Pokémon Stadium - vzhůru do arény!

A je to zase tady! Pro některé noční můra a symbol japonské úchylnosti a pro druhé svět, který je zcela pohltil a nedají na něj dopustit. Je zde další hra ze světa Pokémonů. Tentokrát nečekejte žádné hutné RPG, je tu čistokrevná bojovka, ale očekávat Mortal Kombat by byla chyba. Znalci již vědí a nováčkům můžu prozradit, že se zde bojuje na kola.
Žánr: bojová
Platforma: Nintendo 64
Multiplayer: ano, až 4 hráči
Podporuje: Transfer Pack
Výrobce: Nintendo
Distributor: Nintendo

A je to zase tady! Pro některé noční můra a symbol japonské úchylnosti a pro druhé svět, který je zcela pohltil a nedají na něj dopustit. Je zde další hra ze světa Pokémonů. Tentokrát nečekejte žádné hutné RPG, je tu čistokrevná bojovka, ale očekávat Mortal Kombat by byla chyba. Znalci již vědí a nováčkům můžu prozradit, že se zde bojuje na kola.

Jak už jsem napsal výše, hra je čistě bojová a tak se zde nesetkáme s žádným příběhem. Celá hra je v podstatě rozdělena na několik druhů soubojů, ve kterých jde např. o poražení trenérů, vítězství v poháru, volné souboje atd. Všechno je rozděleno a vítězství v jedné části nijak nemůže ovlivnit jinou část. Hru, kterou chcete hrát, si můžete vybrat na velkém náměstí, kde je každá hra graficky zobrazena podle toho, jak se jmenuje. Na výběr je zde z několika možností a ty si nyní trochu přiblížíme.

Pokemon Stadium Pokemon Stadium

Pokemon Stadium Pokemon Stadium

Stadium - středu obrazovky vévodí obrovský stadion ve které se zúčastňujete různých turnajů a bojujete o vítězství.Tento mód je pouze pro jednoho hráče. Existují celkem čtyři poháry a každý má jiná pravidla. Několik základních pravidel pro všechny čtyři poháry si zde nyní vypíšeme. Jeden trenér bojuje s počítačovým trenérem, trenér si vybere šest Pokémonů, kteří vyhovují podmínkám poháru, každý Pokémon musí být jiný, před začátkem bitvy si vybere tři Pokémony z těchto šesti, první trenér, který způsobí, že budou protivníkovi Pokémoni v bezvědomí, vyhrál, pokud vyhrajete všech šest bitev v poháru, vyhrajete pohár. Poháry jsou celkem čtyři a i nich si napíšeme pár drobností.

Poké Cup - oficiální turnaj ligy Pokémonů, úrovně 50 - 55, součet úrovní bojujících Pokémonů nesmí být vyšší než 155 a tento pohár má čtyři obtížnosti.

Prime Cup - všichni Pokémoni protivníků mají úroveň 100. Úroveň vašich Pokémonů je neomezená a tento pohár má také čtyři obtížnosti.

Pika Cup - turnaj vyhrazený pro Pokémony mezi úrovněmi 15 a 20, součet úrovní tří Pokémonů nesmí být větší než 50.

Petit Cup - mohou se zúčastnit jen Pokémoni s maximální výškou 2 m a maximální hmotností 20 kg, jejich úrovně musí být mezi 25 a 30 a součet úrovní maximálně 80.

Free Battle - bitva bez pravidel je mód pro jednoho až čtyři hráče. Ovládáte jeden tým a soupeříte v bitvě bez omezení. V tomto módu se můžete zúčastnit bitev se svými oblíbenými Pokémony ve vámi vybraných podmínkách.

Gym Leader Castle - v Zámku vůdců bojujete se šéfy tělocvičen, které znáte z GameBoye! Tento mód je pro jednoho hráče a bojujete zde s šéfy tělocvičen z her Pokémon Red, Blue a Yellow. Mohou se zúčastnit všichni Pokémony bez omezení.

Pokémon Lab - v Laboratoři Pokémonů můžete organizovat své Pokémony a předměty. Pomocí Pokédexu si prohlédnete Pokémony, které jste nasbírali. Také můžete vyměňovat Pokémony s kamarádem. Stačí abyste do ovladače N64 vložili některou verzi her Pokémon a po přetažení dat si tuto hru můžete zahrát na televizi. Také můžete používat v pohárech Pokémony které máte vytrénované z GB nebo GBC. Také si můžete některého Pokémona z N64 přenést do hry na svém GameBoyi.

Victory Palace - v Paláci vítězů najdete sošky Pokémonů, kteří zvítězili buď na stadionu nebo v Zámku vůdců.

Pokemon Stadium Pokemon Stadium

Pokemon Stadium Pokemon Stadium

Kids Club - v Dětském koutku si můžete v jednom až čtyřech hráčích zahrát některou z devíti miniher. Jedná se o opravdu vydařené minihry a tak si zde o nich něco povíme.

Magikarp´s Splash - stisknutím tlačítka A váš Magikarp skočí do tlačítka. Vyhrává ten kdo naskáče nejvíc.

Clefairy Says - mačkejte křížový ovladač do směrů, které vám učitel napíše na tabuli. Za každou chybu dostanete ránu palicí.

Run, Rattata, run - utíkejte do cíle a přeskakujte překážky. Musíte pekelně rychle mačkat A a ještě si hlídat překážky na trati a včas je přeskočit.

Snore War - čtyři Drowseeové se pokoušejí zhypnotizovat jeden druhého. Musíte rozhoupávat hypnotizující kyvadlo.

Sushi - Go - Round - Vaším úkolem je sníst co nejvíc sushi. Sushi jsou bodově rozdílná a tak někdy se vyplatí si počkat, až se objeví nějaké dražší sushi.

Ekans hoop hurl - miřte na Digletty, kteří vylézají ze země a házejte na ně Ekanse ve tvaru kroužků.

Rock harden - musíte ztvrdit svůj krunýř, aby vás nezranily ze shora padající kameny. Tvrdnutí vám ubírá život, tak si to musíte správně načasovat.

Dig! Dig! Dig! - první hráč, jehož Sandshrew se prohrabe k vodě, vyhrává. Musíte mačkat tlačítka ve správném rytmu.

Pokemon Stadium Pokemon Stadium

Pokemon Stadium Pokemon Stadium

Světlé stránky hry Temné stránky hry
  • minihry
  • komentátor
  • není to RPG
  • stereotyp

Po grafické stránce je hra velmi povedená. Každý útok má svou animaci, která je opravdu podařená. Postavy Pokémonů jsou trošku jakoby roztřepené, ale není to žádný vážný grafický nedostatek. Pokémoni se v aréně stále pohybují a jejich animace jsou opravdu povedené. Hudební motiv při soubojích se opakuje a brzo ho přestanete vnímat nebo úplně vypnete hudbu. Zvuky útoků znějí opravdu skvěle. Třeba takový Hyper Beam zní opravdu strašlivě. Já být na místě oběti, tak bych uprchl programátoři neprogramátoři. O to smutnější je, že Pokémoni při zásahu nevydají ani hlásku. Jediný zvuk vydávají pouze v okamžiku, kdy je vyčerpána jejich životní energie a ani tento zvuk za moc nestojí. Výborný je komentátor soubojů, kdyby náhodou dal komentátor série NHL výpověď EA Sports tak po tomto komentátorovi můžou v klidu sáhnout a můžou si být jistí, že je nezklame. Po stránce hratelnosti je to však horší. Jak jsem napsal výše, hra nemá žádný příběh a vítězství v nějakém poháru nebo porážka trenérů vás dlouho motivovat nebude. Na chvíli to ještě zachrání minihry, které jsou velmi povedené a pak už se bohužel ke slovu hlásí stereotyp. Možnost obchodování s Pokémony z GB je fajn ale ani to tuto hru nezachrání. Dle mého názoru tato hra vyšla ze dvou důvodů - 1. Je určena pro hráče, které obtěžovaly RPG prvky a trénování Pokémonů, ale těch na světě asi moc nenajdeme a za 2. Nintendo využilo toho, že lidé koupí cokoliv, kde se objeví Pokémoni a tak důvody byly čistě komerční.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 6/10
Jen pro fandy Pokémonů!
Celkové hodnocení: 6/10

Váš názor Další článek: Star Trek – tentokrát Armada 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,