Pokus o pirátství jako trestný čin

Pokud projde americkým kongresem vyhláška, která se nyní chystá, může být každý v USA postižen i za pokus neoprávněné kopírování hudby, filmů i software.

Podle nové vyhlášky by pak mělo být možné zabavit obviněným zisky z prodeje nelegálních kopií, ale také třeba prázdná media, která by mohla být k nekalé činnosti použita. Tato vyhláška má být součástí iniciativy, v níž chce Bushova vláda dokázat, že velmi bojuje proti pirátství, takto to alespoň tvrdí nejvyšší žalobce Alberto Gonzales. Podle jeho prohlášení chce také vláda použít jakékoliv možnosti bojovat s pirátstvím. Proti tomu se hned staví Public Knowledge, kteří hájí zájmy spotřebitelů na používání jejich majetku.

Doupě komentuje: Americká vláda se snaží účinně bojovat proti nelegálnímu šíření software už nějakou dobu, třeba v minulosti uvedla v platnost vyhlášku, jež je účinná proti výměnným sítím, které by podporovaly kopírování software v rozporu se zákonem. Na druhou stranu je vidět, že když se kácí les, tak létají třísky, které mohou zasáhnout i poctivé zákazníky.

Zdroj: Australian IT

Diskuze (39) Další článek: GALERIE: Nedělní kolekce obrázků

Témata článku: , , , , ,