Přehled nejočekávanějších online her

Svět dnešních online her je plný tajemných zkratek a akronymů, které něco říkají pouze částí hráčské veřejnosti. V našem posledním herním přehledu si tyto důležité zkratky nejen vysvětlíme, ale také si ukážeme, jaké hry za nimi stojí a co od nich můžeme čekat. Vězte, že online hry jsou světy samy pro sebe, virtuální veledíla nekonečného virtuálního světa.
Svět dnešních online her je plný tajemných zkratek a akronymů, které něco říkají pouze částí hráčské veřejnosti. V našem posledním herním přehledu si tyto důležité zkratky nejen vysvětlíme, ale také si ukážeme, jaké hry za nimi stojí a co od nich můžeme čekat. Vězte, že online hry jsou světy samy pro sebe, virtuální veledíla nekonečného virtuálního světa.

Úvodem
Začneme tou nejznámější zkratkou, jež se zví "MMORPG". Rozepsáno to znamená "Massively Multiplayer On-line Role Playing Game", přeloženo "masivně multiplayerové online RPG". Hry tohoto typu jsou založeny na podobných principech, jako kterékoliv jiné RPG jako Baldur's Gate či Diablo (tj. že máte postavu s kterou plníte dané úkoly a získáváte odměnu buďto formou materiální, např. poklad, nebo zkušeností - vylepšení jistých stránek vaší postavy, např. síly) s tím rozdílem, že svět, ve kterém se hráč pohybuje, jen nejen mnohem bohatší, ale také velmi interaktivní, mnohem více než u klasických RPG - princip online her totiž spočívá v tom, že je nehrajete sami, nýbrž s mnoha (desítkami, stovkami, tisíci) ostatními hráči najednou. Svět se tak může měnit každou minutou. V současnosti je stále asi nejznámějším MMORPG hra zvaná Ultima Online, která vychází ze slavné série Ultim, jejichž (a jejímž) otcem je Richard "Lord British" Garriot (viz. náš profil). Těžko dopodrobna popsat, jak se UO hraje - mnohem lepší je si to na vlastní kůži vyzkoušet, a to například na českých serverech Dark Paradise (v současné době největší český UO server u nás, ve špičkách na něm hraje i přes 350 hráčů najednou - bohužel, právě proto bylo, snad jen dočasně, pozastaveno přijímání nových hráčů) či Kelevar. Odvozeninou od MMORPG jsou MMOG (Massively Multiplayer Online Games), což je zkratka vlastně pro všechny masivně multiplayerové online hry. Dalším akronymem jest MWO, neboli Massive Online World, kterou používá hra Archaean. V tomto případě se nejedná už tak docela o hru, ale spíše o simulaci - virtuální simulaci "skutečného" života v neskutečném světě. Každý si pak jistě dokáže dle vzoru MMORPG domyslet i MMORTS - tedy masivně multiplayerovou online realtime strategii (v našem přehledu například Sovereign) a MMFPS, tedy masivně multiplayerový first person shooter (PlanetSide). Pro účely našeho přehledu budeme také využívat zkratku MMOVS, neboli masivně multiplayerový online vesmírný simulátor.

Přehled nejočekávanějších online her
Asheron's Call 2
Oficiální stránky: http://www.microsoft.com/games/zone/asheronscall/ (oficiální stránky jedničky)
Výrobce: Turbine Entertainment
Vydavatel: Microsoft
Datum vydání: není známo
Typ: MMORPG
Stav: kdo ví…

Pokračování v zámoří jedné z nejoblíbenějších MMORPG jest prozatím obestřeno neprostupným hávem tajemstvím, nocí jež se ne a ne převalit v den, temnotou, která požírá vše živé i neživé. Prostě nic. Bude - a to je všechno (ačkoliv Ultima Online 2 také *měla* být a nakonec, bohužel, přeci jen nebyla). Prozatím se zdá býti všem náruživým hráčům dostačující nedávno vydaný datadisk pro jedničku jménem Asheron's Call: Dark Majesty (oficiální stránky).

Archaean
Oficiální stránky: http://www.archaean.com/
Výrobce: Arcane Development
Vydavatel: zatím není
Datum vydání: ? (2004-2005)
Typ: MWO (Massive Online World)
Stav: stále ve vývoji

ArchaeanArchaean

Archaean má být zcela novým typem online hry, která se bude snažit simulovat skutečný život v neskutečném, virtuálním prostředí fantastického světa, obývaného ještě fantastičtějšími bytostmi. Lidé, kteří se do světa této "hry" dostanou, budou mít možnost dělat si co se jim zachce. Archaean bude unikátní právě v tom, že jeho pravidla nebudou tvořit programátoři, nýbrž samotní obyvatelé - nebude to tedy tak, že vstoupíte do světa s předem přesně danými pravidly, kterými se budete muset řídit. Právě naopak, vy sami si budete tvořit vlastní pravidla - a programátoři tomu pak budou hru (nebo simulaci) uzpůsobovat (samozřejmě dle svých možností). Zajímavým faktem na tomto díle je i to, že vývojový tým je roztroušen po celé planetě a vývoj probíhá téměř výhradně "online", tedy pomocí internetové komunikace.

Atriarch
Oficiální stránky: http://www.atriarch.com/
Výrobce: World Fusion
Vydavatel: World Fusion
Datum vydání: počátek roku 2002
Typ: MMORPG
Stav: probíhá betatestování

AtriarchAtriarch

Nové online RPG z dílen kalifornského studia Worldfusion se odehrává ve světě zvaném Atriana, planetě, jíž tvoří přes 1 milion čtverečních kilometrů souše celkem šesti kontinentů. Planetu obíhají tři měsíce, které mají pro ni i pro její obyvatele nesmírný význam - jsou to Devar, měsíc ohně, Gentar, měsíc mrazu a Mantar, měsíc zběsilosti. Tito tři "trpaslíci" zapříčiňují tzv. torporové bouře, které se objevují v pravidelných intervalech a vlastně nikdy nemizí, pouze se přesunují z místa na místo. Díky tomuto atmosférickému úkazu jsou všichni obyvatelé planety nuceni na jistou přejít do hybernace. Na výběr bude z pěti mimozemských ras (tedy žádní lidé) a celá planeta bude fungovat jako jednotný celek, nebude tedy rozdělena do žádných zón.

Dune: Generations
Oficiální stránky: http://www.dunegenerations.com/
Výrobce: Cryonetworks
Vydavatel: Cryo
Datum vydání: počátek roku 2002
Typ: MMORTS
Stav: probíhá betatestování

Další gamesa, která vychází z bohatého fondu knih série Duna od britského spisovatele Franka Herberta. Dune: Generations z dílen jakési síťové odnože francouzských grafických mágů Cryo, tedy od Cryonetworks, má navázat na úspěch tematicky stejně založených realtime strategií (Dune 2, Dune 2000 či poslední Emperor: Battle for Dune) - jenže to vše v internetovém prostřední se stovkami hráčů.

Ze začátku si vyberete typ dómu (frakce), za který budete hrát - na výběr bude vojenský, obchodní a pirátský. Pak si zvolíte rod, který budete reprezentovat a jehož barvy budete hájit. A hra může začít - vaším cílem je ovládnout planetu Arrakis (jinak také zvanou Duna), která je jediným zdrojem blahodárného koření, nejcennější látky ve vesmíru. S každým novým měsícem (v reálném čase, v čase hry to bude 50 let) bude vybrán nejsilnější hráč a ten získá nad Arrakis kontrolu. Bude záležet pouze na jeho umu a diplomatických, stejně jako vojenských schopnostech, jak dlouho si ji dokáže udržet. Protože z koření plynou obrovské zisky, není pochyb o tom, že se o planetu budou zajímat všechny ostatní rody a frakce, které mohou navzájem spolupracovat, intrikovat… kdo četl knihy, jistě ví o čem mluvím. Kdo nečetl, nechť zví, že tohle bude hra vpravdě epických rozměrů.

Earth & Beyond
Oficiální stránky: http://ebweb.westwood.ea.com/preview/html/index.html
Výrobce: Westwood Studios
Vydavatel: Electronic Arts
Datum vydání: počátek roku 2002
Typ: MMOVS (masivně multiplayerový online vesmírný simulátor)
Stav: GOLD

Už i Westwood Studios, tvůrci klasické série Command & Conquer, podlehli tlaku online her a rozhodli se vyrobit jednu svou. Její název napovídá o co tady asi půjde. Ano, vydáme se k planetě Zemi a ještě mnohem dále, do široširého vesmíru, plného známých i neznámých nebezpečí. Jako většina tohoto typu her vám dá možnost stát se téměř čímkoliv - od potulného krvelačného piráta přes lovce pokladů až po příslušníka armády. Hráči budou mít na výběr ze tří ras - Terranů (lidí), Jenquaiů a Progenů. Každá rasa bude mít své unikátní charakteristiky, výhody a nevýhody. Svět této hry je dimenzovaný pro tisíce hráčů. Je však otázkou, zda bude natolik, kvalitní, aby ony tisíce dokázala přilákat. Minimálně po grafické stránce je však jednou z nejlepších.

EVE: The Second Genesis
Oficiální stránky: http://www.eve-online.com/
Výrobce: CPP
Vydavatel: CPP
Datum vydání: počátek roku 2002
Typ: MMOVS
Stav: blíží se dokončení

Eve: The Second GenesisEve: The Second Genesis

Další online verze starých hitů jako Privateer či Elite - opět se postavíte do role vesmírného pilota, který si může vlastně dělat skoro cokoliv, co si zamane. Můžete létat po neobydlených asteroidech, zkoumat je, kupovat je, těžit na nich. Za vydělané peníze pak lze kupovat vesmírné základny, doky, továrny, v EVE bude dokonce možné kupovat celé planety (vesmír této hry má sestávat až z 5000 slunečních systémů). Ale nebude to samozřejmě všechno jenom o obchodě - opět jsou zde žoldáci a bojovníci, kteří se ničeho nebojí a nebezpečí je jejich druhé já. Více hráčů bude moct tvořit společenstva, která budou mít speciální privilegia (možnost kupovat planety, vlastnit největší typy lodí, atd.). Jestliže u předchozího Earth & Beyond byla řeč o výborném grafickém zpracování, pro EVE: The Second Genesis nelze najít slov, která by dokonale vystihla krásu, jež uzříte na svém monitoru. Je to skutečně něco nepopsatelného.

Horizons: Empires of Istaria
Oficiální stránky: http://www.artifact-entertainment.com/horizons/
Výrobce: Artifact Entertainment
Vydavatel: není
Datum vydání: ?
Typ: MMORPG
Stav: balancuje se

Horizons: Empires of IstariaHorizons: Empires of Istaria

Toto MMORPG disponuje výborným 3D enginem, který si nijak nezadá s dnešními "velkými hráči" jako jsou Asheron's Call, Everquest či Dark Age of Camelot. Bohužel však tvůrci momentálně hru do značné míry předělávají tak, aby hráčům lépe vyhovovala, a o nových možnostech a vlastnostech zatím nepodali žádné informace. Nezbývá než čekat a kochat se krásnými obrázky ze hry.

Midgard
Oficiální stránky: http://www.worldofmidgard.com/
Výrobce: Funcom
Vydavatel: Funcom
Datum vydání: není známo
Typ: MMORPG/MMORTS
Stav: ve vývoji

Slavní nordičtí tvůrci asi nejlepší adventury posledních let - The Longest Journey, a také zajímavého MMORPG Anarchy Online, se pouštějí do dalšího online projektu. Tentokrát však nepůjde o science fiction svět, nýbrž o čiročiré fantasy, inspirované severskou mytologií. Bude to persistentní (neměnný) online svět, který si vezme to nejlepší z žánru RTS a RPG a pokusí se to namíchat do chutné polívčičky. Na rozdíl od ostatních MMORPG však Midgard nebude příliš bojovou záležitostí, dalo by se říci, že to bude velice mírumilovná hra. Základním povoláním totiž bude řemeslník či obchodník - ta se pak budou dále dělit (dráteník, kovář, krejčí, apod.). Cílem hráčů bude vylepšovat své dovednosti, tvořit komunity a poznávat historii světa. Samozřejmě, že důležitou roli zde budou hrát bohové a jejich nesčetná zjevení.

Mimesis Online
Oficiální stránky: http://www.mimesisonline.com/
Výrobce: Tannhauser Gate
Vydavatel: Tannhauser Gate
Datum vydání: 1. čtvrtletí 2002
Typ: MMORPG
Stav: beta testování

Mimesis OnlineMimesis Online

Mimesis Online má být online hrou, která vás zavede do světa, kde se ztrácejí hranice mezi klamem a skutečností. Vesmírná katastrofa nepředstavitelných rozměrů pozměnila svět, ve kterém se vše odehrává, nenapodobitelným způsobem. Ovlivněn je dokonce i sám čas. Rasy, které přežily tuto katastrofu, se pokusily vytvořit nový řád - řád krutosti, ale i lásky a míru. Hráč se v Mimesis Online stane potomkem těchto lidí - a vaším jediným cílem bude v podivném světě, 600 let po katastrofě, přežít. Najít si své místo, poznat kdo jsou skuteční přátelé a kdo skuteční nepřátelé. Důležitou roli zde bude opět hrát Bůh.

Neocron
Oficiální stránky: http://www.neocron.com/
Výrobce: Reakktor
Vydavatel: CDV Software
Datum vydání: první čtvrtletí 2002
Typ: MMORPG
Stav: probíhá beta testování

NeocronNeocron

Představte si postapokalyptickou metropoli 28. století. Přesně tam vás totiž zavede toto akčně laděné MMORPG a umožní vám prožít si tam nový život. Ta metropole má jméno Neocron a lze tam zažít jak zcela běžné věci, na které jsme zvyklí z reálného života, tak i úžasná dobrodružství, kterých se zřejmě ve svém životě v reálu nikdy nedočkáte. Lze se samozřejmě opět sdružovat s ostatními hráči do větších celků, zde jsou zvány klany. Celý projekt je založen na výborném 3D enginu, který by se klidně hodil i ke klasické singleplayerové akční hře, posoudit to můžete sami z obrázků dole.

PlanetSide
Oficiální stránky: http://www.station.sony.com/planetside/
Výrobce: Verant Interactive
Vydavatel: Sony
Datum vydání: už se blíží
Typ: MMFPS
Stav: stále ve vývoji

Nové dílko společnosti Verant, která stojí za výborným EverQuestem, přináší do světa online her opět něco nového. Jedná se totiž o onlajnovou first-person střílečku, odehrávající se v persistentním (neměnném) světě. Hrát se začíná tím, že si vyberete postavu a vojenský konglomerát, ke kterému se přidáte. Nato jste vysazeni na jednom z kontinentů obrovského světa této hry a dobrodružství může začít. Můžete se stát osamělým vlkem, toulajícím se krajinou, nebo se můžete přidat k nějaké skupině. Vaše postava se bude vyvíjet, získávat nové zkušenosti a schopnosti. V mnoha ohledech bude PlanetSide podobný např. Team Fortress, Tribes 2 či Counter-Striku.

Shadowbane
Oficiální stránky: http://www.wolfpackstudios.com/main.shtml
Výrobce: Wolfpack Studios
Vydavatel: UbiSoft
Datum vydání: 2002
Typ: MMORPG
Stav: ve vývoji

ShadowbaneShadowbane

Hra Shadowbane se bude od jiných MMORPG lišit zejména tím, že bude zaměřena převážně na PvP boje, tedy hráč versus hráč. Pohánět ji bude 3D engine jménem Arcane. Hráč jako obvykle dostane téměř naprostou svobodu konání - bude moci prozkoumávat rozsáhlý feudální svět, bojovat o poklady a slávu, bude se moci stát hrdinou i odpadlíkem. Dokonce budete moct založit vlastní království a tomu pak vládnout!

Sovereign
Oficiální stránky: http://www.station.sony.com/sovereign/
Výrobce: Verant Interactive
Vydavatel: Sony
Datum vydání: druhé čtvrtletí 2002
Typ: MMORTS
Stav: stále ve vývoji

SovereignSovereign

Sovereign má být revolučním typem hry, jakousi Empire Earth (viz. naše nedávná recenze této výborné RTS) v online verzi. Bude to míchanice klasických her jako Diplomacy, Command & Conquer a Civilizace. Což znamená, že budete jednat, bojovat, zkoumat i budovat. Města, letecké základny, desítky a stovky jednotek, třeba i nukleární a chemické zbraně - to všechno budete ovládat. V rozsáhlém světě ale samozřejmě nebudete sami - o nadvládu nad planetou se budou pokoušet i jiní, a tak bude opět záležet na vašich strategických a tatických schopnostech, jak si dokážete se svými přáteli i nepřáteli poradit.

Star Wars: Galaxies
Oficiální stránky: http://starwarsgalaxies.station.sony.com/
Výrobce: Verant Interactive
Vydavatel: LucasArts
Datum vydání: třetí čtvrtletí 2003
Typ: MMORPG
Stav: v ranné fázi vývoje

Star Wars GalaxiesStar Wars Galaxies

Společnost Veraint Interactive se téměř hnedka po uvedení EverQuestu stala velmi žádanou společností na poli online her, což dokazuje její hned několikeré zastoupení v tomto našem seznamu. A dokonce i takoví velikáni jako LucasArts si od ní nechávají vyrobit hru - vycházející odkud jinud než ze Star Wars universa. Co přinese? Osm hratelných ras, známých z filmů, obrovský svět založený na "reáliích" Star Wars, ale i zcela nových lokacích, možnost používat četné dopravní prostředky (jak na planetách, tak i ve vesmíru), klasický systém skillů, možnost budovat si vlastní domy, továrny, a samozřejmě jako obvykle naprostou svobodu. Každý si bude moct vybrat, zda se stane nájemným vrahem pašerákem nebo rytířem řádu Jedi.

World of Warcraft
Oficiální stránky: http://www.blizzard.com/wow/
Výrobce: Blizzard
Vydavatel: Blizzard
Datum vydání: není známo
Typ: MMORPG
Stav: v ranných fázích vývoje

World of WarcraftWorld of Warcraft

Dlouho, dlouho nebylo jasné, jakouže to novou gamesu Blizzardi chystají. Jednou to měl být Starcraft 2, jindy zase Diablo 3, a nakonec z toho vypadl online Warcraft! Odehrává se čtyři roky po finální bitvě ve Warcraftu 3 (který ovšem bohužel ještě nevyšel, takže z předcházejícího tvrzení můžeme být asi tak stejně moudří, jako moucha v sejru;) a hráči dostanou zcela poprvé možnost prožít si svět Azerothu na vlastní kůži, a to ze všech stran. Podíváme se jak na stará známá místa, tak i na dosud nevídané planiny, hluboké lesy a temné jeskyně. Jako poslední v seznamu našich online her je myslím World of Warcraft také tou nejočekávanější ze všech.

Nejznámější online hry současnosti
V závěrečné části tohoto přehledu se pokusím vyjmenovat ty nejoblíbenější online hry, které jsou v současnosti na trhu, respektive které zasáhly větší počet hráčů (v řádu desetitísíců až statisíců). Situace ve světě a v ČR je ze zřejmých důvodů poněkud odlišná - totiž zatím jediným kvalitnějším MMORPG, které lze hrát zadarmo či s minimálními náklady u nás zůstává Ultima Online, která je dle mého názoru také nejoblíbenější online hrou v naší malé zemičce (četné články, které jsme o ní publikovali, např. Hraní online her u nás, Online hraní u nás - Ultima Online či Ultima Online v českých luzích a hájích, tomu i nasvědčují). Následují Everquest, Asheron's Call, Anarchy Online a Dark Age of Camelot - tedy ti samí hráči, kteří ve světě vedou a Ultimu Online pomalu, ale jistě překonávají (po stránce grafické - těžko byste dnes hledali, až na výjimky, nějakou 2D online hru, ale i obecně technické - UO totiž trpí starými "neduhy" jako časté lagy při nekvalitním spojení apod., které nové gamesy již dávno vyřešily).
Váš názor Další článek: Ach ty Vánoce…

Témata článku: , , , , , ,