Poradna: jak zkopírovat CD se hrou pro PlayStation

Přidat další názor  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  zobrazit bez stromu  |  nových příspěvků: 49

Diskuze k článku

Ondrowicz  |  25. 03. 2002 11:57

Proboha lidi, vzpamatujte se! Kdosi tady píše, že je pálení atd pozůstatek komunismu. Spíš bych řekl, že ten pozůstatek je v názoru, že danej článek by mohl inspirovat případné paliče, kteří ještě neví, jak na to a proto by takový článek neměl vůbec vyjít. To je podle mě naprostý nesmysl - přece snažit se zabránit nějaké nelegální činnosti tím, že zakážu uveřejňování všech informací, co s tím souvisí, je naprosto zcestná logika. Podle mě by to mělo jít cestou úplné informovanosti a každý ať se rozhodne podle svého.
Podle mě cesta pro potlačení pirátství rozhodně NENÍ v nátlaku policie a nových způsobech ochrany proti kopírování (mimochodem: jak Micro$oft propagoval ochranu WinXP tím, že je možná pouze po registraci po síti - tak to vyřešili dokonale, už žádná opsaná s.n. , ovšem crack to zařídí lépe a mnohem elegantněji ),ale ve VÝRAZNÉM snížení cen (viz např. game4u nebo www.excal.cz , kde jsem si koupil MigAlley (jako jednu z mála mejch originálek). Asi těžko si studenti budou pořizovat za 10 000 Kč počítač a dají 20 000 za soft.
Podle mě, dokud nebudou stát nové hry kolem 500 Kč nebo níž, tak se bude vesele pálit dál. Burning forever!!!!!!

 |   |  Odpovědět
Snoopyk  |  25. 03. 2002 11:57

Naco tak slozite? Vzdyt Staci CloneCD v kombinaci Z CloneXl a prepali to v pohode a jeste nemusi byt mala vypalovaci rychlost ja palim CD 12x a v pohode to chodi jak Na realnem PSX tak pod Emulatorem.

 |   |  Odpovědět
Camouflage  |  25. 03. 2002 11:57

dál ve šlépějích bonus webu alespoň všichni ušetříme za internet....v ČR již není žádný dobrý herní server... pro rating vše co takhle fotky tchýně možná by to bylo alespoň k něčemu a lidi by na tebe nebyli tolik nasraní a třeba by Ti poslali nějáký drobný za to co máš doma a jak trpíš...

 |   |  Odpovědět
Squall Leonhart  |  25. 03. 2002 11:57

Od redakce herního magazínu bych čekal vše, ale něco takového by mě skutečně nenapadlo. Zveřejnění tohoto článku je totálně odsouzenihodné a ti kteří jeho zveřejnění schvalují by si měli sundat klapky z očí a nic si nenalhávat. Neděláte nic jiného, než to, že poškozujete vaše vlastní jméno. Dosáhnete určitě vyššího ratingu, ale za jakou cenu ? Co bude příště ? Exlusivní recenze z pirátských verzí ? Už bych nebyl překvapen. Mrzí mě to a celá tato situace je pro mě velkým zklamáním.

 |   |  Odpovědět
Pavel  |  25. 03. 2002 11:57

Nevím proč se potrefené husy /soft firmy/ tak hlasitě ozývají? Jejich soft je většinou pěknej šunt. Téměř na každém softu se najdou výrobní chyby a také je nikdo nenahání s reklamací. Za ty peníze za které nabízejí programy a soft vůbec by měl být bez chyb. A není-li tomu tak tak by se uživatelé a všichni ti kteří si soft koupili měli jej reklamovat a chtít zpět peníze - žádný opravy a patche.
Ale pěkně si kopit hru a bude li na ní chyba tak ji v záruce vrátit. Konec konců podle zákona musí být výrobek bez chyb.

 |   |  Odpovědět
Exit  |  25. 03. 2002 11:57

Jseš krapet mimo... tohle žádnej zákon nenařizuje Kup si sáček s rýží a překontroluj všechny zrníčka a jestli najdeš nějaký načernalý, zkus rýži vrátit.

Něco jinýho bude, kdž doma zjistíš, že je to uvnitř plesnivý celý. Z toho vyplývá - hra má chyby, které se projevují jen na určitých komplech, nebo i na každým, ale nzpůsobujou celkovou nefunkčnost softu = nejde reklamovat (bohužel). Nebo, cédo je fyzicky poškozený, nebo soft poškozenej tak, že nejde ani nainstalovat či jinak spustit = máš nárok na reklamaci.

V žádným zákoně není ni o tom, že by soft měl být bez chyb. Je tam myslím akorát cosi, že prodávaný výrobek by měl být funkční a bez zjevných závad, což z 99,99% tak je. Navíc u sofů jsou právě důležitý ty licenční ujednání a autorský práva, kde se většinou píše, že za možné chyby v programu se neručí, bla, bla, bla a že máš možnost si stáhnout patch až ho budou mít na webu.

Je to krutý, ale je to tak! ČAU :o)

 |   |  Odpovědět
Pavel  |  25. 03. 2002 11:57

Co zde pisete v bodu 1 je absolutni pitomost.
nemyslim citace prav ale nize bod 1 u reakci.
Pisete ze :"Co napr. chudak uzivatel, ktery si vas software musi koupit bez toho, aniz by s nim byl seznamen? pokud se objevi chyby, ktere neumoznuji uplne vyuziti programu, ma smulu. Pokud si napr. kupuji televizi, chci si ji nechat predvest, jak funguje, jak se ovlada atd. Pokud si kupuji knihu, take si ji mohu v obchode prolistovat - u software tuto moznost nemam. Tak se nejprve zamyslete nad vlastnimi metodami, nez se zacnete poburovat."

Myslim ze na trhnu neni nic co by se vyrovnalo softwaru ve zkouseni. Zadny jiny produkt vam nenabizi napriklad 30 denni zkouseni, demoverze, zaskoleni, instalace, vyzkouseni softwaru, casto online napoveda a soucasne rychle opravy, service packy, apod.
Kupujete si lednicku tak se na ni tak akorat muzete v obchode podivat jak vypada a zjistit technicke parametry, vysku objem apod. Vas priklad s televizi je uplne totez. Prave si myslim ze prave software, kdyz si napriklad koupite (uvedu priklad z realu-knihu jizd napr), je to az po te co jste mel moznost shlednout demo, dostanete zaskoleni, treba 30denni verzi, instalace, kdykoliv odborna porada, a myslim ze software si prozkousite tak dokonale jako u zadneho spotrebice. kde vas opravdu bude zajimat jen ovladani, barva, uhlopricka apod.
To nemluvim o tom ze defacto na kazdy softwarovy prodkut muzete najit nespocetne recenzi, jinych pohledu apod.
Snad mi date za pravdu ze jste se celkem hodne sekl..
Priklad knihy ..uz radsi bez komentare...

 |   |  Odpovědět
tr3t  |  25. 03. 2002 11:57

STE BLBy? VSECHNO TO OKOPIRUJTE A NIC NIKDY NEPLATTE!!!! COPY SAVES CONSUMERS!!!!! FUCK THE SOFTWARE POLICE!!!!!!!!!!!!!!!! yeeehaaa

 |   |  Odpovědět
jelc  |  25. 03. 2002 11:57

To:P.Horice.V zadnem pripade neomlouvam piracy a jim
podobne!Co se tyce teto problematiky,to je tak na otevreni nove rubriky.Navic nektere programy na vypalovani jsou dodavane k CD-RW mechanikam atd.A co na
to Computer Press?To pro jistotu vydalo v edici HARDVARE
od:Petr Broza-Vypalujeme CD(+prilozeny software na
vypalovani a pro vytvareni potisku na CD aj.)A pred
nedavnem jsem zahledl v knihkupectvi od tohoto vydavatelstvi neco o prevodu videa na CD!!Proto se musim
usmivat prave nad tema reakcema.Souvislosti plne chapu.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Ale samozřejmě... vůbec se s Vámi nepřu o to, jestli je špatné, že vycházejí články o vypalování, zálohování či archivaci dat. To je jasné. Vztáhnu-li to na sebe... rád fotím a nevidím nejmenší důvod, proč bych si svoje fotky nemohl vypálit na CD-R... Klidně přivítám různé rady ohledně SW, který mi umožňuje dát si na CD-R efektní popisky a obrázky. Ale vypalovací softy (dodávané k mechanikám) rozhodně neslouží k obcházení ochran. Stejně tak je velký rozdíl v převodu nekomerčního videa na CD-R a převodu DVD filmů ne CD-R, kde se na 100% autorská práva porušují i když máte zakoupený originál (ale o tom to asi není, že?). To jsem si nevymyslel já, ale tak to prostě je.

To proč je takových reakcí tak málo a Vám připadají bezmocné tak, že vyvolávají až soucitný úsměv stojí samozřejmě za zamyšlení. Já osobně si myslím, že je to neblahý pozůstatek doby minulé (komunistická výchova), kde platilo, že co si člověk neukradl to neměl (důvody nebudu rozebírat) a v lidech to samozřejmě zanechalo následky. Stejně tak jak se dříve nesmělo psát o ničem, tak nyní máme za to, že se smí napsat cokoli. Polínko do tohoto ohně olizujícího mravní hodnoty občanů ještě po revoluci přiložil (v té době mnou obdivovaný prof. V.K.) řka, že nevidí rozdíl mezi špinavými a čistými penězi a místo toho aby zde byla nastolena čistá politika založená na mravních principech (když se bude dařit lidem, bude se i dařit státu) a převzali jsme zákony od okolních vyspělých zemí, které si prošly tou cestou evoluce a mají bohaté zkušenosti (politické), tak hrdí češi začali vymýšlet "svoje" zákony nám šité na míru. Tunely jsou kapitolou samy pro sebe, ale zkorumpovanost našich politiků nezná mezí (viz státní zakázky o kterých normální občan nemá tuchy). A tak výsledkem je stav, kdy 12 let po převratu chodíme v zalátaném kabátě děravých zákonů ne nepodobnému našim silnicím.

Pokud se chceme Evropě přibližovat (a já chci i když vím, že nás to bude něco stát, ale stát to za to rozhodně bude), zálohováním PSX, PC her, nebo DVD filmů se to rozhodně neurychlí.

Nejsem zapálený antipirátský horlivec, abych psal stěžovačné dopisy jednotlivým redakcím a redaktorům (navíc by to bylo asi houby platný a byl bych u toho jen za blbce) s poukazem na nemorální a částečně i protiprávní články... Mám své práce a starostí dost. Akorát zde na skle, kde je to rychlé a necenzurované se snažím obhájit "pravdu" a vyjádřit svůj osobní názor (www.subjektivně.cz)

 |   |  Odpovědět
JB  |  25. 03. 2002 11:57

LOL, gratuluju autorovi, dlouho se se takle nenasmal. Nejak mi neni jasny k cemu je vyrebet si legalni kopii zakoupene hry, kdyz ji na neocipovanym psx jaxi nespustim. A ti co cip maji tak vypaluji o106 a takle hloupej a naivni navod snad nepotrebujou, ne?? A vubec uz nemluvim o tom ze na kopii z originalu se musi pustit patch....

 |   |  Odpovědět
Slavek  |  25. 03. 2002 11:57

§ 66

Omezení rozsahu autorových práv k počítačovému programu


(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže

a) rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to potřebné k užití počítačového programu v souladu s jeho určením, včetně opravování chyb programu, není-li dohodnuto jinak,
b) zhotoví si záložní rozmnoženinu počítačového programu, je-li to potřebné pro jeho užívání,
c) zkoumá, studuje nebo zkouší sám nebo jím pověřená osoba fungování počítačového programu za účelem zjištění myšlenek a principů, na nichž je založen kterýkoli prvek počítačového programu, činí-li tak při zavedení, uložení počítačového programu do paměti počítače nebo při jeho zobrazení, provozu či přenosu,
d) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování, úpravě či jiné změně, a to ať již sám nebo jím pověřená osoba, jsou-li takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu s jinými počítačovými programy, jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení nejsou pro takové osoby jinak snadno dostupné a tato činnost se omezuje na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení.



(2) Za rozmnožování počítačového programu se považuje i zhotovení rozmnoženiny, která je nezbytná k zavedení a uložení počítačového programu do paměti počítače, jakož i pro jeho zobrazení, provoz a přenos.

(3) Informace získané při činnosti podle odstavce 1 písm. d) nesmějí být poskytnuty jiným osobám ani využity k jiným účelům než k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu. Dále nesmějí být tyto informace využity ani k vývoji, zhotovení nebo k obchodnímu využití počítačového programu v podstatě podobného v jeho vyjádření nebo k jinému jednání ohrožujícímu nebo porušujícímu právo autorské.

(4) Ustanovení odstavce 1 písm. d) a odstavce 2 nesmí být vykládána nepřiměřeně na újmu oprávněných zájmů autora ani v rozporu s běžným využíváním počítačového programu.

(5) Není-li sjednáno jinak, ustanovení § 54 se na počítačový program nevztahují.



To jen pro informaci tech, co clanek odsuzuji. Zkusim si clanek trochu rozebrat a i si zduvodnit nektere rozhozcene prispevky.

Zacnu asi temi reakcemi. Nejprve jsem nechapal, proc je nekdo rozhorcen uvedenim clanku, ktery v podstate pouziva postupy a nastaveni uvedene v Manualu vypalovaciho programu (jiste, neni tam napsano, ze Force raw reading se pouzije pro kopirovani PSX CD, ale je tam uvedeno, k cemu slouzi).

pan Matej Iglo zde psal, ze clanek NENI pro lidi, kteri si chteji vytvorit originalni kopii, protoze je v normalnim PS nespustitelna (je tomozne, PS nevlastnim, tak nemohu fundovane rici), ale dle platneho zneni autorskeho zakona viz vyse - neznamena to, ze firma, ktera tyto CD distribuuje porusuje zakon? Ja si myslim ze ano a proto je tento clanek uzitecny. Preju takove firme co nejvice reklamaci od uzivatelu, pripadne stiznosti na nemoznost postupovat dle sveho zakonneho prava. V takovem pripade se domnivam, ze ma uzivatel moznost odstoupit od kupni smlouvy (nebo od jine podobne smlouvy, pokud vztah mezi prodavajicim a kupujicim software nazveme jinak).

Neco podobneho napsal pan Michal Klement. Zde uvadi, ze v clanku neni uvedeno, ze bez dodatecne upravy pristroje neni mozno danou kopii spustit - ano, to je pravdou. Nesvedci to ovsem spise o tom, ze autor NECHTEL davat presny navod pro potencialni piraty? Jina vec je, ze kopie legalne zakoupene hry vam v legalne zakoupenem pristroji fungovat nebude. V takovem pripade mam jiste jako zakaznik pravo v pripade poskozeni CD si jej u sveho prodejce nechat vymenit, pripadne si od nej nechat udelat 1 kopii pro osobni potrebu, pokud ji neni mozne vyrobit beznymi me dostupnymi prostredky.

Znovu opakuji, ze na vytvoreni zalozni kopie mam zakonne pravo. Jsou zde ovsem 2 problemy a napada me, ze toto bude i duvod, proc je zde tolik rozhorcenych reakci:

1) Rozhorcene reakce sem pisi zamestnanci, majitele firem, zabyvajicich se prodejem software, a dale zamestnanci, majitele distribucnich firem. Ano, mate velkou moc, ale to neznamena, ze mate pravo obchazet zakony na jedne strane a na druhe strane za dodrzovani zakonu kricet. Pripada mi to jako Zlodej krici chytte zlodeje...
Je mi jasne, ze je pro vas o hodne jednodusi striktne zakazat vyrobu jakekoliv kopie nez hledat jine zpusoby potlaceni piratstvi. Co na tom ze zakon vam uklada jinak - stejne si nikdo nedovoli vam odporovat. Co napr. chudak uzivatel, ktery si vas software musi koupit bez toho, aniz by s nim byl seznamen? pokud se objevi chyby, ktere neumoznuji uplne vyuziti programu, ma smulu. Pokud si napr. kupuji televizi, chci si ji nechat predvest, jak funguje, jak se ovlada atd. Pokud si kupuji knihu, take si ji mohu v obchode prolistovat - u software tuto moznost nemam. Tak se nejprve zamyslete nad vlastnimi metodami, nez se zacnete poburovat.

2) Rozhorcene reakce zde pisi pirati, kteri si palenim vydelavaji. Je jasne, ze pokud si nekdo bude umet vytvorit kopii sam, nebudou moci prodavat sve "Z

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

1. Zajímalo by mne, v čem mají zaměstnanci majitele firem, zabývajících se prodejem software, a dále zaměstnanci, majitele distribučních firem onu velkou moc?

2. Pro paliče takovéto články dozajista jsou. Alespoň pro ty začínající.

3. Z obcházení zákonů se v ČR stala už hra on-line samotná :o)

4. Právní znění, které jste uvedl na sklo je naprosto přesné. Ale jestli jste ho tam uvedl na obhajobu crackování, tak se bohužel mýlíte. Poněvadž je zde uvedeno, že autorská práva rozpitváváním SW neporušujete pokud kopii používáte v souladu s jeho povahou a účelem pro její použití (a teď pozor!), pokud není (rozumí se autorem) uvedeno jinak! No a když si pečlivě přečtete veškeré licenční podmínky (většinou je to napsáno kdesi vzadu drobounkým písmem) u kteréhokoli komerčně šířeného SW, najdete tam přímo účel jeho použití a ve většině případů právě přísný zákaz jakéhokoli zasahování do programu.

5. Můj názor, který jsem již výše presentoval je: Z velké části je na vině dovozce SW, který není schopen zákazníkovi poskytnout za přiměřený poplatek novou kopii výměnou za poškozenou kopii a v této části vlastně porušuje zákon, kde je jasně uvedeno, že když si koupím hru, nekoupil jsem nějaké médium s omezenou záruční lhůtou, ale zaplatil jsem peníze za užívání autorského díla a autor je v tom případě povinen mi toto umožnit i když dané médium poškodím. Bohužel to ale neomlouvá crackování.

6. K metodám prodejců je netřeba se vyjadřovat. To musí každý posoudit sám, kde se mu lépe nakupuje a kde hůře...

7. Sám jste se dotknul vlastního tématu tím, že jste napsal "Forma článku jakožto i jeho odborná způsobilost je jinou otázkou. Samotnému mi přijde divné psát článek o něčem, co nemam vyzkoušeno."

8. Bohužel nejsou na světě pouze on-line hry, kde je to s identifikací poctivého hráče daleko snažší.

9. To že jsou cracky v oběhu dříve než originál? Kdo se nad tím má zamyslet? Já, p. Klement, nebo p. Iglo? Nechápu

Když to celé (vaše námitky) shrnu, musím s Vámi v některých věcech souhlasit a na ty ostatní jsem Vám napsal své. Pevně věřím tomu, že kdybychom měli prostor pro širší diskusi, tak dojdeme společně ke stejným závěrům. Protože pokud dva názory sledují společný cíl, není možné aby se někde nesetkaly.

S pozdravem
Petr Hořice

 |   |  Odpovědět
Slavek  |  25. 03. 2002 11:57

Omlouvam se, jestli to vyznelo jako obhajoba crackovani - mel jsem na mysli presne opacnou vec. V podstate jsem puvodne chtel pojmout svuj prispevek do diskuze jako obhajobu toho, ze nekdo napise clanek o legalni cinnosti navic v podstate s odkazy na manual legalniho programu a vsichni ho strhaji za to, ze podvedome to na ne pusobi jako nezakonna cinnost.

Ad 1) Zkusil jste zadat u distributora nebo prodejce o vymenu vasi vadne kopie? Ja ano - je to pripad jiz starsi, ale zakoupil jsem original hry Wing Commander 4. Hra obsahoval 6 CD. Hru jsem nainstaloval, hral a pri dohrani na CD 6 toto CD neslo nacis. CD neobsahovalo zadne viditelne skrabance mnou zpusobene. Vydal jsem se do prodejny Score v Praze na Narodni tride. Prodavac mi sdelil, ze jsem si CD koupil a ze mi nic nevzmeni. I presto, ze ani jemu CD v mechanice nefungovalo.

Ad 2) Nemohu s Vami souhlasit. Clanky popisujici technologicke postupy nebo samotne technologicke postupy nejsou nezakone pokud to neni vyslovne uvedeno. Vsechno je otazkou moralky daneho jedince. Dovedu-li to Ad Absurdum - chcete se rozlobit nad serverem, ktery by uverejnil vynatek z knihy chemie, ktera v podstate popisuje vyrobu dynamitu? Tedy byste nasledne chtel zrusit knihy chemie? Vetsina lidi ma moralni zabranz, aby si dynamit vyrobila. Proc stejne zabrany nema u software je jinou otazkou.

Ad 3) souhlasim, ale dle meho nazoru se to nevyresi nepublikovanim zadnych potencialne zneuzitelnych postupu - spise naopak.

Ad 4) Pravni zneni jsem neuvadel kuli casti, kde je povolena uprava programu - uvedl jsem cely paragraf, abych nepsal pouze nejake body. Paragraf byl uveden kuli casti ohledne povoleni bezpoplatne kopie pro vlastni pouziti - lepe receno pravo zakaznika zakotvene v zakone si tuto kopii utvorit.

Ad 5) Presne tak. Abych se ale vratil k clanku - nikde nebyl odkaz, ze je potreba danou hru cracknout - byl zde pouze postup vytvoreni kopie v kopirovacim programu - o upravach programu ani slovo. Nechci se zastavat autora - zde udelal chybu. Mel dle meho nazoru napsat, ze kopii uvedenym pusobem by melo jit udelat, ovsem vetsina her to neumoznuje a odkazat na podani stiznosti u daneho vyrobce.

Ad 6) ano, ale prodejci jsou tlačeni distributory a velkými vydavateli.

Ad 7) To je pravda. Problém byl, že nikdo nekritizoval techniku provedeni kope ci postupy uvedene v clanku, ale vubec to, ze se clanek o podobnem tematu mohl objevit.

Ad 8) To je mi jasne. Ja nemam nejaky lepsi zpusob identifikace poctiveho hrace. Jenom si myslim, ze zamezeni vyrobeni kopie nicemu nepomuze a ruzne zneprijemnovaci metody spise navadeji lidi k sehnani cracku (dokonce na originalne verzi), kterz jim ulehci zivot.

Ad 9) toto bylo mu odstavce o vydavatelych. Chapu, ze urcite omezeni odradi nektere uplne nezkusenne uzivatele, ale vsichni ostatni v podstate zadne omezeni u cracknute verze nepoznaji - spise ulehceni. Proto jak jsem psal. Jsem pro nejaky szstem, ale rozumnz. Vzdavatelum se spise hodit omezovat kopirovani ruznymi ochranami (tzn. porad prosazuji jeden zpusob) a omezuji poctive uzivatele, nez by se snazili prijit s rozumnejsim resenim.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

1. To nemá s danou problematikou vůbec nic společného, poněvadž zde jste mohl postupovat jako při kterékoli reklamaci kdekoli jinde a s jakýmkoliv zbožím. Když Vám prodejce nedokázal, že výrobek je funkční, máte právo na plnohodnotnou reklamaci. To, že ja prodejce nefér se Vám může přihodit kdekoli jinde. Ne jen u SW. Neúspěšná reklamace se nerovná vytvořím si kopii.

2. Hmm... souhlasím

3. Jasně

4. Ano. Ale právě nad tím visí velký vykřičník! Mnohému čtenáři by se mohlo zdát, že na základě tohoto paragrafu má nárok na kopii z čehokoli. Ovšem není tomu tak a proto jsem se to snažil zobecnit.

5. Tento bod je právě (podle mého) alfou a omegou této problematiky. Jak jednoduché a účelné by to bylo...

6. K čemu? Aby hry nepředváděli? U PC to tak trochu chápu (s ohledem na neustálý upgrage HW, jeho nekompatibilitu a čas prodejců strávený instalacemi a konfiguracemi systému... nedej bože, když přijdu do obchodu a rozhodnu se vyzkoušet tak 5 - 8 různých her), ale u konzolí prodejcům nic nebrání v předvedení hry, která je během minuty, dvou naloudovaná.

7. Ano přiznávám, že jsem k tomu tématu přistupoval jako k celku.

8. - ad.ad.5

9. V tom případě bez výhrad souhlasím. Vydavatelé se z nových technologií snaží vždy vyzískat co nevíce peněz zdražováním a ono to má pak za následek opačný efekt kopírování. Výrobní ceny médií se od dob mag. pásku, nebo vinylových desek nezvýšily, ba naopak šly rapidně dolů. Autoři děl nedostávají o moc více než-li dříve... a kampak se nám poděl ten rozdíl?


 |   |  Odpovědět
iglo@cenega.cz  |  25. 03. 2002 11:57

Urcite mate ve spouste veci pravdu a vas pohled (cloveka, ktery si chce legalne udelat zalozni kopii) na vec je do jiste miry spravny. Otazkou je zdali licencni ujednani, ktere je soucasti kazdeho zakoupeneho softu neni nadrazeno vyse uvedene casti zakona. Samozrejme se muzu mylit, ale mam takovy pocit, ze pokud souhlasite s nejakyma podminkama, tak jsou nadrazeny zakonu. U softu jsou zastoupeny licencnimi podminkami ve kterych je zcela jasne stanovena pravidla uzivani softu a co neni v nich je potom ochraneno autorskym zakonem, obchonim zakonem atd.
ad. reakce na me - I z vase nazoru jsem presvedcen, ze tento clanek neni pro bezne uzivatele softu, protoze sice popisuje jak si udelat zalozni kopii, ale jiz nic nerika o tom, ze tato kopie nepujde na beznem PSX spustit. Coz znaci budto o diletantstvi autora (uz to chybejici PSX CD me trosku zarazi) nebo o jasnem zamereni clanku na uzivatele chipovanych PSX a palenych her. Z toho pramenilo moje rozhorceni a nic jineho jsem mym prispevkem nezamyslel.
ad. reakce na p. Klementa - Tezko muze neuvedeni faktu, ze takto vytvorena kopie nepude spustit na beznem PSX, svedcit o snaze nedavat presny navod potencionalnim piratum. Nebo ano?? Tohle je myslim trochu mimo misu. Spis bych rekl, ze to proste autor ani nevedel, jak by taky mohl kdyz nevlastni ani PSX ani PSX soft.
ad. 1) Nikdo tu nic nechce zakazovat, narizovat apod. Moznost vyzkouseni vyrobku mate stejnou jak u TV, tak i u her. Je jen pouze na vas jestli si budete hry kupovat tam, kde vam to neumozni nebo tam, kde to umoznuji. Nekteri prodejci to proste neumoznuji a nekteri vam radi na pozadani hru predvedou. Ja osobne nevim na co vam to bude, ale to je vec osobniho nazoru.
ad. 2) Zda se mi to trosku nadnesene, ale pokud ano, tak to zase podporuje muj nazor, pro koho je urcen clanek a komu tim pomaha.

Co se tyce zpusobu zamezeni piratstvi, pak je online spoplatnovani urcite dobrou vyhlidkou do budoucnosti, ale zatim se to u ne-online her delat prose neda. Kdyby vydavtele znali lepsi zpusob nez kody, protipiratske ochrany atd., tak uz by s tim davno prisli. Zatim lepsi zpusob neni a pokud ho znate, tak se na ne obratte a urcite se z vas stane behem male chvile bohac jako prase.

Pokud se muzeme alespon na necem shodnout, tak je to neodbornost a diletantnost s jakym autor clanek napsal a ja doufam, ze se z toho Doupe pouci a takoveto clanky a nasledne diskuze tu nebudou.

Z meho pohledu, člověka který se zivi prodejem originalnich her, mi clanek pripadal jako navod na prepalovani PSX her pro vlastniky ochipovanych PSX, kteří ještě neprisli jak na to a proto jsem se ozval. Pokud to tak nebylo mysleno, pak se autorovi omlouvam.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

X-))))) A komu tim prospějéte? Co? Imperialístum z Ameríky, nebo západoněmeckym sóudruhum? :o))))))

Sorry to jen tak pro zpestření...

 |   |  Odpovědět
Nightmare666  |  25. 03. 2002 11:57

Promiňte, ale jednu věc nechápu - Jak může být cokoliv řazeno nad zákon? Jediné co může mít vyšší pravní účinnost než zákon je ústava - jakékoliv nižší nařízení musí vycházet ze zákonů, protože porušování zákona je trestné. Nebo snad ne?

Přčivedeno do absurdity - je to jak kdyby u vstupu do budovy bylo napsáno - Když sem vstoupíte, můžeme vás zastřelit.

 |   |  Odpovědět
C  |  25. 03. 2002 11:57

Tak tomuhle clanku rikam fakt komedie. Fakt sem se pobavil, THX :)) LOL

 |   |  Odpovědět
TheO.  |  25. 03. 2002 11:57

Puvodne jsem chtel napsat "Uplne jiny prispevek", ale pocitac to trochu nezvladl, spadl a tak jsem ho nenapsal. Kazdopadne, jestli si pan Polesny mysli, ze je neco jako prvni ze Sedmi statecnych a svymi "uzasnymi" radami pomaha bezmocnym PSXarum, kteri se boji vyndat svou hru z obalu, aby se nahodou neposkrabala a neznehodnotila tak je to dosti odvazne. Horsi je to v pripade, ze vi (tzn. jeho IQ je o neco vyssi nez 100), ze toto je rada pro zacinajici piraty, jak vypalit a vyhodne prodat PSX hru. Potom to se ze spasitelske role dostava do role pirata samotneho. Doufam, ze budou nasledovat clanky typu: Jak zalohovat PS2 nebo Kde nalezt zalozni kopie a usetrit cas? apod. Jinak ceny her od BI jsou vcelku velke, ale prece jenom proc by meli byt nizsi nez v EU ci USA (krome lokalizovanych verzi, ktere si asi nikdo mimo CR nekoupi). Kazdopadne diskuse je to vesela a tesim se na dalsi prispevky.

 |   |  Odpovědět
jelc  |  25. 03. 2002 11:57

V prve rade absolutne souhlasim s Buranem!!Asi nikdoz Vas asi necte casopisy zabyvajici se pocitacovou problematikou zejo,jinak byste takove
hovadiny nemohli nikdy vypotit!Proc s Vama zacvicil tenhle clanek,vubec
nechapu,protoze jakmile si prectete napr.CHIP 11/01 str.154az159,tak polovinu z Vas odvezou na ARO a zbytek pujde manifestovat do ulic:):)!!! (viz.:M.Klement,M.Iglo,P.Horice).To:P.Horice-pokud je Vam neco nejasneho okolo problemu prevodu DVD a videa na CD
zkuste si nekde pujcit CHIP 6az11 a(samozrejme s patricnym lekarskym
doprovodem)precist si je,budete veliceprekvapen!!!A VO TOM TO JE.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Milý pane Anonyme

Rozhodně žádné "nejasnosti" v převodu z DVD na CD-ROM nemám. Nabourání se do cizího SW vždy bylo a vždy bude pirátstvím. Myslím si, že Vy a Vám podobní akorát tyto souvislosti záměrně nechcete chápat.

Nebavme se o Chipu, ale o tomto článku (pokud je to ovšem Váš zájem). Jestli mě někdy nedej bože odvezou na ARO, určitě to nebude kvůli infarktu způsobeném nějakým čtivem :o)))

Ale ti kdo crackují a pirátí (o těch zde mluvíme, víte?), mohou býti odvezeni úplně jinam a s jiným doprovodem. Tomu by měla média jako tohle právě předcházet. A VO TOM TO JE !!!

 |   |  Odpovědět
Petr Hořčice ;-)  |  25. 03. 2002 11:57

Milý pane bez emailu,

ty Vaše věčný kecy o pirátech, je mi z toho blivno... Abychom si to ujasnili: zákon termín "pirát" nezná, v případě přepálení softwaru se nejedná (!) ani o krádež, nýbrž o porušení autorského zákona, tedy o PŘESTUPEK! atd. atd. atd.

Cenzurováním informací ničeho nedosáhnete, nutná je OSVĚTA, tedy DOSTATEČNÉ MNOŽSTVÍ INFORMACÍ!!!

Autor tento článek mohl napsat s klidným svědomím, poněvadž v ústavě je mimo jiné zmínka o svobodě slova (taková malá parodie na první dodatek americké ústavy); popis postupu s upozorněním na konci je PLNĚ DLE ZÁKONA. Jak sem tak pročítal Vaše přízpěvky v této diskusi, měli by odvézt spíš Vás, taky s doprovodem (lékařským) a taky za mříže...

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

:o)))) Říká kdo? Ten co místo svého podpisu zkomolí cizí jméno jako nějaký školák? Chcete můj e-mail? K čemu? Nebo je podle Vás podpis bez e-mailu anonymní? Původně bych na takový příspěvek ani nereagoval, ale vzhledem k tomu, že se snažíte být i věcný, reaguji.

Samozřejmě, že zákon termín "pirát" nezná. Toto taky není žádná odborná diskuse mezi právníky, ale obyčejná debata na herním serveru, kde když někdo někoho označí za piráta, tak je každému jasné o co jde. To, že porušení autorského zákona považujete pouze za přestupek je zase jen Váš názor, poněvadž ve skutečnosti nejde o žádný přestupek, nýbrž o TRESTNÝ ČIN :o)

Ohledně cenzurování s Vámi plně souhlasím. Nemám žádných výhrad proti svobodě slova, avšak mi tyto články neladí s tímto serverem. Deníky jako je Blesk a Super samozřejmě mají svůj okruh čtenářů ke kterým nepatřím a tam bych se nad tímto článkem asi nepozastavoval. Ale Doupě čtu a mám na něj jiný náhled. Pokud jste moje příspěvky pročítal, určitě jste musel číst i o oné osvětě. Pokud tento článek považujete za tu svoji OSVĚTU pak ... není co dodat. Chtěl by jste v tomto smyslu více informací? Obraťte se na p. Polesného.

Jinak kdy a kdo nás někam odveze necháme osudu. Každopádně máte recht, že jsou v životě chvíle, kdy by si to zasloužíme každý kdo máme svědomí, že? Ale to je na úplně jinou debatu X-))))

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Vyhledal jsem si ta inkriminovaná čísla CHIPU a musím ti dát za pravdu... skutečně to tam vyšlo ještě lépe (profesionálněji), než na Doupěti. Je to vždy otázka svědomí a právního povědomí autorů (spíše jde o to, že v našem státě jsou takovéto přestupku jen těžko prosaditelné u samotného soudu)Ovšem to vůbec neznamená že je to z morálního práva v pořádku a omlouvá to hackery.

 |   |  Odpovědět
Pyroman  |  25. 03. 2002 11:57

Jen tak mezi námi, nevím opravdu co jste zač, ale myslím si, že byste měl otevřít oči a rozhlédnout se kolem sebe. Proč se asi u nás v republice tolik daří pirátskému softwaru, filmům a hudbě. Nebude to něčím jiným, než tím, že je náš národ halda ničeho se neštítících pirátů, neuznávajícím žádná pravidla? Zkuste použít svůj jistě nevšední intelekt k lokalizaci opravdového problému a najděte si lepší bojiště.
Vždyť on ten článek je ve své podstatě opravdu neškodný.

 |   |  Odpovědět
jolly  |  25. 03. 2002 11:57

zkuste to v clone cd a jde to i na max cteni i max paleni a funguje to 100%

 |   |  Odpovědět
Buran z venkova  |  25. 03. 2002 11:57

Pozorně jsem si přečetl jak článek tak i Vaše reakce. No co k tomu mám říct? Snad, že jste horší než babky co se scházejí u nás v obci před obchodem. Nechci rozebírat obsah článku, každý máte jistě svou pravdu kterou si nenecháte vzít. Radši se nad sebou a tím co děláte a píšete zamyslete. Určitě nám to prospěje víc než tohle tlachání a slovní napadání redaktorů jiných médií, navíc bez uvedení jakéhokoliv důkazu.
Tohle je opravdu hnus. Je mi zle.
Jinak přeji pěknej den.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Nejsem zapálený antipirátský horlivec, abych psal stěžovačné dopisy jednotlivým redakcím a redaktorům (navíc by to bylo asi houby platný a byl bych u toho jen za blbce) s poukazem na nemorální a částečně i protiprávní články... Mám své práce a starostí dost. Akorát zde na skle, kde je to rychlé a necenzurované se snažím obhájit "pravdu" a vyjádřit svůj osobní názor (www.subjektivně.cz)

Jde o to, že jsem si ten článek přečetl právě dost pozorně. Jestli máme každý svou pravdu jsem se právě touto diskusí snažil vysvětlit (není to hádka o ničem). V tomto případě je opravdu jen jedna PRAVDA. Přečipuješ PSX = změníš firmware = jsi pirát. Crackneš SW = změníš původní SW = jsi pirát (to není nic osobního, pouze demonstračně)

Z toho vyplývá: že důkazy jsou naprosto evidentní a je jen věcí informovanosti samé jestli je dostatečně chápeme. Nenapadáme zde autora jen proto, že napsal špatně a nefundovaně odborný článek, ale především proto, co napsal. A nemůže se to omlouvat jenom tím, že ostatní (média) to dělají rovněž a lépe!

Doufám, že již Vám je lépe :o)
Rovněž Vám přeji příjemný den a nejen tento...

 |   |  Odpovědět
Michal Klement  |  25. 03. 2002 11:57

gratuluji pane Polesný, opět se vám podařilo napsat "skvělý" článek. Je zkrátka vidět že jste odborník na všechno jak už jste nás mnohokrát přesvědčil. Vaše články jsou zkrátka to co tady chybí .... ať už jde o analýzu fenoménu Harry Potter (jeho fanoušci vás jistě za článek o něm vynesli až do nebes) nebo o problém herních konzolí (článek "boj na život a na smrt" byl opravdová perla).
Když napíšete že ze zákona máte právo na jednu kopii zakoupeného originálu máte možná pravdu, ale jedním dechem by jste měl dodat že tyto kopie nejdou spustit bez nelegální úpravy přístroje. Už ve vašem dřívějším superčlánku "Jak zálohovat DVD filmy na CD" jste přiznal, že je toto téma "legislativně ošemetné" Ptám se jak je tedy možné že je takový článek vůbec zveřejněn ? A jak je možné že v tomto trendu pokračujete dál ? Co nás čeká příště ? Budete přímo rozesílat kopie her jako Bonusweb ? Pochopitelně zadarmo, aby jste si nemastil kapsu protože to je nemorální .... Nebo se dočkáme rubriky PPP - poradna pro piráty ? .... Považoval jsem Doupě za kvalitní herní server, ale zřejmě jsem se mýlil, protože tohle by rozhodně na skutečně profesionálním webu vzniknout nemohlo. Když vám v takovéto tvorbě nezabrání vaše soudnost, proč to nestopne šéfredaktor ? Jak může pustit na veřejnost článek o Harry Potterovi jehož autor knihu ani film v době psaní analýzy neviděl a přesto fenomén HP rozebírá ? A co článek kde se snažíte dát nezkušeným pirátům návod jak lépe obírat autory her o jejich výdělek a kde se přiznáte že nemáte PSX hru na které by mohl postup vyzkoušet ? Potřebuje šéfradaktor větší důkaz vaší neoodbornosti a neschopnosti ? Opravdu mi není jasné jak jste po článku "Boj konzolí na život a na smrt" mohl ještě dostat na doupěti prostor zveřejnit své bláboly. Nechce se mi věřit že by Doupě postrádalo kvalitní autory a muselo díry zaplácávat články neschopných grafomanů.

PS : Opravdu mě pobavilo když jste chtěl polemizovat s takovým autorem jako je Martin Zavřel o hudbě k filmu Pán prstenů ..... vy zřejmě opravdu zcela postrádáte soudnost.

 |   |  Odpovědět
Michal Polesný  |  25. 03. 2002 11:57

viz mé předchozí příspěvky...

p.s. Soudnost opravdu nepostrádám - můžete mi vysvětlit, z jakého důvodu bych s Martinem nemohl polemizovat o hudbě k Pánovi prstenů? Předem se omlouvám všem handicapovaným spoluobčanům, ale v tom by mi snad mohlo zabránit pouze to, kdybych nebyl schopen hudbu vnímat, tzn. byl bych nějakým způsobem sluchově postižený - a to nejsem. A vzhledem k tomu, že v oblasti filmu a dění okolo něj se již vcelku dlouho poměrně dobře orientuji (viz Objektivne.cz), nevidím důvod proč bych se komentování právě této oblasti kultury měl zdržet. Budu nicméně rád, pokud mi své stanovisko blíže vysvětlíte.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Tento článek nelze nazvat jinak než "Skandál", nebo "ostuda". Neužil bych taková silná slova, pokud by šlo o článek třeba na BW, poněvadž tam by mne to moc nepřekvapilo. Ale u servru jako je (byl) tento?

Zřejmě není redaktor jako redaktor a podle starého úsloví nejspíše platí že "i když dva dělají totéž.... nikdy to není totéž". Nehledě k tomu že uveřejníte rádoby odborný článek o vypalování PSX CD a v jeho závěru "autor" jen tak mimochodem podotkne, že v době psaní bohužel neměl žádné PSX CD k dispozici. Tak tomu říkám úlet!

Nemám to ovšem za zlé panu Polesnému (nejspíš za svůj osobitý styl presentace nemůže... a je to patrné i z jeho předcházejících článků a názorů spoluredaktorů), ale toto je především hrubá, opakuji hrubá chyba šéfredaktora, nebo člověka jenž je za vypuštění článku zodpovědný. Proč? O tom se asi nemá smysl přít. Každému kdo se v této branži pohybuje profesionálně (a tím, že jsou redaktoři honorováni se samosebou profesionály stávají), musí mít ve vypalování her jasno!

Jsou samozřejmě rozdíly ve vypalování a vypalování. FFD jsou pomalu na ústupu a vypalování se stává vydatným pomocníkem při archivaci, nebo přepravě dat. Ale vypalování her? Nota bene na PSX? V postkomunistických zemích bylo do nedávna "obšlehnutí" či jiná forma zcizení zcela běžná a zavedená praktika, ale jestli chceme směřovat směrem na západ a požívat výhody hospodářsky rozvinutých zemí, musíme se podle toho chovat. V tomto oledu je především důležitá osvěta, kterou by měla presentovat a reprodukovat média. Zde dnes bohužel i jinak celkem "poctivý" a objektivní servr zvoucí se Doupě selhal. Doufejme, že těchto selhání bude ubývat.

To, že se zákon obchází není bohužel selhání pouze osvěty, ale také si za to mohou čeští distributoři sami (neznám samozřejmě přesné smlouvy mezi jednotlivými zahraničními partnery a co by je to stálo, ale rozhodující pro mne je, že jinde to funguje). Když si třeba v USA nebo v GB zakoupíte hru a ať vaší nedbalostí či jinými vlivy prosředí (nechť žijí domácí mazlíčci) tuto kopii zničíte, poškrábete, polejete hydroxidem sodným, nebo uvaříte, máte možnost za symbolický poplatek jednoho, nebo dvou dolarů či liber obdržet novou kopii hry. Řešení je to naprosto jednoduché a účelné... zlomím CD, zabalím jej zašlu buď přes svého prodejce, nebo přímo vydavateli, zaplatím a za pár dní (v našich zeměpisných šířkách spíše týdnů) mám nové CD.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Musím se zde upřímně omluvit panu Polesnému, že jsem jeho článek označil za skandální. Opravdu toho hluboce lituji a omlouvám se.

Právě jsem si na Doupěti vyhledal ostatní články tohoto neochvějného rytíře počítačové scény a málem jsem padl do mdlob, když jsem spatřil titulek "Poradna: Jak zálohovat DVD filmy na CD?

To mne doslova šokovalo a přiměno napsat nový již omluvný příspěvek ohledně SKANDÁLU... bohužel nejsem jen průměrně sečtělý člověk a žádný lingvista a tak svůj první příspěvek nechávám raději bez názvu. Škoda, ale opravdu se mi nedostává slov.

To že se nám zde radí jak legálně vypálit PSX CD je opravdu vtipné samo o sobě, ale že nám poradíte i jak vypálit (pardon zálohovat) DVD na CD-ROM, tak to je opravdu mazec!

Doupě, respektive tento jeho redaktor má nejspíš Zpekla štěstí 3, že tento server nesledují orgány činné v trestním řízení....

PS: Pan Polesný také v jednom článku kritizoval gramatické chyby v novém časopise PlayGames, ale stylistika jeho článků mu zřejmě připadá hodná akademického rozboru.

Jo a za články o Xboxu rovněž vřelé díky… skvělá analýza.... "jen tak dál kluci"

Holt všude mají nějakého toho "odborníka a neochvějnou autoritu" bez níž by se redakce neobešla.

p. Polách – BonusWeb č.1
p. Polesný – Doupě č.2
p. Zvelebil – Score č.3
.
.
.
A co na to Jan Tleskač?

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

A hlavně co by na to řekl COMPUTER PRESS?

 |   |  Odpovědět
Zdeněk Polách  |  25. 03. 2002 11:57

Těší mě, že jsem vašímí favoritem č. 1. Ovšem asi vás zklamu, neochvějnou autoritou nejsem, jak jste si jistě mohl všimnout, i během období, kdy jsem nestál v čele BonusWebu, tento server fungoval, což o mé neochvějnosti zrovna dvakrát nesvědčí. Jinak ale díky za všechny příspěvky (nejen vaše), tahle diskuse mě pobavila jako už dlouho žádná. )

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Jsem rád, že to berete s humorem. Nechal jsem se malinko unést. Rorhodně jsem se nechtěl dotknout Vás osobně, protože se neznáme. Jenom se mi taky nelíbí některé Vaše články.

 |   |  Odpovědět
Michal Polesný  |  25. 03. 2002 11:57

Vážený pane Hořice,

v prvé řadě bych chtěl vás chtěl informovat o tom, že články o formátu DivX, resp. způsobu komprimace MPEG souborů do tohoto formátu vycházejí na více serverech, nikoli pouze na Doupěti, které pokládáte za mekku herního a filmového pirátství. Pokud si myslíte, že článek o komprimaci DVD na CD přijde vhod pouze těm, kteří zneužívají možnosti například pujčit si DVD v půjčovně a téměř zdarma si jej vypálit (i když jich je určitě spousta, to nepopírám), jste na omylu. Nesmíte totiž zapomenout ani na ty, kteří si na DVD například v MPEGu ukládají vlastní snímečky z dovolené apod.

Autor Z pekla štestí bohužel nemá, nicméně není důvod proč by se o něj orgány činné v trestním řízení měly jakkoli významně zajímat, jelikož není ani softwarovým ani žádným jiným pirátem a navíc informuje čtenáře o způsobu, jak mohou uplatnit své zákonné právo (viz můj příspěvek výše), což není činnost ilegální.

Druhé místo ve vašem žebříčku mě samozřejmě těší - nicméně se domnívám, že redakce Doupěte by se beze mě dost dobře obešla :)

Hezký zbytek dne.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

1. Nebavme se o jiných serverech, když je řeč o Vašem.

2. Nikdy jsem nepovažoval Doupě za mekku pirátství. To jste se někde malinko učetl. Naopak!

3. Váš článek a jeho příspěvky jsou určeny právě té části populace, která se snaží přepalovat filmy z půjčoven (což Vy vlastně nepopíráte)

4. Nepsal jste nic o ukládání filmečků z dovolené, ale o zálohování DVD filmů!

5. I kdyby. Vysvětlete mi, proč si někdo, kdo má možnost si uložit svoje home-video na DVD nosič, si potřebuje vytvářet záložní kopii na CD-ROM????

6. Tyto články popisují PIRÁTSTVÍ, protože rozdělení DVD filmu na jednotlivé tracky je opět zásah do původního SW a to se nenazývá jinak, než PIRÁTSTVÍ.

7. Jak chcete uplatnit své zákonné právo? KRACKEM? Hmmm...

8.To že by se redakce Doupěte bez Vás obešla je nám jasné asi oběma (nic ve zlém), ale to není cílem mých příspěvků. Pouze reaguji na Vaše články a snažím se Vám říci, že žijete buď v omylu, nebo nepokrytě podporujete pirátství.

 |   |  Odpovědět
Matej Iglo  |  25. 03. 2002 11:57

Tahle poradna je opravdu k svetu. Doufam, ze tu priste zverejnite kody ke hram, aby ti co si koupili originalni hru meli zalohu instalacniho kodu pro pripad ztraty. Dale bych uvital uverejneni clanku jak cracknout protipiratske ochrany nebo treba kde si na internetu zakoupit zalozni kopie ke svym originalnim hram. Je fakt, ze vetsinu vasich piratu tedy vlastne ctenaru toto urcite hodne zajima. Jo a jeste jste zapomneli uvest jak spustit podle vaseho navodu prave vytvorenou zalozni kopii na "neupgradovanem" psx. Mozna, ze byste mohli rovnou uverejnit navod jak takovy "upgrade" provest. Urcite byste byli vasimi piraty tedy vlastne ctenari velebeni.
Paleni zdar
Vas Palic Matej

 |   |  Odpovědět
Tachood  |  25. 03. 2002 11:57

Asi vam moc ksefty nejdou, co ?

 |   |  Odpovědět
Honza Kuneš  |  25. 03. 2002 11:57

Co je špatného na tom, když si udělám záložní kopii hry, kterou jsem si poctivě koupil? O tom je tento článek. Rozhodně si nemyslím, že by byl objevný pro někoho, kdo pálí warez a mastí si na něm kapsu - což je věc, kterou odsuzuji.
Taky si ale myslím, že kdyby u nás originální hry byly o něco levnější, míra wárezáctví by šla prudce dolů, protože je pekelný rozdíl hrát hru, kterou si přepálím za cenu média a hrát tu samou hru, kterou si za tisícovku koupím - víc si ji vážím, nekoukám na každou chybu, pečlivě pročítám manuál, chci ji dohrát za každou cenu. Pokud si dobře vzpomínám, tak na loňské tiskovce při příležitosti uvedení Operace Flashpoint zástupci Cenegy slibovali zlevňování (díky spojení s polským distributorem, větším objemům nákupů a nižším nákupním cenám). Když se podívám do ceníku JRC na tituly v přípravě a novinky, tak vidím samé ceny 1499 a 1599 Kč :(.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

Honzo dofám, že tento svůj postoj nemyslíte vážně? Plně chápu každého pařana, který by viděl ceny her na nižší úrovni, nebo platy na úrovni vyšší a věřte, nebo ne i prodejci by byli šťastní... Ale takto se to omlouvat přece nedá. Jste redaktoři veřejného média a jste placeni...
V této fázi však nejde o ceny her, ale o princip. Kolik procent je uživatelů her, kteří si je zálohují, aby nepošrábali originál? O tom to je...

 |   |  Odpovědět
Matej Iglo  |  25. 03. 2002 11:57

Spatneho na tom neni vubec nic, ale opravdu si myslite, ze na PSX si vlastnici originalnich her budou podle vaseho clanku delat zalozni kopie. Podle me ne. Jednak proto, ze ti co si kupuji originalni hry na PSX nemaji takove znalosti PC a take ve vetsine pripadu PC s vypalovackou nevlastni, takze otazka zni pro koho tento clanek je?? Ja rikam pro lidi, kteri si originalni hry nekupuji nebo si koupi jednu a pak udelaji 5 kopii pro sve kamarady a zname. O piratech, kteri si timto masti kapsu se nezminuji, protoze pro ne to opravdu neni nic noveho. Je zde ovzem i otazka, zda tento clanek nerozsiri rady techto piratu, protoze se najde mnoho "klucinu", kteri zatim nevedeli jak na to a nyni jiz jim nic nebrani, teda krome svedomi, aby si palenim prilepsily na svem kapesnem. Ohledne levnejsich her se vyjadrovat nebudu, protoze se opravdu tezko vysvetluje, ze kdyz neco kupujete za 1000,-, tak to nemuzete prodavat za 500,-. Ostatne u PSX je slevnovani neaktualni, protoze vetsina her se dnes prodava za 599,- coz jak vsichni znalci PSX cen uznaji je o 50% levneji nez byl prumer pred rokem. U PC jsou levnejsi hry otazkou zakoupeni licenci a ne bezne distribuovanych titulu. Tezko bude hra levnejsi v CR nez v Anglii, pokud bude v AJ. Pocestene tituly budou levnejsi.

 |   |  Odpovědět
Michal Polesný  |  25. 03. 2002 11:57

Pro koho článek je? Pro ty, kdo si chtějí v souladu se zákonem vypálit záložní kopii vlastní, legální cestou pořízené hry. Na tom přece není nic špatného, nebo ano?
A k vaší připomínce - chcete snad tvrdit, že bude lepší uvalit informační embargo na všechna "citlivá" témata, aby pak náhodou (samozřejmě s tím, že nic není podloženo fakty) někoho nepoškodila? Ale no tak - pak by asi museli exekutoři chodit po obchodech a zabavovat vypalovačky... pokládáte toto za legitimní?
Pokud máte počet pirátů u nás za nadměrně velký, spíš byste se měl obrátit na policii, aby lépe pracovala - má to ostatně v popisu práce. Naší úlohou (Doupěte) je zase informovat čtenáře - v tomto případě o způsobu, jak uplatnit své zákonné právo, nikoli o tom, jak zákon porušovat (a navíc je v článku několikrát zmíněno, jakým jednáním už se daná osoba porušení zákona dopouští).

 |   |  Odpovědět
Matej Iglo  |  25. 03. 2002 11:57

Tento clanek NENI pro ty, co si chteji v souladu se zakonem vytvorit zalozni kopii, protoze tento clanek popisuje tvorbu sice zalozni kopie, ale v "normalnim" PSX nespustitelne kopie. Takze jeste jednou, pro koho je tento clanek???
ad.pripominka - Kdybych to chtel tvrdit, tak bych to i napsal. Myslim, ze uz jste dospeli lide a tohle by melo byt na vas. Ja sem napsal, ze by bylo fajn, kdybyste zverejnily i ten zbytek. Jednak bychom jiz nemeli problem s rozlisenim na jake strane Doupe stoji, jestli na strane uzivatelu legalniho softu nebo na strane "palicu" a druhak by vam to prineslo tolik potrebne ctenare. Jiste je stale vice "palicu" nez obycejnych lidi.
ad. pocet piratu - To je presne proc sem reagoval na clanek. My se v tyhle posrany republice snazime aby se tu tolik nepalilo a pak prijde nejakej chytrak s clankem, jak palit o sto sest. Vy si asi myslite, ze tu policie staci rici o piratovi a ta vsechno zaridi. Vsechno musi delat nase firma. Stoji to spoustu penez, prace a lidi, coz samozrejme neni videt, protoze kdyz nechame zavrit jednoho, tak se objevi druhy. A ted to bude pro ne dvakrat tak snazsi, protoze uz i ten nejvetsi trouba zvladne palit PSX hry. Myslim ze cely clanek vystihuje tato veta: :"Čistě prakticky vzato, a s ohledem na bujný život undergroundové odnože českého internetu, ale myslím pro většinu z vás nebude problémem si ať už NERO nebo třeba WinOnCD pořídit..". Doufam, ze nemusim nikomu vysvetlovat, ze NERO je komercnim softem. Jeste si tu nekdo mysli, ze je tento clanek pro uzivatele, kteri si chteji dle zakona poridit zalozni kopii?? Docel rad bych vedel, jak bude Doupe plnit svoji ulohu informovat ctenare o hrach, kdyz zadny soudny prodejce uz vam hru na recenzi nezapujci. Nejspis se tu dockame vice takovychto clanku, protoze hry se k vam jaksi nedostanou....a pardon ja zapomnel na undegroundove odnoze....

 |   |  Odpovědět
Miroslav Vévoda  |  25. 03. 2002 11:57

Uprage PSX je jediný možný způsob jak dostát svého zákonného práva! Jak již tu psal autor, nevidím problém v tom, že Doupě informuje občany o jejich zákonných právech a o možných způsobech jejich naplnění!
A NERO se dá pořídit samozřejmě jako plně funkční demoverze, takže pokud si chce někdo zazálohovat své PSX-CD (dá se předpokládat, že CD od PSX jsou mnohem opotřebovanější - poškrábanější, než od PC a tudíž je právo na zálohu ještě "oprávněnější"), je tu příležitost si demo stáhnout, CD zkopírovat a poté program nainstalovat.

 |   |  Odpovědět
Petr Hořice  |  25. 03. 2002 11:57

No... ono asi bude problém v tom, že si dost dobře neuvědomujete, nebo neznáte ty hranice "zákonného práva".

A to komu jsou články určeny? Tak buď jste silně arogantní a nedůtklivý, nebo šíleně naivní. S ohledem na to, že si nemyslím, že by jste byl tak úplně hloupý, se přikláním k první variantě. Stačí si přečíst nadšené příspěvky Vašich čtenářů: " a sakra, je to RIPPNUTÝ", "jak odstranit ochranu na GLADIÁTOROVI?", "udělej to Smart Ripperem (jako všecko)" a taky následují celkem obsáhlé návody.

Pane Polesný chcete mi tvrdit, že znáte někoho kdo si kopíruje svá DVD natočená na jeho DVD kameře, nebo nahraná jeho DVD rekordérem?

A ještě mi prosím tedy vysvětlete, jaké zákonné právo Vám umožňuje vytvořit si záložní kopii DVD filmu, který jste si dejme tomu řádně zakoupil na nosiče CD-ROM? A když jsme u toho, nemáte totiž právo ani zkopírovat hru na PC, PSX, nebo jakoukoli jinou platformu, protože při její výrobě musíte použít tzv. CRACK, kterým eliminujete protipirátskou ochranu. Tím v podstatě změníte původní SW a tak samozřejmě porušujete autorská práva. Přečtěte si jakýkoli booklet!

Takže jde o to jestli své názory obhajujete jen z ješitnosti, protože nechcete vzít za žádných okolností zpět to co jste napsal, nebo jestli opravdu nevíte oč jde.

 |   |  Odpovědět
Zdeněk Polách  |  25. 03. 2002 11:57

Cha chááá, cool přístup šéfredaktora :o)))

 |   |  Odpovědět
Death-Bob  |  15. 11. 2005 21:05

Znáte mě? Natočil jsem mnoho klipů i delších záležitostí komerčně i pro kamarády na DVD zálohuji a kopíruji DVD na DVD a z DVD na Další... to jsem já který nic neporušuje:) Ripům zdar váš Death-bob
 

 |   |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor