Poradna: jak zkopírovat CD se hrou pro PlayStation

Mnoho z vás se už dlouhou dobu potýká s problémem jak si opatřit kopii zakoupené hry určené pro konzoli PlayStation, aby byla následně plně funkční a pokud možno minimálně chybová. V dnešní Poradně si prozdradíme, jak na zákeřnou a nepřející vypalovačku v boji o první bezchybnou kopii. A ani to nebude bolet.
Mnoho z vás se už dlouhou dobu potýká s problémem jak si opatřit kopii zakoupené hry určené pro konzoli PlayStation, aby byla následně plně funkční a pokud možno minimálně chybová. V dnešní Poradně si prozdradíme, jak na zákeřnou a nepřející vypalovačku v boji o první bezchybnou kopii. A ani to nebude bolet.

Po relativně dlouhé době se tu opět setkáváme u Poradny, jejímž posláním je nejen být vám, čtenářům - těm co se denodenně potýkají s problémy nejen ve světě zákeřného softwaru, ale také věčně nefungujícího hardwaru, užitečným pomocníkem, ale také zajímavým zpestřením jinak značně monotónního herního týdne (za tuhle frázi mě budou ostatní autoři bít :-). A protože jsme se tu na stránkách Doupěte už drahnou chvíli neviděli, začneme pěkně z ostra jedním velice ožehavým tématem - kopírováním CDček s hrami pro konzoli PlayStation.

"Chtěl jsem si vytvořit záložní kopii hry na konzoli PS1 na svém domácím PC s vypalovacím programem NERO burning room. Celý tento proces se povedl až na jednu maličkost, teda větší maličkost - ono to prostě nefunguje. Poraďte mi jaký vypalovací program, případně jaké nastavení mám použít. Předem děkuji za odpověď." - Tomáš Šoupal

Přestože teď zanedbáme všechny právní aspekty pořizování kopie originální hry (tj. že si můžete opatřit nejvýše jednu kopii produktu, jehož jste vlastníky atd. - viz autorský zákon), není žádným tajemstvím, že kopírování hry pro PSX pomocí domácí vypalovačky není žádnou procházkou růžovým sadem (myšleno po technické stránce). S ohledem na softwarové vybavení tazatele a fakt, že program NERO k vypalování CD používá většina uživatelů - od amatérů až po profesionály - se zde zmíním především o způsobu jak vypálit kýžené CD prostřednictvím právě tohoto programu.

Po vložení CD do mechaniky zvolte v menu File položku CD Copy a v Copy Options odškrtněte možnost "On the fly". Potom nastavte rychlost čtení na 1x - není to sice nezbytně nutné, nicméně zničené CD by vám pak asi k ničemu nebylo a tak je lepší se s rychlostí držet níž. V Read Options zvolte možnosti "Read media catalog number and ISCR", "Ignore illegal TOC Type", Data mode 1 -> "Force raw reading", "write uncorrected", u Data mode 2 totéž, "Read audio data with sub channel" a "Ignore read errors". Naopak odškrtněte možnost Use Jitter correction. Ufff...

Po nastavení všech možností v souladu s tím, co jsem se vám tu o pár řádek výše snažil zprostředkovat, už stačí jen omezit rychlost vypalování na 1x (opět se jedná o pojistku proti zničení CD, resp. kumulaci chyb, které by pak ohrozily jeho funkčnost) a celý ten zázrak odstartovat. V žádném případě byste ale neměli zapomínat na fakt, že vypálením jakékoli jiné kopie, než té jedné, na niž máte dle litery autorského práva nárok, porušujete zákon stejně jako jejím dalším šířením (a v tu chvíli už se může jednat i o tu vaši inkriminovanou původně legální kopii).

Pomocí jiného vypalovacího softwaru jde dokonce podobný proces s obdobnými výsledky ustát nepoměrně snáze - zde ovšem už vyvstává problém s rozšířením, resp. nerozšířením takovýchto vypalovacích programů mezi tuzemskými uživateli. Jednou z velmi zřídka používaných a na kopírování CD s hrami pro PlayStation přesto prakticky nejkomfortnějších utitlit je například WinOnCD, kde stačí vybrat pouze volbu "Close CD", která CD po vypálení uzavře, a zaškrtnout možnost "Write Immediately" u položky Test Write. Pokud se tedy k podobnému kroku, jako je kopírování vlastních PSX CD, v nejbližší době chystáte, můžete teoreticky zvážit i pořízení takovéhoto typu vypalovacího softwaru. NERem ale rozhodně nic nezkazíte :).

V závěru bych chtěl ještě poznamenat pár slov o otázce kopírování tohoto typu CD pomocí velice rozšířeného softwaru Easy CD Creator a zároveň tak trošku ospravedlnit absenci návodu právě pro tento typ programu. EAC je totiž, jak se brzy po mém dlouhém průzkumu vedoucímu až do hlubin serverů, na něž lidská noha snad ještě nikdy nevkročila, ukázalo, jedním z produktů určených výhradně amatérským a tedy zákonitě méně náročným "páličům", tudíž podobné návody jako ty, týkající se NERO burning rom, k němu prostě nejdou najít (bohužel jsem v době psaní tohoto článku neměl k dispozici žádné CD s PSX hrou, abych mohl případný (ne)úspěch EAC ve vypalování takového CD objektivně zhodnotit). Čistě prakticky vzato, a s ohledem na bujný život undergroundové odnože českého internetu, ale myslím pro většinu z vás nebude problémem si ať už NERO nebo třeba WinOnCD pořídit, popř. najít kamaráda či jiný nevinný cíl vašich páličských choutek a vypálit CD přímo u něj. Hodně štěstí tedy a příjemnou zábavu při čekání na první podařené CD :).

Diskuze (49) Další článek: Frank Herbert´s Dune: legenda znovu ožívá

Témata článku: , , , , , , , , , , ,