Poraďte svému Ježíškovi s výběrem vánočního hardwaru

Hráčův dopis Ježíškovi bude jistě obsahovat některé z nejlepších kousků herní nadílky podzimu. Pokud však hraje na PC, jistě by měl připsat i nějaký ten hardware. Zastarávání počítačových komponent prostě nemůžete zastavit.

Minulý týden jsme čtenářům představili žhavé tipy na roztomilé hříčky a doplňky, které potěší každého příznivce techniky a počítačových her. Dnes přinášíme průvodce herním hardwarem, který by v ideálním případě neměl chybět pod žádným vánočním stromečkem - díky technologickému pokroku je upgradovat třeba a Vánoce jsou dobou jako stvořenou pro obdarování vašeho počítače.

V závislosti na stáří počítače nebo vašeho chtíče po největších detailech a rozlišení se bude pohybovat i výše vánoční investice do herního stroje. Nejlevnější je zvětšení kapacity operační paměti, drahý nemusí být ani nákup procesoru – tedy pokud nejste nuceni změnit základní desku. K větším investicím patří právě grafická karta – nejdůležitější část herního počítače. Nebudeme zde rozebírat, zdali by nebylo výhodnější pořídit si některou z aktuálních konzolí, to si jistě rádi vyříkáte na zdejším fóru.

Mozek operace

Srdcem každého počítače je samozřejmě procesor. Křemíkový mozek vašeho PC významně ovlivňuje rychlost vykonání všech operací, jeho přímý vliv se však liší v závislosti na dané činnosti. Nejvýznamněji se projevuje u výpočtově náročných úkolů, jakými jsou například komprese videa, rendering 3D scén a jiné nehezké činnosti, u kterých bezmocně sledujete ukazatel průběhu a tlačíte jej očima. Na Doupěti nám jde samozřejmě hlavně o hry a u těch paradoxně v posledních letech dochází ke snižování významu použitého procesoru.

  

Ano, ve všemožných testech nebo měřeních jsou demonstrované rozdíly mezi jednotlivými architekturami a frekvencemi, ale podívali jste se někdy na podobná měření pořádně? Naschvál se provádějí v nižších rozlišeních s výkonnými kartami, aby vznikaly větší nároky na procesor. Ten musí v takto nastavených hrách dodávat data pro velký počet snímků za vteřinu, což zvýrazní rozdíly mezi výkonnějšími a pomalejšími čipy. Ve skutečném životě si spustíte hru minimálně v rozlišení 1 280 × 1 024 (17“ a 19“ LCD s poměrem stran 4:5), nebo 1 680 × 1 050 bodů (obvyklé rozlišení širokoúhlých 20 a 22“ LCD) s rozumnou úrovní detailů pro vaší grafickou kartu a procesor se pak nadře mnohem méně než u nízkého rozlišení, s minimem detailů a nejvýkonnější kartou. Výkonné procesory s vysokými takty (například přetaktované Core 2 Duo nebo Athlon 64 X2) se při použití grafické karty v ceně do 10 tisíc se sice projeví zvýšením počtu snímků za vteřinu – větší plynulost však nepřinesou. Mnohem důležitější zůstává grafická karta, protože její výkon procesor prostě nedožene.

Raději levnější

Nebudeme vás dále trápit teorií, závěr krátkého vysvětlení situace je velmi jednoduchý. Pro drtivou většinu her bohatě stačí každý současný procesor nad 2 000,- Kč. Nemusel by nutně mít ani dvě jádra, které majorita her nevyužije, takový procesor si však dnes již ani nekoupíte. Pokud vlastníte starší jednojádrové čipy, pak většinou postačí omezení zátěže na pozadí. V tomto zjednodušeném závěru v poslední době vznikají jisté trhliny v souvislosti s nejnovějšími hrami. Například Zaklínač na procesoru s jedním jádrem téměř nehne a například Supreme Commander si nejraději pochutnává rovnou na čtyřjádrových čipech. Orientace na dvou a vícejádrové procesory zcela jistě převládne, čtyřjádro však masově ve hrách nevyužijete ještě velmi dlouhou dobu. Ušetřené peníze z procesoru raději investujte do grafiky – výsledek bude nejen viditelnější ale i výhodnější.

  

Nejvýhodnějším procesorem od AMD je nepochybně Athlon 64 X2 5200+ EE za necelých 3 000,- Kč nebo za téměř stejnou cenu tzv. Black Edition 5000+ s otevřeným násobičem, který je vhodný pro fanoušky přetaktování. U Intelu se vyplatí levné Pentium E21x0 a Core 2 Duo E4x00, které jsou obzvláště vhodné pro fanoušky přetaktování. Mezi dražšími modely kraluje E6550 a E6750, u kterých se nemusíte vůbec zaobírat přetaktováním – jejich výkon bohatě postačí.

Grafická karta

Výpočet a zobrazení celé iluze 3D světa na vašem 2D zobrazovači má na starosti grafická karta. Pomáhá jí v tom samozřejmě procesor, ale ten bývá málokdy nejslabším článkem, který omezuje výkon a možnosti vašich her.

Poznámka: Srovnání čerpá z velkého testu grafických karet z časopisu Computer 20/07, karty označené * však byly dodány dodatečně.

Výše uvedený graf srovnává celou plejádu současných grafických karet s přídavkem dvou starších kousků (X1950 Pro a 7600 GT). Přehledné seřazení karet dle výkonu vychází z výsledků velkého počtu testovaných her a vyjadřuje průměrné rozdíly – v některých specifických situacích může být rozdíl větší i menší.
Ze srovnání je jasné, že nejvýhodnější karty jsou právě ty nejnovější – GeForce 8800 GT 512 MB, GeForce 8800 GTS 512 MB, Radeon HD 3850 256 MB a Radeon HD 3870 512 MB. Žádné dražší a ani levnější karty se pro hraní jednoduše nevyplatí kupovat.

ATI

Nejlevnější Radeon HD 3850 256 MB pořídíte již kolem 4 000,- Kč a za tuto cenu nabízí velmi dobrý výkon. Vzhledem k malé kapacitě paměti však nestačí na použití ve hrách s vyšším rozlišením a zapnutým vyhlazováním hran (Anti-Aliasing – AA) a u oblíbených širokoúhlých panelů s rozlišením 1 680 × 1 050 bodů mu již začne docházet dech. Výhodou této levné karty zůstává tichý chladič a nízká spotřeba.

Druhá nejlevnější karta z výhodné čtveřice je opět od ATI – Radeon HD 3870 512 MB koupíte přibližně o tisícovku dráž než model 3850, tedy za 5 100,- Kč. Za vyšší cenu dostanete samozřejmě i více výkonu a také účinnější chladič s tichým chodem. Rozdíl v ceně odpovídá i výkonnostnímu rozdílu - 3870 si díky větší kapacitě paměti i zvýšeným taktům vede lépe ve vyšších rozlišeních, i když pořád trpí značným snížením výkonu při zapnutí AA.

  

nVidia

Nvidia lehce překvapila hráčskou i odbornou veřejnost svou 8800 GT, která přišla ještě před oběma zmíněnými Radeony. Zatím je „dostupná“ pouze s 512 MB grafické paměti a její cena by měla oficiálně být kolem 5 500,- Kč. Skutečná situace je ještě pořád značně odlišná, protože počet dostupných karet ani zdaleka nepokrývá obrovskou poptávku. Ve většině obchodů seženete pouze předražené GTčka za sumy přes 7 000,- Kč. Slibů o nápravě této situace již bylo mnoho, proto raději počkáme na reálné zlepšení, které ještě rozhodně nenastalo.

Pokud bychom uvažovali v rovině oficiální ceny, které se přibližuje pouze 8800 GT od Gigabyte, což je s ohledem na její nedostupnost značně virtuální karta, vychází poměr ceny a výkonu v podstatě stejně jako u obou konkurenčních Radeonů. Zásadní rozdíl nastává při použití AA, která u GT nezpůsobuje tak výrazné propady ve výkonu.

Nejnovější 8800 GTS 512 MB nVidia sice ještě ani oficiálně neuvedla, ale bez větších problémů si ji můžete koupit. Nová GTS nahrazuje obě starší varianty se 640 a 320 MB paměti, které byly postavené na starším jádru G80. O rozdílech mezi 8800 GT a GTS, které mají společné jádro si můžete přečíst například zde. Cena nové GTS by oficiálně měla být přibližně o dalších 1 000,- Kč vyšší než 8800 GT – 6 500,- Kč. Reálná situace českého trhu opět dokazuje diametrálně odlišnou situaci, kdy nejlevnější Gigabyte 8800 GTS koupíte za 8 000,- Kč a ceny přes 9 tisíc nejsou vůbec neobvyklé. Bez opakování to opět nepůjde – výkon nové GTS odpovídá její doporučené ceně a rozdíl ve výkonu oproti GT koresponduje se zdražením o přibližně 1 000,- Kč. V porovnání s GT má lepší chladič, který je nejen tišší, ale i účinnější – vyfukuje horký vzduch ven ze skříně.

Zelení kovboji ze slunné Kalifornie mají ještě jedno želízko v ohni – 256 MB verzi 8800 GT. Ta se bohužel v ČR zatím nenachází a do vánoc její příchod ani příliš neočekáváme. Měla by být samozřejmě levnější než 8800 GT 512 MB a přitom si zachovat většinu výkonu. Cena by se mohla pohybovat lehce nad 4 000,- Kč, což způsobí další zlevnění Radeonu HD 3850 256 MB.

  

Jak z toho ven

Výčet dobrých a špatných vlastností nejvýhodnějších karet vám zřejmě moc radosti neudělal. Pokud si totiž budete chtít koupit grafiku ještě před koncem roku a nechcete ji zbytečně přeplácet díky omezeným dodávkám, omezí se váš výběr na Radeony. Těch sice taky nevozí do republiky vagony, ale není velký problém sehnat je za normální ceny, což o 8800 GT říct nejde. Pro ty, jež pomýšlí na něco lepšího než 8800 GT nebo 3850/3870, to není o moc lepší. Novou GTS opět nehezky přeplatíte jakožto nedostatkové zboží a všechny starší GTS jsou nedostupné kvůli zastavení výroby nebo absolutně nevýhodné díky ceně. Pak zde stojí pouze ještě sehnatelná GTX se slabým poměrem ceny a výkonu a nejdrsnější Ultra pro šílence.

Paměť

Možná jsme vám situaci trochu znechutili, tak to trošku napravíme při zmínce o operační paměti. Minimální kapacita RAM by pro jakoukoliv hru měla být alespoň 1 GB, lépe však 2 GB. Více paměti neumí využít žádná hra, pouze kombinace velkého obsazení paměti jinými programy a spuštění hry může být problém a způsobit kratší zpomalení při přesunu spuštěných procesů do stránkovacího souboru. Dnešní ceny RAM jsou velmi nízké – dvojici 1 GB modulů koupíte již za 1 200 Kč i méně, a proto je nyní jedna z nejlepších příležitostí na rozšíření. Pokud by vás nízká cena zlákala k rozšíření na 4 GB, počítejte s dostupnou kapacitou 3 až 3,5 GB v závislosti na několika faktorech. Plnou kapacitu využijete až při použití 64bitové verze operačního systému – Windows Vista i XP jsou dostupné v 64bitových verzích. Menší finta, jak se vyhnout reinstalaci na 64bitový systém je použití 3 GB operační paměti, se kterou umí bez problémů pracovat i běžná 32bitová verze Windows.

  

Pevný disk

Bydliště vašich dat by nemělo být jen velké, ale pro zkrácení čekání i náležitě rychlé. Pokud vás nebaví čekat desítky sekund čekat na načítání rozsáhlých úrovní moderních her, pořiďte si 150 GB Raptor od Western Digital. Tento disk s rychlostí otáčení ploten 10 000 ot./min. je stále nejvýkonnějším dostupným diskem, bohužel také nejdražším v poměru na 1 GB kapacity. Kompromisním řešením může být moderní 500 GB, který bude rychlejší než cokoliv staršího a menšího ve vašem počítači. Nejvýkonnější volbou je v tomto případě Samsung HD501J.

  

Diskuze (2) Další článek: Objeví se Alan Wake příští týden v obchodech?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,