Poradna: jak zálohovat DVD filmy na CD?

Z velké hromady dotazů, které se v naší Poradně stihly nashromáždit za uplynulý týden, jsme pro vás vybrali další, tentokrát víceméně hardwarově-softwarovou várku. Prozradíme si nejen jak zálohovat DVD filmy, ale také jaké reprobedny přikoupit k zvukovým kartám Live!
Z velké hromady dotazů, které se v naší Poradně stihly nashromáždit za uplynulý týden, jsme pro vás vybrali další, tentokrát víceméně hardwarově-softwarovou várku. Prozradíme si nejen jak zálohovat DVD filmy, ale také jaké reprobedny přikoupit k zvukovým kartám Live!

"Slyšel jsem o možnosti zálohovat filmy v DVD na CD pomocí komprese v kodeku DivX. Jaký software se k tomu dá použít, jak dlouho taková komprese trvá a co hardware? Díky"
Olda

Zálohování DVD filmů na kapacitně menší CD nosič je úkon po stránce legislativní značně ošemetný, nicméně technicky velice snadný. Budete k němu potřebovat celkem tři malé prográmky - jednak utilitku, která vám umožní film (popř. celý disk, tj. film + titulky, menu atd.) nakopírovat na pevný disk, jednak prográmek, s jehož pomocí zakódujete původně MPEG-2 soubor kodekem DivX (nebo jiným zvoleným) do formátu AVI, a v poslední řadě také software, který nakonec zakóduje zvukovou stopu z WAV formátu do komprimovaného MP3 nebo WMA. Ve většině případu je sice možné třetí část vynechat a nechat enkodér obrazu přímo zakódovat i zvuk, nicméně v některých případech pak dochází k nežádoucí degradaci kvality filmu, popř. vzniku chyb.

K nakopírování DVD na disk použijte buďto jednodušší CladDVD nebo složitější RipItAll (ono je to v podstatě jedno, kýženého účinku dosáhnete pomocí obou). Posléze spusťte prográmek FlaskMPEG a upravte nejprve nastavení použitých kodeků - u obrazu je asi nejčastější volbou kodek DivX ve verzi 4 a vyšší (www.divx.com) s bitrate nastavenou na přibližně 700-1000kbps, zvuk nechte nastavený standardně na stereo). V nastaveních výsledného souboru snižte rozlišení filmu ze standardního PALu (720x576) tak, aby horizontální i vertikální rozměr byl dělitelný 32 - u filmů ve formátu 16:9 či 2.35:1 můžete také provést ořez. Pak už jen stačí spustit kompresi - na průměrném počítači (Duron 700MHz) by u devadesátiminutového snímku neměla trvat déle než šest, sedm hodin. Jakmile budete mít .avi soubor hotový (měl by zabírat asi 1,5 GB místa na disku), otevřete jej v prográmku VirtualDUB a zakódujte audio do formátu MP3 s přiměřenou bitrate. Voilá, DVD film na CD je skutečností.

"Prosím o radu. Mám základní desku Aopen AX33 a v tom Celerona 600 MHz a grafiku GeForce MX400, ale procesor při složitějších věcech trochu zaostává. Nevíte někdo, čím kromě přetaktování samotného procesoru jej můžu zrychlit?"
Radek

Možností je spousta - začněme těmi softwarovými. Vůbec nejlepší je povypínat všechny "nenažrané" zástupce a rezidentní programy, které se drze spouští při každém startu Windowsů. Pokud máte nainstalovánu řadu roztodivného hardwaru a navíc antiviry, firewally, apod. mělo by jejich pročištění alespoň trochu zvýšení výkonu PC napomoci. Nestane-li se tak, přijde pravděpodobně řada na hardwarové řešení. Jednak je dobré přikoupit paměť, ideální pro průměrnou hráčskou sestavu je 256MB - samozřejmě čím víc, tím lépe (bohužel je smutným faktem, že teď, v době předvánoční, jsou veškeré PC komponenty na svém celoročním cenovém maximu). Další viditelné zrychlení může přinést obměna disku s 5400otáčkami/minutu na kolegu s 7200otáčkami, popř. přetaktování grafického akcelerátoru.

"Čau všichni, hledám nějakou vhodnou aktivní reprosoustavu 5.1 (bez AC3 dekoderu) k PC se SB Live! 5.1. (...) Budu rád za každý tip."
Luda

5.1 reprosestav je dnes na trhu tolik, že vybrat jednu nebo dvě je úkolem takřka nadlidským - vezmeme-li ale v úvahu omezující faktor - finance, pak v úvahu připadají dvě prostorové soustavy - první od Creativu - SoundWorks DTT2200 a druhá od Geniusu - SW-5.1 Surround - Home Theater System. Je jen na vás, které z nich dáte přednost - pro kousek od Geniusu mluví především cena, pro Creative zase značka a tudíž prakticky zaručená kvalita a dokonalé designové provedení. Obě reprosestavy jsou k sehnání ve většině Internetových i kamenných počítačových obchodů a stojí ne víc než 4000Kč s daní.

"Hraju counter-strike a najednou se mi to začne dost trhat. Nevíte co s tím? Mám grafiku ATI RAGE 128 XPERT 2000, Celerona 566, 288RAM"
bredy

Trhání hry nebo její zpomalování může způsobovat hned několikero faktorů. Jednak může být na vině nedostačující grafická karta (což je ale v tomto případě takřka vyloučeno), jednak pomalý pevný disk nebo špatně čtoucí CD mechanika. Není-li problém původu hardwarového, pak zřejmě ve Windows zlobí nějaká dílčí aplikace nebo i Windowsy samotné (často se stává, že pokud Windowsy začnete škárlit nějakou netradiční kombinací úkonů, bezostyšně si zničehonic zaberou třeba 90 procent výpočetní síly CPU). Rozhodně také není vyloučeno, že vás počítač napadl některý z řady virů, které kolují Internetem - v tomto případě bych sázel na některou z mutací zákeřné mršky Nimdy, která se ve své poslední verzi (Nimda.E) dokáže spustit a infikovat počítač aniž byste byli nuceni spouštět jakýkoli soubor. Jedním z průvodních jevů této virtuální choroby je právě permanentní zpomalování počítače.

Diskuze (14) Další článek: Silent Hill 2 v prodeji

Témata článku: , , , ,