Pong slaví 50 let. První hra od Atari pomohla dostat videohry do širšího povědomí

Letos oslavila kulaté výročí celá řada her, ale nejstarší z nich je bezesporu právě Pong. U zrodu této legendy stál Allan Alcorn, tvůrce, který nikdy předtím neměl s vývojem her žádnou zkušenost. Do projektu ho zapojil Nolan Bushnell, spoluzakladatel Atari. Podle jeho původního plánu mělo jít o závodní hru. K tomu mu jako inspirace posloužil pinballový stůl Speedway, který patřil mezi nejúspěšnější hry v tehdejší Bushnellově herně. Jako první projekt pro Alcorna mu závody ale přišly až moc náročné, a tak se dohodli na něčem jednodušším. Výsledkem je právě Pong.

Alcorn později přiznal, že se inspiroval ještě starší verzí elektronického tenisu, kterou hrál na počítači PDP-1 v roce 1964. Jeho Pong si lidé vůbec poprvé mohli zahrát v roce 1972 v baru Andy Capp's Tavern. Po pár dnech byl o hraní takový zájem, že prototyp přestal fungovat, protože byl přeplněný čtvrťáky. 

Pong_prototype.jpg
Prototyp Pongu z baru Andy Capp's Tavern

Od arkád se o pár let později přešlo k verzi, kterou si lidé mohli připojit ke své televizi. Home Pong se poprvé objevil v roce 1975. Od té doby vyšla spousta dalších oficiálních verzí i neoficiálních klonů, které se rozletěly po celém světě, čímž se značně rozšířilo povědomí o tom, že něco jako videohry vůbec existuje. 

Za celých 50 let vznikly stovky různých verzí Pongu a i samotné Atari se k němu několikrát vrátilo. Naposledy v roce 2012, kdy během oslav 40. výročí vyšel Pong World na iOS. V této verzi procházíte barevným světem, v zápasech nechybí power-upy a můžete dělat větší parádičky, než jen nechávat míček odrážet plošinkami. Na PC zase můžete najít Pong Quest, kde se vypravíte do podzemních jeskyní. Kromě klasických zápasů vás čeká řešení hádanek a sbírání vybavení. Pokud se vám nechce nic instalovat nebo kupovat, spoustu klonů si můžete zahrát přímo v prohlížeči.

Atari 50: The Anniversary Celebration Atari 50: The Anniversary Celebration
nabízí 1 obchod za cenu 812 Kč
Srovnat ceny na Živě

Kulaté výročí neslaví jen Pong, ale i samotné Atari. K této příležitosti vyšla Atari: 50th Anniversary Celebration, což je kolekce, ve které najdete přes 100 her ze 7 různých platforem včetně 6 novinek. Kromě toho tento balíček obsahuje i rozhovory s vývojáři a dokumentární záběry. 

Diskuze (2) Další článek: Recenze hry Mario + Rabbids: Sparks of Hope. Na pohled jednoduchá tahovka, která nabízí spoustu možností

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,