Pokračování nejlepší 3D akce roku

Serious Sam byl magazínem Gamespot vyhlášen jednou z nejlepších 3D akcí roku. A to zejména pro svou přímost - je to jednoduše čistokrevná 3D akce, která takřka v žádném místě nepotřebuje delšího přemýšlení, prostě kosíte kosíte kosíte. Již dlouho je očekáván datadisk jménem Serious Sam: The Second Encounter - a my vám ho dnes pěkně z blízka představíme.
Serious Sam byl magazínem Gamespot vyhlášen jednou z nejlepších 3D akcí roku. A to zejména pro svou přímost - je to jednoduše čistokrevná 3D akce, která takřka v žádném místě nepotřebuje delšího přemýšlení, prostě kosíte kosíte kosíte. Již dlouho je očekáván datadisk jménem Serious Sam: The Second Encounter - a my vám ho dnes pěkně z blízka představíme.

Serious Sam: The First Encounter bylo skutečné překvapení pro celý herní svět. Téměř neznámý tým Croteam původem z Chorvatska (které se po anglicku zove Croatia, takže si asi domyslíte původ jejich jména...) prorazil doslova přes noc. Výborný 3D engine, množství zbraní, nepřátel, téměř žádné logické problémy, vrchovatě humoru a zábavy. Akce, která tu nebyla od dob Duke Nukema. Navíc byla až neuvěřitelně levná (co je pro naše západní sousedy nějakých dvacet dolarů?). To všechno způsobilo, že dnes, necelých sedm měsíců po vydání jedničky, se mílovými kroky blíží vydání datadisku prozaicky nazvaného Serious Sam: The Second Encounter.

Co nového přinese? Nebude toho málo, ale ani moc, jak se na takový datadisk sluší a patří ("moc" by toho mělo být teprve ve druhém díle - doufejme, že tomu tak, časem, skutečně i bude). První jistojistě velepostřehnutelnou změnou budou celkem tři nová prostředí - ze starého Egypta známého z prvního dílu se tak podíváme do romantických (v Samovském stylu ovšem) zasněžených středověkých vesniček, starých perských měst a nakonec do hluboké zelené džungle Jižní ameriky k tajemné civilizaci Aztéků. Nová prostředí nabízejí mnoho nových možností - v džungli se dají lépe schovávat jak různé (i nové) power-upy, tak i nepřátelé (také noví), mohou na vás vyrážet zpoza obrovitých stromů nebo se jen tiše spouštět z okolo visících lián. Moment překvapení zde bude, stejně jako v každé jiné akci, důležitým prvkem.

Serious Sam: the Second EncounterSerious Sam: the Second Encounter

Dozajista si také užijete plno legrace se třemi novými zbraněmi. Tou první je plamenomet, se kterým bude možné přismahnout jak hordy nepřátel (a tudíž z nich nadělat pečené vařené - není nad to pozorovat zmateně pobíhající hořící "cosi", z čeho šlehající plameny přeskakují na ostatní "cosi", která se řetězovou reakcí rozbíhají do všech stran a zapalují další a další "cosi"...aby se celý ten dav nakonec se slastným, jemně mlaskavým "csssrr" složil k zemi), ale také okolní vegetaci. Druhou novou zbraní bude sniperka se dvěma stupni zvětšení - zde se interakce s vegetací týká například listí, které se zavlní, případně rovnou odpadne, po nebezpečně blízkém průletu kulky (skutečně, natolik promakaný je 3D engine téhle hry). Nu a třešnička nakonec - třetí novou zbraní bude, ó pokloňme se svatému praotci Doomovi, ano, MOTOROVÁ PILA! Aneb staňte se dřevorubcem! :-) Jistě, i stromy s ní půjde kácet (samozřejmě vedle rozřezávání slizkých nepřátel na tenké plátky). Padající stromy pak budou mít doslova smrtící účinek, takže ne abyste stáli právě na té straně, kam budou padat.

Mezi nové nepřátele, které opět potkáte v nesčetných množstvích, patří například rudý démon metající ohnivé koule, voják s těžkou laserovou puškou či polní strašák s tykví místo hlavy (to ještě není tak zlé) a motorovou pilou v ruce (to už je na pováženou) - tvůrci hry mu přezdívají originálním "Mr. Eminem" (nevíte proč?;). Proti těmhle hnusákům vám budou pomáhat zbrusu nové vylepšováky jako Serious Damage (aneb odpověď na Quad Damage ve Q3A), která zvýší vaši palebnou sílu, dále pak bude možno získat dočasnou nesmrtelnost (aneb ničeho se nebojme, do davu se vrhejme) nebo sedmimílové boty (aneb chyť si mě ty smradlavej zelenej šmejde).

Serious Sam: the Second EncounterSerious Sam: the Second Encounter

Narozdíl od prvního dílu se v datadisku konečně setkáme i s potřebou jemného myšlení, objeví se zde totiž několik velmi jednoduchých logických problémků a hádanek. Samozřejmě, že řešit je budeme téměř vždy se zbraní v ruce - je však otázka, zda nebudou spíše zdržovat. Nu uvidíme. V každém případě se dá čekat, že je Sam vždy nějak vtipně okomentuje, ostatně jako kteroukoliv jinou akci komentáře byť i sebeméně hodnou. Sam je prostě tvrďák jak se patří a tak si občas nějakou tu hlášku neodpustí. Humor je naprosto neopominutelnou součástí tohoto datadisku a lze ho očekávat ještě mnohem větší porci, než na kterou jsme narazili v jedničce.

"Chceme nového Sama, chceme našeho Sama" skandují děti na náměstích, třímajíce plamenomety a uškvařené santovy čapky ve svých malých všetečných pařátcích. Ano, a kdy se tedy konečně dočkáme? Vypadá to, že v lednu 2002 bude vše rozhodnuto! Serious Sam: The Second Encounter se blíží, buďte připraveni.

Diskuze (2) Další článek: Fantastická strategie z Japonska

Témata článku: , , ,