole byly velkou neznámou. Vyvstávalo zde však několik problémů. Třeba vás někteří nevrlí hospodští neradi viděli. Nebo například ta maličkost, že nic není zadarmo a většina rodičů neměla pochopení pro vaše hráčské nadšení. Když už jste překonali všechny tyto nástrahy, tak občas přišel problém největší – u stolu stál silnější jedinec a odmítal ho opustit. S těmito problémy se nejspíš setkali i programátoři a tak začali chrlit jeden pinball za druhým. Začali se předhánět v tom, kdo stvoří nejvíc blikající stůl, kdo bude mít nejplynulejší scrolling a když šlo do tuhého, zakoupili filmovou licenci a oháněli se jménem hlavního hrdiny. Pak přišlo pár neúspěšných pokusů o převedení pinballu do 3D prostoru, ale ty proběhly tak nenápadně, že je většina hráčů ani nezaregistrovala. A tak pinball z herních strojů postupně zmizel.

Pokémon PinballPokémon Pinball

Teď přichází firma Nintendo a protože každá herní platforma musí mít svůj pinball, tak jej má i GBC. Jak ale zvednout prodejnost na vysokou úroveň? Odpověď je jasná. Pokémon vládne dětskému světu, uděláme Pokémon pinball, ten bude chtít každé dítě.

Principy pinballu jsou dokonale jednoduché. Nakloněná herní deska, spousta ramp, odrážečů, důlků, které musíte trefit, ale hlavně dvě páčky, kterými budete bojovat proti gravitaci a snažit se udržet kuličku na stole.

Hra obsahuje dva stoly – červený a modrý. Na první pohled se to může zdát málo, ale nakonec zjistíte, že to bohatě stačí a víc nepotřebujete. Za úkol máte pochytat do svého Pokédexu 150 Pokémonů. Předtím, než odpálíte kuličku v podobě Pokéballu do hry, vylosujete si jednu ze základních lokací ze světa Pokémonů, kterých se nabízí sedm. Ve hře se vám pak otevřou další čtyři lokace, jenže to musíte být dobří. Jenom v těchto lokacích můžete získat vzácné Pokémony, aby váš Pokédex byl plný až po okraj. Většinu základních Pokémonů potkáte na obou stolech, ale pro získání všech Pokémonů musíte hrát oba stoly, protože autoři je rozdělili.

Pak je zde ještě lokace Indigo Plateau a tam se dostanou jen ti nejtrpělivější, kteří zde uloví ty nejvzácnější Pokémony.

V okamžiku, kdy vystřelíte Pokéball, se roztočí obrátky hry a zábavy naplno. V režimu „chyťte ho“ musíte 3x projít Pokéballem pravou rampu a pak se trefit do tlamy Bellsprouta. To vám v hracím poli zobrazí obrys Pokémona, kterého máte možnost chytit. Několikrát musíte zasáhnout Voltorby, aby se obrys odkryl a pak jej musíte ještě 4x trefit Pokéballem, abyste ho ulovili. Takto probíhá lovení většiny Pokémonů.

Další část hry je režim s názvem „evoluce“. Pokud 3x prostřelíte levou rampu, hra vám odkryje důlek, který je pojmenován „vývojová jáma“. Až se tam trefíte, dostanete možnost některého svého Pokémona nechat projít evolucí. Někde na herní ploše se během dvou minut objeví 4x písmenka Ex a vy je musíte Pokéballem zasáhnout. Pokud to zvládnete, projde váš Pokémon úspěšně evolucí. Pokud chcete mít svůj Pokédex plný, budete muset tento režim využívat na sto procent.

Pokémon PinballPokémon Pinball

Toto jsou dvě nejrozsáhlejší části hry. Na herní ploše se pochopitelně nachází ještě další rampy, sbíratelné kuličky, nárazníky a na spodní hraně desky nemůže chybět Pikachu kickback, který vaši kuličku vrátí zpět do hry. Když se vám podaří rozsvítit písmenka C, A, V, E (jeskyně), otevře se vám bonusová jáma, kde si můžete vylosovat upgrade Pokéballu, spuštění režimu chyťte ho, extra ball nebo třeba vstup do bonusové hry. Bonusové hry jsou dvě pro každý stůl. Kromě jedné mají časový limit a je možné v nich získat velké množství bodů. Hraní pinballu se těžko popisuje, tak už raději přejdu k technické stránce hry.

Jedna z věcí, která mne překvapila, bylo to, že stůl nescrolluje, ale po vystřelení Pokéballu se přepíná na horní a dolní polovinu podle pohybu Pokéballu. Po čase už mi to však vůbec nepřišlo nepříjemné a nijak jsem se nad tím nepozastavoval.

Tato hra však obsahuje něco, co v Nintendu nazvali „Game Boy Rumble Feature“ neboli „třesoucí se Game Boy“. V krabičce od hry naleznete mikrotužkovou baterii, kterou vložíte do speciálně upravené cartridge a vibrace mohou spustit. Mohu vás ujistit, že vibrační motorek je hodně silný a vibrování tak rozhodně ucítíte.

Graficky mohla být hra o něco barevnější, přišla mi trochu sterilní. Hudba je poněkud nevýrazná, ale alespoň neruší. Zvuk mi přišel trochu chudý, což u pinballu zamrzí. Pokud máte dobře rozehranou hru, máte možnost uložení.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 8/10
Kvalitní pinball s motivací a vibracemi.
Celkové hodnocení: 8/10
Váš názor Další článek: Film Final Fantasy – fantastické novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,