Pokémon Sun and Moon: Osvědčená zábava (recenze)

Pokémoni se vrací a jsou stále stejní jako předtím. Stojí za to si koupit nový díl?

V dnešní době je typické, že si lidé dělají srandu z těch, co si například rok co rok kupují nový model iPhonu. Jedná se totiž o to samé zařízení, jen o něco vylepšené. Pravdou však zůstává, že my to děláme taky a to například tím, že si kupujeme stále nové hry s Pokémony.

Tento díl je však něčím zvláštní. Nintendo 3DS vyšlo již v roce 2011 a to znamená, že je to opravdu staroch. S přicházejícím Switchem, který půjde použít jako handheld, cítím, jako by přicházel konec této konzole. Proč ho neoslavit s novými Pokémony?

Roky jsou už cítit

Nejdříve nutno upozornit na to, že nový Pokémon Sun and Moon vyšel klasicky pouze na Nintendo 3DS a 2DS. V obchodech si vybíráte, zda chcete Sun nebo Moon s tím, že rozdíl vyplývá ze samotného názvu. Hra se řídí podle času, který máte nastavený na svém Nintendu. Pokud tedy nehrajete o půlnoci, bude v Sun obvykle slunečno, ale Moon má čas posunutý o 12 hodin napřed, budete ho tedy obvykle hrát pravděpodobně v noci.

pokemon_5.pngKaždý miluje sovy

Pro jakou verzi se rozhodnout, záleží jen na vašem vkusu. Jakožto milovník teplých barev jsem se na chladné blátivé Vánoce rozhodl při hraní trochu ohřát, pokud však máte rádi chladné barvy, jakou je například modrá, volte Moon.

Přesto si myslím, že verze Sun se obecně do nových Pokémonů hodí trochu více. Prostředí vás vezme do regionu Alola, který si přímo říká o turistický ruch v oblasti relaxace u moře. Mapa je chytře promyšlená a prostředí je poměrně pestré. Problém však nastává v grafice.

pokemon_2.jpgpokemon_3.jpgpokemon_4.jpgGrafika je už hold nic moc

Někteří z vás mohou namítat, že hra je jednou z nejkrásnějších her na 3DS. Možná máte pravdu, jenomže funguje tam podmínka na 3DS. Zkrátka mi nesedí, když si na Nintendo koupím Pokémony za více než tisíc korun a následně zjistím, že free-to-play Pokémon Go vypadá na mobilech mnohem lépe. Samozřejmě není to vinou hry, nýbrž samotnou zaostalostí Nintenda 3DS – do recenze se to však započítat musí.

Méně slov, více bojů

To, co mi zážitek z prostředí opravu kazilo, byly nakonec zejména velice zdlouhavé dialogy. Hra asi příběh má, vůbec jsem ho však v průběhu hry nevnímal. Celková záživnost dialogů je asi taková, jako když vám manželka neustále připomíná, abyste uklidili ve sklepě. Je to zdlouhavé, pořád to samé dokola a nejradši byste celý rozhovor přeskočili.

pokemon_1.jpgTomu říkám flusanec

Přijde mi smutné, že hlášky, které bývají občas dobré, ztrácí svůj význam. I největší nostalgici totiž budou nakonec zuřivě mačkat A a doufat, že ta nekonečná debata skončí. Následně však docílíte toho, že nepochytíte, co po vás hra vlastně chtěla a občas budete trochu bloudit. Pro tento případ vám naštěstí pomůže mapa.

 

Celková záživnost dialogů je asi taková, jako když vám manželka neustále připomíná, abyste uklidili ve sklepě. Je to zdlouhavé, pořád to samé dokola a nejradši byste celý rozhovor přeskočili.

 

Jelikož Pokémoni nejsou o příběhu tak, jako filmy s Budem Spencerem, nebudete zklamáni. Ve hře je neustále co dělat a každou chvíli budete s někým bojovat. Vlezete do trávy – nějaký Pokémon vás tam napadne. Potkáte na ulici malé dítě – pravděpodobně vás vyzve na souboj.

Tento systém je však srážen tím, že celý soubojový systém je neuvěřitelně jednoduchý. Ve hře opět platí systém, že každý Pokémon je lepší na něco jiného, ale nakonec v tom ani nebudete muset dělat rozdíl. Několik hodin v kuse jsem hrál neustále za jednoho Pokémona a nikdo ho nedokázal porazit.

Všichni nepřátelé jsou o minimálně tři úrovně níž než vaši Pokémoni. Až později ve hře si asi budete dávat pozor na to, aby byl boj aspoň trochu efektivní, i tak to však není potřeba. Obtížnost klesla snad na absolutní minimum, dokonce tu nefungují checkpointy a všechno ukládáte sami.

Vrcholu zábavy dosahuje hra díky celkovému rozložení světa, který láká k prozkoumávání a hledání pokladů. V tom Pokémoni jsou a stále budou zábavní, i když inovace moc hledat nebudete. V soubojích sice přibyly speciální útoky Z-moves a vaši nepřátelé si občas zavolají pomocníky. Kvůli jednoduchosti hry jsem ale občas skoro zapomněl, že se jedná o novinku a že hra tím chce vlastně herním systém osvěžit.

 

Všichni nepřátelé jsou o minimálně tři úrovně níž než vaši Pokémoni.

 

Asi to bude celkovou snahou přiblížit Pokémony začátečníkům. Díky tomu, že je Nintendo 3DS přenosné, jsem však měl možnost nechat hru vyzkoušet i přátele a ne. I jim připadala po patnácti minutách hra až moc jednoduchá a jediným záchranným bodem byl nekonečný počet aktivit.

Zábava jako zamlada

Hlavní část hry, kampaň, zní-li vám to lépe, trvá asi 30 hodin, jak jsem se o tom přesvědčil i v zahraničních recenzích. Je to docela slušná doba, za kterou vás hra bude i přes snadnou obtížnost bavit. Herní doba se samozřejmě může hodně lišit dle vašeho stylu.

pokemon_6.jpgVznešenost sama

Chvílemi jsem si dokonce připadat jako v Nintendo Dogs, když jsem své Pokémony hladil, česal a krmil… to je na můj vkus trochu podivné, holt nejsem Japonec. Přesto oceňuji všechny vedlejší aktivity.

Po porážce finálního bosse na vás čeká už trochu větší výzva. Budete se moci plně oddávat multiplayeru a kompetitivnímu hraní. Zde teprve využijete veškerou herní taktiku, která začleňuje i prostředí, pohlaví a vztah Pokémonů k vaší osobě. S trochou štěstí získáte i Ultra Pokémony na velice vysokých levelech. Za zmínku stojí i nový mód Battle Royale, kde se proti sobě utkají rovnou čtyři hráči, což je teprve panečku zábava.

Hodnocení: 4/5

klady:

příjemný herní svět

mnoho druhů Pokémonů

chytlavá hratelnost

pořád je co dělat

zápory:

slabší grafika

velmi upovídané s nudnými texty

Proč se každý rok díváme na Mrazíka? Je to hrozně zábavné, i když je to stále to samé. Pokémoni se sice trochu změnili, velké inovace však neočekávejte. Bohužel dobrý pocit z pořádné výzvy zde chybí.

Váš názor Další článek: Z první expanze k Forza Horizon 3 na vás zavane ledový mráz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,