Pokémon Sword & Shield: vzhůru do divočiny | Recenze

Nová generace, nová konzole. Jak si vede nejnovější pokračování hlavní série pokémonů na hybridním Switchi?

Co baví

  • Rozlehlá divočina
  • Nová generace
  • Souboje pro více hráčů
  • Vzhled a stylizace prostředí

Co vadí

  • Stále je prostor ke zlepšení
  • Zbytečná omezení
  • Rozdílná kvalita modelů
7/10
Hodnocení

Nintendo má celou řadu značek spojených se svými platformami a Pokémon je rozhodně jednou z těch, které k ní neodmyslitelně patří. I když na Switchi se už pokémoni objevili v podobě dvojice dílů Let’s Go, tak stále nešlo o plnohodnotné pokračování se vším všudy. To přinesl právě až Sword & Shield. Vstupujeme tedy do osmé generace těchto příšerek, ale rozhodně bych si premiéru plnohodnotných pokémonů na Switchi dokázal představit trochu jinak.  

2019111811241200-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg
Grafika je opět stylizovaná do komiksové barvité podoby

Jedním z nejvýraznějších poznávacích znamení série bylo to, že i když nový díl přišel s novými druhy pokémonů, tak obsahoval i veškeré starší přírůstky. Dostat se k některým bylo sice o něco složitější, ale nakonec jste je do své party přeci jen dostali. Sword & Shield je na tom ale trochu jinak. Vývojáři ze studia GameFreak zkrátka nebyli schopni do hry nacpat pokémony ze všech generací, takže zdejší pokédex čítá 400 druhů. Vzhledem k tomu, že jejich celkový počet se pohybuje kolem devíti stovek, je to docela značné omezení. Není to ale takový problém, jak se na první dojem může zdát. 

 

"Příběh se rozjíždí již klasicky doma u maminky, která vás vyšle na dobrodružství s cílem stát se šampionem zdejšího regionu Galar."

 

Příběh se rozjíždí již klasicky doma u maminky, která vás vyšle na dobrodružství s cílem stát se šampionem zdejšího regionu Galar. Stejně jako každý předchozí region se i zdejší architekturou inspiruje místy z reálného světa. V tomhle případě je to konkrétně Velká Británie. Z malého městečka se postupně dostanete do industriálních metropolí, kde sídlí trenéři, které musíte porazit pro získání odznaků.  

Už od začátku necestujete sami. Myšlenka rivala se už ale úplně vytratila. I když vám hra stále tvrdí, že je to váš rival, je to spíš kamarád, se kterým si občas dáte pokémoní bitvu. Na pozadí se už jako obvykle odehrává trochu vážnější příběh. 

Je tady ale velká odlišnost oproti předchozím dílům. Mezi městy se vždy cestovalo po cestách, skrz jeskyně nebo úzká koryta řek. Tento styl sice také nechybí, ale uprostřed toho všeho se nachází velká Wild Area – divočina, ve které se volně pohybují desítky druhů různě silných pokémonů. Tohle je dle mého styl, kterým by se vývojáři měli s nově dostupnými technologiemi vydat. Na pohled to vypadá hezky, když kolem vás pobíhají divocí pokémoni a díky rozdílnému počasí v odlišných částech narazíte na rozmanité druhy.  

2019111911481300-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg2019111911491900-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg2019111910434000-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg
Pokémoni jsou nyní díky divočině blízko jako nikdy dříve

Není to ale tak růžové, jak to na první pohled může znít. Na Sword & Shield je sice vidět pokrok, ale také je znát, že je tady stále spousta prostoru, kam se posunout. Pokémoni se v divočině kolem vás objevují jen v těsné blízkosti. Trávou jsou zarostlé jen malé plochy a rozlehlejší pláně nevypadají moc dobře.  

I když před vydáním vývojáři tvrdili opak, tak jsou ve Sword & Shield použity modely ze starších dílů. Nebyl by to problém v případě, kdyby to bylo udělané dobře. Jenže tady u některých pokémonů je vidět znatelný kvalitativní rozdíl. Je to škoda hlavně z toho důvodu, že nová generace konečně zase jednou vypadá dobře. Oproti té předchozí jsem si našel mnohem více oblíbenců, a i když se starter pokémoni neřadí mezi to nejhezčí, jejich vývojové stupně jsou na tom znatelně lépe.  

2019111812561200-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg
Nová generace znamená dostatek nových pokémonů

Wild Area přináší ještě pár dalších novinek. Jednou z nich je kempování. Nedlouho po startu hry se dostanete k potřebnému vybavení a můžete kdekoliv rozbít tábor. Během toho máte možnost si pohrát s pokémony, které máte v partě a uvařit jim něco dobrého k jídlu. Podle toho, jak se vám to všechno povede, dostanou zkušenosti, vyléčí se nebo se jim zvýší počet použití útoků. Dalo by se tedy říct, že to je taková příruční verze Poké Centra.  

 

"Nedlouho po startu hry se dostanete k potřebnému vybavení a můžete kdekoliv rozbít tábor."

 

Když se budete potulovat po zdejší krajině, tak narazíte na celou řadu krystalů. Ty značí místa, kde se může objevit pokémon v Dynamax formě. Dynamax je zdejší obdoba megaevoluce. Má ale několik rozdílů. Můžete ji používat jen ve vybraných soubojích a vydrží aktivovaná jen 3 kola. Pokud se ale pustíte do boje s divokým Dynamax pokémonem, tak se připravte na trochu větší výzvu. V případě, že na to nestačíte sami, si můžete přizvat až 3 další hráče a postavit se nepříteli společně. Samozřejmě nechybí online funkce, díky kterým můžete s ostatními bojovat, měnit si pokémony nebo karty trenérů.  

2019111913561600-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg2019111912582800-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg2019111911112200-B8FAEF4816CAC2B76D11869B05CA7601.jpg
Nechybí tu online funkce, díky kterým bojujete proti i po boku dalších hráčů

Při každém pokusu na odchyt pokémona musíte věnovat pozornost jeho levelu. Od chvíle, kdy vkročíte do divočiny, narazíte na druhy, které jsou o desítky levelů před vámi. I kdyby se vám je podařilo porazit, tak je ale nemáte šanci chytit. Ze začátku můžete chytat jen pokémony do levelu 20. Tento limit se postupně zvyšuje o 5 levelů s každým dalším získaným odznakem. Není to nic jiného než otravné omezení navíc.  

Jak už tady několikrát padlo, budete se snažit získat všechny odznaky, abyste se mohli utkat s šampionem. Než se ale do těchto bojů pustíte, musíte na každém stadionu splnit úkol. Dříve to bylo tak, že jste procházeli prostředím, dokud na řadu nepřišel samotný mistr. Sword & Shield má ale tyto fáze udělané kreativněji a je to příjemné zpestření.  

A co PokéBall Plus?

K Pokémon Let's Go vyšel i speciální ovladač ve tvaru pokéballu. Sword & Shield si s ním ale nezahrajete. Můžete si do něj pouze vložit pokémona, hrát si s ním, a když ho vrátíte do hry, dostane bonusy. Jinak tady ale PokéBall Plus nemá žádné jiné využití.

ec04cb69-67e4-4ccb-816c-c02bf699f33f

Postupem hrou se dostanete k dalším novinkám, které sice nejsou tak výrazné, ale potěší. Třeba takový Box link, díky kterému si můžete měnit pokémony v partě kdy se vám zachce, vám velmi ulehčí práci při kompletaci pokédexu. Méně vítanou změnou je sdílení zkušeností skrz partu. Ta možnost tady sice byla i v předchozích dílech, ale vždy jste ji mohli vypnout a všechny zkušenosti šli jen tomu, kdo se přímo účastnil boje.  

Při léčení v Poké Centrech můžete poslat své pokémony z boxů na úkoly. Skrz Poké Jobs se dostanete k dalším odměnám a parta, kterou na ně pošlete, si přinese zkušenosti navíc. Stejně jako například líhnutí vajec to ale můžete ignorovat, pokud si chcete jen projít příběh.  

 

"Při léčení v Poké Centrech můžete poslat své přebytečné pokémony z boxů na úkoly."

 

I když jsem se při hraní Sword & Shield bavil, nemohu o něm říct víc, než že to byli jen další pokémoni. Nebylo by na tom nic špatného, ale od přechodu na novou a hlavně výkonnější platformu jsem zkrátka čekal větší novinky. Wild Area příjemně překvapila, ale stále je tady spousta věcí, na kterých by GameFreak mohl zapracovat. Série Pokémon už je dost velká na to, aby alespoň jeden z dílů měl třeba dabing a ani nezmiňuji to, že dotykové ovládání hra nepodporuje, i když k tomu její uživatelské rozhraní docela vybízí. 

Verdikt

V Pokémon Sword & Shield se žádná revoluce nekoná. Pokud máte hlavní sérii rádi, jistě vás ani tento díl neurazí a nová generace pokémonů je zase jednou docela záživná. Otevřená divočina je také pěknou novinkou. Jen je na ní vidět, že vývojáři ještě mají co zlepšovat. Doufáme, že s nějakou další generací se dočkáme znatelnějšího pokroku.  

Diskuze (1) Další článek: The Last of Us Part II láká krásnými novými artworky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,