Přehled současné nabídky grafických karet II.

Na našem trhu je nabízeno opravdu široké množství grafických karet, které jsou základem pro plynulé hraní 3D her. Tento druhý díl se věnuje pouze kartám ATI, na které můžete narazíte v obchodech (nebo na které narazíte velice brzy).
Na našem trhu je nabízeno opravdu široké množství grafických karet, které jsou základem pro plynulé hraní 3D her. Tento druhý díl se věnuje pouze kartám ATI, na které můžete narazíte v obchodech (nebo na které narazíte velice brzy).

ATI Technologies
Společnost ATI se mezi špičku výrobců grafických karet dostala díky masovému zahlcení trhu levnými a přitom docela kvalitním kartami montovanými zejména do nových počítačů. Na této špičce se drží již několik let a její pozice se novými produkty jen upevňuje. Svůj sortiment totiž nedávno rozšířila o vysoce profesionální a herní řešení: čipy Rage 128 a Rage 128 Pro, na nichž založila docela velkou řádku karet. Protože se chci v dnešní části věnovat pouze produktům ATI, bude i popis poněkud rozsáhlejší.

Xpert 98
Karta je založena na velmi starém čipu Rage Pro Turbo, který by svojí koncepcí mohl psát dějiny stejně jako Voodoo Graphics. Jeho výkon je velice nízký a nepodporuje nové funkce novějších her, problémy jsou hlavně s průhlednými plochami nebo kouřem, občas se objeví chyby v pokrytí objektu texturami. 3D akcelerace je navíc pomalá, troufám si tvrdit, že je slabší než Voodoo2; karta neumí 32bitovou barvu. Je nabízena pro i sběrnici PCI, verze pro AGP má navíc jakousi podporu přehrávání DVD v rozlišení 720x480, což není mnoho, ale pro základní účely postačí. Standardně má 8 MB paměti, zvládá 2D rozlišení do 1600x1200. Pokud chcete kartu na hry, nekupovat. Hodí se spíše pro klasickou kancelářskou práci ve Windows a občasné přehrání filmu DVD; cena je však docela dobrá.

Cena: okolo 1800 Kč bez DPH

Xpert 2000 (Rage Fury)
Karty s čipy Rage 128 u nás patří mezi velmi oblíbené; nabízí přiměřenou akceleraci ve 3D grafice, která vám v nízkém rozlišení (800x600) vystačí pro jakoukoliv dnešní hru, příznivou cena a hlavně kvalitní zázemí firmy ATI mezi našimi distributory. Existují celkem 2 základní verze karet s Rage 128:

Xpert 2000 8 MB – šířka paměťové sběrnice 64 bitů, výkon dnes již podprůměrný, a to hlavně díky omezení přístupu do paměti. Karta se montuje zejména do OEM počítačových sestav. Karta má nízký výkon ve 32bitové barvě a zvládá kvůli menší paměti nižší 3D rozlišení.

Xpert 2000 16 a 32 MB – tyto karty se nabízejí ve dvou modifikacích: s výstupem na televizor a bez něj, samozřejmě pro každou paměťovou variaci existují dva modely. Šířka paměťové sběrnice je 128 bitů, karta tedy nabízí daleko vyšší výkon, díky rychlému přístupu do paměti lze uspokojivě využít i 32bitové renderování.

Všechny verze podporují maximální 2D rozlišení 1920x1200, nabízejí kvalitní 2D obraz (Windows); lze je použít jako i jako profi řešení pro grafická studia.

Kde ale řada Xpert 2000 vyniká, je přehrávání DVD. Čipy Rage 128 jsou také známy vynikající akcelerací přehrávání DVD – nabízejí veškeré funkce pro urychlení a stáhnutí zátěže z procesoru; na průměrném počítači se vytížení procesoru pohybuje mezi 5 až 10 procenty. To je vlastnost všech nových produktů ATI, jak All-in-Wonder 128, tak i Rage Fury MAXX.

Xpert 2000 je průměrné, ale velice rozšířené řešení pro hráče, kteří nepotřebují hrát hry v rozlišení 1600x1200. „Totální“ hráči zvolí třeba TNT2, Rage Fury MAXX nebo GeForce 256. Hodí se také do sestav, které jsou určeny pro 2D grafiku.

Cena 8MB verze – okolo 2400 Kč, 16MB verze – okolo 2800 Kč (TV-out 3050 Kč), 32MB verze okolo 3700 Kč (TV-out 3900 Kč)

Rage Fury MAXX
Rage Fury MAXX je jedním z posledních produktů ATI, jde o 64MB karta navrženou speciálně pro počítačové hráče. Staví na technologii čipu Rage 128 Pro, který se na našem trhu ani nestačil rozšířit, resp. karta na něm založená (Rage Fury Pro). MAXX je však v čemsi unikátní – má totiž na sobě tyto čipy dva; každý z těchto čipů tvoří nezávislou renderovací jednotkou se svým vlastním frame bufferem (paměť, kde je zobrazen kartou obraz) a vlastní pamětí.

Herní orientace karty je patrná už z ovladačů; ty pracují pouze a jen ve Windows 98; pokud tedy používáte jiný systém, budete mít nejspíše smůlu. Maximální teoretický fillrate karty je 500 megapixelů za sekundu, což je více, než má GeForce 256 s pamětmi DDR. Karta má vynikající hardwarovou akceleraci přehrávání videa DVD a podporuje maximální rozlišení 1600 x 1200 při 90 Hz jak ve 2D, tak ve 3D módu. Karta však nepodporuje T&L, co je v dnešní době už tak trochu nevýhoda.

Nejlépe asi na uživatele působí oněch 64 MB paměti na kartě; zdání však někdy klame. Tato paměť je totiž rozdělena rovnoměrně pro oba čipy, takže každý čip má svoje textury a svůj frame buffer. Vlastní zobrazení funguje na principu střídavého vykreslování snímků, takže na vykreslení scény má každý čip dvakrát více času než kdyby byl sám.

Výkon karty je opravdu dobrý, převyšuje všechny klasické karty na trhu (klasické = bez implementované T&L). A to je právě kámen úrazu – pokud aplikace podporuje funkce T&L na kartě, získává na vrch GeForce nebo Savage 2000. T&L je nutné suplovat vysoce výkonným počítačem, abychom dosáhli stejné rychlost renderování (logicky: T&L za kartu dělá procesor, kromě mnoha jiných dalších činností).

Rage Fury MAXX však stojí v přepočtu na náš kurz přes deset tisíc korun, a to je co říct; nejdražší na kartě jsou samozřejmě dva čipy a hlavně 64 MB paměti. Aby se Rage Fury MAXX dobře prodávala, musela by cena na českém trhu být nižší než cena GeForce 256 s pamětmi SDR. Zatím však kartu u nás neseženete; kdy se k nám dostane, se dosud neví.

All-in-Wonder Pro
Nápad udělat kombinovanou grafickou kartu s televizním tunerem byl opravdu skvělý a společnosti ATI nikdo nemůže upřít prvenství. Tato verze se stále ještě prodává a jak název napovídá, je založena na čipu Rage Pro Turbo, stejně jako Xpert 98. Základ karty je úplně stejný, seženete ji však i ve 4MB verzi; je určena jak pro AGP, tak pro PCI.

Čip, který se stará o dekódování televizního signálu, je Brooktree Bt829, který, ač byl překonán novým čipem Rage Theatre, poskytuje stále špičkový obraz. Karta pracuje i v českých podmínkách a umožňuje digitalizaci do formátu AVI s několika kodeky; nejkvalitnější je VCR2, s nímž umožňuje uložit i video ve formátu PAL. Vzhledem k tomu, že je velice levná, je stále dobře prodávána, i když je sama grafická karta poněkud zastaralá.

Cena: 4MB verze – okolo 3400 Kč (PCI 3500 Kč), 8MB verze – 3900 Kč (PCI 5200 Kč)

All-in-Wonder 128
První verze AIW 128 vychází z osvědčené řady AIW Pro; vyměněn byl grafický čip a přidáno 16 MB paměti. Karta je tedy funkčně stejná jako Xpert 2000 s 16 MB. Televizní tuner, čipy pro kódování (TV-out) a dekódování (příjem stanic) televizního signálu zůstal stejný. Kvalita obrazu a všechno okolo je stejné jako u předchozích modelů. Vylepšen však byl software, který je ke kartám dodáván. Jmenuje se Multimedia Center a dává uživateli mnoho dalších možností, oproti AIW Pro třeba ukládat video do formátu MPEG-1 nebo MPEG-2.

32MB verze má kromě více paměti také nový čip pro dekódování televizního signálu Rage Theatre. Rage Theatre tak nahrazuje kodér televizního výstupu (TV-out) ImpacTV2, který trpěl mírnou proužkovatostí obrazu na televizoru. Na kartě tak nejsou dva čipy, jeden pro kódování a druhý pro dekódování, ale pouze jeden jediný, Rage Theatre.

Bohužel se tato verze projevuje chybou v ovládacím softwaru, kdy vypadává český zvuk; problém je však v řešení a dá se očekávat brzká oprava.

Tip: Pokud máte jakýkoliv problém s kartami AIW, zkuste se podívat na stránku http://www.czechin.cz/misch, kde kromě zajímavých utilit najdete také odpovědi na často kladené dotazy, diskusní forum apod.

Cena: 16MB verze AGP i PCI – okolo 6200 Kč, 32MB verze AGP i PCI okolo 7100 Kč

Zítra se podíváme na produkty Matroxu a S3.

Poznámka: Všechny ceny jsou bez DPH, jak v tomto článku, tak v tom včerejším.

Váš názor Další článek: Real-time strategie ze světa Hvězdných Válek

Témata článku: , ,