Preview: Assassin’s Creed – romantika středověku

Máte v oblibě období křížových výprav? Chtěli byste se ocitnout ve středověku a prožít v něm svůj vlastní život v roli nájemného vraha? Není problém, Assassin’s Creed vám zanedlouho tuto možnost nabídne.

Martin DemigerPlatforma: PS3
Žánr: akce
Výrobce: Ubisoft
Vydavatel: Ubisoft
Homepage:
www.assasinscreed.com
Předpokládané datum vydání: březen 2007

Představte si Hitmana v roce 1191. Svět sužuje Třetí křížová výprava pod vedením Richarda Lví srdce a na vašich bedrech nesete tíhu nelehkého úkolu. Jakého? Podílet se na konfliktu? Nikoliv. Tak bláhoví vy nesmíte být. Pouhé prolévání krve pro nic za nic je třeba co nejrychleji zarazit. Jako nájemný vrah, tentokrát víceméně bojující za dobrou věc, se budete muset postavit proti nejvyšším z obou válčících národů a oba zabít. Jen tak se lidé dočkají pokoje a dá-li Bůh i věčného míru.

  
Vidíte tu reakci člověka nalevo na splašeného koně? * Prodírání se davem bude skvělá kratochvíle

Assassin’s Creed je už od pohledu nadmíru ambiciózní titul. Netají se tím ani autoři, právě naopak – sami tvrdí, že jejich cílem je vytvořit na trhu další novou a velice silnou značku, na které budou moci v budoucnu stavět. Ambice by na to byly. V čem je Assassin’s Creed tak výjimečný? Proč o něm v poslední době slýcháme na každém kroku?

Hitman a GTA ve středověku

Potenciál nájemného vraha skýtá řadu možností, o tom není pochyb. Jen si vzpomeňte, kolik hodin každý z vás strávil u Hitmana. A co GTA? Pamatujete na ty parné letní večery v San Andreas nebo Vice City? Assassin’s Creed si bere přes všechno překvapení od každého něco. Myslíte-li si o něm, že půjde o pouhopouhou tupou akci, pletete se. Úkol spočívající ve zlikvidování nejvyšších vůdců dvou znepřátelených stran nebude lehké splnit. Cesta k němu není striktně dána. Na začátku se ocitnete na určitém místě a postup, jakým dosáhnete v průběhu několika desítek hodin kýženého cíle, záleží jen a pouze na vašem dobrém uvážení.

  
Nemáte závratě? * Hezký artwork 

Nikdo neříká, že nájemný vrah je povolání hodných tatínků, poctivě živících svoji rodinu. Svět, který se vám v tu ránu otevře, bude složen ze tří velkých měst, přičemž dvě zbylá zůstanou po určitou dobu uzamčena a otevřou se později. Mimo hlavní dějovou linii půjde plnit různé vedlejší úkoly, které vám zadají kupříkladu sekty či řadoví občané. U koho chcete pracovat? Komu pomůžete? Rozhodnout se můžete sami. Svět mnoha možností je před vámi!

V utajení, nebo veřejně? Vyberte si...

Samozřejmě nebudete prodávat v ulicích otrávená jablka. Alespoň co je mi známo, tohle Assassinové nedělali. Nájemný vrah pracuje v utajení a jedná přímo, nicméně jak sami tvůrci tvrdí, záležet bude na vašem dobrém „já“. Chcete významného spoluobčana, jehož vraždu si někdo najal, provést tajně a v tichosti? Nebo jej raději zabijete přímo na ulici a ztratíte se v davu? Vyberte si.

Z Assassin’s Creed se ale rozhodně nemá stát tupá akční hra, ve které se rozmáchnete a rázem všichni kolem vás umřou (přesila nepřesila). Jistou částí vašich nekalých práciček se stane pronásledování potencionálních obětí a pečlivé proplánování každého dalšího kroku. Když už se ale přeci jen nepodaří a lidé si všimnou toho, že jste někoho zavraždili, rázem začnou ukazovat prstíky a křičet strachem. Odvážnější zavolají i rytíře, popřípadě se na vás sami vrhnou. V tu ránu bude asi lepší útěk. A v tomto ohledu se autoři snažil trochu vytáhnout. Postava, s níž poběžíte rušnými středověkými ulicemi, dokáže od sebe odstrkovat kolemjdoucí obyvatele. Na druhou stranu ale není dobré často vyvolávat příliš velký rozruch.

 
Z pohledu na obrázek je vidno, že to ve městě žije * Přístav? Přístav!

Umělou inteligenci, kterou budou veškerá NPC disponovat, totiž hned tak neoblafnete. Situace, kdy náhle seskočíte se střechy, se vám může stát osudnou, neboť lidé procházející kolem reagují na veškeré výraznější pohyby. A jak se jejich reakce projevuje? Například se dav shlukne kolem místa, v němž se právě nacházíte. Zmatené pohledy, údivy v tvářích a tiché šuškání může přivolat stráž, kterou s velkou pravděpodobností zrovna jako hledaný vrah nepotřebujete.

Pravačka – levačka – tu máš!

Když už ale přijde na boj, tak pěkně z očí do očí. Meče a jiné hole příliš používat nebudete, vyjma situací, kdy se postavíte vůči přesile rytířů. Jako Assasin jste vycvičen a jako Assasin také proto musíte nepřítele zlikvidovat. Spoléhat se musíte hlavně na své tělo, jeho mrštnost a umění zvládat bojová komba. Dokonce se půjde odrážet od zdí a předvádět spoustu dalších zajímavých kousků. Mimo jiné z toho plyne, že hra jako taková – což už jsem i zmínil – rozhodně nebude o stříkající krvi a rozčtvrcování těl, nýbrž o ladné, „elegantní“ akci, mírně laděné do stylu Prince Perského. 


Parádní brnění, to bych chtěl taky!

Osobně musím říci, že pokud se podaří dodržet alespoň polovinu slibů, které nám autoři s hrdostí podestírají, má Assassin’s Creed na to se zařadit mezi AAA tituly. Akčně-dobrodružný titul zasazený do roku 1191 s takovým potenciálem jsme tu prakticky ještě neměli. O to více dříve mnohé mrzelo, že se jednalo o titul exklusivně vyvíjený pro PS3. Nicméně od letošní uběhlé E3 se objevila řada více či méně věrohodných zpráv, z nichž vyplívalo, že se Assassin’s Creed objeví i na Xbox 360 a dokonce na PC! Kolik pravdy na tom je nehodlám raději hádat. Údajně se to s celou věcí má tak, že hra prvně vyjde pouze na plánované konzoli PS3 a až po určité době jinde.

Kouzlo let dávno minulých

Doposud jsem nehovořil o technickém zpracování. Ale vzhledem k tomu, že je titul chystán pro next-gen konzole (konzoli), by to bylo jako házet hrách na stěnu. Z pohledu na obrázky nelze upřít výtečmusí být všem zřejmá jedinečnost grafického zpracování, které doslova dýchá nezaměnitelnou atmosférou. Období křížových výprav v sobě přeci jen skýtá jisté kouzlo. Například pohled na hrad zahalený do ranního oparu, nad jehož věžemi pomalu vychází slunce... řeknu vám, že se na Assassin’s Creed čím dál tím víc těším.

Těšíme se
  • Originální mix Hitmana a GTAčka vhozeného do středověku
  • AI všech okolních postav, jejich reakce na vaše chování
  • Období křížových výprav v sobě skýtá jisté kouzlo
  • Audiovizuální zpracování
Bojíme se
  • Netahají nás autoři za nos?
  • Odkladu

Bohužel letos se jej nedočkáme. Vývoj sice podle oficiálních informací běží již dlouhé dva roky, přesto si hra vyžádá ještě nějakou dobu, než bude zcela dokončena. A kdo ví, zda-li se jí vůbec v březnu roku 2007, jak nám je slibováno, dočkáme.  

Jak se těšíme: 90 %

Diskuze (8) Další článek: Nintendo DS Lite v růžovém

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,