Polda II

Kde nestačil Polda I, tam nastoupí Polda II. S naleštěným odznakem, velkou bouchačkou, kanceláří s automatem na kávu a majorem se svými třiceti případy. Připravte si svůj klonoskop, bude veselo. A možná přijde i Bill Gates...

Žánr: adventure
Minimum: Pentium 100 Mhz, 16 MB RAM, 8xCD-ROM, 30 MB
3D: DirectX 6.0
Multiplayer: ne
Výrobce: Zima Software
Distributor:
Zima Software

Pankrác je budižkničemu, notorický povaleč a věčný smolař. Nikdo by mu nikdy nemohl svěřit vlastní případ, snad jen v případě, když už není široko daleko nikdo jiný. To se nedávno bohužel stalo skutečností – Bedřich onemocněl vinou Pankrácovy chřipky a rázem bylo padesát procent akceschopných policistů nedostupných. Případ s hotelem Růžová Budoucnost se již od začátku tvářil podivně – žádné stopy, žádní pachatelé, pouze přímý přenos požáru a únos klonované Miss Klaudie Š., rozené Š.. Začátek vyšetřování se stal koncem všeho a průběh vyšetřování brzy vyprofiloval možné pachatele – klony společnosti DNA, stejně tak jako Klaudie. Pachatelé mohou být všude, na vrakovišti letadel, v poušti, na ostrově hraček, v severních docích, ale stejně tak i v srdci policie, je pouze na Pankrácovi, aby poznal, kde je pravda a co je pouhá iluze záměrně vyvolaná o krok napřed uvažujícími pachateli – či jen někdo tahá za nitky a je ve skutečnosti napřed o kroky dva? Na své cestě za pravdou a spravedlností navštíví Pankrác sadu hezky provedených lokací s notně stylizovanými postavami, některými možná až příliš. Velice satiricky ve hře působí různě použité modifikace hlasu Václava Faltuse, známého imitátora – není tedy výjimečné setkání s Václavem Klausem (ačkoliv si ve hře říká Dr. Zweistein), Janem Rumlem, Vladimírem Železným nebo Milošem Zemanem (diskrétně pojmenovaným „chlápek u automatu“) – tyto všechny postavy české politické a společenské scény defilují postupně ve hře, stávají se terčem karikatur a názorů autorů – ale proč ne? Mimo Václava Faltuse se na tvorbě hry podílelo i několik dalších významných osobností – jmenujme namátkou Luďka Sobotu, jenž stejně jako v díle minulém namluvil i nyní hlavní postavu, Jiřího Lábuse, Petra Nárožného nebo například Vlastimila Bedrnu.

V Hybridáriu je veselo – doktor upadnul, Stobožka sténá, Rumlcajs má ve vousech včely... taková poezie všedního dneUlice Spálená je místem obydlí mnoha a mnoha podivínů.

Polda II je adventura. Dobrá a zábavná adventura. Jsem si jist, že ne každý bude sdílet můj názor, ale ve mně Polda vyvolal asociace, na které se nerado zapomíná – již první pohled na hru ukazuje na podobnost se starší hrou od Lucas Arts – Maniac Mansion II: Day of the Tentacle – ať už technickým provedením (obdobně kreslené grafické lokace – především ty obláčky ;)) či jakousi pomyslnou úrovní, kterou obě hry mají. Ovládání je vytvořeno velice intuitivně. Jediný multifunkční kurzor s usměvavým ksichtíkem, to je devíza této hry, přestože mi zpočátku chyběla možnost „prozkoumat“ ještě předtím, než předmět seberu a uložím jej do inventáře. Inventář, ten je ve hře řešen velice prostě – stačí buď vyjet myší k horní straně obrazovky nebo kliknout na policistu – a to je vše, co je potřeba ke hraní Poldy II vědět. Zbytek je již jen zdravý rozum, uvažování a troška spekulací.

Bar Doupě v severních docích – hezký název, nemyslíte? ;)Starosti hipíků na vrakovišti dosahují hranice bájného nesmrtelného chrousta – podobná je i debata s nimi.

Nejistým bodem této recenze je ale délka hry. Od úvodního do závěrečného outra mě dělilo asi pět hodin čistého času, hra se dynamicky odvíjela dál a dál a já poznával nové skutečnosti. Na straně jedné je pravda, že jsem se až na zapeklitou hádanku s počtem stran (dokud jsem si to nevyzkoušel naostro) nezastavil, na druhé straně je to i tak velice málo. Ano, všech pět hodin jsem se dobře bavil, přiznávám, nebylo nic, co by mně kazilo radost ze hry. Různě zabarvená hudba se ozývala z každé lokace, do které jsem vtělen do Pankráce vstoupil, zvuky mi sice přišly trošku starší a „typické“, ale rozhodně jsem z nich nijak netrpěl. Z důvodu rychlejšího hraní jsem si zapnul titulky, které mě poněkud šokovaly... netuším, co si mám myslet o slovech jako „mohl byste my píchnout“ nebo „mi se o něj pak už postaráme“.

Profesor Zweistein, vynálezce klonoskopu, seznamte se prosím.Aaach, létání již ztratilo tu poezii prvních letů bratří Wrightů.

Dovolte mi nyní shrnout své dojmy do pár stoudných vět – Polda II je vtipně provedená grafická adventura, u které jsem celou dobu, co jsem ji hrál, opravdu dobře bavil, než mě závěrečná animace oznámila, že „to je již všechno“. Navazuje na tradici předchozího dílu a z několika mých oblíbených her z minulosti si vytáhla to dobré a zajímavé – nápad a atmosféru. Nemohu než doporučit – zkuste a uvidíte.

Grafika: 4/5
Zvuky: 4/5
Hudba: 3/5
Hratelnost: 4/5
Polda II je vtipně provedená grafická adventura, u které jsem celou dobu, co jsem ji hrál, opravdu dobře bavil, než mě závěrečná animace oznámila, že „to je již všechno“...
Celkové hodnocení: 4/5
Diskuze (10) Další článek: Original War - čekání bude stát za to

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,