Portal 2 - Eskalujeme očekávání, 15 TOP map (téma)

Už se to blíží, nástupce milované logické hry má po dvou odkladech konečně namířeno na monitory i obrazovky připojené k našim beznohým miláčkům.
Kapitoly článku

#6: Myst One
Design: 9/10 Obtížnost: 9/10

06_myst_one.jpgMinimalismus, preciznost, promyšlenost, to jsou hlavní znaky této mapy. Díky malé rozloze není těžké odhadnout postup, ale design je natolik nekompromisní, že hráče neustále nahlodávají myšlenky o třetím portálu do party. Šetřte s nimi.

#7: Affinity
Design: 9/10 Obtížnost: 7/10

07_affinity.jpgAffinity by se dalo přeložit jako záliba a zalíbení v této mapě naleznou ti, jež umí být dostatečně všímaví k prostředí. Protože jen tak vás napadne, jak postoupit k velmi poetickému konci. Pokud ovšem v záchvatu afinity nenatrefíte na dort.

#8: Accident Prone
Design: 9/10 Obtížnost: 8/10

08_accident_prone.jpgExperimentování nemusí být nutně na škodu, což nám dokazuje autor této skvěle navržené mapy. Nejnovější ztížená verze dokáže pozlobit i zkušeného portálistu a nezvykle využité herní prvky dávají tušit, že toto nebude tuctová záležitost.

#9: Ren Test 2
Design: 9/10 Obtížnost: 5/10

09_ren_test2.jpgTuto záležitost má na kontě Daryl Brigner, zřejmě nejzkušenější člověk v žebříčku, jelikož si k ní odskočil během tvorby třetího Falloutu. Jeho detailní práce s tak malým prostorem je k neuvěření, jen si dejte pozor, ať se vám netočí hlava.

#10: PMK 5
Design: 9/10 Obtížnost: 8/10

10_pmk5.jpgNejnovější ze série map velmi zkušeného designéra. Ani předchozí díly se nemají za co stydět, ale pětka vyčnívá svou kvalitou i servisem: 2 odstupňované verze mapy včetně challenge variace a k tomu 2 odtržené bonusové mapy, jedna i jako challenge.

 

Portal: The Flash Version map pack

portal_tfv_mappack.jpgPokud se nudíte v práci nebo máte slabost pro flashové hříčky, zřejmě vaší pozornosti neuniknula 2D skákačka představující kouzlo portálů zboku. Ať už jste ji hráli nebo ne, ať už se vám líbila nebo ne, rozhodně si nenechte ujít její „remake“ do originálního Portalu. Ve více než dvaceti levelech optimalizovaných zpátky pro pohled zpoza Portal Gunu se setkáte s plejádou nových prvků a zejména nápaditým koncem. Bez váhání skočte na oficiální web.


 

 

 

 

#11:Marf Aperture
Design: 9/10 Obtížnost: 7/10

11_marf_aperture.jpgPokud hledáte zajímavě provedenou mapu kombinující hodně prvků, zkuste Marf Aperture. Práce s objekty i prostředím má něco do sebe. Navíc jako do jedné z mála portalových map zde dobře pasují i objekty z Half-Life prostředí.

#12: Cassata Chamber
Design: 9/10 Obtížnost: 7/10

12_cassata_chamber.jpgNeboli zkráceně Cass Chamber, tím bychom se ale okradli o sicilskou krémovou specialitu. Tato mapa dezertního jména vyžaduje notnou dávku out-of-the-box myšlení. Řešení tu bývají tak nekonvenční, že je možná na první pohled přehlédnete.

#13: Chamber 23
Design: 9/10 Obtížnost: 6/10

13_chamber23.jpgHráli jste si zamlada s dráhou pro kuličky? Pokud ne, můžete to napravit v této brilantně navržené mapě. Než přijdete celé věci na kloub, omládnete aspoň do prvního konstruktérského věku. Však ta další místnost určitě nikam neuteče…

#14: Bluestrike’s Portal Map
Design: 9/10 Obtížnost: 5/10

14_bluestrikes_portal_map.jpgMapa jako tato, která by svým navržením bez mrknutí oka zapadla mezi ty oficiální, se často nevidí. Bluestrike tu demonstruje svůj cit pro rozvržení a přikládá nové kulaté objekty. Zážitek to sice není na dlouho, ale zabaví a možná překvapí.

#15: Tasty Treats
Design: 8/10 Obtížnost: 8/10

15_tasty_treats.jpgTato mapa se tváří velmi velkolepě a předkládá vám spin-off z prostředí Portalu. Svou velikostí hravě strčí do kapsy většinu map z výběru a nebýt několika zbytečných pasáží, mohla by skvěle pasovat i jako start poloprofesionální módu.

 

Portal: Prelude

portal_prelude.jpgNedlouho po vydání jedničky začal tým fanoušků pracovat na velmi ambiciózním projektu, který měl prodloužit herní dobu a nastínit prostředí laboratoří v době největšího rozmachu, kdy tu pobíhal ještě vědecký (a živý) personál. Mnozí považují mód za oficiální, což je snad nejlepší možná vizitka. Některé zaskočil a jiné překvapil vyšší obtížností, ale především nasadil laťku podobným projektům hodně vysoko. Na oficiálním webu naleznete nejnovější verzi 1.1.5.
 

2 bonusovné mapy:

#16: Companion’s Portal 1 & 2 (bonus)
Design: 7/10 Obtížnost: 4,6/10

16_companions_portal.jpgVe skutečnosti dvoumapa (druhá část mívá tendence se občas nenačíst), kde budete svědky absolutně výtečných i naprosto tragických designérských rozhodnutí. Aspoň že ty kostečky vám do hry nemluví. A kdyby jo, vůbec na ně neberte ohled.

#17: Jordash’s Portal Map (bonus)
Design: 7/10 Obtížnost: 6/10

17_jordashs_portal_map.jpgHbité prsty a přesné pohyby, to jsou hlavní požadavky této mapy, kterou prostě s kuličkovou myší nedáte. Místo ve výběru si vydobyla hlavně svým začátkem, který umí probudit emoce, ale ani zbytek na tom není vůbec špatně. A bacha na orby.
 

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,