Poradna: černobílý oříšek Petera Molyneuxe

Vy se ptáte, my odpovídáme aneb Koutek zoufalců historicky podruhé na stránkách Doupěte. Máte-li problém s dohráním složité pasáže hardcore adventury, nemůžete pokořit hlavního bosse v akční arkádě nebo si nevíte rady s taktickou strategií, jste v naší Poradně na správném místě.
Vy se ptáte, my odpovídáme aneb Koutek zoufalců historicky podruhé na stránkách Doupěte. Máte-li problém s dohráním složité pasáže hardcore adventury, nemůžete pokořit hlavního bosse v akční arkádě nebo si nevíte rady s taktickou strategií, jste v naší Poradně na správném místě.

Originální hra mírně šíleného, ale nepochybně geniálního Petera Molyneuxe, Black and White, se stala nejen modlou velkého počtu počítačových stratégů z celého světa, ale pro mnohé z těch, co se ji pokoušeli pokořit, také velice tvrdým oříškem. Proto vůbec první "Koutek zoufalců" na Doupěti nemůžeme začít jinak než právě odpověďmi na dotazy týkající se propracovaného a komplexního světa hry Black and White. Ať už máte ale problémy s jakoukoli hrou nebo její částí, stačí se se svým dotazem obrátit na naši poradnu, v níž vám s vyřešením zdánlivě kritického zákysu či problému hardwarového charakteru pomohou kolegiálně jak ostatní čtenáři, tak případně formou obdobného článku i moje či Dvaidova maličkost. Teď už ale k samotným dotazům.

"Ahoj, poraďte mi prosím s následujícím -> moje příšera (kráva) už v druhým světu nechce žrát a pít, když jí dám žrádlo, ať je jakýkoliv, tak ho jen drží a čumí (...) to samý s pitím..."

Důvodů, proč kreatura odmítá přijímat potravu, popřípadě není schopna se živit bez vaší přímé asistence, může být několik. Předně je samozřejmě důležité ji aktivně a důkladně učit jíst správné druhy potravy. Kráva jakožto zvíře veskrze pozitivně laděné inklinuje více ke konání dobra a je tedy praktické jí naučit konzumovat stravu vegetativního původu. Naopak hůře se kráva například učí pojídat ryby. Při procesu vštěpování oněch stravovacích návyků vaší potvoře je také vhodné přiměřeně ji v průběhu konzumace hladit po břiše - snáz si tak zapamatuje, čím se krmit má a co je jí naopak zakázáno. Dobré je také uvědomit si, že pokud krávě (či jakémukoliv jinému Black and White tvorovi) jakýkoliv předmět předáte přímo z ruky do ruky, instinktivně se jej pokusí nejprve zkonzumovat.

Black and WhiteBlack and White

"...Jak oblbnout v dobrém co nejrychleji vesnici, kouzla jdou hrozně pomalu, vždycky tak 10-20 lidi..."

Záleží na tom, jestli se ona vesnice nachází ve vaší sféře vlivu či nikoli. Pokud se v ní nachází, lze tak učinit nejen pomocí kouzel, ale také stavěním budov, zásobováním jejich skladiště, popřípadě tímtéž za pomoci své kreatury. V opačném případě - pokud nemáte možnost do dění ve vesnici přímo zasáhnout - je situace nepoměrně složitější. Jednak můžete nechat konat své zvířátko, nicméně to se často daleko za hranicemi stává neefektivním a navíc snadno zranitelným, jednak za použítí poměrně šíleného, ale zaručeně fungujícího triku. Připravte si dostatek stavebních kostek pro položení základů nového střediska vesnice. Chytněte jej do virtuální dlaně a přetáhněte co nejdál za hranice svého vlivu a pusťte ještě předtím, než vaše moc v oblasti vyprší (což je indikováno rychlejším či naopak pomalejším zvukovým signálem). Pečliví lidičkové následně vystaví požadovanou stavbu a voilá - můžete aktivně kouzlit zase o kousek dál.

"Proč jde někdy postavit ze dvou kostek supr barák pro šest postaviček, a pak jen třeba pro tři, i když pro velkej místo je?"
Mates

Místo, kam chcete připravenou stavbu umístit, musí především splňovat dvě kritéria. Prvním je, jak již čtenář zmínil, dostatečný prostor v okolí připravované zástavby, druhým zase adekvátní (ne)členitost povrchu. Přiměřeně rozsáhlá volná plocha je tedy pro uspokojení budovatelských choutek nutností.

"Nevím jak udělat 4 svět. Už jsem porazil kyklopa, čímž přestala bouřka, ale jak zastavit firebaly a déšť?"
Tomas, *Marshal*

Čtvrtý svět Black and White je jednou z vůbec nejobtížnějších pasáží, které jsem kdy měl příležitost si vyzkoušet. Její dokončení je podmíněno splněním tří úkolů, či spíše ovládnutím tří speciálních kamenů (Guardian Stones).

První z nich, se skrývá pod fyzickým štítem blízko vesnice mimo hranice vašeho vlivu. Podmaníte-li si osadu dostatečně rychle, máte napůl vyhráno.

Druhý si budete muset vybojovat - tedy spíše vaše potvora pod svědomitým dohledem svého pána. Jejím nepřítelem se stane již zmíněný kyklop (či chcete-li zlobr).

A konečně závěrečná část vašeho několikahodinového snažení se odehraje u chatrče, která se nachází přibližně uprostřed celé mapy (a která samozřejmě následuje až po zničení výše uvedených dvou Guardian Stones).

"Jsem v 5. zemi, mám získaný všechny vesnice až na tu poslední. Myslela jsem, že ji už budu mít, ale mám tam stále napsáno, že mi zbývá 0 víry. At dělám, co dělám, nechce se mi to hnout. Je to chyba v programu, nebo tam musím udělat něco, o čem vůbec nevím?"
Zdenka

V páté, tedy poslední zemi Black and White je nejen nutné získat si podporu všech vesnic a chrámů, ale také si je dokázat udržet. Proradný Nemesis, jehož zlý charakter se hrou už předtím parkrát mihl, má totiž plno chuti do života a dokud to jde, snaží se přetáhnout si vámi ovládané vesnice zpět na svou stranu. Zřejmě proto se tedy Zdence ještě nepodařilo zdárně okouzlující Black and White pokořit.

Naše dnešní černobílá "článková poradna" končí - věřím, že se mi alespoň částečně podařilo smysluplně vám zodpovědět některé z otázek, které jste měli na srdci, a na druhou stranu také věřím, že pokud se mi dnes váš problém vyřešit nepovedlo, obrátíte se v Poradně na naše čtenáře, mezi kterými se jistě najde alespoň jeden, jemuž překonání například nějaké obtížné pasáže nečinilo sebemenší potíže a je ochoten se o její řešení podělit.

Nefunguje vám určitá hra? Máte problém s grafickou kartou nebo základní deskou? Vyzkoušejte naši Poradnu! Každý dotaz přečteme a snažíme se na něj najít odpověď. Pokud odpověď neznáme my, určitě ji zná některý z tisíců našich čtenářů! S výběrem nejzajímavějších a nejzapeklitějších dotazů a odpovědí vás budeme pravidelně seznamovat v tomto typu článků.

Diskuze (1) Další článek: Technologické demo nového 3D enginu

Témata článku: , , , , , , ,