Poradna: užitečné rady pro začátečníky

V dalším dílu pravidelné Poradny se nám sešlo několik dotazů, které sice nejsou z nejzapeklitějších, nicméně zůstaly nepovšimnuty a nezodpovězeny a tak naše volba padla právě na ně. Kdo neví, kde hledat boty pro Counter Strike či jak přehrát DVD filmy z PCčka do televize, tomu by neměla dnešní poradna uniknout.
V dalším dílu pravidelné Poradny se nám sešlo několik dotazů, které sice nejsou z nejzapeklitějších, nicméně zůstaly nepovšimnuty a nezodpovězeny a tak naše volba padla právě na ně. Kdo neví, kde hledat boty pro Counter Strike či jak přehrát DVD filmy z PCčka do televize, tomu by neměla dnešní poradna uniknout.

Další týden je za námi a tak je čas vydat se do hlubin pekelných (rozuměj počítačových) vymýtit problémy, které sužují naše elektronické miláčky i software na nich provozovaný. A protože to není úloha nijak snadná, dejme už bez zbytečných řečí slovo první oběti záludných intrik vnitřností počítače.

"Mám doma nainstalovaný Half-Life Counter-Strike a k počítači nemám připojenou linku, a proto jsem zjistil, že abych mohl hrát s počítačem, tak musím mít nainstalovanej Podboot pro tuto verzi a nevím kde ho mám sehnat."
- Tomáš

Slůvkem Podboot, jehož význam je mně osobně neznámý, byl zřejmě míněn bot, neboli umělou inteligencí vybavený počítačový bojovník (postava), jež má schopnost v akčních hrách do jisté míry suplovat úlohu reálného, lidského protivníka. K nejznámější modifikaci Half Lifu, Counter Strike, byly vyvinuty toliko dva zásadní rozdílné typy těchto počítačem řízených protivníků (resp. spoluhráčů) - AndroidBot a RealBot. Stránky obou těchto projektů, na nichž se soustavě pracuje již delší dobu, najdete buďto na webu Counter Striku (www.counter-strike.net) nebo přímo pod subdoménou http://bot.counter-strike.net.

"Mám hru Black&White a na PC s Voodoo Banshee mi hra blbne hned na začátku. Krajina, postavy a některé další věci jsou neúplné a graficky divné. Co s tím? Zkoušel jsem aplikovat patch 1.1, ale to se mi nepodařilo."
- Frank

U her náročných na grafiku a výpočetní sílu počítače (jako např. Black&White) je bohužel smutnou pravdou fakt, že Voodoo Banshee je k jejich hraní prakticky nepoužitelné. Přihlédneme-li k faktu, že se vlastně jedná o vylepšenou verzi Voodoo2 (poupravenou tak, aby nepotřebovala ke svému běhu primární grafickou kartu), je zřejmé, že přestože se vám podařilo Black&White spustit, s největší pravděpodobností nepoběží zrovna ideálně. Může se to jednak projevit oním vynecháváním textur, postav a podobně. Stejně tak se tomu ale může stát i při nedostatku operační paměti (tj. počítač nemá kam nahrávat).

Rozumným minimem pro hraní her tohoto typu je alespoň jakákoli karta osazená čipem TNT2 popř. jinou adekvátní alternativou a 96 nebo ještě lépe 128 megabytů RAM.

"Při práci mi Win2k prostě resetujou počítač (bez udání důvodu). Jindy mi to zase hodí "program explorer vykonal neplatnou operaci" a všechno pozavírá. Mám service pack 2."
- Petr

V případě, který zde Petr uvedl, je vždy nejlepší se hned na začátku ujistit, že váš počítač (resp. operační systém jako takový) není napaden žádným virem. Některé novější mutace tzv. červů totiž dokáží být opravdu velmi zákeřné a dostanou se vám do počítače tak, že se o tom ani nemusíte dovědět (prohlížením stránek na napadeném serveru, pouhým přečtením infikované emailové zprávy atd.). Je-li virová infekce vyloučena, je pravděpodobně nejrychlejším a nejideálnějším řešením vzniklé situace nová čistá instalace Windows (která by měla problém vyřešit prakticky na 99.9%). Není-li několikahodinové piplání s novou instalací Windows pro vás tím pravým, můžete ještě pomocí čistících programů a utitlitek (namátkou - Norton Utilities) zkusit zajisti nápravu systému pročištěním systémových souborů.

"Ahoj. Chci si koupit grafickou kartu s možností přehraní DVD na televizor. Stačí mi k tomu výstup na TV na graf. kartě?"
- Simi

Chcete-li investovat pouze do samotné grafické karty, pak je samozřejmě TV výstup tím jediným, co vám umožní dostat signál z karty do televize. V případě přehrávání DVD filmů to má ovšem pár podstatných háčků. Jednak obraz není zrovna nejideálnější, jednak je pak nepříliš elegantní ovládat menu filmu neustálým odbíháním ke klávesnici (v případě, že TV i monitor nesledujete ze stejného křesla). Naopak nespornou výhodou grafické karty s TV výstupem je samozřejmě její velice nízká cena.

Jste-li ale filmovými fanoušky a chcete si nové DVD filmy dopřávat častěji, možná byste měli pouvažovat o koupi hardwarového dekodéru, tj. přídavné PCI karty, která je krom samotného dekódovacího mechanismu osazena S/PDIF zvukovým výstupem a hlavně kvalitním S-video výstupem pro lepší obraz. S přiloženým dálkovým ovládáním se taktéž obsluha přehrávání DVD filmů stává mnohem komfortnější.

Diskuze (3) Další článek: No One Lives Forever 2 vás uchvátí!

Témata článku: , , , ,