Posezení nad dopisy čtenářů

Zpovědní okénko, adresa doupe@cpress.cz a další a další způsoby, jak nám dopravit své dotazy, názory, připomínky a jiné slohové útvary – to jsou cesty, kterými můžeme my, redaktoři, komunikovat s vámi, svými čtenáři a vice versa. Dnešní dotazy se hodně točí kolem mnoha her, jsou tu však i problémy týkající se hodně starých DOSových her.
Zpovědní okénko, adresa doupe@cpress.cz a další a další způsoby, jak nám dopravit své dotazy, názory, připomínky a jiné slohové útvary – to jsou cesty, kterými můžeme my, redaktoři, komunikovat s vámi, svými čtenáři a vice versa. Dnešní dotazy se hodně točí kolem mnoha her, jsou tu však i problémy týkající se hodně starých DOSových her.

Plís, kdy vyjde NFS 6? A jaká je podle vás nejlepší závodní hra?

Dle informací, které se nám podařilo vypátrat, by se měl nejnovější Need for Speed objevit v obchodech již v létě tohoto roku, předpokládám však, že dojde k mírnému zdržení, takže reálný termín dle mého soudu bude konec srpna až polovina září. A k podotázce dodávám snad jen jediné – v mém případě se jedná o Midtown Madness 2, Honza Kuneš však kdoví proč lpí na Need for Speed 3 (a přitom ten mě naopak ani nezaujal ;)).

Nejde mi spustit ten fotbal Football Glory. Píše mi, že potřebuje 580 kB konvenční paměti. Co mám dělat?

Těchto dotazů nám přišlo již mnoho. Již u článku jsem uvedl návod, co s tím, přesto jej však přetisknu opět i zde:

V tomto případě jde o to, že Football Glory je hrou čistě DOSovou, řídí se tedy stejnými konvencemi, jako kdysi veškeré programy. V tomto případě se bavíme o dvou součástech paměti - části konvenční a části rozšířené (conventional a extended). Velikost konvenční paměti činí ve své ryzí podobě celkem 640 kB, ovšem nahrávají se do ní ovladače - tam patří například drivery na CD mechaniku, české kódování, drivery myši apod. Mimo toho obsahuje konvenční paměť také systémové soubory jako io.sys, command.com a další. Ve Windows je princip práce s pamětí jiný - soubory se již neukládají do konvenční paměti a přesouvají se do paměti rozšířené. DOSové hry však je potřeba spustit v DOSu a v takovém případě pomáhá tzv. HIMEM.SYS, do něhož bylo možné nahrát soubory do velikosti 384 kB. Druhou variantou byl program QEMM, díky jemuž bylo možné ušetřit ještě více konvenční paměti. Takže ať se dostanu od teorie k praxi:  Ke hře nebudete potřebovat CD-ROM mechaniku, můžete ji proto v autoexec.bat vyremovat. Podobně pak postupujte i v případě ostatních souborů, o kterých bezpečně víte, že je nebudete ke hře a hodu počítače potřebovat. Dávejte však pozor v případě všelikých kompresí disků typu DriveSpace, DoubleSpace nebo Stacker (sice dnes již skoro nikdo neví, co to vlastně bylo za programy, ale pamětníci si jistě vybaví problémy, které mohly v případě vyremování diskové komprese nastat - v době velkých disků je to však již archaismus).

Co je s tím Star Wars: Episode 1: Obi-Wan?

Již delší dobu se spekulovalo, zda rozhodnutí, které LucasArts udělali, je skutečné nebo má jen zvýšit zájem o hru. Dle všeho to však vypadá, že tentokráte se nejedná o žádný marketingový tah. Důvodem, proč byl zrušen vývoj Obi-Wana, bylo přesměrování vývoje pouze na oblast konzolí nové generace (předpokládáme, že především X-box a PS2). Je ale zvláštní, že krátce po tomto oznámení byl ohlášen titul Battle for Naboo, který vychází taktéž z reálií Star Wars první epizody. Co je však zajímavější, Battle for Naboo bude konverzí z Nintenda64 – tedy přesně opačný pohyb vůči zrušenému Obi-Wanovi.

Zajímalo by mě, jestli se chystá nějaká hra na motivy shadowrunu (od FASA) pro PC.

Ano, hra na PC na motivy karetního Shadowrunu se připravuje, a to již déle jak dva roky. Nejblíže by měla být podobná Falloutu, nicméně není stále jisté, jakou formou bude nakonec Shadowrun: Assassin ztvárněn. Jedno je jisté – jedná se o první díl v sérii her na motivy Shadowrunu. Snad jen na okraj malou informaci ze šumu sítě – v diskusním fóru Falloutu byl vznesen na Black Isle Studios dotaz, zda bude na jejich falloutovém engine postavená hra na motivy Shadowrunu – nebude, jednak nemají v BIS licenci, druhak by bylo nutné složitě přepisovat kód tak, aby seděl pravidlům Shadowrunu.

Chci najít nejnovější Detonátory na TNT2.

Žádný problém – nejnovější verze se objevují vždy na adrese www.nvidia.com (poslední Detonátory jsou ve verzi 3 a vztahují se na karty GeForce, GeForce 2, TNT, TNT2, Vanta, Quadro a Quadro 2 – zde jsou).

Měl bych dotaz, a sice u koho a za kolik se dá Midtown Madness koupit. Jsem z Ml. Boleslavi a i když je tu PCshopů dost, tak to nikde nemají. Midtown 1 mi nechce chodit na 3D Blasteru GeForce 2 MX.

Možná jsem zkažený digitální dobou a do klasických kamenných obchodů již chodím nakupovat pouze oblečení a potraviny, vše ostatní objednávám víceméně přes Internet, není tedy divu, že první místo, kde bych chledal, by byl Internet. Hru Midtown Madness 2 je možné objednat na našem sesterském webu, na obchodním serveru Cybex. Cena včetně slevy tam činí 1273 Kč bez DPH – díky Internetu je jedno, zda bydlíte v Mladé Boleslavi, Kolíně nebo třeba Karlově Studánce.

Zajímalo by mě, jestli lze ze serveru Doupě získat nějaký soubor se seznamem aktuálních denních článků spolu s odkazy na ně - pro účely umístění odkazu na vlastní stránku portálu.

Pochopitelně, myslíme i na možnost spolupráce, proto máme dvě řešení seznamu článků. První z nich vyžaduje znalosti programování a nasekání našeho importačního souboru na součásti – jedná se o řešení pro profesionální weby, které to dokáží. Tyto soubory naleznete na adrese www.doupe.cz/system/clankyseznam.asp.
Druhou možnost představuje možnost začlenění seznamu našich článků do libovolné stránky pomocí příkazu IFRAME. V takovém případě bude seznam článků vypadat takto:

Zdrojový kód nutný k začlenění přehledu článků pak vypadá takto:

<IFRAME SRC="http://www.doupe.cz/system/clanky.asp" WIDTH=400 HEIGHT=95 FRAMEBORDER=NO SCROLLING=NO></IFRAME>

Jsem mladý a nezkušený, co se týče sexu. Chtěl bych poradit, jak se mám chovat při prvním milovaní a nějaké polohy do začátku. Předem děkuji.

Nejsem si zcela jist, zda píšete na správný server, podobné rady by spíše nabídly servery jako Pauza.cz nebo jiné společensko-kulturní magazíny. Ale ať neodejdete s prázdnou – při prvním milování se chovejte přirozeně, nebuďte nervózní, je to zkrátka jenom život. Při prvním milování nijak zvlášť nedoporučujeme žádné akrobatické polohy, to by pocit z dokonalé soulože jen pokazilo, pokud by se nezadařily. Nepřikládejte však mým slovům zbožnou váhu – každý si tím musí projít sám ;].

Mohli byste mi poskytnout nějaké tlačítko nebo něco takového, abych vás mohl dát na svou stránku jako dobrý web a nemusel psát jen text? Dále bych vám chtěl říci, že jste nej herní server a chtěl bych se zeptat, co používáte za programy na úpravu obrázků. Děkuji, váš obdivovatel a fanda Lukáš.

Něco už jsem uvedl výše – je to přehled článků, dále tu máme i buttonek Doupěte – ten spolu s detailním popisem začlenění naleznete na této adrese. Co se týká programů na úpravu obrázků, nemohu si vynachválit Adobe PhotoShop 6.0 CE – výsledky jeho schopností můžete vidět na prakticky kterémkoliv obrázku na titulní stránce nebo v jednotlivých kategoriích.

Nerad obtěžuji, moc se mi líbila tvá recenze na Stupid Invanders, ale nemohu posoudit, jaká je ta hra opravdu, protože jsem se po několikahodinovém snažení nedostal ze záchodu hned na začátku hry. Poraď prosím. Není někde nějaký návodek?

To byla věc, nad kterou jsem se pozastavil již na začátku hry – jak kombinovat předměty, neboť jejich používáním na okolní předměty jsem ničeho nedosáhl. Nakonec jsem zkusil metodu ála Windows, totiž větší používání klávesnice (jakoby nestačilo, že již inventář se otevírá pomocí mezerníku). Nuže, je zřejmé, že vyřešením tohoto zákysu je kombinace zvonu a vojenského toaletního papíru. Rozbalte inventář, klepněte na papír, stiskněte klávesu Ctrl a držte ji, poté papírem klepněte na zvon a vida – předměty jsou zkombinované. Kombinování předmětů je však v celé hře potřeba maximálně pětkrát, takže se to dá překousnout.

Je možné dostávat zprávy (newsletter) bez háčků a čárek?

Je, on newsletter opravdu bez háčků i čárek chodí, ale jak jsem vytušil z naší další konverzace, problém bude v dané kódové stránce. Co se týká možnosti volby profilů a bližších specifikací, připravujeme možnosti personalizace, kdy bude možné nastavit nejen formát newsletteru (HTML, plain-text, kódování, ...), ale i například rozložení článků, barevnost a další fičurky. Dejte nám chvíli čas a uvidíte, jak se věci hnou kupředu.


Diskuze (7) Další článek: Dračí jezdci – osedlejte draka!

Témata článku: , , ,