Přehled novinek mezi základními deskami

Pokud uvažujete o koupi nové základní desky, možná vám přijde vhod následující přehled novinek mezi výrobci. Na trh se totiž právě dostávají tři nové kousky od Asusu a jeden od Abitu. Nuže, nenechte se dvakrát pobízet a skočte do toho víru nových informací.
Pokud uvažujete o koupi nové základní desky, možná vám přijde vhod následující přehled novinek mezi výrobci. Na trh se totiž právě dostávají tři nové kousky od Asusu a jeden od Abitu. Nuže, nenechte se dvakrát pobízet a skočte do toho víru nových informací.

Základní deska Asus CUSL2-C
ASUS CUSL2-C vychází již se staršího CUSL2 a je sním prakticky totožný. Rozdíl je jen v použitém chipsetu. Zatímco CUSL2 používá I815 Solano s obvodem ICH2, CUSL2-C používá vylepšený chipset I815EP a nemá integrovanou grafickou kartu jako její předchůdce!! Jinak obě desky obsahují jeden AGP PRO slot, 6x PCI slotů, jeden CNR, tři banky pro paměti a řadič ATA/100. Cena se pohybuje kolem 6500 Kč. Pokud sháníte nějaký motherboard pro Intelovský procesor a 440BX Vás kvůli svým nedostatkům už nudí je CUSL2-C to pravé.

Základní deska pro dva procesory - Abit VP6
Konečně si nějaká firma uvědomila že jedno místo místo pro procesor nestačí a vytvořila VP6, základní dual procesorovou desku se socketem 370. Po starším modelu BP6, který byl určen pouze pro procesory Celeron zde můžete použít i PIII. Chipset u obou desek je stejný – VIA 694X.Dalšími lahůdkami jsou integrovaný ATA/100 řadič, AGP 4x, 5x PCI a čtyři pozice pro paměti. Malou nevýhodou je, že ne všechny operační systémy dva procesory podporují. Ty „pravé“ jsou Windows NT4 & 2000 a Linux od verze 5. Jen mě tak napadá, kdy někoho napadne udělat takovouto desku pro Durona. Na to si ale ještě chvíli počkám.

Základní deska Asus A7M266
A7M266 je základní deska podporující DDR paměti určená pro procesory Duron a Thunderbird ve verzi pro socket a. Tento motherboard používá nový chipset AMD 751 North Bridge a VIA VT82C686B South Bridge a je určen pro velmi výkonná pc. Má čtyři paměťové banky a maximální velkost všech čtyř pamětí je2 GB DDR. Na desce je integrovaná síťová karta 3COM 10/100, plně hardwarová šesti kanálová zvuková karta s chipem C-MEDIA. Samozřejmostí je integrovaný ATA/100 řadič, Jumper Free mód, AGP PRO slot, pět PCI slotů, 4 USB a jeden AMR. Mezi zajímavosti patří Hardwarový monitor, Wake up LAN & RING a spousta utilit. Základní deska by se u nás měla prodávat každou chvíli.

Základní deska Asus P4T
Hned po Garibaldim od Intelu je P4T druhá základní deska pro P4 s chipem I850. Podporuje frekvence 1,4 a 1,5 Ghz, což pro pozdější upgrade není zrovna vhodné. Má čtyři paměťové banky RIMM s maximálním počtem 2 GB paměti (když uvážíme jejich cenu, úplně by stačily dva :-) ), 400 Mhz sběrnici, ATA/100 řadič, 5x PCI slotů a 4 USB.
Váš názor Další článek: HW novinky uplynulého týdne

Témata článku: , , , , , , , , ,