Preview: 50 Cent: Blood On The Sand – rapový masakr

Yo, yo ganstas! Wow, už jsem mezi své příznivce dlouho nezavítal, ale to nevadí, hodlám to brzy napravit, brothers.

Platforma: PS3, Xbox 360
Typ hry: akce/arkáda
Výrobce: Swordfish Studios (
http://www.swordfishstudios.com)
Vydavatel: Sierra Entertainment  (
http://www.sierra.com/landing/home.html)
Distributor v ČR: není znám
Homepage:
http://www.50bloodonthesand.com/us/
Datum vydání: podzim 2008

Je to téměř tři roky, co jste měli možnost vžít se do role svalnatého rappera Curtise Jacksona v titulu 50 Cent: Bulletproof. I když se ho tehdy prodalo téměř milión kopií, o kvalitě a zábavě se mohlo jeho zákazníkům opravdu jen zdát. Curtis „50 Cent“ Jackson se však očividně nevzdává, protože se hodlá vrátit na moderní konzole v druhém pokračování s drsným názvem 50 Cent: Blood on the Sand. Vývoj hry byl určen vývojářům ze Swordfish Studios, na které dohlíží v minulosti jeden z nejpopulárnějších herních distributorů, a to distributorská společnost Sierra Entertainment.

Real mothafucka story

Kdo by u této hry očekával příběh, určitě bude jeho přítomností překvapen. Na druhou stranu se jedna o něco tak směšného, že se mi jeho popis snad ani nechce představovat. Inu, 50 Cent a jeho kumpáni z G-Unit se chystají na koncert do neznámé části válkou zmítaného pouštního státu, za který mají inkasovat vzácný artefakt ve tvaru lebky s nevídanou hodnotou. Po absolvování ultra-husté show však zjistí, že jim byla odměna za dobře vykonanou práci sprostě ukradena. To mohutného rapera nakrkne, a tak se slovy „what a bitches!“ naběhne do nejbližšího obchodu se zbraněmi, kde se všichni mocně vyzbrojí. Poté jim už nic nebrání v tom, aby začali zběsilou honbu za svou diamantovou lebkou. Během svého putování se zapletou s místními drogovými kartely, nebezpečnými zločinci a dokonce i teroristy, a tak zbude jen na vás, jak je z tohoto problému vysekáte.

Upřímně řečeno, s takovou dějovou náplní autoři neoslní ani skalní fanoušky tohoto svalovce čokoládové pleti, ale nechme se do data vydání překvapit. Přeci jen i zázraky se dějí. Na hráče bude čekat více než dvacet misí, z toho dvě z nich absolvují ve vozidlech. Jak je patrné z přiloženého traileru, 50 Cent profackuje místní obyvatelstvo mohutným černým džípem a také se postaví za velkorážní kulomet v bojové helikoptéře. Zbytek misí tedy logicky projde po svých, což ale nebude bránit v mohutných explozích, protože barelů je zdá se na každém rohu nejméně padesát. Není se čemu divit, vývojáři se totiž poučili z minulého dílu a namísto realistické ztvárněné střílečky se vám chystají naservírovat mix řádné akce a zběsilé arkády viděné z pohledu třetí osoby. Jestli je to krok správný směrem ukáže až finální verze hry, nicméně podle mého názoru tomu tak bude a člověk se tomu aspoň nemůže hlasitě zasmát.

Yo, yo, that´s me and my brotha!

Vy jako Curtis nebudete na všechno sami. Přeci jen se mocný Fifty bez své tlupy nepoškrábe ani na zadku, a tak těšte na údajně kvalitně zpracovanou kooperativní akci. Celou hru totiž absolvujete ještě s jedním kumpánem ze zmiňované kapely G-Unit, kterého bude ovládat sám počítač, nebo třeba váš rapující brotha. K dispozici bude Tony Yayo, Lloyd Banks nebo DJ Whoo Kid, přičemž vybrat si smíte jen jednoho, a to před začátkem každé úrovně. Co se týče zbraňového arsenálu, každý z nich oplývá svými vlastními zbraněmi, takže je třeba si vybrat toho správného hrdlořeza pro určitou misi. To 50 Cent má na výběr až z dvaceti různých kousků – od pistolí jako Desert Eagle přes pušky typu M4 až třeba po brokovnice nebo příruční raketomet, čili se připravte na pořádný masakr a skutečnost, že Rambo nebo takový Terminátor jsou proti němu bezvýznamné holoty. 

  
Pěstí do břicha a teče krev?! * Těsně vedle, brotha! * Příprava před setkáním s fanoušky

Na rozdíl od předchozího dílu bude třeba krytí před nepřátelskou palbou až do okamžiku, než budou protivníci skoro na dosah. Až se tak stane, nic vám nezabrání v rozběhu na vyplašené nepřátele a vykonání jednoho z dvaceti možných smrtících komb. Jako příklad můžu uvést brutální mlácení do obličeje a vykonání pochybného gangsta gesta na kameru nebo sedminásobné ubodání s konečným úderem do hlavy. Hra je vyvíjena pro hráče s opravdu silnými žaludky, jelikož při provádění komba kamera zazoomuje co nejblíže, abyste zřejmě o tyto zážitky nebyli ochuzeni a mohli na ně o nedělích vzpomínat se sklenkou whisky v ruce. Pokud tedy titul dostane nejvyšší možný rating pro nepřístupnost, určitě se tato skutečnost razantně promítne do celkové prodejnosti. Jestli kladně nebo záporně, na to si ještě počkáme.

  
Všechno lítá, co utěrku na hlavě má * Mě se nezbavíte! * Tobě podobný si dávám k snídani!

Během vašeho putování si stoprocentně všimnete prvků arkádového žánru, což by mělo významně přispět hratelnosti a zábavě. Za každé provedené kombo totiž vyděláte body a v momentě, kdy dosáhnou určité hranice, automaticky získáte explozivních náboje do zbraní nebo možnost přepnutí do tzv. „Gansta módu“, jenž nápadně připomíná starý dobrý bullet-time. Dále vám bude umožněno si vydělat extra peníze za odkrouhnutí některých tuhých soupeřů, na které hra sama upozorní ve formě nepovinného vedlejšího úkolu. Za tyto peníze si pak smíte vybrat z dříve nedostupných zbraní, mega-hustých gangsta hlášek nebo smrtících komb. I když jejich likvidace údajně nebude snadnou záležitostí, vy jako Fifty přeci dokážete nemožné, right? Co se týče systému zdraví, už se vám nedostane možnosti být neprůstřelní jako minule, nicméně pokud ve hře utrpíte zranění, postačí na chvíli zůstat z dosahu přestřelek, aby se mohlo tělo co nejrychleji zregenerovat.

 

 

 

Na co se těšíme
  • výborné audiovizuální zpracování
  • kooperační mód s kamarádem
  • šílená a adrenalinová akce
  • uším lahodící soundtrack
Čeho se bojíme
  • ještě dementnější příběh než nyní
  • tupá střílečka bez nápadů
  • stereotypnost od začátku do konce
  • nenápadný dojič peněženek

 

 

 

 

Wanna shot `em all?

50 Cent: Blood on the Sand poběží na opěvovaném Unreal 3 enginu, což by mu mělo zajistit opravdu kvalitní audiovizuální zpracování a nevídaný vzhled. Co se týče doprovodné hudby, tu pochopitelně dodá samotný zpěvák 50 Cent, a tak se můžete těšit na jeho starší kousky jako třeba „In Da Club“ nebo „Disco Inferno“ a samozřejmě i skladby zbrusu nové včetně exkluzivních a také dokonce dříve nevydaných songů. Datum vydání je plánováno na podzim letošního roku pro konzole Xbox 360 a PS3, čili pokud se už teď těšíte na možnost převtělení do urostlé rapující mašiny za doprovodu kvalitního hip-hop soundtracku, měli byste své těžce vydělané penízky pomalu začít šetřit.

Jak se těšíme:  40%

Diskuze (4) Další článek: Guitar Hero III má nový rekord

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,