Preview: Battlefield 2: Special Forces - dobrá kaše na přidání

V létě se mohli lidé s dobře vybavenými počítači vydat na blízkovýchodní a čínská bojiště ve hře Battlefield 2. A jelikož pánové a dámy z Electronic Arts vymýšlejí své tituly už předem jako vícedílné série, můžeme se podívat na chystaný datadisk.

Platforma: PC
Typ hry: multiplayerová FPS
Výrobce: DICE
Vydavatel: Electronic Arts
Homepage:
www.eagames.com
Datum vydání: listopad 2005

Kdo by neznal jednu z nejhranějších multiplayerových sérií pro PC, Battlefield? Přes druhou světovou válku a konflikt ve Vietnamu se ocitla v blízké budoucnosti, kde proti sobě bojují Američané, Arabové a Číňané. A právě nejnovější díl s názvem Battlefield 2 zaznamenal zřejmě největší úspěchy. Po několik týdnů byl na vrcholu žebříčků prodejnosti a konečně pokořil Counter-Strike co se týče nejhranější hry pro více hráčů.

  

Za Alláha! * Existují lepší i období pro jízdu na čtyřkolce * Nějak podezřele uklizeno

A hlavní změnou je...

Takže, přinese datadisk něco nového, nebo to bude jen další variace na totéž, jen za nové peníze? Posuďte sami. Z rozlehlých venkovních prostor se přesuneme do převážně městských map. Chápu, to asi není nijak úžasné, ale pozor! Chvíle pro famfáry – tradá. Do městských map pod rouškou tmy nebo alespoň se spoustou tmavých míst! Už to udělalo dojem? Ne? Chyba. Se změnou viditelnosti přijdou na řadu speciální jednotky se špičkovým vybavením - a také menší důraz na vozidla.

Kdo se bude řezat?

Abych upřesnil ty speciální jednotky. Místo tří hratelných stran si budeme moci vybrat mezi šesticí. Konkrétně mezi britskými SAS, americkými Navy Seals, ruskými Spetznaz, speciálními jednotkami MEC (středovýchodní) koalice a dvěma zatím nepojmenovanými stranami. Jisté je, že budou mít něco společného s MEC koalicí a Ruskem.

  

Ano, fešáci * Dopravní zácpy nás netrápí * Vychytané Vybavení (tm) v akci

Zatím není známo, jak velké budou mezi jednotlivými frakcemi rozdíly. Troufám si tvrdit, že podobně jako v Battlefieldu 2 budou spočívat jen v různých zbraních s téměř totožnou účinností, což nemusí být nutně na škodu. Koho by bavilo hrát za Araby, když by je Američané vždy převálcovali? Každopádně jako jediný herní mód zůstává Conquest.

Po odpovědi na otázku „s čím si budeme hrát?“ by nebylo na škodu se podívat, kde budeme hrát. Jak jsem říkal, převážně v městském prostředí, ve skladištích, starých továrnách a podobných objektech. Přírůstek do herních map čítá sedm až osm nových kousků. Maximální počet čtyřiašedesáti lidí na serveru zůstal zachován.

S sebou doporučujeme vzít si toto vybavení:

Přístroj pro noční vidění bude v BF2: Special Forces nezbytnou pomůckou. To je jasné, člověk ve tmě nevidí jako kočka a u vojáků je žádoucí spíše boj, než rozbitá ústa po nárazu do zdi. A pořád je lepší vidět svět zeleně, než černě nebo růžově. Do výbavy ale přibilo více věcí. Třeba flashbang, který jistě většina lidí zná více než dobře z Counter-Strike (především ve spojení s nadáváním na týmového kolegu :-), z házecí výbavy ještě třeba slzný plyn, dobře známý účastníkům CzechTeku. A menší kuckání a na několik okamžiků totálně rozostřené vidění rozhodně nepatří mezi vyhledávané věci.

To ale není to nejlepší z nového vybavení. Zajímavě vypadá grappling hook. Stačí vystřelit kotvu s lanem a poté se pomocí kladky stylově přemístit na dané místo. Jen vyšplhat na nějaký vysoký bod na mapě a pomocí této vychytávky se přemístit o solidní kus dál za poměrně slušné šance být nezpozorován - to přece nezní špatně, ne? Samozřejmě tu je i možnost se ze střech naopak spouštět.

  

Bojím se, bojím * Grapplink hook. Usnadní vám život * Znám i lepší počasí pro plavbu

Vozidla proto budou hrát menší roli než dříve, hra je totiž více zaměřena na pěchotní boje. Ale přesto se tvůrci rozhodli zamakat ještě trochu víc, zřejmě aby splnili plán na sto dvacet procent. Takže nám nabídnou deset nových vozidel. Ví se o šestikolové bugině, jejíž jméno zní v překladu „Pouštní lupič“ (Na nějakou pomalou herku to snad nevypadá, nakonec šest kol je pořád víc než čtyři.) a vrtulníku Apache. Možná se ve hře objeví také vodní skútr nebo vysokozdvižný vozík. No co, když nejsou peníze na tanky, tak si holt muslimové poradí i jinak.

V jednotě je síla

Možnosti týmové spolupráce v Battlefield 2 jsou na vysoké úrovni a pokud hrajete na ranked serverech, tak je kooperace kvalitní nejen v teoretické rovině. Celému týmu šéfuje commander, který dává pokyny dělostřelectvu, přivolává zásoby a má možnost na krátkou dobu odhalit pozice nepřátel. Krom toho samozřejmě rozdává pokyny jednotlivým squadům a jednotlivým squadům zase velí squad leader, který může (ale nemusí) přijímat rozkazy z vyšší sféry a podle nich (či svého uvážení) komandovat svých pár kolegů.

Díky tomuto systému je možné si dobře zahrát i při maximálním počtu lidí, i když samozřejmě se vždycky dá najít jedinec se sníženým IQ, který veškeré příkazy ignoruje a hraje jen a jen za sebe.

Něco tomu chybí

V Battlefield 2 mi docela vadila absence krve. Kupodivu nejsem žádný psychopat (nebo o tom alespoň nevím) a zatím jsem nikoho nezabil, ale válka prostě vypadá trochu jinak, než jak nám to BF2 prezentoval. Navíc BF2 má rating 16+ a pochybuji, že by Special Forces jakožto datadisk měly rating jiný. A v šestnácti letech už člověk tak nějak tuší, že válka je svinstvo a že v ní umírají lidé, tudíž pochybuji, že by utrpěl psychickou újmu po zahlédnutí trochy krve. Její absence totiž trochu sráží atmosféru; ale to je možná individuální věc.

Správný výběr povolání vám zajistí spokojený život!

Stejně jako v reálném životě si člověk může vybrat, zda bude popelářem nebo třeba poslancem, tato volba nás čeká i v BF2: Special Forces v takřka stejné podobě. V Electronic Arts ještě musí domyslet, která povolání obdaří výše zmíněnými novými vychytávkami. Každopádně teď bude na složení hráčů ve squadu záležet ještě více.

  

Toto není Counter-Strike * Hvězdy, nevidím hvězdy! * Ty střechy dnes nic nevydrží

Ještě něco navíc?

Autoři slibují dvanáct nových zbraní, což je solidní číslo. Sice neprozradili, o jaké konkrétní kousky půjde, s tím se ale nedá nic dělat, protože jaksi nemám čas ani peníze (no, ty možná ano) na to, abych někoho z nich podplatil, aby mi konkrétní informace vyzvonil.

Pokud patříte mezi tu spoustu lidí, kteří neměli radost z provedení browseru v Battlefieldu 2 - především kvůli jeho pomalosti, lagům a nemožnosti uložit si server jako oblíbený - tak nyní budete mít radost, protože na odstranění tohoto problému se pracuje. Hurá.

Na co se těšíme
  • odlišný styl hry
  • kotvu a lano
  • speciální jednotky
Čeho se bojíme
  • nevyvážených profesí
  • team killů ve tmě

Mají se peněženky bát?

Abych řekl pravdu, Battlefield 2: Special Forces na mě naštěstí nepůsobí dojmem narychlo splácaného hurá datadisku typu „dáme tam dvě nové zbraně, čtyři mapy a možná si to někdo koupí.“ Přece jen odlišný styl hraní a zajímavě vypadající vozidla, k tomu zdvojnásobení počtu frakcí, něco málo zbraní a vybavení, odstranění známých chyb - a voilá, na svět se dere zajímavě vypadající datadisk. Otázkou je, jestli se vám za těch osm nebo devět stovek vyplatí.

Jak se těšíme: 85%

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: DICE | Webové stránky hry
  • odlišný styl hry
  • kotvu a lano
  • speciální jednotky
  • nevyvážených profesí
  • team killů ve tmě
Váš názor Další článek: NfS Most Wanted klepe na dveře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,