Poradna: vyplatí se koupě Xboxu?

Protože vašich problému způsobených nekompatibilním hardwarem, špatnými motherboardy či paměťmi v naší Poradně poslední dobou ubylo (a jsme tomu více než rádi), rozhodl jsem se dnešní pravidelný souhrn nejzajímavějších dotazů pojmout více konktaktněji a s větší spoluúčastí vás, našich čtenářů.
Protože vašich problému způsobených nekompatibilním hardwarem, špatnými motherboardy či paměťmi v naší Poradně poslední dobou ubylo (a jsme tomu více než rádi), rozhodl jsem se dnešní pravidelný souhrn nejzajímavějších dotazů pojmout více konktaktněji a s větší spoluúčastí vás, našich čtenářů.

Poradna prošla za poslední týden zajímavou a bezpochyby velmi podstatnou změnou. Z fáze, kdy její hlavní těžiště tvořily problémy ryze kritické, které se týkaly takřka výhradně problémů s nefungujícím či vadným hardwarem, dospěla do stavu, kdy na tomto místě pravidelně rozebírám především užitečné dotazy obecného charakteru. Teprve čas ukáže, zda předěl, kterým jsem rázně ukončil původní značně specifickou tvář Poradny, byl legitimní, nebo je zbytečné vám čtenářům psát odpovědi na dotazy, které máte už dávno takříkajíc v malíku. Byl bych ale rád, aby se naše-vaše Poradna stala místem, kde se budete ostatním čtenářům nejen svěřovat se svými zapeklitými problémy, ale kde také budeme společně diskutovat nad vhodností a objektivností té které odpovědi - fórum pod tímto článkem je vám tedy v případě potřeby plně k dispozici. Teď už ale k prvnímu dotazu.

"Slyšel jsem o problémech Microsoftu a když prý X-box využívá procesory Celeron a systém Windows, docela prosakují fámy, že u X-boxu jsou problémy jako u PC s trháním a že windowsy taky padají. Recenzované hry taky docela strhli. Nemá radši cenu si koupit lepší PC nebo jinou konzoli?"

Jirka

Popravdě řečeno, výběr jednoho pokud možno nejkvalitnějšího kousku z "velké trojky", tj. GameCube, PS2 a Xbox, je velice ošemetnou záležitostí. Každému, kdo touží po nejvyšším výkonu, plně nedůvěřuje ryze konzolové architektuře a tíhne spíš k PCčkovému pojetí virtuální zábavy, nelze Xbox nedoporučit. Ačkoli jeho technické parametry nemusí vypadat nijak lákavě (CPU Intel Celeron 733MHz, 64DDR operační paměti), ve srovnání s ostatními hráči na konzolovém trhu se při ceně 300 dolarů (tj. v přepočtu asi 11100 korun) jedná o jednoznačného favorita. Oproti PlayStationu druhé generace ale zase naopak ztrácí co se herní základny týče. Final Fantasy, Resident Evil nebo třeba Gran Turismo jsou pojmy, kterými PS2 poměrně slušně vyvažuje svou relativní technickou zaostalost (při shodné ceně nabízí pouze 433MHz procesor).

Jednoznačný závěr? Máte-li možnost Xbox pořídit levně v USA, pravděpodobně není důvod váhat. Je třeba si ale uvědomit, že na Xboxu zakoupeném ve Spojených státech zřejmě nerozjedete hry určené pro Evropský trh - každá hra pro Xbox totiž bude podobně jako DVD filmy blokována pro určitou oblast světa. V případě že byste se vám tedy nechtělo čekat na oficiální český launch nové Microsoftí konzole, připravte se na to, že i software k ní budete posléze muset nakupovat v USA.

"Potřebuju na přehrávání DVD nějakou lepší (novější) grafickou kartu a jaké vlastnosti by případně měla mít? Mám Asus V3800 riva tnt 2, 16MB... chodí mi na tom všechny hry, co jsem kdy zkoušel."

Mik

Přehrávání DVD není pro grafickou kartu nijak náročným úkonem, ovšem pozor - pouze tehdy, vlastníte-li procesor na frekvenci přibližně 350 a více MHz. Ani pokud vám v počítači tluče CPU s nižším kmitočtem ale není ještě nutné házet flintu do žita. Jedním z mnoha řešení takové situace je při upgradu grafické karty investovat do některého z produktů společností Ati nebo Matrox. Všechny jejich karty totiž mají implementovány speciální funkce k rychlejšímu dekódování mpeg2, které má pak vliv na plynulost výsledného přehrávání. Druhým a mnou již několikrát zmiňovaným východiskem je koupě přídavného PCI mpeg dekodéru (Creative Dxr3). Vzhledem k jeho ceně (kolem 3000Kč) je ale efektivnějším řešením zejména pro hráče koupě některé z grafik ATi, Matroxu popř. novějších nVidií.

"Protože sám hry moc nehraju, chci se zeptat někoho v tomto zkušenějšího, kterou graf. kartu (AGP) byste doporučili pro PC s Celeronem 333 (Slot 1)?"

Jiri Bochnak

Pro sestavy se slabšími procesory jsou určitě nejvhodnější akcelerátory dřívějšího data výroby - buďto některé kousky z dílen bývalého 3dfx, nejlépe asi Voodoo3, nebo starší produkty nVidie, grafické karty řady TNT2 nebo s ohledem na budoucnost karty s čipem GeForce. Od věci ale rozhodně není ani koupě novějšího akcelerátoru s výhodným poměrem cena/výkon (GeForce2), kterou pak oceníte zejména v případě upgradu procesoru. Já osobně bych zejména s ohledem na skutečně malé cenové rozdíly několika starších generací grafických akcelerátorů (co se bazarových cen týče, samozřejmě) zvolil druhou variantu, tj. přikoupit některý kousek z řady GeForce. Nemáte-li peněz nazbyt, pořiďte si TNT2 nebo Voodoo3 (u Voodoo ale pozor na to, že pro ni už nevychází žádné drivery, ani neexistuje žádná technická podpora výrobce, jelikož jejich výrobce, 3dfx, byl již před dlouhou dobou spolknut nVidii).

Diskuze (12) Další článek: Settlers – osadníkem dnem i nocí

Témata článku: , , , , ,