Preview: Afro Samurai – kdo říká, že samurajské umění ovládají pouze Japonci

Díky rostoucí popularitě manga seriálu Afro Samurai ve Spojených státech se rozhodla americká pobočka vývojářské společnosti Namco Bandai Games pro jeho herní zpracování. Všem hráčům tak chce nabídnout možnost si rozšířit svět točící se kolem sympatického kudrnatého samuraje. Jste to právě vy, kdo nabídku přijme? Pokud ano, rozhodně čtěte dále.

Platforma: PS3, Xbox 360
Typ hry: akční adventura
Výrobce: Namco Bandai Games (
http://www.namcobandaigames.eu)
Vydavatel: Namco Bandai Games (
http://www.namcobandaigames.eu)
Distributor v ČR: zatím neoznámen
Homepage:
http://www.namcobandaigames.com/games/afrosamurai/
Datum vydání: podzim 2008     

Bydlet v naší malé zemičce má někdy své zápory. Jedním z nich, tedy alespoň co se týče zábavy, je podle mého názoru zpoždění, nebo dokonce i nevysílání, některých kvalitních zahraničních seriálů. Jako příklady uvádím třeba Stargate Atlantis, Battlestar Galactica, Dexter nebo Afro Samurai. Poslední zmiňovaný spatřil světlo světa poměrně nedávno, a to minulý rok, kdy ho mezi své diváky vypustila populární americká televize SpikeTV. Duchovním otcem této sledované manga série je Takashi Okazakia. Vytvořil jedinečného hlavního hrdinu, jenž je dabován uznávanou a mnohými cenami ověnčenou hollywoodskou celebritou Samuelem L. Jacksonem. Jak je u úspěšných filmových nebo seriálových adaptací zvykem, dříve nebo později někdo přijde s nápadem dostat onen hit mezi hráčské obecenstvo. Tomu se tak pochopitelně stalo i v tomto případě, ale prozatím vše vypadá až podezřele zajímavě. Pojďme se tedy společně tomu všemu podívat na zoubek.

Černošský samuraj s účesem jako po zásahu elektrickým proudem

Ve hře Afro Samurai se vžijete do role stejnojmenného sympaťáka, který je přes svou podivnou vizáž druhým nejlepším samurajem na celém širém světě, a tak se asi není čemu divit, když o jeho smrt usiluje spousta dalších bojovníků disponující znalostmi stejného bojového umění. Cílem vašeho putování bude najít a zničit nejlepšího z nejlepších, čímž pomstíte smrt svého otce a naplníte tak osud vašeho pochmurného života. Dějová line se částečně opírá o seriálovou předlohu (konkrétně první sérii), nicméně autoři důrazně dodávají, že příběh rozhodně nekopírují a vymýšlejí spoustu různých novinek a nápadů, aby jeho odlišnost náležitým způsobem dokázali. Prozatím není důvod jim nevěřit, ovšem do finální verze se může přihodit prakticky cokoliv.

  
Chytejte bambusáci! * Brej den * Koukám, že se mi ten horizontální řez opravdu povedl

S vaším košatým přítelem na vás čeká klasická akce s adventurními prvky, ovšem hlavním pilířem celé hry budou četné souboje s výhradně lidskými nebo jim podobnými nepřáteli, takže nečekejte žádná monstra nebo fantasy kreatury s magickými schopnostmi. Kromě několika robotích nindžů a pár opravdu přerostlých jedinců se můžete těšit výhradně na obyčejné smrtelníky z masa a kostí. K jejich eliminaci bude k dispozici pouze jediná zbraň, a to legendární japonská katana. Co jiného taky očekávat od samuraje, že? Obrovským plusem vašeho Afromana je mistrovské ovládání této zbraně, s níž doslova naporcujete spousty nepřátel (viz trailer). V momentě, kdy má drcený bojovník dost, se totiž zpomalí čas a vy si tak smíte nebohého jedince vychutnat useknutím libovolného údu nebo rovnou přeseknutím jeho celého těla na dvě půlky. Způsob smrti tedy tak trochu připomíná legendární fatality v legendární sérii Mortal Kombat, což bylo kdysi, a je i dnes, stále velmi efektní.

Co se týče samotných způsobu bojů, prozatím se dají rozdělit do tří skupin: pozemní, vzdušné a terénní. Jak si asi snadno domyslíte, mezi pozemní pohyby patří třeba různé kopy s otočkou ala Chuck Norris, drtivé údery pěstí nebo úskoky před meči protivníků. Vzdušné prezentují většinou zakončující komba a nakonec pod terénním způsobem boje si představte interakci s okolním prostředím, čili například běh po zdi nebo odraz od římsy s dopadem na nepřítele. Tyto informace však berte s určitou rezervou, jelikož autoři ještě stále nemají soubojový systém zcela kompletní, a tak se může v budoucnu ještě mnohé změnit.

Skloubení filmového a herního průmyslu – fakta nebo fikce?

Mezi největší lákadla celé hry patří vynikající audiovizuální zpracování věrně klonující svou seriálovou předlohu. Z přiložených screenshotů a traileru si všimněte povedeného propojení moderního grafického kabátku s vkusným manga komiksovým zpracováním. Každá budova, keřík nebo postava vypadají jako by byly čerstvě namalovány tužkou na papír, přičemž monumentální pozadí plynule dokresluje samotný engine. Vyzdvihnout také musím dechberoucí exteriéry, ve kterých jsem si místy připadal jako kapka v širém oceánu. Všechna krása vám bude servírována bez jakéhokoliv rušení jinými objekty na monitoru – ano, hra doposud nemá žádný HUD a vypadá to, že ani ve finální verzi přítomen nebude. Autoři si tím slibují větší koncentraci hráče a také navodění iluze, v níž se ocitne jako hlavní hrdina v seriálové epizodě a ne v počítačové hře. Jestli se to vývojářům nakonec podaří, určitě si za to vyslouží úctyhodnou poklonu, jelikož by se tím pomyslné hranice mezi filmovým a herním průmyslem vypařily stejně rychle jako pára nad hrncem.

  
To jste tak škaredí, že máte pytle na hlavě? * Působivý interiér * A sakra, jak teď dolů...

Ve hře se také nachází důmyslný systém detekce vašeho zdraví, a to pomocí zbarvení herní části obrazovky. Pokud v boji utržíte spoustu ran, začnete přicházet o schopnost zaměřit se na nepřítele a zároveň se také začne vytrácet barva na monitoru. Tím vám samotná hra připomene, že by asi bylo vhodné ustoupit, ale rozhodně ne utéct! Zdraví se vám totiž automaticky nedoplní a jediným způsobem, jak toho dosáhnout, je umravňovat nepřátele jednoho po druhém. Váš africký samuraj také oplývá pozoruhodnými psychickými potížemi, zejména schizofrenií a častými halucinacemi. Toho můžete využít při boji, když stisknete tlačítko aktivující pauzu. Po zmáčknutí zmiňovaného čudlíku se ocitnete v tzv. Reflection módu, kde si lze přečíst postupy pro vyvolání získaných  komb nebo třeba jednotlivé slabiny příslušných protivníků. Do Reflection módu se dostanete nejen při boji, ale i mimo něj, a tak se vám naskytne i pohled na podivné a mrazící obrazové výjevy, které však často pomohou v postupu dále nebo k poskládání jednotlivých střípků do jednoho celistvého celku.

Na co se těšíme
  • kvalitní audiovizuální zpracování
  • dabing Samuel L. Jacksona
  • nekončící porcovací akce
  • efektní dorážení nepřátel
  • rozumná porce brutality
Čeho se bojíme
  • nevyužitý potenciál
  • urychlený vývoj
  • zbytečný dojič peněženky

Hip-hop, samurajské umění a poctivé hustoháro

Jak jsem lehce naznačil v samotném úvodu našeho článku, seriál Afro Samurai zná asi jen velmi malé procento z vás, a tak je docela obtížné představovat titul z něho vycházející. Znalé čtenáře jistě potěší profesionální dabing, o který se opět postará sympatický Samuel L. Jackson, a tak určitě nebude nouze o drsné a místy vhodně suché hlášky hlavního hrdiny prahnoucího po krvavé pomstě. O doprovodnou hudbu se postará kvalitní výběr hip-hopových skladeb, přičemž se ještě stále mluví o účasti Wu-Tang Clanu stejně jako v případě stejnojmenného seriálu. Prozatím je hra ještě v celkem rané fázi vývoje a na pulty obchodů by měla dorazit na podzim letošního roku, a to výhradně pro konzole PS3 a Xbox 360.

Jak se těšíme:  60%

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Akce | akční adventura
Výrobce: Namco Bandai Games | Webové stránky hry
Diskuze (3) Další článek: Nový týden: ve znamení GTA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,