Přehled nejočekávanějších 3D akcí

3D akce jsou mezi hráčskou obcí jedním z nejoblíbenějších žánrů již od nepaměti. Začal to Wolfenstein, pokračovalo to Doomem, Quakem, Dukem a dalšími. Není proto divu, že dnes všichni sveřepě očekáváme takové tituly jako Quake 4, Doom III, Return to Castle Wolfenstein či Duke Nukem Forever. A co ti ostatní? Čtěte dále!
3D akce jsou mezi hráčskou obcí jedním z nejoblíbenějších žánrů již od nepaměti. Začal to Wolfenstein, pokračovalo to Doomem, Quakem, Dukem a dalšími. Není proto divu, že dnes všichni sveřepě očekáváme takové tituly jako Quake 4, Doom III, Return to Castle Wolfenstein či Duke Nukem Forever. Skutečně se dočkáme? Budou to opravdu takové hry, o jakých sníme? A co ti ostatní? Čtěte dále!

V dnešním přehledu jsem se pro vás pokusil připravit seznam těch skutečně NEJ 3D akčních stříleček, které pro nás herní výrobci v nejbližší (relativně vzato) budoucnosti chystají. Vezmeme to pěkně abecedně popořadě.

Breed
Oficiální stránky: http://www.brat-designs.com/game.html
Výrobce: Brat Designs (http://www.brat-designs.com/)
Datum vydání: 3. čtvrtletí 2002

Breed se odehrává v dalekém vesmíru v nedaleké budoucnosti lidstva. Lidstvo, které se rozšířilo do všech koutů vesmíru jest v ohrožení - objevuje se nová, neznámá mimozemská rasa, která nemá slitování. Hlavními charakteristikami Breedu jsou asi: množství různorodých prostředí, velký počet dopravních prostředků (některé z nich zřejmě ovladatelné), hra se možná bude odehrávat i ve vesmíru. Hra by se měla objevit jak pro platformu PC tak i Xbox.

BreedBreed

Chaser
Oficiální stránky: http://www.chasergame.com/
Výrobce: Cauldron (http://www.cauldron.sk/)
Datum vydání: 4. čtvrtletí 2002

Tahle slovenská FPS by rozhodně mohla hodně překvapit, a to v celosvětovém měřítku. Grafický engine nazvaný Cloak NT se kvalitou údajně blíží enginům typu Q3A či UT. Hráč se v Chaseru stane tajným agentem, který je natolik tajný, že nezná ani svou vlastní totožnost (ztratil paměť či co…). Jak si jistě dokážete domyslet, bude to budoucnost temná a přelidněná, plná páchnoucích stok a obrovských megalopolí, v mnoha ohledech to asi bude připomínat tvorbu P.K. Dicka.

ChaserChaser

Command and Conquer: Renegade
Oficiální stránky: http://westwood.ea.com/games/ccuniverse/renegade/index.html
Výrobce: Westwood (http://www.westwood.com/)
Datum vydání: vánoce 2001

Není dnes hráče, který by alespoň očkem nezavadil o ságu Command & Conquer. A tak se ani není co divit, že Westwoodi se rozhodli využít popularity své strategické série a jali se vytvořiti 3D střílečku právě z jejího prostředí. Navíc když nejrůznější ankety ukázaly, že hráči měli např. na úplně prvním C&C nejraději mise s jedinou jednotkou - Commandem, se kterým jste se museli probít přes celou mapu. Renegade bude obsahovat všechny jednotky, budovy, zbraně a dokonce i postavy, které jste mohli potkat v prvním C&C - jen to všechno bude převedeno do VELMI kvalitní 3D grafiky. Hlavní postavou bude Havoc - to je totiž pravé jméno Commanda. Velkým "záchytným bodem" bude v případě tohoto titulu jistě také multiplayer.

Command and Conquer: RenegadeCommand and Conquer: Renegade

Deus Ex 2
Oficiální stránky: nemá
Výrobce: Ion Storm (http://www.ionstorm.com/)
Datum vydání: neznámé (konec roku 2002?)

Deus Ex (o jehož poněkud strastiplné cestě na svět jsme nedávno psali) je již dnes skutečnou legendou a určitě nejen Warren Spector, jeho duchovní otec, už se nemůže dočkat druhého pokračování. Spolu s ním na něj čekají tisíce hráčů na celém světě a tak je jen škoda, že o něm není známo nic víc než to, že S NEJVĚTŠÍ pravděpodobností BUDE.

Doom III
Oficiální stránky: nemá
Výrobce: Id Software (http://www.ravensoft.com/)
Datum vydání: neznámé (polovina roku 2002?)

Tady je to podobné jako s Deus Ex 2. To, že DOOM III bude je ale naštěstí přeci jen jisté, nebo alespoň jistější než u Deus Ex 2.

Duke Nukem Forever
Oficiální stránky: http://www.3drealms.com/duke4/
Výrobce: 3D Realms (http://www.3drealms.com/)
Datum vydání: až to bude, tak to bude (nikdy?;) …povídá se něco o 2. čtvrtletí 2002

DNF je ve výrobě již hodně, hodně dlouho. Čeká na něj opravdu, ale opravdu hodně hráčů. A zřejmě ještě dost dlouho bude, protože 3D Realms na svých stránkách sveřepě hlásají, že hra vyjde právě tehdy, až bude hotová. Nu, je to odvážné tvrzení, ale tihle chlapíci se to asi mohou dovolit. Přeci jen, je to Duke! V poslední době se objevily zvěsti o začátku roku 2002, ale kolikrát už tady byly "nějaké" zvěsti…

Duke Nukem ForeverDuke Nukem Forever

Global Operations
Oficiální stránky: http://www.globalopsgame.com/
Výrobce: Barking Dog (http://www.barking-dog.com/)
Datum vydání: konec tohoto roku

Jedná se o převážně týmově zaměřenou first person akci postavenou na značně modifikovaném LithTech 2.5 enginu. A ačkoliv je to hra vyvíjená více se zaměřením na multiplayer (až pro 24 hráčů), bude obsahovat i hutnou singleplayerovou kampaň. Budete v ní se svým týmem bojovat proti zločincům celého světa - teroristům, drogovým bossům, guerillám, však to znáte.Všechno to budou týpci podložení skutečnými (!) organizacemi či jedinci - celkem jich tam bude na 28. A když už jsme u těch čísel, čeká na vás také celkem 32 různých zbraní (což je skutečně úctyhodné číslo) a téměř deset druhů dalšího vybavení (noční brýle, apod.).

Global OperationsGlobal Operations

Gore
Oficiální stránky: http://www.4drulers.com/gore/index2.html
Výrobce: 4D Rulers (http://www.4drulers.com/index.html)
Datum vydání: konec tohoto roku

Gore se velmi podobá Quakovi - jedná se o "čistokrevnou" FPS se vším, co k tomu patří, tj. propracované 3D modely postav a levelů, množství ultraničivých zbraní a hektolitry krve. Příběh z (opět) nedaleké (opět) temné budoucnosti je v tomto případě docela podružná věc. Tady prostě půjde o akci, akci a ještě jednou akci. Kdo na tohle slovíčko neslyší, neměl by se o Gore příliš zajímat. Bude to prostě maso.

Half-Life 2
Oficiální stránky: nemá
Výrobce: s největší pravděpodobností Valve
Datum vydání: he?

- (čiročirá spekulace)

Halo
Oficiální stránky: http://www.bungie.com/products/halo/halo.htm
Výrobce: Bungie (http://www.bungie.com/)
Datum vydání: 1. čtvrtletí 2002, PS2 verze vyjde již 15. listopadu

V tomto případě je důležité jedno jediné slovo: grafika. To je to, na čem Halo staví, a to jak ve verzi pro PS2 tak pro PC. Opět se jedná o futuristická prostředí plná hnusoidních alienů, proti kterým budete bojovat zbraněmi typu mačety, brokovnice, kulometu, harpuny, a dalších, dalo by se říci docela netradičních. Navíc v čem ještě bude Halo excelovat, to jsou interiéry/exteriéry a vozidla, resp. obecně dopravní prostředky. Ty jsou nepřehlédnutelnou a zásadní součástí celé koncepce Halo, jejich největší a nejzábavnější využití bude samozřejmě v multiplayeru.

Internal Pain
Oficiální stránky: http://www.internalpain.sk/
Výrobce: Fantasy Studio (http://www.fantasystudio.sk/)
Datum vydání: 3. čtvrtletí 2002

Začínající slovenská vývojářská společnost Fantasy Studio se rozhodla pro vcelku netradiční přístup. Internal Pain bude totiž nejen řádně rychlá FPS, ale také částečně RPG s velmi silným nelineárním příběhem. Snad inspirace Systém Shockem, Deus Exem? Možná, uvidíme. V každém případě na nás čekají desítky (!) zbraní, ale také různých dalších předmětů, které bude možné používat k roztodivným účelům. Slova Rolanda Friedricha, ředitele herního oddělení Fantasy Studios vystihují dokonale celou koncepci hry: "Nechceme vytvorit bezduchu strielacku, ktora zacne po chvili nudit."

Internal PainInternal Pain

Kreed
Oficiální stránky: http://www.burut.ru/english_ver/Kreed/data/description.html
Výrobce: Burut (http://www.burut.ru/)
Datum vydání: zatím neoznámeno (léto 2002?)

Tahle nadějná ruská FPS se bude v mnohém podobat výše zmíněnému Internal Pain. Stejně jako v IP je totiž i zde velmi důležitou složkou hry příběh, který vypráví o daleké budoucnosti (ach, pokolikáté už?) lidstva, v níž po vítězné válce s hanebnou rasou Tiglaarianů vládne relativní souhra a mír. Avšak přeci jen to ještě občas někde zaskřípe, a od toho jsou tu Legionáři, vysloužilci z války proti Ttiglaarianů, kteří jsou najímání jako bezpečností jednotky. Jedním takovým Legionářem jste i vy. Jenže máte malý problém. S lodí jménem Aspero jste uvízli v tajemné černé díře. Spolu s tisíci dalších lodí… je na vás, abyste je (se) odtamtud dostali zpět. Pokud se podíváte na screenshoty z téhle gamesy, budete se mnou asi souhlasit, když řeknu, že Doom III by tady klidně mohl mít zdatnou konkurenci…

Medal of Honor: Allied Assault
Oficiální stránky: http://mohaa.ea.com/
Výrobce: 2015 (http://www.2015.com/)
Datum vydání: konec tohoto roku

Tenhle titul jest jedním z nejočekávanějších v posledních měsících. Dokonale, až filmově, vyhlížející simulace z 2. světové války běžící na notně modifikovaném enginu Q3A. Stručné shrnutí: přes 20 levelů odehrávajících se po celé Evropě (včetně takových historických událostí jako vylodění v Normandii), úžasné 3D modely jednotek - přátel i nepřátel, 21 realistických zbraní, možnost ovládat tanky a jiná vozidla, efekty počasí a změny času, originální hudba, výborné zvukové efekty. Tohle bude prostě bomba a (nejen) EA to vědí.

Medal of HonorMedal of Honor

Max Payne 2
Oficiální stránky: nemá
Výrobce: Remedy
Datum vydání: Huh?

Max Payne číslo dvě byl zatím potvrzen pouze neoficiálně, což ovšem vlastně znamená jen jedno: bude.

Necrocide: The Dead Must Die
Oficiální stránky: http://www.novalogic.com/games/necrocide/
Výrobce: NovaLogic (http://www.novalogic.com/)
Datum vydání: neznámé

"Lidé jsou postradatelní. Čtyři mocní upíři našli způsob jak přežít bez nutnosti pít naši krev. Vzkřísili a rozpohybovali smrt, vytvořili armádu zombií jejichž jediným účelem je zabíjet. Tam přicházíte…" O Necrocide toho není moc známo. Pěkná grafika, temný příběh, možná trocha podobnosti s Resident Evil.

NecrocideNecrocide

Psychotoxic: The 4th Horseman
Oficiální stránky: http://www.cdv.de/
Výrobce: NuClear Vision (http://www.nuclearvision.de/)
Datum vydání: 4. čtvrtletí 2002

Dálnice z rudých pekel se už žhaví a podivínský projekt Psychotoxic od německých (zjevně taktéž podivínských) Nu-ClearVision se dere na povrch zemský. Zatím je to jejich jediný projekt, takže uvidíme, jak se na herní scénu uvedou. Vezmeme-li však v úvahu oblíbenost zvrácených až deviantních záležitostí v obci hráčské, můžeme čekat poměrně vysoká hodnocení, což?

Quake 4
Oficiální stránky: nemá
Výrobce: Raven Software (http://www.ravensoft.com/)
Datum vydání: neznámé (2002-2003?)

O Quakovi čtyřce je toho v tomto čase známo snad nejméně ze všech očekávaných 3D stříleček, ještě méně něž o Max Payne 2 či Deus Ex 2. V každém případě by čtvrtá generace Quakea měla přinést opět něco nového, stejně jako to udělaly všechny díly předtím. Jen tak mimochodem, na Q4 má pracovat tým Raven Software, a možná jste si už všimli, že autory Soldier of Fortune 2 budou… taktéž Raven Software.

Return to Castle Wolfenstein
Oficiální stránky: http://www.activision.com/games/wolfenstein/
Výrobce: Activision (http://www.activision.com/)
Datum vydání: zatím neupřesněno

Není asi nikdo, kdo by za celý svůj pařanský život nehrál Wolfensteina, neboli Wolfa. V Návratu na hrad Wolfenstein se opět ponoříte do role amerického rangera B.J. Blazkovicze najatého pro speciální akce organizací OSA - Office of Secret Actions). Tentokrát je vaším úkolem prověřit podezřelé okultní genetické experimenty Heinricha Himmlera, které na hradě provádí. Věří prý, že je reinkarnací temného prince z 10. století - Jindřicha Ptáčníka, také známého jako Heinrich. Skrze genetické inženýrství a okultní rituály chce vytvořit neporazitelnou armádu, která by navždy skoncovala se Spojeneckými jednotkami.

Return to Castle WolfensteinReturn to Castle Wolfenstein

Soldier of Fortune 2: Double Helix
Oficiální stránky: http://www.ravensoft.com/soldier2.html
Výrobce: Raven Software (http://www.ravensoft.com/)
Datum vydání: zatím neupřesněno (jaro 2002?)

O SoF2 dlouho kolovaly pouze plané dohady, teprve před několika málo měsíci byl (konečně) oficiálně oznámen. Opět hrajete za Johna Mullinse a opět pracujete pro přísně tajnou organizaci snažící se vyčistit svět od nebezpečných teroristů a jiných živlů. Prostě pokračování, jak má být - nové zbraně, nové levely, noví nepřátelé, lepší grafika. Mimochodem, věděli jste, že John Mullins je skutečná postava? Je to prý bývalý příslušník speciálních jednotek… zajímavé.

Unreal II
Oficiální stránky: http://www.unreal2.com/
Výrobce: Legend Entertainment (http://www.legendent.com/)
Datum vydání: 1. čtvrtletí 2002

Unreal Tournament, věčný nepřítel Q3A bude mít následovníka. Unreal 2 má být kombinací úchvatné krásy prvního Unreala a frenetické rychlopalné akce UT. "The best-looking game ever…" neboli nejlépe vypadající hra všech dob, to je nadpis, který vás na oficiálních stránkách upoutá na první pohled. Neodoláte a podíváte se do sekce screenshoty. A budete žasnout. U2 skutečně vypadá tak neuvěřitelně krásně, až vám z toho budou oči přecházet. Rozhodně patří vedle Dooma III a Quaka 4 do té nej nej nejočekávanější trojice 3D stříleček.

Další informace: novinka, screenshoty první, druhé.

Unreal 2Unreal 2

Závěr neboli shrnutí. Co více říct… snad jen popřát mnoho štěstí všem těm lidem, kteří pro nás tyhle úžasné hry připravují. Doufat, že budou mít dostatek nápadů a samozřejmě také zdrojů, aby mohli svou práci dokončit a my se mohli těšit z dalších s ničím nesrovnatelných herních zážitků.

Diskuze (11) Další článek: Nový týden: novodobý DOOM bude z Ruska?

Témata článku: , , , ,