Post-apokalyptická Země – peklo nebo ráj?

Země je rozpolcená. Pouliční gangy plné rebelů a jedinců s černou minulostí bojují s korporační armádou o nadvládu nad celou planetou. Nikde není bezpečno, ulice skýtají jen smrt a násilí. Ať se vám již chce nebo ne, právě do tohoto světa proniknete i vy v titulu Devastation. Neocitnete se v roli žádného svatouška. Vaším úkolem bude razantně celou krizovou situaci vyřešit. A jiná možnost než boj pro vás neexistuje.

Titul Devastation nás zavede na modrou planetu, jak někteří lidé přezdívají matičku Zemi. Nikdo přesně neví, jaký se píše rok. Faktem zůstává, že Zemi postihla ničivá a pro někoho takřka nepředstavitelná katastrofa. Mýtus se stal skutečností. Apokalypsa se stala skutečností. Něco, čemu věřili jen ti největší pesimisté je realitou. Je zbytečné se ptát, kdy a proč něco podobného nastalo. Teď, když se Země ocitla v hluboké krizi. Města byla rozbořena, vesnice vypáleny, milióny lidí zahynuly a další milióny umírají každý den. Neexistuje nikdo, kdo by dokázal rozvrácený svět spojit pod hlavičkou jednotné říše.

A jak už to tak bývá, krizových situací a okamžiků dokáží využít v jádru svorné názorové skupinky a sdružení. A tak se trochu nezvykle postaví na společnou stranu několik nesmiřitelných nepřátel - pouliční rebelové, žoldáci, povstalci, anarchisté a desítky dalších gangů. Těm všem jde jen o svrhnutí a porážku spojenecké korporační armády. A právě skrz tyto "skupiny" povede i vaše cesta.

 

 

Žánrově by se měl titul Devastation zařadit do škatulky first-person týmových akcí. Kromě své hlavní postavy tak budete při samotném boji a řešení daných úkolů ovládat také další členy týmu. Záleží jen na vás, jak veliký "vliv" budete mít nad jejich rozhodováním. Můžete je tak nechat uvažovat čistě individuálně nebo se pokusit vyřešit situaci jen svým vlastním rozumem. Záleží opravdu jen na vás.

Třicetdva. To je celkový počet map, který by vám měla konečná verze titulu Devastation nabídnout. Pro singleplayer je pak určeno 20 z tohoto celkového počtu, fanoušci multiplayeru se budou muset prozatím spokojit s nabídkou 12 map. Při svých toulkách za plněním možných i nemožných úkolů bychom měli navštívit nespočet lokací, mimo jiné si budete moci zblízka prohlédnout Spojené státy americké a zatím nespecifikované oblasti Asie. Ještě se na chvíli vrátím k multiplayeru. Právě ten by měl případným zájemcům nabídnout především standardní a osvědčené módy (Deathmatch a Capture the Flag), dočkáme se však bezpochyby i několika novinek.

Nemusíte se však bát, že by se titul Devastation zařadil do skupinky lineárních stříleček. Naopak, dočkat bychom se měli plně interaktivního světa. To tedy znamená, že prakticky s každou věcí a předmětem budete moci pohybovat a jiným způsobem ho využívat. Dovedete si představit, jaké nevídané možnosti to skýtá?

Jednotlivé mise budou obsahovat kromě samotného boje tváří v tvář také špetku špionáže, plížení či třeba pronikání do počítačových systému nepřátel. Navíc by měla být každá z misí oproti těm ostatním jasně odlišená - mimo jiné kromě své stavby, úkolu či náplně, také skupinkou postav, která bude stát ať už na vaší, nebo protivníkově straně.

I přesto, že by vám měla hra nabídnout více možností, jak řešit vzniklou situaci, zůstává samotný boj její nedílnou součástí a tak si pojďme něco málo povědět právě o něm. Na výběr budete mít více než 30 unikátních zbraní, mezi kterými nebudou chybět klasické pistole, samopaly, meče či sniperské pušky. Velmi důležitou součástí hry je také umělá inteligence všech herních postav a charakterů. Ty by měly mimo jiné logicky reagovat na vzniklou situaci, měnit taktiku uprostřed boje a tak podobně.

 

 

Vše by měla ještě více umocnit i grafika. Při její tvorbě vsadili vývojáři na Unreal engine. Řekl bych, že je to jedno ze šťastnějších řešení. Sami však museli provést několik složitějších úprav tohoto enginu, tak, aby přesně vyhovoval exaktním a do jisté míry i puntičkářským požadavkům. Podle všeho se tak tedy dočkáme realisticky vypadajících explozí, ohně, krve či vody. A jaká je předpokládaná minimální konfigurace pro spuštění hry? Váš plechový miláček musí být osazen procesorem o frekvenci 500 MHz a grafickou kartou s podporou T&L.

Katastrofické scénáře mívají v počítačových hrách a povětšinou také filmovém průmyslu velký úspěch. Právě na tuto kartu vsadili také autoři ze společnosti Digitalo. A jak jasně vyplynulo z některých ohlasů po prezentaci titulu Devastation na E3, vše nasvědčuje tomu, že má tato hra našlápnuto k tomu stát se pořádnou peckou.

Na závěr mi nezbývá než připomenout, že vývoj titulu Devastation ještě není ani zdaleka u konce. Celý tým autorů má před sebou ještě ohromnou spoustu práce. A co z toho tedy plyne pro nás, obyčejné hráče? Více méně jen to, že si na konečnou verzi tohoto dílka ještě nějaký ten čas potkáme. Ale jak se někdy vtipně říká "kdo si počká, ten se dočká"!

Na závěr ještě malá rekapitulace aneb Na co se tedy můžeme těšit v podání Devastation?

  • Post-apokalyptický svět s rozmanitou architekturou
  • Více než 32 map - z tohoto počtu 20 pro singleplayer a 12 pro multiplayer
  • Boj tváří v tvář, špionáž, hacking a mnoho dalšího
  • Více než 30 unikátních zbraní
  • Výbornou AI všech herních charakterů
  • Fantastickou grafiku
Diskuze (2) Další článek: Tomb Raider pro Pocket PC

Témata článku: , , , , ,