Pořiďte si svého Generála – je zdarma!

Většina českých hráčů, kteří mají přístup na Internet, jistě zná první českou on-line strategickou hru jménem Red Dragon. Je založena na velice jednoduchém principu počtů - žádná grafika, pouze zdánlivě suchá čísla, která se s každým dalším tahem mění. To je pro většinu mladších hráčů samozřejmě nepřijatelné. Ale i tak se jedná o vynikající hry - jako třeba General.
Většina českých hráčů, kteří mají přístup na Internet, jistě zná první českou on-line strategickou hru jménem Red Dragon. Je založena na velice jednoduchém principu počtů - žádná grafika (až na podobizny jednotek), pouze zdánlivě suchá čísla, která se s každým dalším tahem mění. To je pro většinu mladších hráčů samozřejmě nepřijatelné - lidé, kteří nezažili éru textových her nedokáží příliš docenit hry prosté jakékoliv grafiky. Ovšem pro opravdu hardcore stratégy a starší hráče to není žádný problém, protože v dávných dobách (cca před 10 lety) byly textovky zcela normálním a uznávaným herním žánrem (osobně nejčastěji vzpomínám na Beerworld).

GeneralGeneral

Hra General, freeware původem z Ruska (avšak v jazyku anglickém), je založena na podobném základě jako Red Dragon. Tedy pouze na počtech. Na masách. Ale vezměme to od začátku. Začneme-li novou hru, musíme si nejprve vybrat obtížnost (tutorial, normal, expert), zvolit velikost mapy a počet zemí, na které bude mapa rozdělena (od 2 do 20). Taktéž si navolíme počet člověkem ovládaných hráčů. Poté již můžeme začít generovat mapu. Pokud se vám vytvořená mapa nezamlouvá, lze si vygenerovat novou - a není problém tento proces opakovat třeba donekonečna (zejména například kvůli počtu sousedů - čím více jich máte, tím větší je riziko napadení, protože země, se kterými přímo nesousedíte, vás nemohou napadnout). Jakmile se vám nějaká mapa konečně zalíbí, vyberete si své teritorium a začne hra.

GeneralGeneral

Základní okno je rozděleno na tři menší - v prvním se zobrazují výsledky uplynulého tahu, v druhém právě probíhající bitvy a ve třetím výsledky vojenských akcí, jejichž jste byli účastníky. Nahoře nalevo se nachází menu s pěti položkami: information (ona prvotní tři okna), economy (tam se staráte o veškeré vaše zdroje, jak lidské tak finanční), science (kde rozdělujete vaše vědecké pracovníky do různých odvětví), frontiers (což je něco jako zahraniční politika, odtud vyhlašujete války) a nakonec generals (zde si pořizujete nové generály - vojevůdce).

GeneralGeneral

Ekonomika hry General je založena na rozloze, obilí a obyvatelích. Každý obyvatel dokáže osít jistým množstvím obilí (daným dle stupně vašeho agrárního výzkumu) 1 km čtvereční plochy. Zaseté množství obilí se za jeden tah zdvojnásobí - tak lze opět zasít a ještě k tomu něco prodat/uskladnit. Prodávání obilí je jedinou možnou cestou k penězům. Suma peněz, které dostanete, závisí na množství obilí, které prodáte, a také na stupni vašeho finančního vývoje. Obyvatele lze za poplatek $100/1 obyvatel měnit na vědce či vojáky. Tím ovšem ubívá těch, kteří mohou zasít obilí. Musíte přesně vědět, kolik si můžete dovolit "vyrobit" vojáků a vědců, protože za ně platíte měsíční "dávky" (pokud nemůžete zaplatit, zemřou). Samozřejmě lze zmíněnou "proměnu" aplikovat i zpětně. Časem ovše vaše populace dosáhne maxima a vy budete potřebovat nová teritoria. Zde přichází ke slovu válka - poslední dvě položky v horním menu. Nejprve si musíte pořídit generála, který za vás válku vybojuje. Generál je určen několika atributy, jako věk, schopnosti, hodnost a rychlost. Dle nich se také určuje jeho cena - u všech vyjma věku je to přímá úměra. Jakmile máte svého generála vybraného, jdete do okna frontiers. Tam si vyberete, na koho chcete zaútočit a jaké množství vojáku k tomu použít. V okně frontiers se také dozvíte jak jsou na tom s rozlohou ostatní státy - abyste neudělali osudovou chybu a nedovolili si na 2x rozlehlejší impérium. Taktéž si lze nechat zobrazit poměrně přehledné grafy všeho možného.

GeneralGeneral

Poslední, co jsem zde nezmínil, je okno vědy. V něm lze vaše vědce rozdělovat do 6 různých odvětví výzkumu: hustota populace, populační růst, zemědělský výzkum, finanční výzkum, vojenské cvičení a vědecký výzkum. Čím vyšší bude úroveň každého tohoto oboru, tím lepší bude ekonomická/vojenská/vědecká úroveň vašeho státu a tím lépe se vám tedy budou dobývat státy okolní. Ovšem nedělejte si žádné velké naděje, že stihnete jednu hru Generala dohrát za jedno odpoledne. Možná tak při nejnižší obtížnosti, ale na nejvyšší obtížnost (20 zemí) vám může jedna hra trvat několik dní, ba dokonce i týdnů. Ještě že je k dispozici funkce save/load.

Hra General je, i přes absenci jakékoliv grafiky (tedy až na ikonky u tlačítek a barevnou mapu:), velice chytlavá a překvapivě i docela zábavná. Sice zřejmě ne pro všechny, ale minimálně ti, kteří si oblíbili hry, jako je Red Dragon, by si ji měli vyzkoušet. Už proto, že nabízí i podporu multiplayeru. K dispozici ke stažení je např. přímo zde (1,6MB) či na oficiálních stránkách hry (http://newgame.agava.ru/).

Diskuze (1) Další článek: Awale – logika na druhou

Témata článku: , , ,