PC | X360 | Akce | RPG | Konzole

Preview: Alpha Protocol – Obsidian bere špióny

Obsidian kutí nové RPG, Obsidian kutí nové RPG! Volání se rozléhalo redakcí a kolegové se obraceli nevěřícně k monitorům, ťukajíc přitom rychlé povely pro své počítače. Zjistit co nejvíce, sehnat a hlavně dohrát, to bude i naším cílem.

Platforma: PC, X360, PS3
Žánr: RPG od Obsidianu
Výrobce: Obsidian (
http://www.obsidianent.com/)
Vydavatel: Sega (
http://www.sega.com/)
Předpokládané datum vydání: Q1 2009

Vám nic neříká Obsidian Entertainment? Ve středověku by vás obvinili z největší hereze, mučili až do vydání přiznání a pak zbytky vašeho roztrhaného těla předhodili očistným plamenům. Však v herní bibli stojí psáno: „nevezmeš jména Black Isle, ani jeho potomků, do úst nadarmo.“ Ti bystřejší již pochopili a prosí všemocný Fallout a svatou trojici Baldur’s Gate, Planescape a Neverwinter Nights o odpuštění, ostatním neznabohům jen připomenu, že Obsidian jsou právě jedna ze skupin lidí přeživších zánik slavných a legendárních Black Isle. Jakýkoliv RPG pozitivní jedinec ví, že z těchto dílen pocházejí jeho největší modly.

A přibude další. Nečekejte však fantasy, dokonce ani sci-fi, namísto toho se podíváte do blízké budoucnosti, která je stále děsivě podobná našemu současnému světu. Stále existují vlády různých zemí, ty do jiných států vysílají své neoficiální zástupce získávat informace, ale pokud je chytí, nebo zabijí, tak se ministr od všeho distancuje. Tento článek se zničí za pět sekund. Hodně štěstí, Jimme.

Michael Thorton býval jedním podobným agentem, dokud se něco nepokazilo. Největší problém však je, že sám neví, co by to, sakra, mělo být. Pracoval vesele pro svoji americkou vládu a najednou se k němu jeho nadřízení nehlásí, jdou po něm divní pánové se saky vyboulenými střelnými zbraněmi a nejraději by jej viděli v trochu jiném světě, asi dva metry pod zemí. Navíc jediný kontakt, který Michael má, jej ve snaze dosáhnout věčného klidu předežene, takže agentovi nezbývá, než utíkat a skrývat se.

  

Naštěstí pro něj zná po celé zemi spoustu nejrůznějších míst, kde by se mohl před svými bývalými komplici schovat. Jenom schovávání je ale nanic, je potřeba zjistit, co se přihodilo, odhalit rozsáhlé spiknutí a samozřejmě po americku jej i zlikvidovat, zachránit svět, a mimo toho hlavně svůj kejhák. Vlastně, Michael je skromný, aspoň zpočátku mu bude stačit aspoň druhá záchrana, svět plný pěkných holek přeci jen ještě počká.

I když, přeci jen, nějaká ta sličná slečna by se mohla špiónovi z povolání hodit. Ne nadarmo tvůrci tvrdí, že si pro hlavního hrdinu vzali příklad hned ze tří slavných špionážních JB. S dívkami, a jinými nevyzpytatelnými hračkami, to nejlépe umí šarmantní James Bond, do boje se bezhlavě vrhá Jack Bauer a nesmíte zapomenout se podívat všude kolem sebe, jestli se tam někde nenápadně neplazí Sam Fisher, nebo vlastně jeho kolega z branže Jason Bourne. Při hraní pak údajně budete moci vyzkoušet libovolnou z těchto tří rolí, nebo nějakou jinou variaci na špiónská témata k tanci i poslechu o zimních večerech.

Zajistit by vám to měl poměrně jednoduchý systém špiónských dovedností. Na šachovnici desetkrát deset budete postupně pokládat vaše těžce nabyté dovednostní body a zlepšovat tak jednu z desíti schopností. Ano, milý Einsteine, řešení je prosté, opravdu bude mít každá z nich deset stupňů, s jejichž získáváním vám přibudou nové možnosti boje i neboje. I když ve hře nebude nakonec figurovat žádná magie, pokud budete v rámci svého výcviku tvrdě investovat do plížení, dokážete být časem neviditelní snad i pro daňové úředníky, což se vyplatí. Na druhou stranu, bodíky přidělené ke střelným zbraním vám zpřístupní třeba bullet-time, pomocí něhož pak uděláte z protivníků cedníky do kuchyně a ještě stihnete popadnout jejich těla než dopadnou na zem.

  

Jak ale podobné schopnosti vyvážit, aby hráč nemusel provádět různé nesmysly pro jejich použití a přitom je měl připravené dostatečně často? Žádné doplňování ukazatelů, nebo omezení použití na herní dny, noci a jiné akcevhodné časy nebude. Namísto toho se autoři nechali lehce inspirovat u MMORPG, kde má snad každá schopnost jistou dobu, po kterou ji hráč nemůže použít. Je jasné, že ty nejlepší kousky pak budou mít odmlku s trvanlivostí kvalitní střešní tašky, zatímco zdržení u drobných triků vám vydrží asi tak dlouho, jako jednohubka před hladovým dítětem.

Podle vaší specializace budete nejspíš určovat i zbraně, se kterými se budete zprvu bránit, později pak zase napadat protivníky snažící se připravit vás i svět o naději na lepší zítřky. Mistr plíživka s sebou asi nepotáhne raketomet, zatímco zbraňový expert by bez svého samopalu byl nejistý jak slovo politika. Přitom, po vzoru třeba Mass Effect, nebudete muset nad souboji dlouze uvažovat, ale akčně využijete všech svých možností k poražení protivníků a za chvilku budete otírat z okolí adrenalin stříkající i z uší. To vše z pohledu třetí osoby, která se bude Michaela držet za ramena a zprostředkovávat vám celý zážitek.

  

Sledovat přitom nebudete muset jen zaměřovač, vašeho hrdinu, nebo nějaké padouchy okolo, ale můžete se kochat i prostředím, do kterého se bývalý špión dostane. Nenápadně jsem už naznačil, že se budete pohybovat po celé naší šišaté kouli pod nohama, abyste postupně sbírali střípky mozaiky, která se vám rozsypala při ne zrovna přátelském rozloučení se státními službami. Navštívíte tak slavné metropole, kde agent lehce splyne s davem, ale i místa, kam se běžný smrtelník jen tak nedostane. Podíváte se do Moskvy na myší olej, nahlédnete do města sturmbandführera Papeže, možná vás naláká i Tajpej, nebo černé zlato ze Saudské Arabie. A nemůže samozřejmě chybět ani Michaelova domovina, kde budete hledat nejen útočiště, ale i pátrat po zdroji svých problémů.

Aby vám ale nepřišlo, že jen bojem a cestováním živ je člověk, musím podotknout, že se vám dostane i hutné porce získávání informací od ostatní, takzvaného kecání. A po vzoru mnohých dnešních her se autoři rozhodli, že vás do rozhovorů sice nechají zasahovat, ale jen do určité míry. Vyberete si postoj, jaký by měl Michael s Mírou  při jednání dodržovat, zda chcete být agresivní, nebo třeba vlezlí, a necháte hrdinu, ať se teda činí. Ještě aby se pak podobný postup dal použít i u reálných problémů, získat tak dostatek volna na hraní a vesele očekávat hru.

Na co se těšíme
  • Obsidian znamená kvalitu
  • JB, JB a do třetice JB
  • Vytvoř si svého špióna
  • Nedostatek bodů na všechna vylepšení znamená zábavu
Čeho se bojíme
  • Odkaldy
  • Čekání

Ta totiž přijde nejdřív někdy začátkem příštího roku, ale nejspíš znáte herní vývojáře. Řeknou, že hra vyjde v lednu, ale další prosinec vám klidně oznámí jiný leden jako vhodný termín. Na druhou stranu, můžete věřit alespoň informaci o platformách, které si máte do té doby pořídit, pokud si chcete Alpha Protocol zahrát. Takže shánějte schopné PC, nebo X360 a PS3, ale jestli hru nechcete, tak nechápu, co vlastně děláte až na konci článku o ní.

Jak se těšíme: 90 %

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | akční špionážní RPG
Výrobce: Obsidian Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 28. května 2010
  • Vybavování agenta na akce
  • Rychlý systém rozhovorů
  • Mnoho cest k cíli mise i hry
  • Statistiky a perky
  • Překombinování herních prvků
  • Nedotaženost v ždáném směru
  • Tragická optimalizace
  • Umělá demence
Váš názor Další článek: Uwe Boll chce zfilmovat GTA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,