Preview: Battlefield 2142 – ledová invaze přichází

Lidská rasa opět pozná sílu přírodního klimatu. Ani podruhé se nesnaží nic odvrátit, neboť chamtivost vítězí a lidská krev je proud, který nevysychá.

Platforma: PC
Žánr: FPS akce
Výrobce: Digital Illusions
Vydavatel: Electronic Arts
Homepage:
http://www.ea.com/official/battlefield/battlefield2/us/home.jsp/
Datum vydání: podzim/zima
objednat titul na shop.Doupě.cz

Po zhruba roční odmlce se hlásí série Battlefield, která přichází se zcela novou tváří. Je to až k nevíře, ale tento název je pro mnohé doslova modlou. Všechny díly série se ihned po vydání staly oblíbené; online hráči dostali to, po čem toužili a vydavatelské společnosti si mnuly ruce.

  

„Chlapi, vidíte to světlo?“ *“Támhle je, jak ukazuju.“ *“No jasně, vždyť to je pekárna…“  

Důvodů je hned několik. Největší kladné ohlasy bezesporu získala velká volnost, které každý ihned podlehl. Druhou věcí byly dopravní prostředky a zbraně. Dostupné byly nejrůznější typy střelných zbraní a válečných strojů, jež působily autenticky. Nesmíme zapomenout ani na jednoduchou koordinaci jednotek. Týmové akce byly na denním pořádku, tudíž kvalitní domluva mezi jednotlivými členy týmu byla nutností. Později přišly na řadu datadisky, které nijak zvlášť neohromily, neboť jejich účel byl čistě doplňkový. Megalomanská společnost Electronic Arts tedy musí přijít s něčím nevídaným.

O příchodu plnohodnotného pokračování se začalo spekulovat někdy v půli března letošního roku. Po oficiální tiskové konferenci ale všem ztuhla krev v žilách. Neověřené informace se staly pravdou, a tak byl důvod k oslavám, protože práce na Battlefield 2142 jsou v plném proudu. Dnes je situace ovšem taková, že nikdo neví, jak bude hra nakonec vypadat v praxi.

  

Nejprve je nezbytné zničit ochranný štít *Jakmile bude zničen, posádka se začne evakuovat * Pak je zničení hračkou

Příběh Battlefield 2142 se odehrává v blízké budoucnosti, přičemž lidská rasa nebude mít vyhlídky nijak slibné. Na planetu Zemi přichází opět doba ledová a převážná část území (asi 80%) je pohlceno zimou. Logicky zamrzne většina vodní hladiny, čímž se vytvoří tisíce kilometrů volného, nevyužitého místa pro bydlení a průmysl. Namísto spojení sil a vymýšlení nového plánu, jak se vypořádat s klimatem, se lidé rozdělí do dvou skupin a svoji nenávist si dají patřičně najevo.

Proti sobě tak stojí dvě zcela odlišné strany: Americko-evropská organizace a asijská skupina. Celkem budou k dispozici tři třídy – Support, Assault a Recon. Jednotlivých zaměření výrazně ubylo, nicméně zakopaný pes je v tom, že jedno povolání zvládne jakoby dvě. Dobrým příkladem je Support. Jeho hlavní specifikací je ošetření raněných spolubojovníků. Ovšem v Battlefield 2142 dokáže opravovat také válečné stroje, přičemž jako velký ochránce mu bude sloužit jakýsi vzdušný robůtek.

  

Jak jde vidět, jedná se o kolosální záležitost *Která se překvapivě umí bránit *A to dokonale

Velkou novátorskou záležitostí je bezesporu obří robot. Jeho konstrukce má být velmi pevná, neboť drží dvojici raketometů, ve spodní části má zavěšený těžký kulomet a úplně na vrcholku zabudovanou protiletadlovou věž. Podle dostupných informací budou vystřelené rakety ovladatelné a velmi efektivní. Mech bude taková univerzální pohyblivá základna, která má velkou palebnou podporu, dobrou obranu a chabou pohyblivost. Jeho nevýhoda je velká neohrabanost a samozřejmě fakt, že se nemá kde skrýt.

Změnami musely projít také všechny letouny a vrtulníky. Vrtule brázdící ve vzduchu a chtě nechtě vytvářející vzdušný vír se staly dávnou minulostí, neboť moderní technika (a trysky) nahrazuje vše. Podle neoficiálních zdrojů se tak stanou vzdušné stroje ovladatelnější a zároveň přístupnější, což znamená, že i méně zkušení piloti mají šanci. Ovládání letadel na ně vždy kladlo obrovské nároky, tudíž bez vycvičeného pilota se velmi často stávaly až komické situace, kdy po zuby ozbrojený elitní tým nasedá do kokpitu válečného vrtulníku a po několika vteřinách letu se všichni řítí k zemi.

Další velkou změnou je velitel. Jeho schopnosti nabudou mimořádného rozsahu. Krom zadávání úkolů nově dokáže vypustit teleport, který slouží pro příchod nových sil. Nepřátelské jednotky si na něj budou dávat určitě velký pozor, stejně jako by si měl dávat hráč, neboť pokud velitel pronikne do základny a vyšle teleport, tak je asi o výsledku bitvy rozhodnuto. Na druhou stranu si myslím, že tento prvek podlehne určitým zásadám, které velkou výhodu umírní do jakési rovnováhy. Jinak by totiž v boji velitel znamenal největší nebezpečí.

  

„Hej, kemo, bacha na zuby“ *Něco mi říká, že se stanu pilotem, který dokonce umí přistát *Jedno ze slabin obávaného plecháče

Každý díl série Battlefield byl primárně vyvíjen pro multiplayer, a ani Battlefield 2142 na tom nehodlá nic měnit. Mapy budou tvořeny pro klasický počet hráčů – 16/32/64. Ovšem velkou výzvou jsou herní módy. Mezi nedávno uveřejněným multiplayer mód patří i novinka jménem Titan. Jeho hlavním specifikem je ničení dvou nepřátelských vzdušných základen. Hlavní tábor nebude totiž představovat nic jiného než vzdušný koráb, který je opatřen několika těžkými raketomety, ovšem hlavní obranný prvek představuje ochranný štít. Ten musí útočníci zničit a teprve potom mohou proniknout do útrob nepřátelské lodi.

Jakmile bude vhodná příležitost, tak stačí vytáhnout časovanou bombu, která se za pár desítek vteřin postará o zbytek práce. Právě na tento herní mód vývojáři hodně sázejí a nezdráhají se výroků, že se stane nejhranější. Ostatně proč jim nevěřit, preference mají veliké.

Aktuálně o Battlefield 2142 není vidu ani slechu, nicméně již brzy se tohle dost možná změní. Švédští vývojáři totiž chystají betatest, aby odhalili chyby, jež nelze jiným způsobem odhalit. Betatestu by se mělo účastnit více jak 10 000 online hráčů, tudíž není vyloučeno, že se tato záležitost bude týkat i někoho z vás.

Těšíme se
  • Mechaničtí roboti

  • Schopnosti velitele

  • Jednodušší ovládání vzdušných sil

  • Herní módy

Bojíme se
  • Mechanické roboty
  • Velitelské převahy
  • Ztráty taktickým misí

Battlefield 2142 se jeví jako velmi zajímavý koncept, který sice nepřinese do pole herní komunity výraznější změny, nicméně do série BF rozhodně ano. Ačkoliv to nelze s určitostí potvrdit, datum vydání je oznámeno na podzim-zimu 2006.

Jak se těšíme: 80 %

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Multiplayerová akce
Výrobce: Digital Illusions | Webové stránky hry
  • Skvělý mód Titán
  • Tradičně skvělé a rozlehlé mapy
  • Atraktivní motivace v podobě odemykání bonusů
  • Rychlejší a týmovější pojetí hry
  • Nehorázně dlouhé nahrávací časy
  • Prakticky žádné změny
Diskuze (5) Další článek: Killzone Liberation se připomíná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,