Přetaktování od A do Z XIV – Benchmarky, část 2

Minule jsme probrali dva nejznámější benchmarky. Dnes se podíváme na mnohem menší programy, které však svou kvalitou a možnostmi dosahují i na placené benchmarkovací bratříčky.
Minule jsme probrali dva nejznámější benchmarky. Dnes se podíváme na mnohem menší programy, které však svou kvalitou a možnostmi dosahují i na placené benchmarkovací bratříčky.

HWinfo
Šikovný program HWInfo naprogramoval programátor Martin Malík, který mimochodem pochází ze sousedního Slovenska. HWInfo v sobě spojuje slušný benchmarkovací a informační program.

Z hlediska informativnosti nemá tento program konkurenci, možná překonává i minule oslavovanou Sandru. O procesoru se dovíte základní informace, tzn. frekvence, velikosti cache, funkce. Frekvence FSB je zde také, ale pokud máte desku podporující DDR přenos, zobrazuje vám tento program multiplikátor o polovinu nižší než je ve skutečnosti. Třeba já mám Durona na 700 MHz - FSB by měla být 200 MHz (DDR) a multiplikátor 7x. Ale uvedeno je zde 3,5x. Neberu to jako nějakou chybu, ale prostě DDR frekvence je přece jen takový obchodí trik a s reálnou frekvencí nemá nic společného.

Velmi se mi líbí detailní rozpis informací o pamětech. Sice toho není tolik jako v CTSPD (viz. níže), ale přesto se dovíte o svých pamětech téměř všechno. Od frekvence, přes velikost bank až po maximální snesitelnou teplotu pamětí. Tuto informaci snad v žádném sharewarové programu nenajdete. Mimochodem DIMM paměti by měly snést kolem 100 stupňů Celsia.

Poté následuje velké množství informací ohledně vaší základní desky. Nejzajímavější jsou informace ohledně BIOSu a Memory Controlleru. Dozvíte se jak velkou paměť má váš BIOS nebo jaký interleaving právě váš počítač využívá (máme 1-way, 2-way a 4-way inteleave). Dále je tady velké množství informací o slotech a portech na vaší desce.

Také můžete procházet informace o všech sběrnicích a veškerém hardware na nich. Ale většině informací ani neporozumíte. A úplně nakonec je zde detailně popsán Power Managment vašeho počítače.

Velmi mě potěšila funkce Sensors, která detailně informuje o všech teplotních čidlech na desce a pokud takový procesor máte, tak i v nitru procesoru. Také dostanete detailní informace o napětí.

Co se týče benchmarků, je tento program velmi oslavován, protože oproti výstupům ze Sandry se mnohem více blíží běžnému provozu. Program testuje výkon procesoru v celočíselných operací (CPU benchmark), v operacích s plavoucí čárkou (FPU benchmark) a v MMX operacích (MMX benchmark). Výsledné hodnoty sice nejsou uvedeny v MIPS nebo MFLOPS, ale ve formě indexů, které si poté můžete porovnat s jinými sestavami. Stačí jen zmáčknout tlačítko Compare. Je tady i benchmark testující reálné množství dat, které se z pamětí přenese do počítače. Je zajímavé, že tato hodnota je o 50 % nižší, než ta, kterou naleznete v Sandře.

Poslední - Disk benchmark je dostupný jen v registrované verzi.

HWinfo je volně šířitelný shareware a jeho velikost je něco kolem jednoho megabajtu. Existujou dvě verze - pro Windows a pro DOS. Obě dvě verze lze stáhnout ze serveru www.hwinfo.com.

Test CPU
Test CPU je čistě český program, který naprogramoval Robert Šmíd. Je to šikovný a velmi dobře udělaný program, který vás seznámí se základními funkcemi vašeho procesoru a otestuje výkon v několika teoretických i praktických testech. A opravdu nevídanou lahůdkou tohoto programu je Muzeum – výčet všech procesorů od i386 až po Pentium III E.

Když program spustíte, detekuje se vám procesor a provedou některé benchmarkovací testy. Hned první obrazovka vás informuje o vašem procesoru – o frekvenci, typu, výrobní technologie a také o velikosti cache. Další obrazovka se zabývá vlastnostmi vašeho procesoru - informuje vás co všechno procesor zvládá, jestli podporuje MMX instrukce či SSE atd. A to vše česky.

Další dvě okna zobrazuji testy ukazující výkon počítače v práci s pamětí. První test používá instrukci MOV a v druhém MOVSD. Tyto instrukce jsou běžně používané, ale od praxe se trošinku liší. Je to spíše maximální množství dat, které je schopen počítač přenést a ne zpracovat.

Další test je velmi zajímavý, téměř se nevyskytující. Procesoru je zadáno několik čistě matematických úkolů (faktoriál 10001 či výpočet prvních 30000 prvočísel). A podle toho, kolik času na výpočet všech těchto (pěti) operací váš procesor potřebuje, se mu přidělí indexová hodnota, která se pak porovnává s ostatními procesory. Je velmi zajímavé, že i tyto velmi složité matematické operace dokáže procesor vypočítat za zlomek sekundy. Kde se hrabou kalkulačky.

V posledním testovacím okně se skrývají klasické Whetstone a Dhrystone testy: Mimochodem, zde uvedené MIPS a MFLOPS hodnoty jsou velmi rozdílné od těch ze Sandry. Všechny výsledné hodnoty se indexují a porovnávají s ostatními procesory.

Nakonec je tady Muzeum, což je skutečně vyčerpávající přehled všech procesorů a jejich vlastností od i386 přes Pentium MMM či K6 až po Athlon a Pentium III E. Sice je to téměř dokonalý výčet, má to jednu chybu, a to aktuálnost. Program byl uveden někdy na začátku roku 2000 a od té doby není updatován, takže nejrychlejší procesor je Athlon 800 MHz.

O Test CPU by se dalo říct, že je to ten nejlepší český benchmark. A ještě je k tomu freeware. Program je zhruba 500 kB velký a můžete ho stáhnout z www.testcpu.com.

CPUMark 99
Tento prográmek má na svědomí firma ZD, která je výrobcem třeba placeného benchmarku Winstone.

Je to jednoduchý program – zmáčknete tlačítko Run Test. Po chvilce vám počítač vyhodí výslednou hodnotu a to je vše.

Pro porovnání vaši konfigurace s ostatními procesory jsem připravil tabulku.

Celeron 400 MHz 30,7
PIII 550 MHz 40,7
Athlon 600 MHz 55,7
Pentium III 800 MHz 70,6
Athlon 800 MHz 70,2
Pentium III 1 GHz 77,9
Athlon 1 GHz 86,2

Je to doopravdy malý program, asi 250 kB velký. Stáhnout si ho můžete od nás (cpumk99.exe).

WCPUID
Pochází z dílen H.Oda. Což je japonská skupina počítačových fajnšmejkrů, kteří se nebojí pájet základní desky či ohýbat piny procesorům. Jsou to právě oni, kteří lámou overclockařské rekordy. Tento program už nepatří mezi benchmarky, ale jedná se spíš o takovou pomůcky při přetaktování.

WPUID je velmi šikovný prográmek. Informuje nás o přesné frekvenci procesoru a FSB, multiplikátoru, velikosti cache (která je velmi dopodrobna popsána). Vpravo nahoře se nacházejí pět tlačítek. První provede opakovanou analýzu procesoru (vhodné třeba při přetaktování ve Windows), druhé vás informuje o všech vlastnostech procesoru, pod třetím se skrývá detailní popis cache pamětí, čtvrté mi nefunguje a poslední informuje o stavu AGP sběrnice.

Program má jen 100 kB a můžete ho stáhnout od nás (wcpu280.zip).

CTSPD
CTSPD jak už název napovídá má něco společného s SPD čipem na RAM pamětech. Je to ten malinký čip, který kontroluje správnou činnost pamětí. Hlídá jejich frekvenci, časování, adresování a také obsahuje informace o výrobci či místě výroby. Normálně byste tyto údaje nikde nezjistili, ale právě na to máme program CTSPD, který z SPD čipu umí vytáhnout snad úplně vše.

V základním dialogovém okně můžete přepínat mezi paměťovými sloty (pokud však v počítači máte víc než jeden paměťový slot). Poté následuje tabulka podporovaného časování. Tímto způsobem můžete zjistit jestli vaše 133 MHz CL3 paměti zvládají 100 MHz v CL2 módu. V dolní části dialogového okna jsou informace o výrobci a sériové číslo pamětí.

V horní částí dialogového okna jsou umístěny tři tlačítka. První vypíná program a druhým otevřete druhé dialogové okno s několika položkami, které detailně zobrazují všechny informace uložené v SPD. Poslední tlačítko mění jazyk programu (němčina, angličtina, holandština).

První okno v Extended dispay zobrazuje základní informace o SPD, hlavně se jedná informace ohledně velikosti dat použitých v SPD (jedná se o 128 nebo 256 bytů). Druhé okno informuje o výrobci, tady bych se zastavil, protože se vlastně nemusíte dozvědět nic nebo všechno. Záleží na to jestli máte značkový nebo neznačkový modul. Pokud máte paměti typu Kingston nebo Micron, dovíte se z SPD i adresu www stránky výrobce. Další zbylé tři okna informují o adresování, časování a dokonce zjistíte jaké napětí paměti snesou (většinou je 10 % tolerance, tzn. asi 0,3 V).

Program měří asi 750 kB a můžete ho stáhnout zde.

Diskuze (7) Další článek: Vydání RPG Dungeon Siege odloženo

Témata článku: , , , , , , ,