Preview: Alone in the Dark – temnota se vrací

Patnáct let. Patnáct let uplynulo od vydání památného hororu Alone in the Dark. Hra nové generace tohoto žánru má vyjít pro konzole nové generace a PC, pojďte nahlédnout do temného světa, kde budete sami.

Platforma: PC, Xbox 360, PS3
Žánr: Surival Horor
Výrobce: Eden Studios
Vydavatel: Atari
Předpokládané datum vydání: bude oznámeno

Trocha historie nikoho nezabije, procvičte si vaše herní znalosti. Vše začalo před patnácti lety, když společnost Interplay vydala první díl původní trilogie Alone in the Dark. Jeden z prvních kamenů žánru survival hororů se tak dostal na své místo a hned o dva roky později jej následoval druhý díl. Rok se s rokem sešel a když se na kalendářích psala číslice 1995, spatřila světlo světa poslední část trilogie. Mezitím vyšly různé verze pro rozličné herní systémy, v roce 2001 pak další díl s podtitulem The New Nightmare. A aby nebylo hrůzy málo, uchopil se této série i nechvalně proslulý Uwe Boll. Hrůza to sice byla, ale podívejte se teď spíš do budoucnosti na kvalitní horor chystaný v dílnách Eden Studios.

  

I když, možná ještě lehce odskočíme zpátky k prvnímu dílu, který má se současným pokračováním více společného, než jen jméno. Dostanete se totiž opět do kůže detektiva se jménem Edward Carnby, abyste objasnili některé nevysvětlitelné záhady moderního New Yorku. Je pravda, že za tímto účelem bude nebohý Ed posunut skoro o století oproti původní hře, ale to mu viditelně nijak nevadí. Ostatně, musí vše brát s klidem sobě vlastním.

Nereálná realita

Už jsem se nenápadně zmínil o tom, že hra se bude odehrávat v současném New Yorku. Také jsme říkal, že horor vyvíjí Eden Studios. Pokud si dáte obě tyto informace dohromady, může vám vyjít, že prostředí bude extrémně podobné tomu reálnému. A jak že jsem k tomu došel? Eden Studios nedávno dokončili Test Drive Unlimited, hru, která předvádí havajský ostrov Oahu v celé jeho kráse. Tentokráte si autoři vzali na paškál slavný Central Park a jeho okolí, což jim dovolilo převést opravdovou lokalitu do hry s přesností na půl metru. Co se prostředí a fyziky týče, měl by horor být co možná nejreálnější.

   

Horor, nadpřirozené síly, velká míra podobnosti s realitou, to nějak nejde dohromady. Tvůrci se rozhodli, že tento paradox vyřeší šalamounsky, udělají hru podobně jako se dělají filmy. S drobnou výjimkou, protože veškerá post-produkce bude probíhat v reálném čase přímo při hraní hry. Je potřeba scénu rozmazat po ráně hrdinovi do hlavy? Není problém. A co změna barevného spektra a toku času v kritických situacích? Klidně, hlavně když se budou hráči bavit. A jejich mašinky pěkně žhavit.

Žhavit se bude často i okolí vašeho hrdiny, protože autoři zapracovali na fyzikálním engine. Nejen že se vám dostane všech lahůdek, na které jste zvyklí z her používajících Havoc, ale navíc si tvůrci přidali i nástroje na simulaci látek, drátů, provazů a hlavně ohně a jeho šíření. Často se totiž dostanete do podivných situací, kdy všude kolem vás budou šlehat plameny a vy se musíte dostat co možná nejrychleji z rozpadající se budovy. Holt život detektiva je těžký.

Akce!

Nejen rozpadající se budovy jsou však náplní vaší práce. Vyšetřování nadpřirozených událostí vás provede širokou škálou různých úkolů, tu poklidnějšího charakteru, jinde zase narazíte na více akce. Jakmile se na vás vrhnou nepřátelé, ať už nadpřirození, nebo obyčejní, bude se vám jistě hodit mít po ruce nějaký předmět na vaši obranu. Občas se vám dostane do rukou zbraň, ale ne vždy jsou okolnosti tak příznivé a budete se muset spolehnout prakticky na cokoliv, na co právě narazíte. A taky že by mělo být možné jako zbraň použít většina objektů z vašeho okolí.

  

Jednou z takovýchto věcí, kterou poměrně často potkáváte, je i automobil. A je docela pochopitelné, že se autoři v autech vyznají, ale podle jejich slov je jen velmi malá část věcí přebrána z Test Drive Unlimited. Namísto zábavného závodění se totiž v Alone in the Dark bude auto užívat zejména k přepravě z místa na místo a honičkám s různými zločinci. Na jednu stranu tak uvidíte poklidnou jízdu, ale také prudké zatáčky projížděné smykem, hazardní průjezdy, prostě vše, co k autům v detektivkách patří. A co když vám chybí klíčky od auta? Přichází na řadu minihra, kdy se naučíte, jak auto nastartovat bez jejich pomoci.

Pokud se zajímáte o technickou stránku hry, nejspíš vás zaujme možnost používat k osvětlení scény mnohem více reálných světel, než je běžné. Počítač se stará o osvětlení pouze té plochy, kterou vidíte a na niž světlo dopadá. Tímto zjednodušením by mělo prý být možné například sledovat Hyde park v noci, kdy na chodnících jsou rozsvícené lampy, občas někde probleskne nějaké to světlo, vy si svítíte baterkou a nad vámi se může ještě vznášet právě vystřelená světlice. To vše by prý měla hra zvládat.

Famfáry

Podobně by na tom měla být i herní hudba, která bude vytvářena přímo při hraní na základě různých faktorů, které si nadefinují zvukoví režiséři. Podle vašeho průchodu hrou tak bude odpovídat hudba nejen jednotlivým lokacím, ale také třeba tomu, co jste v nich učinili. Vrátíte-li se zpátky, někam, kde už jste byli, uslyšíte možná stejné základní téma, ale rozšířené o různé části odpovídající tomu, co se mezitím událo. Uvidíte, jak to bude fungovat v praxi, jsem hodně zvědavý, zda nebude výsledná hudba přeplácaná.

Těšíme se
  • Dokonalá atmosféra a interakce hráče s prostředím
  • Propracovaná grafika a hudba
  • Horor jak má být
  • Reálné prostředí
Bojíme se
  • HW náročnost (u PC)
  • Nebude to Alone in the Dark, jak jej známe

Na nové Alone in the Dark se těším, protože přinese zpátky vzpomínky na doby dávno minulé. Je sice jasné, že se jedná pouze o nálepku, ale i tak se dá předpokládat, že se může jednat o kvalitní survival horor. A jestli bude tak převratný, jak tomu bylo v případě původní hry, ukáže až čas. Stejný čas, který jediný ví, kdy se máme na Alone in the Dark těšit, protože Atari museli odložit letošní vydání hry kvůli své ztrátě. Zbývá jen poslední otázka, bude v době vydání silnější PC, nebo PS3 a Xbox 360, na které se hra také chystá?

Diskuze (2) Další článek: Galerie: Hellgate: London

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,