Poselství trůnu 2 – nadějně vypadající česká fantasy strategie

Důkazem, že i v českých luzích a hájích mohou vzniknout kvalitní zástupci žánru fantasy tahových strategií, je připravovaná hra Poselství trůnu 2 (její první díl vyšel v roce 2000). Dostal jsem možnost prozkoumat tento titul a dnes vám přináším v rámci preview své dojmy z této nadějně vypadající hry. A jak to tak vypadá, máme se opravdu nač těšit.

Už na začátku tohoto preview bych rád upozornil na fakt, že mnou testovaná verze hry byla pouze alfa a přesně tak se i chovala. Množství chyb, neustálé padání a naštvaný autor tohoto článku - tak to zhruba vypadá. Přestože se v následujícím textu budu hodně věnovat chybám a nedostatkům Poselství trůnu 2 (vlastně spíše jeho současné verze), musím připomenout, že do dokončení hry ještě nějaký ten pátek zbývá a do té doby mohou být všechny zmiňované chyby dávno opraveny. A osobně v to doufám.

 

Koncept hry

Nejdříve se však pojďme alespoň trochu věnovat prvnímu dílu Poselství trůnu. Tato tahová strategie vyšla v roce 2000 jako plně freeware titul a získala si mezi českými hráči slušnou popularitu. A jak to tak bývá, začali autoři uvažovat a plánovat volné pokračování.

Poselství trůnu 2 se žánrově řadí mezi fantasy tahové strategie, jejím přímým konkurentem tedy bude například Homam 4 (pokud tedy budeme hledat konkurenta opravdu špičkové kvality, myslím, že samotní autoři si tak vysoké cíle nekladou :-). Pt2 se odehrává ve fantasy světě plném hrdinných bojovníků, králů a sličných princezen. I když má hra nejblíže právě k fantasy, zatím se její svět velmi podobá rannému středověku (až na fakt, že by zde měly vystupovat celkem čtyři rasy - lidé, barbaři, elfové a trpaslíci). Autoři se v žádném případě nehodlají při tvorbě příběhu a samotné kampaně držet žádného podkladu, naopak, celý příběh bude pouze jejich vlastním výmyslem (byť by měl volně navazovat na první díl). A bezpochyby je to dobře.

Samotná hra je rozdělena do dvou částí - na strategickou a taktickou. Budete se tak muset starat o fungování celého království a jednotlivých vesnic, libovolně stavět můžete všemožné domy a jiné budovy. Důležité je pochopitelně i vyzbrojování jednotek a konec konců také samotný boj. Ten se odehrává stejně jako v kterékoliv jiné tahové strategii, samotný průběh bojů je tedy rozdělen do předem neznámého počtu tahů.

 

Schopnosti jednotek jsou odvozeny od jejich útočného a obranného čísla, jeho velikost pochopitelně závisí na výbavě dané jednotky. V každém kole může voják vykonat pouze určitý počet úkonů. Výborný je fakt, že si můžete v kovárně navrhnout vlastní jednotku, konkrétně pak můžete ovlivnit její výbavu - na výběr máte vždy z aktuálně dostupných zbraní a brnění.

Novinky oproti prvnímu dílu

Nejznatelnější změnou oproti původnímu Poselství trůnu je samozřejmě vylepšení grafického kabátu, který zatím vypadá opravdu slušně. Také hudební doprovod by měl doznat určitých změn, zvuková stránka taktéž.

Oproti prvnímu dílu by také mělo ubýt bojování, naopak, více se budete muset zaměřit na spravování samotného státu. S ním souvisí i výskyt tkv. hrdinů. Ti vám budou sloužit nejen jako velitelé armád, ale také mohou být dosazeni do funkce starosty ve vybrané vesnici. Nikde ovšem není psáno, že si v této pozici povedou dobře.

Nedílnou součástí fantasy strategií je také magie. Ta bude opět rozdělena - na církevní, magickou a alchymistickou. Minimálně stejně důležitý je i technologický vývoj, přísun nových vynálezů ocení zejména armáda. Díky nim totiž budete moci vytvořit silnější a odolnější jednotky a lépe tak zabezpečit své království proti vpádu nezvaných hostů.

Novinkou je pak zasvěcování chrámů. Jeho výhoda tkví v možnosti získat na svou stranu přízeň bohů, která hraje pochopitelně velmi významnou roli. Podrobnosti o tomto úkonu zatím nejsou známy, uvidíme, jak daleko jej autoři rozvedou.

 

Padá to, padá

Nestabilita samotné hry bývá u ranných a vývojových verzí zcela běžná a nejinak je tomu i v případě Poselství trůnu 2. Bohužel jsem však nebyl schopen posunout se ve hře příliš kupředu. Důvodů je hned několik - zhruba po pěti minutách hraní došlo takřka vždy s železnou pravidelností k seknutí hry, nikde jsem navíc neobjevil nabídku s možností uložení. Vždy tedy nezbývalo než znovu zahájit novou hru a zkoušet to zase pěkně od začátku. A jak sami uznáte, leze to na nervy.

Ve hře mě však kupodivu nepřivítalo žádné menu ani intro (s ním jsem však popravdě ani nepočítal), naopak, ihned jsem byl "vhozen" do samotné hry. Stejně tak jsem nikde nenašel jakoukoliv zmínku o možnosti ovlivňovat nastavení, což je rozhodně škoda. Absence obou zmiňovaných položek je však v alpha verzi ještě omluvitelná, v hotové hře by však byla spíše na škodu.

Samotné hraní a pár chybek

Jak už jsem napsal, ihned po spuštění hry jsem narazil na připravenou kampaň. Ta se točí okolo bojů s barbary. I přes výše zmiňované potíže se mi ji nakonec přece jenom podařilo dohrát.

Nejlepší bohužel nebyly mé první zkušenosti se stavbou budov. Při pokusu o postavení vybraného domu se hra často kousla. Při umisťování hotové stavby pak nebyl vůbec vidět její obrys, což znatelně ztěžuje možnost umístit budovu přesně na vámi vybrané místo.

 

Co může hru poškodit v očích některých hráčů, jsou někdy nepříliš vhodné texty. Neustále používání smajlíků, snaha přidat do hry nějaký ten vtip, to vše jsou faktory, které prostě do profesionálního titulu nepatří (a to by si měli autoři uvědomit především). Vždyť už věta "Opravdu chceš vypnout tudle skvělou gamesu? Která umí i háčky a čárky +ěščřžýáíé :-)" působí dosti trapně.

Jen tak dál

Je vidět, že autoři z teamu Fenix se pokoušejí odvádět opravdu kvalitní práci, doufejme, že do konečného vydání jejich výtvoru budou opraveny všechny významnější chyby. Pokud ano, pak se na titul Poselství trůnu 2 opravdu těším. A vy byste měli také!

A pokud si snad chcete zkrátit volnou chvíli, nabízíme vám možnost stažení prvního dílu této kvalitní fantasy strategie.

Homepage hry:  http://fenixteam.netbox.cz/
Download prvního dílu (8 MB) zde

Diskuze (1) Další článek: Vydání demoverze Mobile Forces nakonec odloženo!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,