Poradna: magické motherboardy a televize v počítači

Při pohledu na naše dvě poslední poradny by mohl nezávislý pozorovatel nabýt dojmu, že počítače s sebou přinášejí jen nekonečnou řádu problému, potíží a stresů. Nenechte se ale mýlit, i dnes vám zodpovíme pár dotazů ryze praktických - tak například jakými způsoby dostat televizi do počítače či jak je to s rychlostí dialupového připojení.
Při pohledu na naše dvě poslední poradny by mohl nezávislý pozorovatel nabýt dojmu, že počítače s sebou přinášejí jen nekonečnou řádu problému, potíží a stresů. Nenechte se ale mýlit, i dnes vám zodpovíme pár dotazů ryze praktických - tak například jakými způsoby dostat televizi do počítače či jak je to s rychlostí dialupového připojení.

PCčko je tak trochu jakousi magickou krabičkou, v níž všechny její součásti žijí vlastním, smrtelníkům nepochopitelným životem a kde panuje křehká syntéza, do níž není radno zasahovat. A tak jakkoli chceme naše rady učinit konkrétními, není v přehršli možných příčin vybrat tu pravou bez důkladné analýzy příčin vzniklé situace. A teď už hurá na vaše dotazy...

"Po upgradu počítače nastaly problémy při hraní jakékoliv 3D hry. Po spuštění hry můžu hrát někdy 2 sekundy, někdy 2 hodiny, pak najednou začne pískat zvukovka a po chvíli počítač zatuhne...celý příspěvek
Luda

Vzhledem k tomu, že k popsaným problémům dochází při hraní jakékoliv 3D hry, lze prakticky se stoprocentní jistotou vyloučit potenciální softwarové chyby. U hardwaru pak takovýto problém může způsobit zejména vadná základní deska, popřípadě zdroj nebo procesor. Přestože v Ludově počítači zřejmě vzniklou situaci nezapřičinil zdroj, je vhodné se v případě, že počítač po určité době od zapnutí (která samozřejmě může kolísat) vypne, soustředit při hledání problému především na něj. V případě, kdy počítač "shazuje" základní deska, čemuž by v tomto případě nasvědčovalo ono pípání zvukovky a také padání pouze při hraní her (které jsou náročné na výkon počítače), je samozřejmě jediným možným východiskem její reklamace.

Speciálně v sestavách osazených základní deskou s čipem VIA KT133 a jakoukoli zvukovou kartou řady Live! se také občas vyskytuje známý a mnohokrát propíraný problém, kdy zvukovka například odmítá spolupracovat, popř. tropí v rámci základní desky nejrůznější potíže. Podle mých informací ale ještě nebyl zaznamenán případ, kdy by tento problém byl příčinou ať už padání počítače nebo jeho zatuhávání.

"Od 28.9.2001 mám počítač s OS Windows 2000 Professional anglická verze. Můj problém je v tom, že mi na něm mrznou hry náročné na grafiku (...) Vyčistění disku programem Clean Up, Defragmentace ani nové ovladače na grafickou kartu nepomohli (...) Mám podezření, že procesor není Thunderbird ale jen Athlon a že je vysoce přetaktován, a proto hry mrznou...celý příspěvek
Vlasto

Popsaný problém může sice opět způsobovat vadná základní deska, nicméně v tomto případě (a při zmíněné konfiguraci) bych spíš problém přičítal vysoce přetaktovanému procesoru. První potenciální řešení je tedy nasnadě - v BIOSu snížit frekvenci procesoru snížením frekvence systémové sběrnice. K domněnce, že procesor, který váš počítač pohání, není Athlonem na jádře Thunderbird ale starším modelem Athlonu, bych se stavil poněkud skepticky. Ani nejposlednější ne-Thuderbirdový Athlon byste totiž na frekvenci 1400MHz zřejmě nevyšrouboval (popř. pouze za extrémních podmínek). Máte-li však ohledně svého procesoru pochybnosti, můžete si jej nechat prověřit například 40kB prográmkem MyCPU nebo jinou podobnou freewarovou ulitkou.

"Mám videokaru Matrox Millenium G450, chci si pořídit TV kartu, poraďte jakou (hodně muziky za málo peněz), kamarád navrhuje prodat stávající a koupit MATROX Marvel G450 e TV, je to nutné?
Pepa

Odpověď:
"Rada tvojho kamaráta je naozaj dobrá. Pamatuj, že málokdo je tak bohatý, aby si mohl kupovat laciné věci. Za málo peněz i málo muziky. A ušetříš jeden slot."
Vlasto

Já osobně bych tvrdil pravý opak. Nejideálnějším a dobudoucna i nejekonomičtějším řešením je investovat do některé z mnoha přídavných PCI televizních karet, které jsou na našem trhu dostupné. Vzhledem k tomu, že náklady na jejich pořízení se málokdy vyšplhají nad tři tisíce korun a jejich životnost je takřka "neomezená", není důvod investovat do nějakého stejně nákladného dočasného řešení (které naopak postrádá možnost pozdějšího snadného upgradu).

Chcete-li důvěřovat známé značce, měli byste zvolit TV Wonder od ATi, který je známý nejen vcelku kvalitním softwarem, ale také, v rámci možností a ovladačů ATi, i kvalitním obrazem. Naopak pravděpodobně nejlepší koupí a nejkvalitnějším kouskem, který je v našich krajích k dostání, je některá z karet AVeru - budete však muset počítat s o něco vyššími pořizovacími náklady. Ti méně majetní pak zřejmě sáhnou po ekonomicky i poměrem cena/výkon výhodném modelu TV Capturer nebo TView99 od společnosti Askey.

"Externí modem DeskPortePocket 56K pod Windows 98 se připojuje pouze rychlostí 33Kbps. Dá se někde nastavit (kdysi jsem tuším něco takového četl, jenom nevím kde) rychlost přenosu na těch 56 kilo?"
BaBiBo

Rychlost modemu lze určit v jeho nastaveních, tj. Nastavení>Ovládací panely>Modemy, nicméně je možné (a pravděpodobné), že v oblasti, kde se připojujete, není možné prakticky jakékoli rychlosti vyšší než 33kbps dosáhnout. Dialup připojení klasickým analogovým modemem je totiž známé svou značnou náchylností k vnějším podmínkám a často nedosahuje rychlosti ani 50kbps. Navíc v případě, že jste připojeni na analogovou ústřednu (což se v dnešní době týká jistého malého, i když nezanedbatelného procenta obyvatel), máte smůlu dvojnásobnou. Nemůžete si totiž pomoci ani upgradem linky na ISDN.

Váš názor Další článek: Moon Tycoon demo

Témata článku: , , , , , , , ,